Κλωτσάνε την μπάλα 22 και στο τέλος κερδίζει η… τακτική

Κλωτσάνε την μπάλα 22 και στο τέλος κερδίζει η… τακτική

Κλωτσάνε την μπάλα 22 και στο τέλος κερδίζει η… τακτική

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για ένα ακόμη μάθημα που μας έδωσε αυτό το μουντιάλ σε σχέση με το τι αντιπροσωπεύει κάθε χώρα και ήπειρος, θυμίζει και πάλι για το VAR και κλείνει με ΠΑΟΚ.

Τελικά το μουντιάλ είχε και έχει μεγάλο ενδιαφέρον και… όσο προχωράει η Αγγλία (με τον Κέιν) ακόμη μεγαλύτερο.

Πέρα από το χιούμορ, τις συμπάθειες, αλλά και το… συμφέρον, είναι ένα μουντιάλ με αμφίρροπα ματς, με εκπλήξεις, με ωραία γκολ, αλλά και με… διπλής μορφής, ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Οι καλύτεροι προχωράνε προς τον τελικό, την περίοδο που το VAR βοηθάει γι’ ακόμη πιο πολλές δίκαιες αποφάσεις, απομακρύνοντας από το ποδόσφαιρο τις «σφαγές» και τις μεγάλες αδικίες φάσεων, που επί χρόνια έκριναν νίκες και προκρίσεις.

Ποιοι όμως προχωράνε ΚΑΙ σε αυτό το μουντιάλ;

Οι «φαντεζί» και ψυχωμένοι Λατινοαμερικάνοι;

Οι δυνατοί σωματικά Αφρικανοί;

Οι γρήγοροι Ασιάτες;

Μπα… Δύσκολα…

Και σε αυτό το μεγάλο τουρνουά όπου εκπροσωπούνται όλες οι ήπειροι, όλες οι σχολές και οι ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες, η Ευρωπαϊκή κουλτούρα της τακτικής και του οργανωμένου-πιο έξυπνου ποδοσφαίρου είναι αυτή που κερδίζει.

Κάποτε ο μεγάλος Λίνεκερ (ο παλιός Κέιν δηλαδή και αφού μεσολάβησε και ο Σίρερ…) είχε πει: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι όπου 22 παίκτες κλωτσάνε μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί…». Αυτό τώρα (ή εδώ και χρόνια) διαφοροποιείται στο… « είναι ένα παιχνίδι όπου 22 κλωτσάνε μία μπάλα και στο τέλος κερδίζει η ΤΑΚΤΙΚΗ».

Τότε απλά «μιλούσε» για το φινάλε των αγώνων. Τώρα «μιλάμε» για την πορεία των ομάδων και την ποδοσφαιρική λογική που φέρνει αποτελέσματα…

Τι να κάνουμε; Η ντρίμπλα του Νεϊμάρ δημιουργεί εντυπώσεις, το πάθος του Γοδίν και του Κολμβιανού σε ξεσηκώνουν μέχρι ενός σημείου, η έκρηξη του Σανέ είναι ενδιαφέρουσα, αλλά… τη νίκη στο τέλος την πανηγυρίζει ο εξαιρετικός δεξιός φουλ-μπακ της Αγγλίας Τρυπιερ και η πολύ δουλεμένη- έξυπνη τακτικά Αγγλία! Όπως και όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι που φθάνουν ψηλά στη διοργάνωση.

Μπορεί όλα αυτά να μην είναι εντυπωσιακά. Μπορεί αυτό το πιο προσεκτικό (αλλά έξυπνο) ποδόσφαιρο να μην ενθουσιάζει αφού εξουδετερώνει άλλες ατομικές αρετές, μπορεί τα πιο πολλά Ευρωπαϊκά ματς να λήγουν 1-0 και 1-1, το θέμα όμως είναι ότι στο τέλος… αυτοί κερδίζουν.

