Τα νέα από τη Ρωσία είναι πολύ καλά: αυτό είναι ένα απρόβλεπτο Μουντιάλ

Τα νέα από τη Ρωσία είναι πολύ καλά: αυτό είναι ένα απρόβλεπτο Μουντιάλ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την πρώτη εντύπωση που έδωσαν τα φαβορί, η οποία επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν κυκλοφορεί μεγάλο φαβορί.

Η 1η αγωνιστική δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά έχουμε ήδη δει τις 22 εκ των 32 ομάδων που θα κυκλοφορήσουν στα ρωσικά τερέν σε αυτό το Μουντιάλ, και επειδή εντός των 22 συμπεριλαμβάνονται όλα τα φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η στιγμή είναι καλή για τις πρώτες διαπιστώσεις. Όλα όσα ακολουθούν βεβαίως είναι οι πρώτες εντυπώσεις, αυτές που έδωσαν οι ομάδες στην πρεμιέρα τους, σε συνέχεια αυτών που μας είχαν δείξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων φιλικών προετοιμασίας. Δεν έχει μεγάλο νόημα να κοιτάζει κανείς πιο πίσω, δηλαδή στην προκριματική φάση, διότι, όπως έλεγε στους ποδοσφαιριστές του πάντοτε ο σοφός Οτο Ρεχάγκελ, το ποδόσφαιρο είναι στιγμές, και τα τρόπαια κρίνονται από την αγωνιστική κατάσταση μιας ομάδας στη στιγμή της τελικής φάσης.

Το καλύτερο νέο που μας έρχεται από τη Ρωσία είναι η επιβεβαίωση της αρχικής εκτίμησης όλων μας: για την ώρα σε αυτό το Μουντιάλ δεν υπάρχει μεγάλο φαβορί. Δεν υπήρξε παράσταση φαβορί από καμιά εκ των ομάδων που ταξίδεψαν στη Ρωσία με αυτή την ετικέτα στη φανέλα τους. Η ήττα τη Γερμανίας, η ισοπαλία της Βραζιλίας, το 3-3 στο Πορτογαλία - Ισπανία, το Χ της Αργεντινής, ήταν όλα τους πολύ καλά νέα για όλους εμάς που προσδοκούμε να παρακολουθήσουμε ένα απρόβλεπτο τουρνουά και αμφίρροπες νοκ άουτ αναμετρήσεις. Υπήρξε βεβαίως και η νικήτρια Γαλλία, αλλά ούτε η δική της ήταν εμφάνιση που τρόμαξε τους προσεχείς αντιπάλους της ή αυτούς που μπορεί να την βρουν μπροστά τους στον δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου.

Για την Ισπανία και την Πορτογαλία έχω ήδη μοιραστεί την πρώτη εντύπωσή μου.

Η Γαλλία, που νίκησε και νιώθει καλά, έχει προτερήματα που δεν αποκλείεται να αποδειχθούν αρκετά για να την φτάσουν μακριά, δεδομένου ότι έχει πολύ καλό και πλήρες ρόστερ. Η ομοιογένειά της και τα συντηρητικά αγωνιστικά πλάνα που ετοιμάζει ο Ντεσάμπ δημιουργούν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί το ταλέντο όλων αυτών που αποτελούν τις βασικές επιλογές του προπονητή. Αν εξακολουθεί να υπάρχει μια αμφιβολία για τους Γάλλους είναι η σχετική με την προσωπικότητα, το μέταλλο, τον ή τους ηγέτες που μπορούν να σηκώσουν την ομάδα στην πλάτη και να παρασύρουν ή να καθοδηγήσουν τους υπόλοιπους.

Απέναντι στην Ισλανδία η Αργεντινή έδειξε όσο προβληματική φανταζόμασταν ότι θα είναι στον τομέα της αμυντικής λειτουργίας. Ο Μαστσεράνο μεγάλωσε και έχει ήδη βγει από τον υψηλό ρυθμό, ο Ρόχο και ο Μπίλια δεν έχουν πείσει μέχρι σήμερα ότι μπορούν να είναι πρωταγωνιστές σε μια ομάδα που θα κατακτήσει τρόπαιο, και η Αργεντινή πρέπει να φτάσει στο επίπεδο να βάζει πολλά επειδή μοιάζει μέχρι σήμερα βέβαιο ότι θα δέχεται γκολ. Ο Σαμπάολι δεν βοήθησε την ομάδα του όσο θα μπορούσε, ο Μέσι είδε το εθνικό φάντασμα στην εκτέλεση του πέναλτι, και τώρα η Αργεντινή έχει ήδη φορτωθεί με μεγαλύτερη πίεση από αυτή που είχε προτού προσγειωθεί στη Ρωσία.

