Στη Ρωσία οι οπαδοί έχουν τις δικές τους... πρεσβείες! (pics)

Θάνος Σαρρής
Στη Ρωσία οι οπαδοί έχουν τις δικές τους... πρεσβείες! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr βρέθηκε στην παρουσίαση των fan embassies στη Μόσχα και γράφει για την πρωτοβουλία που οραματίζεται μια διαφορετική οπαδική κουλτούρα!

Ταξιδεύοντας σε μια ξένη χώρα για μια ποδοσφαιρική διοργάνωση του βεληνεκούς του Μουντιάλ, οι προκλήσεις είναι πολλές. θεωρητικά, αρκετοί είναι και οι κίνδυνοι. Με το προηγούμενο ανάμεσα στους Ρώσους και στους Άγγλους του Euro 2016, φόβος για επεισόδια συνεχίζει να υφίσταται, παρά τα υψηλά μέτρα ασφαλείας και πρόληψης. Ούτως ή άλλως Ρωσία δεν είναι μόνο η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να προάγουν μια διαφορετική κουλτούρα, το δίκτυο των Football Suppοrters Europe (FSE) προχώρησε στην υλοποίηση ενός μεγαλεπίβολου σχεδίου.

Οι «πρεσβείες» των οπαδών ξεκίνησαν να λειτουργούν σε όλες τις πόλεις που φιλοξενούν αγώνες, με την υποστήριξη των τουριστικών αρχών και αρκετών ακόμα παραγόντων από τη Ρωσία. Οι fan embassies αποτελούνται ουσιαστικά από εθελοντές οπαδούς και κοινωνικούς λειτουργούς, έχοντας στο πλευρό τους νομική υποστήριξη και κανάλια επικοινωνίας με τις ρωσικές αρχές. Θα ακολουθούν τις ομάδες κανονικά όπου γίνεται αγώνας μαζί με τους υπόλοιπους οπαδούς και θα λειτουργούν 24 ώρες πριν τον αγώνα.

Ο ρόλος τους είναι πολλαπλός. Από απλή παροχή πληροφοριών σε έναν οπαδό που έχει ταξιδέψει στη Ρωσία, καθώς και προσπάθεια για επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, τους διοργανωτές, την αστυνομία και τις... κανονικές πρεσβείες της εκάστοτε χώρας, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε συνεχή επικοινωνία, προκειμένου να αποφευχθούν ανούσιες εντάσεις με την αστυνομία, να υπάρχουν σωστοί χειρισμοί σε περίπτωση συλλήψεων, αλλά και για πιο απλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η απώλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων, μια απλή ληστεία, ο συντονισμός των μετακινήσεων και κάθε άλλη λεπτομέρεια που μπορεί να προκύψει σε έναν ταξιδιώτη οπαδό. Στόχος τους είναι η προώθηση του διαλόγου ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, η συνεννόηση και η πρόληψη, προκειμένου να απολαύσουν όλοι το όμορφο παιχνίδι χωρίς δυσάρεστα επεισόδια.

Παράλληλα, οι πρεσβείες προχωρούν σε μια σειρά από δράσεις προκειμένου να προωθήσουν μια διαφορετική κουλτούρα. Για παράδειγμα, πριν την πρεμιέρα του Μουντιάλ, είχε διοργανωθεί κατόπιν πρωτοβουλίας των fan embassies φιλικό ματς με επίλεκτες 11άδες από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, το οποίο θα παρακολουθούσαν μαζί οπαδοί των δύο ομάδων.

Η άφιξη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και η μαζική υποδοχή που του ετοίμασαν οι συμπατριώτες του τελικά ακύρωσε το πλάνο, όμως αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τις κινήσεις που η FSE θέλει να προωθήσει. Ανάλογα φιλικά παιχνίδια, ανάμεσα σε όλες τις χώρες, κοινές παρουσίες στις fan zones και γενικώς δράσεις πρώθησης του όμορφου οπαδικού πνεύματος, που «αγκαλιάζει» την θερμή υποστήριξη, το τραγούδι και τα χρώματα στην κερκίδα, αποκρούοντας τη βία, τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

Το διεθνές δίκτυο θα συντονίζει την όλη προσπάθεια από το Copa 90 clubhouse στη Μόσχα, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα ποδοσφαιρικό πολιτισμό κέντρο, με εκθέσεις, προβολές και φυσικά μετάδοση όλων των αγώνων!

Στη συνέντευξη Τύπου για τις fan embassies έδωσε το παρών η Έλενα Ερκίνα από τη ρωσική πρεσβεία και ο Ρόμπερτ Ουστιάν και ο Ρονάν Εβάιν από την FSE. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, η Αγγλία, η Γερμανία και το Περού έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά όσον αφορά στο διάλογο και τον συντονισμό των οπαδών τους. Οι αρμόδιοι φορείς ξεκαθάρισαν ότι προφανώς δεν ευελπιστούν να λύσουν με μιας όλα τα προβλήματα βίας και χουλιγκανισμού, αλλά θεωρούν ότι οι fan embassies μπορούν να χτίσουν έναν άξονα αλληλοκατανόησης και σεβασμού ανάμεσα στους οπαδούς!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα