Σας γλεντάει ο Ζιρού

Σας γλεντάει ο Ζιρού

bet365

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος, κάνει time out και με αφορμή το τρολάρισμα που δέχεται ο βασικός σέντερ φορ της πρωταθλήτριας κόσμου, επειδή δεν έβαλε ούτε ένα γκολ στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αναρωτιέται: τί βλέπουν οι απ' έξω που δεν το έβλεπε ο Ντεσάν;

Αν δεν επρόκειτο για blog σε ένα σοβαρό site, όπως το “gazzetta.gr”, αλλά για μια απλή προσωπική ανάρτηση στα social media, ίσως να μην μπορούσα να διατηρήσω την αυτοκυριαρχία μου και να καταπιώ το θυμό που με πιάνει για ορισμένα θέματα,που θεωρώ ότι η κοινή γνώμη αδικεί, εν ονόματι του χαβαλέ και της κριτικής του καναπέ ή του πληκτρολογίου. Την αφορμή, αυτή τη φορά δεν μου την έδωσε θέμα που αφορούσε το μπάσκετ, με το οποίο θεωρητικά και πρακτικά ασχολούμαι σχεδόν όλη τη μέρα σε διάφορα επίπεδά του, αλλά το Μουντιάλ, που τελείωσε την Κυριακή με θρίαμβο της Γαλλίας. Ωστόσο, πολλές φορές αναφύονται ζητήματα τα οποία στο φινάλε είναι κοινά.

Από την Κυριακή το βράδυ λοιπόν, το όνομα του βασικού σέντερ φορ των “τρικολόρ”, Ολιβιέ Ζιρού, μόνο νούμερο σε επιθεώρηση δεν έχει γίνει. Ως ανέκδοτο αντιμετωπίζεται σίγουρα, επειδή τελείωσε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση κι εκείνος, που χρησιμοποιήθηκε και στα επτά ματς (με την Αυστραλία μπήκε ως αλλαγή) από τον προπονητή του, δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ. “Σέντερ φορ χωρίς γκολ, πώς γίνεται;” είναι η πιο επιεικής κριτική που μπορεί να διαβάσει κανείς.

Ας ξεκινήσω λοιπόν το αντίλογο με ερώτηση: “Αν ο Ζιρού έβαζε, δυο, τρία, τέσσερα, ή πέντε γκολ τί περισσότερο θα πετύχαινε η Γαλλία;. Πάλι το ίδιο τρόπαιο δεν θα έπαιρνε;"

Από την στιγμή λοιπόν που έχουμε μια ομάδα, η οποία φτάνει με τόσο πειστικό τρόπο στην κατάκτηση του τροπαίου, τί νόημα έχει πόσα γκολ έβαλε ο σέντερ φορ της ομάδας, εκτός από την εξυπηρέτηση του κλισέ; Μήπως πρόκειται για “νόθο προβληματισμό, που δημιουργεί ένα νόθο πρόβλημα”, όπως έλεγε και ο Ι.Μ Παναγιωτόπουλος.

Επίσης, φαντάζεται κανείς ότι αν ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα, δεν θα το είχε αντιληφθεί ο προπονητής της ομάδας, ο Ντιντιέ Ντεσάν, που βλέπει την ομάδα κάθε μέρα στην προετοιμασία και είναι ο υπεύθυνος να εκπονήσει το πλάνο με το οποίο αγωνίζεται, αξιολογώντας το υλικό με βάση την ικανότητά του να το εφαρμόσει; Αν συμμεριζόταν τα κακεντρεχή σχόλια εις βάρος του σέντερ φορ της Τσέλσι, δεν θα τον είχε αντικαταστήσει, ή δεν θα είχε αλλάξει το πλάνο παίζοντας με δυο επιθετικούς και χωρίς αυτόν στην κορυφή; Προφανώς λοιπόν έκρινε ότι είχε κάποια χαρακτηριστικά που του ήταν απαραίτητα. και δικαιώθηκε.

Προφανώς λοιπόν εκτιμούσε ότι του έκανε μια συγκεκριμένη δουλειά στο γήπεδο, η οποία, εκ του αποτελέσματος, βγήκε εις πέρας και με το παραπάνω. Και η δουλειά αυτή δεν ήταν (μόνο) να τελειώνει τις φάσεις. Όχι πως θα τον χάλαγε αν κάποια από τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν κατέληγαν στα δίχτυα, αλλά η βασική του αποστολή, φάνηκε πως ήταν διαφορετική. Να παίζει με πλάτη στο αντίπαλο τέρμα. Να τραβάει έξω τα αντίπαλα κεντρικά μπακ, να κερδίζει φάουλ στον αέρα για να τα εκτελεί με το μαγικό αριστερό του πόδι ο Αντουάν Γκριεζμάν,να “σπάει” την μπάλα και να αξιοποιεί την παρουσία της βολίδας που λέγεται Κιλιάν Μπαμπέ. Δηλαδή να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους δημιουργώντας ανοικτούς χώρους και αντεπιθέσεις με μια επαφή. Και το παιχνίδι των αντεπιθέσεων η Γαλλία ήξερε να παίζει καλά.

Σύμφωνοι, δεν τον λες και «μηχανή του γκολ», αλλά η δουλειά του κάθε προπονητή είναι να πάρει από τον καθένα τα στοιχεία του παιχνιδιού στα οποία είναι δυνατός, ώστε να κάνει καλύτερη την ομάδα. Κι ο Ολιβιέ την έκανε Παρεμπιπτόντως στο Euro του 2016 ο Ζιρού σκόραρε τρεις φορές, παρ' όλα αυτά η Γαλλία έχασε στον τελικό από την Πορτογαλία. Πότε ήταν όλοι οι Γάλλοι πιο ευτυχισμένοι;

Για την ιστορία και το 1998, οι Γάλλοι πήραν το Μουντιάλ στην πατρίδα τους χωρίς ο βασικός σέντερ φορ, Στεφάν Γκιβάρς να βρει δίχτυα. Πήραν μια στενοχώριαααααα!

Ανεξάρτητα απ' όλα αυτά η Γαλλία ανέβηκε στο θρόνο για πρώτη φορά έξω από τα σύνορά της, γιατί ήταν η πιο σκληρή, αθλητική και συμπαγής ομάδα στην διοργάνωση. Οι Κροάτες κέρδισαν τον θαυμασμό γιατί ήταν πιο μπαλαδόφατσες.

Κάτι τέτοιες προκαταλήψεις (sic) αντιμετωπίζουμε και στο μπάσκετ. Για παράδειγμα, η Εθνική ομάδα του 2005 "πώς πάει να διακριθεί στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, χωρίς κλασσικό σουτέρ;" ρώταγαν οι ανασφαλείς εκείνης της εποχής. Όμως το πήρε και το παραπήρε.

Ανάλογα ζητήματα προκύπτουν και τώρα που οι προπονητές προσπαθούν να "χτίσουν" τα ρόστερ της σεζόν που έρχεται.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος