ΠΑΟΚ Academy: Στα άδυτα της Masia (pic)

Gazzetta team
ΠΑΟΚ Academy: Στα άδυτα της Masia (pic)

bet365

Οι άνθρωποι των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών βρέθηκαν στο φημισμένο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα βιώνοντας μια πολύτιμη εμπειρία στους χώρους της Masia.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ γράφει σχετικά με την συγκεκριμένη επίσκεψη των ανθρώπων της ασπρόμαυρης ακαδημίας στα άδυτα της Masia:

«Η επιτυχία δεν είναι οριστική. Ούτε η αποτυχία μοιραία. Προφανώς δε, η επιτυχία δεν μπορεί ποτέ να είναι τυχαία. Βασίζεται σε αρετές που χτίζονται μέσα στο χρόνο με υπομονή, μεθοδικότητα, πλάνο και κυρίως …humility. Ήτοι, σεμνότητα, ταπεινότητα, ταπεινοφροσύνη. Είναι η πρώτη λέξη που αναφέρουν – και προφέρουν μάλιστα πολύ καλά – όλοι αυτοί οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που μεγάλωσαν στη Masia και στη Barcelona. Το πρεσβεύουν, το εφαρμόζουν πλήρως.

Επέμενε πολύ σ’ αυτό και ο τεχνικός διευθυντής του PAOK Academy Dani Alsina στη συνέντευξή του στο επόμενο τεύχος του Toumba Magazine που θα κυκλοφορήσει και η αλήθεια είναι πως δεν αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πόσο αυτό αποτελεί στάση ζωής. Το διαπίστωσαν ιδιοίς όμμασι οι επικεφαλής των τεχνικών επιτελείων της Ακαδημίας του ΠΑΟΚ στην επίσκεψη τους στις εγκαταστάσεις της Masia. Εκεί που δεν ανοίγουν οι πόρτες για οποιονδήποτε, εκεί που επί τέσσερις ημέρες έζησαν εκ των έσω τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η ξακουστή ακαδημία. Μοιράστηκαν γνώσεις με ανθρώπους που επί 40 χρόνια σχεδιάζουν το μέλλον της Barcelona, γέμισαν εικόνες, είδαν ότι δεν είναι θέμα ταλέντου – διότι, όπως λένε, στον ΠΑΟΚ υπάρχει πολύ – μα ζήτημα συγκεκριμένου στρατηγικού πλάνου δουλειάς και νοοτροπίας σε βάθος χρόνου. Ναι, προφανώς και δεν είναι τυχαία η επιτυχία.

Ο τεχνικός διευθυντής Dani Alsina και συντονιστής των τεχνικών team των Κ20, Κ17, Κ15, ο συντονιστής των τεχνικών team K14, K13, K12, K11, Κ10 Απόστολος Παπαβασιλείου, ο συντονιστής φυσικής κατάστασης Δημήτρης Δανιηλίδης, ο συντονιστής του τμήματος scouting Γιάννης Αβραμίδης, ο συντονιστής των προπονητών τερματοφυλάκων Δημήτρης Κρυωνάς και ο συντονιστής του τμήματος ανάλυσης video Γιάννης Βλάχος είχαν τη χαρά να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας και του προπονητικού κέντρου της Barcelona.

Οι τεχνικοί του ΠΑΟΚ παρακολούθησαν προπονήσεις όλων των τμημάτων, μέχρι και της Barcelona Β, είδαν φιλικούς αγώνες, μίλησαν με τους πλέον αρμόδιους για την ανάλυση του τρόπου που δουλεύουν στη Masia. O επικεφαλής Joan Vila, προπονητής και «δάσκαλος» όπως τον αποκαλεί ο μαθητής του Xavi Hernandez, μίλησε με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για τον τρόπο δουλειάς, για το πολύ συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, που ακολουθεί πιστά η Barcelona και το οποίο σαφώς βελτιώνεται και τροποποιείται, καθώς το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, αλλά δεν παρεκκλίνει ποτέ από την κεντρική ιδέα. Από την κοινή φιλοσοφία δουλειάς.

«It’s all about football». Aυτή είναι η κεντρική ιδέα. Με πολλή δουλειά, μεθοδικότητα, υπομονή, ηρεμία και έκδηλη ταπεινότητα κάθε ηλικία εκπαιδεύεται στον τρόπο παιχνιδιού της Barcelona. Σε αγαστή συνεργασία πάντα με την πρώτη ομάδα. Για την Barcelona η ακαδημία είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι η φυσική ροή των πραγμάτων είναι να φτάσει ένα παιδί εκεί. Εξ ου και συμβαίνει.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ συνομίλησαν επίσης με τον Paco Seirul-lo, τον «γκουρού» φυσικής κατάστασης της Barcelona και «δάσκαλο» του Pep Guardiola. “Aν ανταλλάξεις 20 πάσες, είτε τελικά σκοράρεις είτε όχι, αξίζει οπωσδήποτε τον κόπο. Γιατί; Απλά επειδή 20 άνθρωποι το διασκέδασαν», έλεγε πρόσφατα ο Seirul-lo σε ένα συνέδριο.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση με τον επικεφαλής προπονητή τερματοφυλάκων Ricard Segarra.

Σε τελική ανάλυση, αυτή η εποικοδομητική εμπειρία, η απόκτηση τεχνογνωσίας υψηλού επιπέδου καθιστά την Ακαδημία του ΠΑΟΚ ακόμα πιο απαιτητική και μεθοδική, στον τρόπο που θα συνεχίσει την καλή δουλειά…

Η ιδιαίτερη …μενταλιτέ της Masia

Η Masia (αγροικία στα ισπανικά) ήταν μια παλιά εξοχική κατοικία, χτισμένη το 1702, η οποία όταν εγκαινιάστηκε το Camp Nou το 1957, ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στέγασης των γραφείων του συλλόγου. Καθώς η ομάδα αύξανε συνεχώς την δημοτικότητά της, το κτίριο έγινε πολύ μικρό για τα γραφεία και στις 20 Οκτωβρίου 1979, η Masia μετατράπηκε σε ξενώνας για τους νεαρούς παίκτες που προέρχονταν από τα περίχωρα της Βαρκελώνης. Στις 30 Ιουνίου 2011, το κτίριο της Masia έπαψε να φιλοξενεί τους νεαρούς αθλητές που προπονούνται για να γίνουν μελλοντικά κομμάτι της επαγγελματικής ομάδας του συλλόγου. Σε μια λιτή, αλλά με συγκινησιακή φόρτιση τελετή, οι πύλες έκλεισαν και το νέο Masia Centre de Formacio Oriol Tort στο προπονητικό κέντρο της Barcelona Ciutat Esportiva Joan Gamper ανέλαβε την στέγαση των νεαρών αθλητών.

  • Διαβούν στους ξενώνες περί τα 90 παιδιά. Αλλοδαποί μόνο μετά τα τα 16. Δεν είναι μόνο μικροί ποδοσφαιριστές, αλλά επίσης παίκτες μπάσκετ, βόλεϊ και χόκει.
  • Από την ηλικία των 16 ετών και άνω, οι νεαροί παίκτες προπονούνται πρωί και πηγαίνουν στο σχολείο το απόγευμα.
  • Υπάρχουν δέκα γήπεδα, στα οποία προπονούνται από την Κ8 μέχρι την πρώτη ομάδα.
  • Αν μπορούσε να δει κανείς από ψηλά τις προπονήσεις, θα αντίκριζε συγκεκριμένες ασκήσεις με τον ίδιο τρόπο, την ίδια ώρα, είτε πρόκειται για την προπόνηση της Κ8, είτε της Κ15.
  • Όλες οι ασκήσεις στην προπόνηση γίνονται μόνο με μπάλα, σε ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα.
  • Αν κάποιο παιδί χρειάζεται κάτι περαιτέρω, «δουλεύεται» ατομικά.
  • Έχουν δημιουργήσει κάτι σαν το δικό τους λεξιλόγιο. Οι προπονητές δεν λένε, για παράδειγμα, attack (επίθεση), αλλά possession phase (φάση κατοχής).
  • Πέρα από την σχολική εκπαίδευση, στην ακαδημία υπάρχει πληθώρα καθηγητών και δασκάλων, που επιτελούν βοηθητικό ρόλο.
  • Υπάρχει πάντα ένας παιδαγωγός, που θα ασχοληθεί με οποιονδήποτε τον χρειαστεί, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
  • Διοργανώνουν συνεχώς δράσεις. Πρόσφατα ο Λιλιάν Τουράμ ήταν εκεί για να μιλήσει για το ρατσισμό, οι Ινιέστα και Μπουσκέτς για να μιλήσουν στα παιδιά, μεταξύ άλλων, για την αξία της ταπεινότητας και της υπομονής.
  • Τα παιδιά που έρχονται από άλλες χώρες ακολουθούν το εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδας τους.
  • Υπάρχει ειδικός χειριστής των μπεκ στα γήπεδα, ώστε να ελέγχει τη ροή του νερού στο μισό του γηπέδου ανάλογα με το που διεξάγεται η προπόνηση.
  • Οι οδηγοί ταξί που μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο ή στις άλλες δραστηριότητές τους είναι συγκεκριμένοι και μάλιστα εκπαιδεύονται με σεμινάρια για το πως θα μιλάνε στα παιδιά.
  • Το wi fi κλείνει στις 23.00».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα