Σουηδία φίλε και χωρίς τον Ζλάταν...

Σουηδία φίλε και χωρίς τον Ζλάταν...

Μιχάλης Τσόχος
Σουηδία φίλε και χωρίς τον Ζλάταν...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τους θύτες των Ιταλών που δεν πήγαν καν στη Ρωσία, των Γερμανών που έφυγαν νωρίς και του Ιμπραήμοβιτς που δεν τον... είχαν ανάγκη, όπως αποφάσισε ο κόουτς Αντερσον!

Μία ομάδα από ατσάλι. Φτιαγμένη για να ξεπερνά κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία, κάθε αναποδιά. Φτιαγμένη για να κάνει την διαφορά εκεί που νομίζεις ότι τέλειωσε. Οπως όταν η κληρωτίδα τους έφερε αντιμέτωπους στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ με τους Ιταλούς. Τότε όλοι μίλησαν για την μεγάλη άτυχη της κλήρωσης των μπαράζ, την Σουηδία που έπεσε πάνω στους Ιταλούς, οι οποίοι ήταν αδύνατο να μην πάνε στο Μουντιάλ. Το αδύνατο έγινε δυνατό και οι Ιταλοί για πρώτη φορά μετά από 58 χρόνια δεν θα πήγαιναν σε μία τελική φάση παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν τους επέτρεψαν οι Σουηδοί να πάνε... Τότε είχε ακουστεί για πρώτη φορά η φράση “δεν πήγαν οι Ιταλοί και πάνε οι Σουηδοί, που μία που θα κάνουν το ταξίδι για την Ρωσία και μία που θα επιστρέψουν...”. Πόσο αστείο ακούγεται αυτό σήμερα αλήθεια.

Ακολούθησε το ακόμη πιο αδύνατο. Ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς σχεδόν... αυτοπροτάθηκε για να επιστρέψει στην Εθνική και να την συνοδεύσει στο Μουντιάλ. Η παγκόσμια κοινή γνώμη ενθουσιάστηκε που θα έβλεπε ξανά τον Ζλάταν σε μία μεγάλη διοργάνωση. Ποιος να φανταστεί ότι αυτή η ομάδα θα έλεγε “όχι Ζλάταν σε ευχαριστούμε, θα κάνουν το ταξίδι για την Ρωσία, αυτοί που τα κατάφεραν να αποκτήσουν το εισιτήριο για αυτό το ταξίδι...”. Αυτή ήταν περίπου η απάντηση του ομοσπονδιακού τεχνικού της Σουηδίας, του Γιαν Ολοφ Αντερσον...

Η κλήρωση έφερε την Σουηδία σε έναν δύσκολο όμιλο, με την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία και το Μεξικό που σχεδόν πάντα (όπως άλλωστε και φέτος) βρίσκει τον τρόπο για να φτάσει μέχρι τους 16. Και εκεί πέτυχαν το αδύνατο. Η Γερμανία για πρώτη φορά μετά το 1936 αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων. Ενα ακόμη διάσημο σκαλπ, μετά από αυτό των Ιταλών, στα χέρια της Σουηδίας.

Και αφού το μονοπάτι μέχρι εκεί ήταν το πιο δύσβατο από κάθε άλλο μονοπάτι, στο πρώτο νοκ άουτ ματς τους περίμενε μία ομάδα των δικών της κυβικών. Αυτή τη φορά δεν χρειάζονταν να κάνουν υπέρβαση, αυτή τη φορά θα είχαν την πίεση, αυτή την φορά ήταν σχεδόν στη φάση “πρέπει να περάσουμε”. Ούτε αυτή η συνθήκη αποδείχτηκε ικανή για να τους λυγίσει και πήραν την πρόκριση κόντρα στην Ελβετία φτάνοντας για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα σε προημιτελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δική τους, για το δικό τους στήθος, η ταμπέλα με την φράση “η έκπληξη του Μουντιάλ της Ρωσίας”.

Λίγο πολύ άλλωστε όλες τις ομάδες που έφτασαν μέχρι εδώ τις περιμέναμε να τα καταφέρουν. Η Βραζιλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ουρουγουάη, η Κροατία, ήταν από την αρχή αυτής της διοργάνωσης τα φαβορί για να φτάσουν μέχρι τα προημιτελικά. Ακόμη και οι Ρώσοι που δεν ήταν φαβορί, ήταν οι διοργανωτές και γνωρίζοντας ότι ήταν σε όμιλο με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία μπορούσες να φανταστείς το έργο ότι θα έφταναν μέχρι τα προημιτελικά. Τους Σουηδούς όμως δεν τους περίμενε κανείς, εκτός από τους ίδιους τους παίκτες και τον προπονητή αυτής της ομάδας. Αυτή η παρέα που ήξερε ότι μπορεί και το έκανε κιόλας, να αποκλείσει την Ιταλία από το Μουντιάλ, αυτή η παρέα που ήξερε ότι μπορεί και το πέτυχε να στείλει την Γερμανία νωρίς στο σπίτι, αυτή την παρέα που το ήξερε ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και χωρίς τον Ζλάταν και την έκανε.

Τώρα θα περιμένει να μάθει την επόμενη αντίπαλό της. Είτε είναι η Αγγλία, είτε είναι η Κολομβία, ένα είναι το σίγουρο. Όποιος θέλει να στείλει τους Σουηδούς σπίτι θα πρέπει να φτύσει αίμα, διότι ο Γιαν Ολοφ Αντερσον δεν αστειεύεται.

Ο 55χρονος Σουηδός προπονητής είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτή την μεγάλη επιτυχία και η αλήθεια είναι ότι Αντερσον είχε πάντα τον τρόπο του, γιατί πέραν όλων των άλλων είχε και έναν σπουδαίο δάσκαλο. Ο Αντερσον είναι... γνήσιο προπονητικό τέκνο, γείτονας και μαθητής του Μπένγκτ Γιόχανσον ενός σπουδαίου σπόρτσμαν στην Σουηδία. Πρόκειται για τον προπονητή θρύλο της Εθνικής ομάδας χάντμπολ της Σουηδίας από το 1988 ως το 2004. Αυτή η ομάδα θεωρείται από τους Σουηδούς η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του Έθνους αφού τα 16 χρόνια που την είχε στα χέρια του ο Μπενγκτ Γιόχανσον κατέκτησε δύο φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα, τέσσερις φορές το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τρία ολυμπιακά μετάλλια.

Ο Γιόχανσον που έμενε στην ίδια γειτονιά με τον Αντερσον ήταν ο μέντορας του σημερινού προπονητή της Σουηδίας, ο οποίος συστήθηκε στο κοινό της χώρας το 2015 όταν κατέκτησε με την Νόρκεπινγκ το πρωτάθλημα Σουηδίας για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια. Ο Αντερσον έφτιαξε αυτή την ομάδα, ο Αντερσον σφυρηλάτησε τον χαρακτήρα αυτής της ομάδας, ο Αντερσον πήρε την μεγάλη απόφαση να πει ότι προτιμά να πάει ο Τελίν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως 23ος της ομάδας και όχι ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς.

Σήμερα αυτός που μέχρι πριν μερικούς μήνες έμοιαζε ο τρελός του χωριού, είναι ο εθνικός ήρωας των Σουηδών και ευελπιστεί να ξεπεράσει σε δημοτικότητα και απήχηση ακόμη και τον μέντορά του, τον Μπενγκτ Γιόχανσον, ο οποίος είναι ο πλέον δημοφιλής προπονητής ομαδικού σπορ στην ιστορία της Σουηδίας...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα