Bracket Challenge και στο βάθος Βραζιλία (Γαλλία) – Αγγλία (Κροατία)

Bracket Challenge και στο βάθος Βραζιλία (Γαλλία) – Αγγλία (Κροατία)

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος παίζει το bracket challenge με οδηγό τις παραστάσεις που έδωσαν στην φάση των 16 οι 8 ομάδες που συνεχίζουν στο Μουντιάλ.

Αφήσαμε πίσω τη φάση των 16, ώρα για μια ανακεφαλαίωση, ώρα για να ζυγίσουμε το βάρος των 8 διεκδικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διότι, μην έχετε την ελάχιστη αμφιβολία, και οι οκτώ ομάδες που έχουν απομείνει στη Ρωσία κάνουν τέτοιες σκέψεις, έστω και αν για ορισμένες ακόμη αυτή η ιδέα είναι ένα όραμα και όχι μια ρεαλιστική προσδοκία ή πολύ περισσότερο απαίτηση από τους εαυτούς τους. Θα προσπαθήσω να κάνω την ανασκόπηση της φάσης των 16 μέσα από τα ζευγάρια που προέκυψαν στην φάση των 8.

Η Γαλλία είναι ίσως η μεγάλη κερδισμένη της προηγούμενης φάσης, διότι εκτός της πρόκρισης πήρε και το επιπλέον όφελος της διαμόρφωσης του χαρακτήρα της ομάδας. Ο τρόπος που πέρασε την Αργεντινή, η επιστροφή της στο ματς και η ανατροπή του σκορ ήταν μια απάντηση που έδωσε στον εσωτερικό διάλογο που κάνει, ως οργανισμός, με τον εαυτό της σχετικά με το αν έχει το μέταλλο για να φτάσει μέχρι το τέλος της διοργάνωσης και να σηκώσει το τρόπαιο. Η Γαλλία έδωσε την απάντηση και δεν έπεισε μόνο τους θεατές, τους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον πλανήτη· “τρόμαξε” τους αντιπάλους της και συγχρόνως έπεισε τον εαυτό της ότι εκτός από ταλέντο έχει και κότσια για να ξεπερνά τις δοκιμασίες και να αντιδρά καλά όταν βρίσκεται πίσω στο σοκρ.

Η Ουρουγουάη είναι μια καλοχτισμένη ομάδα από έναν πολύ αξιόλογο προπονητή, ο οποίος είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές του τουρνουά και γενικώς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αυτή την εποχή. Ο Οσκαρ Ταμπάρεζ είναι βέβαιο ότι εμπνέει και παρακινεί τους ποδοσφαιριστές του για να φτάνουν στην επίτευξη στόχων. Οχι, η πρόκριση επί αυτής της έκδοσης της Πορτογαλίας δεν ήταν υπέρβαση· η Ουρουγουάη ήταν καλύτερη ομάδα, διότι αφενός ήξερε/ξέρει να αμυνθεί αποτελεσματικά, σε αντίθεση με τη σημερινή ομάδα του Σάντος, και αφετέρου έχει στην επίθεσή της δυο εκ των κορυφαίων επιθετικών της εποχής, οι οποίοι ταιριάζουν και συνδυάζονται ιδανικά.

Απέναντι στην Γαλλία η Ουρουγουάη μειονεκτεί στη μεσαία γραμμή, αλλά η αμυντική γραμμή και η επιθετική κοιτάζουν στα μάτια τους Γάλλους. Και επειδή στην ενδεκάδα της Ουρουγουάης κυκλοφορεί μεγαλύτερη εμπειρία, με ποδοσφαιριστές που έχουν πολύ υψηλές παραστάσεις, δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη η πρόκρισή της. Στο μυαλό μου αυτός ο προημιτελικός είναι ορθάνοιχτος, με ένα μικρό προβάδισμα, σε πιθανότητες στην Γαλλία.

Η Βραζιλία είναι μια Εθνική που συμπεριφέρεται στο τερέν ως ευρωπαϊκός σύλλογος. Ομάδα με πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία, η οποία κάνει μεγάλη κατοχή της μπάλας, με υψηλή ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, και σουτάρει πολύ, αλλά δίχως να παίρνει μεγάλα ρίσκα και να συμπεριφέρεται, τακτικά, με αφέλεια όταν επιτίθεται. Αυτή η Βραζιλία είμαι βέβαιος ότι δεν ικανοποιεί απολύτως τους θαυμαστές του διαχρονικού παιχνιδιού της, με τα κολπάκια της αμμουδιάς, αλλά ακριβώς επειδή δεν είναι αυτή η συνταγή του δημιουργού της με ψήνει ότι είναι φτιαγμένη για να πάει μακριά. Και παρότι στον προημιτελικό θα της λείψει ο Κασεμίρο, η Βραζιλία του Τίτε σε ψήνει ότι θα ξέρει να κάνει τη δουλειά και με τον Φερναντίνιο.

Βέβαια τούτη τη φορά η δοκιμασία είναι μεγαλύτερη και δυσκολότερη αυτής που είχε απέναντι στο Μεξικό. Λογικά οι Βέλγοι θα βάλουν πιο δύσκολα στην Βραζιλία. Και επειδή, περίπου όπως και οι Γάλλοι, οι ποδοσφαιριστές του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έδωσαν στους εαυτούς τους και στην παγκόσμια κοινωνία μια πειστική απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το μέταλλο και τα κότσια τους, όταν γύρισαν το ματς με την Ιαπωνία, δεν θα μου προκαλέσει κατάπληξη η πρόκρισή τους σε βάρος της Βραζιλίας. Στο μυαλό μου όμως οι Βραζιλιάνοι είναι συνολικά πιο έμπειροι, και γι' αυτό πιο έτοιμοι να κάνουν τη δουλειά τώρα που σφίγγουν τα γάλατα.

Οι Ρώσοι έχουν ήδη κάνει υπέρβαση. Ναι, μπορεί στη συνείδηση του Βλάντιμιρ Πούτιν αυτή να είναι μια ομάδα που πρέπει να κατακτήσει το τρόπαιο, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή προτού αρχίσει το τουρνουά, αυτή ήταν μια πολύ προβληματική ομάδα που δεν κατάφερνε να νικήσει παιχνίδι. Αν έπαιζαν σε άλλο έδαφος θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει ότι η πρόκριση επί της Ισπανίας θα τους έβαζε φτερά στα πόδια. Μάλλον λόγω εντοπιότητας όμως οι Ρώσοι δεν μοιάζουν να έχουν λυθεί. Και δεν έχουν λυθεί, ή δεν έχουν ενθουσιαστεί ούτε οι Ρώσοι οπαδοί, αν κανείς κρίνει από τη συμπεριφορά τους στο ματς με την Ισπανία. Τώρα που βρίσκουν μπροστά μια πιο έτοιμη, συγκριτικά με την Ισπανία που βρήκαν, ομάδα αν δεν φανερώσουν ψυχικά και τεχνικά χαρίσματα που δεν μας έχουν δείξει μέχρι εδώ, λογικά θα λυγίσουν.

Βεβαίως για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Κροατία να παίξει όπως στα πρώτα δύο παιχνίδια της φάσης των ομίλων και όχι όπως έπαιξε απέναντι στη Δανία. Εκτιμώ όμως ότι αυτό θα συμβεί, το περιμένω αυτό, αφενός επειδή στην Κροατία κυκλοφορεί πολλή εμπειρία και αφετέρου επειδή αναμένω ότι οι Κροάτες πήραν το μάθημα από το ματς με τη Δανία. Στο μυαλό μου είναι το φαβορί αυτού του ζευγαριού.

Στα μάτια μου η Σουηδία έχει ήδη πετύχει πολύ περισσότερα από όσα και οι Σουηδοί θα περίμεναν. Αν περίμενε τέτοια πορεία της Εθνικής μέχρι τους 8 του Μουντιάλ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δεν θα είχε αποσυρθεί. Το ματς με την Ελβετία ήταν μια σαφής ένδειξη ότι κάπου εδώ οι Σουηδοί έπιασαν ή και έξυσαν το ταβάνι τους. Μου φαίνεται δύσκολο να καταφέρουν να προκριθούν σε βάρος της Αγγλίας. Στην πραγματικότητα πιο πιθανό μου μοιάζει να λυγίσει αυτή η νεανική ομάδα της Αγγλίας στο βάρος των υψηλών προσδοκιών μιας χώρας που βιάζεται να στήσει φιέστα κατάκτησης του τροπαίου, παρά να λυγίσει στο μπρα ντε φερ με τους Σουηδούς. Το “it's coming home” είναι ο πραγματικός αντίπαλος της Αγγλίας στο ματς με τη Σουηδία. Και για τους Αγγλους όμως περιμένω ότι ο τρόπος της πρόκρισης επί της Κολομβίας προσφέρει μια παράσταση πολύ διδακτική για αυτή τη νέα γενιά ποδοσφαιριστών. Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ χτίζει χαρακτήρα. Οι νίκες αυτό ακριβώς κάνουν στις εθνικές: τις κάνουν ομάδες. Τρέχοντας με τη λογική το σενάριο του προημιτελικού, δεν μπορώ να δω εύκολα την Αγγλία να ξαναπαθαίνει αυτό που έπαθε από το 57' του ματς με την Κολομβία, δηλαδή να χάνεται. Γι' αυτό και την αντιλαμβάνομαι ως φαβορί.

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσω το τι θα συμβεί στους ημιτελικούς στην περίπτωση που τα ζευγάρια είναι το Γαλλία – Βραζιλία και το Αγγλία – Κροατία. Στη στιγμή της κουβέντας μας όμως το Βραζιλία – Αγγλία μου μοιάζει με ζευγάρι τελικού. Και τι ζευγάρι...

Μπες κι εσυ τώρα εδώ και κάνε τις δικές σου προβλέψεις παρέα με το Jack Daniel's. Αφού τις μοιραστείς σε Facebook και Twitter, είσαι έτοιμος να δεις το παιχνίδι με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.