Επικρατούν λοιπόν οι Ευρωπαίοι και διεκδικούν τον τίτλο οι καλύτεροι από αυτούς, αυτοί που –σαφώς- έχουν και λίγη παραπάνω ποιότητα, όπως οι Γάλλοι και οι Βέλγοι. Αυτοί που... δεν είχαν πρόβλημα να αφήσουν την μπάλα στους Βραζιλιάνους και να τους «τρέξουν» εκμεταλλευόμενοι και την απουσία του Κασεμίρο.

Παρεμπιπτόντως και η Βραζιλία επιχειρεί να παίξει Ευρωπαϊκά, όσο όμως έχει τον Νεϊμάρ να εκφράζει το ποδόσφαιρο των highlights, θα ψάχνουν να βρουν πότε τελευταία φορά πανηγύρισαν τον τίτλο…

Διεκδικεί λοιπόν τον τίτλο η τρομερά δουλεμένη Αγγλία του 3-5-2 που δεν έχει μεγάλη ποιότητα και προσωπικότητα, αλλά βγάζει αυτοματισμούς ακόμη και στις στημένες μπάλες… (Πόσο δουλεμένη είναι αποδεικνύεται από τον τρόπο που «χτίζει» επιθέσεις από τα φοβερά πόδια του τερματοφύλακα Πίκφορντ).

Διεκδικεί τον τίτλο η Γαλλία που παρά την φοβερή ποιότητά της, δεν έχει πρόβλημα να «περιμένει» την όποια προβληματική Αργεντινή και Ουρουγουάη… Σιγά μην παρεξηγηθούν οι Γάλλοι που πήραν παθητικό ρόλο…

Φυσικά και το πληρέστατο Βέλγιο, στο οποίο ο σέντερ φορ παραδίδει μαθήματα ομαδικού ποδοσφαίρου.

Πανάξια και η Κροατία, που έχει τα καλύτερα χαφ. Εργάτες-σταρ!!

Θα μπορούσε να ήταν και λίγο διαφορετική η οκτάδα και η τετράδα (ανάλογα και με τις διασταυρώσεις, αλλά και την τύχη) αλλά στο τέλος, το βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι το ποδόσφαιρο που παίζει κάθε ομάδα και εκφράζει η κάθε Ήπειρος. Και όσο περνούν τα χρόνια, όλοι οι άλλοι (άσπροι-μαύροι-κίτρινοι και λοιποί) θα επιχειρήσουν να «διαβάσουν» καλύτερα το παιχνίδι μέσα από την τακτική του, όπως ακριβώς το έχουν εξελίξει οι Ευρωπαίοι.

* Αυτό το κομμάτι της τακτικής είναι και το αγαπημένο του Λουτσέσκου που σίγουρα… Ιταλοφέρνει όσον αφορά στην ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Τακτική και… Άγιος ο Θεός.

Για ΠΑΟΚ όμως από αύριο και πάλι, από Ολλανδία με την… μεταγραφάρα Πρίγιοβιτς να έρχεται για να ανακουφίσει… προπονητές, παράγοντες, φιλάθλους, ανησυχούντες, εφησυχασμένους, σχετικούς, άσχετους και γενικά όλο τον κόσμο… Καλά να είναι ο Σέρβος…

* Μια που το αναφέραμε… Αλήθεια, που χάθηκαν όλοι όσοι εδώ στην Ελλάδα έκαναν αγώνα για να απαξιώσουν το VAR, αυτοί οι συγκεκριμένοι που είχαν σκοπό να το εξευτελίσουν για να μην χρησιμοποιήσουμε, έτσι ώστε ο ανθρώπινος παράγοντας να συνεχίσει να επηρεάζει πολύ περισσότερο τα παιχνίδια του πρωταθλήματος; Θυμίζω ότι ο ΠΑΟΚ από πέρυσι σταθερά το προτείνει και το ζητάει και είναι η ΜΟΝΗ μεγάλη ομάδα που έχει εκφραστεί θετικά γι’ αυτό.

* Γράφτηκε: «Στην Μπαρτσελόνα θέλουν τον Όλσεν…». Δηλαδή αν ισχύει αυτό, τον τεράστιο Πίκφορντ, που τον θέλουν; Στον Άρη; (Στον πλανήτη αναφέρομαι…).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.