Προτού αρχίσει το τουρνουά όλοι ήξεραν για τη Γερμανία ότι έχει πρόβλημα στη θέση του σέντερ φορ. Στο πρώτο παιχνίδι της όμως φανέρωσε στους πολλούς μια αδυναμία που είχε ήδη επισημανθεί από τους αναλυτές των αγώνων της, αυτή στη θέση των κεντρικών μέσων και ειδικότερα σε αυτή του ανασταλτικού χαφ: πίσω από τον κουρασμένο, από τα χρόνια και τα ματς, Κεντίρα υπάρχει ο Γκιντογκάν, που δεν είναι “6αρι” και ο Ρούντι, ο οποίος μέχρι σήμερα με την Μπάγερν δεν έχει πείσει ότι μπορεί να αποδώσει στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν ήταν όμως αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα που έδειξε η Γερμανία απέναντι στο Μεξικό. Η “χορτασίλα”, ο κορεσμός που έβγαζε η εικόνα της στο πρώτο 45’λεπτο πρέπει να αποτελεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Γιόακιμ Λεβ, διότι σε αυτό το πρόβλημα, αν όντως αποδειχθεί τόσο μεγάλο, δεν υπάρχει εύκολη και άμεση θεραπεία.

Η Βραζιλία του Τίτε δεν νίκησε, αλλά στη δική της εμφάνιση δεν διακρίνει κανείς μεγάλα ελαττώματα ή άλυτα προβλήματα. Η ομάδα που έχει σχεδιάσει ο Βραζιλιάνος προπονητής είναι πολύ ευρωπαϊκή, κι ας μην έχει δουλέψει εκείνος ποτέ του στην Ευρώπη. O 57χρονος προπονητής, που έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ευρώπη για να επιμορφωθεί και να επηρεαστεί, έχει σχεδιάσει μια πολύ ευρωπαϊκή, με την καλή έννοια, έκδοση της Βραζιλίας. Και η εντύπωση που έχει δώσει τον τελευταίο καιρό είναι μιας ομάδας που δεν εξαρτάται, ούτε νιώθει ότι εξαρτάται στον απόλυτο βαθμό από τον Νέιμαρ. Απέναντι στην Ελβετία η Βραζιλία έδωσε την εντύπωση μιας ομάδας που ξέρει να παίξει και χωρίς τη μπάλα, που έχει ιδέες για την ανάπτυξη του παιχνιδιού αλλά και τακτικές για να ανοίξει μια πολυπρόσωπη άμυνα που αμύνεται με βάθος. Θα είχε βγει νικήτρια αν ήταν πιο “κλινικά” τα τελειώματα των επιθετικών της. Το “Χ” με την Ελβετία προφανώς της δημιουργεί πρόβλημα, αλλά η εικόνα της και το πρόσφατο παρελθόν της πείθουν ότι είναι ικανή να το λύσει.

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η 1η αγωνιστική και θα έχουμε δει το Βέλγιο, την Αγγλία και την Πολωνία, θα είναι στιγμή για περισσότερη ανάλυση και νέες εκτιμήσεις. Για την ώρα πάντως δεν έχουμε δει παράσταση φαβορί, ούτε παράσταση μεγάλου και ισχυρού αουτσάιντερ. Δεν ξέρω πόσο αλλάζουν οι στοιχηματικές αποδόσεις μετά από αυτά που είδαμε μέχρι σήμερα, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν αλλάζει η αρχική εκτίμηση όσων προβλέπαμε ότι αυτό θα είναι ένα ανοιχτό σε διεκδίκηση Παγκόσμιο Κύπελλο, δηλαδή η χαρά αυτού που κάθεται μπροστά στην τηλεόραση με την αίσθηση ότι δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τον νικητή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.