Η βολή του Λεβ οδήγησε τη Γερμανία στην ιστορική αποτυχία

Η βολή του Λεβ οδήγησε τη Γερμανία στην ιστορική αποτυχία

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την παταγώδη αποτυχία του “χορτάτου” προπονητή στο man management, που είναι η βασική αιτία για το ιστορικό κάζο της Γερμανίας.

Στα χαρτιά, και βάσει των ιστορικών αρχείων, αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στη ζωή του Μουντιάλ, δηλαδή στη ζωή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Στην πραγματικότητα, στο τερέν, ο αποκλεισμός της Γερμανίας ήρθε ως απολύτως φυσική συνέπεια και μοιάζει με φυσιολογική επιβεβαίωση ενός άγραφου νόμου που λέει ότι συμβαίνει στον κάτοχο του τροπαίου, τον υπερασπιστή του τίτλου να αποτυγχάνει, συχνά παταγωδώς, στην επόμενη φορά. Συνέβη με την Γαλλία το 2002, συνέβη με την Ιταλία το 2010, συνέβη με την Ισπανία το 2014, συνέβη τώρα με την Γερμανία.

Από το πρώτο της παιχνίδι η Γερμανία μύριζε χορτασίλα, κορεσμό. Στο ματς με το Μεξικό σόκαρε όσους δεν την είχαν παρακολουθήσει στα φιλικά, όσους δεν την είχαν δει εντός 2018 και δεν είχαν αντιληφθεί ότι κάτι δεν της πήγαινε καλά. Δεν είχε ένταση, δεν είχε ορμή, δεν μπορούσε να κυριαρχήσει, δεν μπορούσε να σιγουρέψει το παιχνίδι της, δεν μπορούσε να σταματήσει τις αντεπιθέσεις των Μεξικανών. Εμοιαζε με ομάδα που είχε αποτύχει παταγωδώς στην ψυχική και πνευματική προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Εμοιαζε με ομάδα που ετοιμάζεται από έναν “χορτάτο” προπονητή, ο οποίος αδυνατεί πλέον να εμπνεύσει ή να δημιουργήσει παράγοντες παρακίνησης στους ποδοσφαιριστές. Ο Γιόακιμ Λεβ ακολούθησε την πεπατημένη του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Εκανε ότι έκανε και πριν, μόνο που τούτη τη φορά έμοιαζε να το κάνει από συνήθεια και όχι με την δίψα για επιτυχία.

Δεν ήταν ζήτημα ενός ή δύο ποδοσφαιριστών αυτό που της συνέβη της Γερμανίας. Δεν είναι η απουσία του Σανέ ή η μεγάλη απογοήτευση, ο Βέρνερ τα αίτια της ιστορικής αποτυχίας. Είναι κυρίως ότι η γενιά που σήκωσε το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια χορτασμένη γενιά και η επόμενη δεν έχει ακόμη την προσωπικότητα για να πάρει στην πλάτη της την ευθύνη και να δώσει συνέχεια. Πρωτίστως όμως είναι ότι η Γερμανία καθοδηγείται από έναν χορτασμένο προπονητή, που νοιάζεται περισσότερο για το easy living του και πολύ λιγότερο για το man management, το οποίο ήταν και το βασικό προτέρημά του, ή πιο σωστά αυτό που τον οδήγησε σε τόσες επιτυχίες με την Γερμανία και τον έφτασε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εχει πλάκα ότι η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε σπεύσει τον περασμένο μήνα, περίπου 30 ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ να επεκτείνει το συμβόλαιο του Λεβ μέχρι το 2022, κι ενώ είχε συμβόλαιο μαζί του μέχρι το 2020, προκειμένου να τον κρατά χαρούμενο, επειδή φοβήθηκε μη τον χάσει από την Μπάγερν, τη Ρεάλ ή όποιον άλλο σύλλογο είχε σκεφτεί, αν είχε σκεφτεί να συνεργαστεί με τον 58χρονο προπονητή. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα έχει τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση της Ομοσπονδίας μετά από αυτό το ιστορικό κάζο.

Σύμφωνα με τα όσα διδάσκονται οι προπονητές στις σχολές, το man management, όπως και ο σχηματισμός του ρόστερ, έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και καθορίζουν την μοίρα μιας ομάδας πολύ περισσότερο από όσο η τακτική και ο σχηματισμός. Στις Εθνικές ομάδες αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό λόγω της ιδιαιτερότητας στη φύση της δουλειάς, δηλαδή επειδή η εθνική δεν έχει πολύ χρόνο για να εκπαιδευτεί σε τακτικές. Ο Λεβ απέτυχε παταγωδώς στο man management, κι αυτή η τόσο κακή ψυχική και πνευματική προετοιμασία της κόστισε της Γερμανίας πολύ περισσότερο από την έλλειψη ενός killer από το κέντρο της επίθεσης, ή από την απουσία του Σανέ, ή από την κόκκινη του Μπόατενγκ ή από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

Είναι κρίμα να λείπει από τα νοκ άουτ η Γερμανία, όπως είναι κρίμα που λείπουν από το Μουντιάλ η Ιταλία και η Ολλανδία, όπως θα είναι κρίμα να μείνουν εκτός των 16 άλλες βαριές φανέλες και μεγάλα brand names του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Θα ήταν όμως κρίμα για το ποδόσφαιρο και για τα μάτια μας να προχωρήσει αυτή η Γερμανία. Οπως σχολίασε ο Ματς Χούμελς, η Γερμανία έχει να δείξει ένα καλό παιχνίδι, αντάξιο της θέσης της στο παγκόσμιο ranking εδώ και έναν χρόνο, δηλαδή από τα μισά του 2017. Δεν της άξιζε να περάσει την πίστα. Και για να πάει ως διεκδικήτρια στην επόμενη διοργάνωση θα πρέπει, προτού προβληματιστεί για την ποιότητα και την προσωπικότητα της νέα; γενιάς των ποδοσφαιριστών της, να βρει προπονητή με όραμα και δίψα για επιτυχία. Η βολή του Λεβ ήταν ο κύριος λόγος της αποτυχίας της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.