Ζάετς στο gazzetta.gr: «Κανείς δεν έχει Μόντριτς, μπορεί η Κροατία το Μουντιάλ»

Ζάετς στο gazzetta.gr: «Κανείς δεν έχει Μόντριτς, μπορεί η Κροατία το Μουντιάλ»

Ζάετς στο gazzetta.gr: «Κανείς δεν έχει Μόντριτς, μπορεί η Κροατία το Μουντιάλ»

bet365

Ο θρύλος του κροατικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού, Βέλιμιρ Ζάετς αναλύει στο gazzetta.gr την πορεία της «Χρβάτσκα», αποκαλύπτοντας τα μυστικά της ομάδας του Ζλάτκο Ντάλιτς.

Ο Βέλιμιρ Ζάετς, ένας βιρτουόζος της μπάλας με το δαντελένιο άγγιγμα του και αρχοντικό στιλ παιχνιδιού συνάρπαζε τα πλήθη, τιμώντας τη φανέλα με το «τριφύλλι» για μια τετραετία (1984/88).

Ο «λαγός» είχε δείξει τα διαπιστευτήρια του στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά και στην πάλαι ποτέ ενωμένη εθνική Γιουγκοσλαβίας φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο Μουντιάλ του 1982, αλλά και στο Euro που διεξήχθη δύο χρόνια αργότερα στη Γαλλία.

Ο παλαίμαχος Κροάτης ποδοσφαιριστής μια από τις πιο σεβαστές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες στη χώρα του, μίλησε στο gazzetta.gr για την πορεία της Κροατίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο «Ζέκο» γνωρίζοντας όσο λίγοι την «Χρβάτσκα» αναφέρθηκε στα απίστευτα παιχνίδια του Μόντριτς, το κλίμα που επικρατεί στην Κροατία, την συμβολή του ομοσπονδιακού τεχνικού Ντάλιτς, ενώ κατέθεσε τα προγνωστικά του για τον μεγάλο τελικό απέναντι στη Γαλλία.

Περιμένατε πριν από το Μουντιάλ πως η Κροατία θα έφτανε μέχρι τον τελικό;

«Ήταν έκπληξη για όλους η πορεία της Κροατίας μέχρι τον τελικό αν και η ομάδα είχε δείξει πως έχει μέλλον. Παίκτες όπως οι Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς, Πέρισιτς αγωνίζονται σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους όπως είναι οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ίντερ και μάλιστα είναι βασικοί κατακτώντας πρωταθλήματα. Έκπληξη είναι γιατί η Κροατία είναι μικρή χώρα, όμως σε ότι αφορά το ρόστερ της δεν είναι. Επίσης διαθέτει πολύ καλό προπονητή».

Πρόκριση δύο φορές στα πέναλτι με Δανία και Ρωσία και μια στην παράταση με Αγγλία. Τυχαίο;

«Η ομάδα δείχνει να διαθέτει ψυχικά αποθέματα. Είναι μια δυνατή ομάδα με ηγέτες μέσα στο γήπεδο με πρώτο και καλύτερο τον Μόντριτς. Υπάρχουν όμως και οι Λόβρεν, Μάτζουκιτς. Η Κροατία διαθέτει μεγάλη εμπειρία, όμως το πιο σημαντικό είναι το καλό κλίμα αφού οι παίκτες είναι φίλοι μεταξύ τους. Υπάρχει ενότητα».

Τι έχει αλλάξει στην Κροατία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δείχνει πιο αποτελεσματική;

«Η ομάδα δείχνει πως είναι πολύ διαβασμένη. Βέβαια έγιναν κάποια λάθη στα προηγούμενα ματς τα οποία διορθώθηκαν αφού ο Μόντριτς σε κάποιες στιγμές έδειχνε μόνος. Αντίθετα στο ματς με την Αγγλία είδαμε πόσο βοήθησαν οι Ράκιτιτς και Μπρόζοβιτς. Επίσης υπάρχει ένα επιτελείο καταρτισμένων γιατρών και γυμναστών κάτι που φαίνεται και στην φυσική κατάσταση της ομάδας.

Πλέον δουλεύουν με κομπιούτερ και τα πάντα είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού. Υπάρχει ένα μεγάλο επιτελείο που απαρτίζεται από 20 άτομα με σκοπό την βελτίωση της εθνικής σε όλους τους τομείς».

Πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του Ντάλιτς στην επιτυχία της Κροατίας;

«Ο Ντάλιτς είναι καλός προπονητής. Ήξερε μπάλα ως ποδοσφαιριστής και κατάφερε στο διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο να κάνει όλους τους παίκτες φίλους μεταξύ τους. Είναι όλοι ενωμένοι και έχουν αποκτήσει σωστή νοοτροπία. Δεν μιλάνε για λεφτά και για πράγματα που μπορούν να χαλάσουν τις σχέσεις. Χρειάζεται και τύχη φυσικά, αλλά για να την έχεις πρέπει να την προκαλείς».

Όλοι μιλούν για τον Μόντριτς. Ποιοι Κροάτες σας έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο;

«Ο Μόντριτς είναι ο καλύτερος παίκτης αυτή τη στιγμή. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε. Πρέπει να σας πω ότι εγώ τον είχα φέρει πιτσιρικά στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Επίσης ο Λόβρεν στον οποίο έχει ασκηθεί έντονη κριτική, είναι πολύ δυνατός. Είναι τρομερός στο Μουντιάλ. Μπορεί να μην ξέρει πολύ μπάλα, αλλά τα δίνει όλα. Ο Ράκιτιτς είναι πάντα ήρεμος, διαθέτει ψυχραιμία και τρεξίματα. Ο Ρέμπιτς από το πρώτο ματς έδειξε πόσο μπορεί να βοηθήσει.

Ο Πέρισιτς δεν ξεκίνησε καλά, όμως χθες ήταν εξαιρετικός. Ο Μάντζουκιτς, ο Μπρόζοβιτς, ο Βρσάλικο από τα δεξιά. Όλοι έχουν σημαντική συνεισφορά. Το πρόβλημα της Κροατάς είναι από το αριστερό άκρο αφού από την εποχή του Γιάρνι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον κατάλληλο παίκτη».

Τι άλλαξε ο Ντάλιτς στην ομάδα;

«Ο Ντάλιτς προσελήφθη πριν από τα ματς με Ουκρανία και Ελλάδα και πέτυχε στην αποστολή που ανέλαβε. Διαβάζει σωστά τον αντίπαλο, είναι προπονητής που διατηρεί χαμηλούς τόνους, διατηρεί την ψυχραιμία του και κάνει σωστές αλλαγές. Ο κόσμος, αλλά και οι παίκτες τον αγαπούν. Είναι καλός προπονητής. Οι Κροάτες διεθνείς ξέρουν μπάλα και φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Όλοι βέβαια θέλουν μια μπάλα, όμως οι γραμμές είναι κοντά η μία στην άλλη και υπάρχει συνοχή. Είναι μια μοντέρνα ομάδα».

Τι περιμένετε στον τελικό με τη Γαλλία;

«Η Γαλλία είναι εντελώς διαφορετική ομάδα, απ' όσες αντιμετωπίσαμε. Νικήσαμε την Αργεντινή με 3-0, όμως ακόμη και ο Μέσι δεν ήταν καλός. Όλη η ομάδα ήταν χάλια. Η Δανία ήταν καλή, ενώ η Ρωσία και η Αγγλία όχι τόσο μολονότι δυσκολευτήκαμε».

Πιστεύετε μπορεί να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο η Κροατία;

«Μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο η Κροατία. Ένα ματς είναι, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Χρειάζεται και τύχη αν και η ομάδα έχει μια μέρα λιγότερη για να ξεκουραστεί. Θα πρέπει να προσέξουμε τα στημένα των Γάλλων. Επίσης υπάρχει ο Πογκμπά που τρέχει πολύ. Αυτό που διαθέτει η Κροατία και στερούνται οι άλλες ομάδες είναι η θέση του πλέιμεϊκερ όπου έχουμε το πλεονέκτημα με τον Μόντριτς. Τον παίκτη δηλαδή που θα βγάλει την μπάλα μπροστά στους επιθετικούς.

Από την άλλη, η Γαλλία έχει τον Εμπαπέ που είναι τρομερός και μπορεί να χτυπήσει στα αριστερά όπου έχουμε πρόβλημα. Η Γαλλία είναι εξαιρετική αμυντικά και ξέρει να χτυπάει στην κόντρα. Η Κροατία μπορεί να κρατήσει όμως την μπάλα με τους Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς και Μόντριτς. Για μένα είναι 50-50 ο τελικός».

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα