«Μπορεί το τρόπαιο η Αργεντινή, είμαι ένας ταξιδιώτης του ποδοσφαίρου»

«Μπορεί το τρόπαιο η Αργεντινή, είμαι ένας ταξιδιώτης του ποδοσφαίρου»

bet365

Ο θρυλικός Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, ο προπονητής που καθοδήγησε πέντε διαφορετικές εθνικές ομάδες σε διαδοχικά Μουντιάλ (1986-2002) μιλάει στο gazzetta.gr για τις ιδιαιτερότητες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και τα πέντε μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο!

Ο πολυταξιδεμένος Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, ένα πολίτης του κόσμου έχει γράψει την δική του ιστορία σε τελική φάση Μουντιάλ.

Ο 73χρονος Σέρβος προπονητής, ο οποίος πλέον εκτελεί χρέη τεχνικού συμβούλου στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Κατάρ, καθοδήγησε πέντε διαφορετικές εθνικές ομάδες σε Μουντιάλ και μάλιστα σε ισάριθμες διαδοχικές διοργανώσεις, κάτι που έχει καταφέρει επίσης ο Βραζιλιάνος, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα.

Μάλιστα πανηγύρισε με Μεξικό (1986), Κόστα Ρίκα (1990), Αμερική (1994) και Νιγηρία (1998) την πρόκριση στη φάση των νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ μόνο με την Κίνα στο Μουντιάλ του 2002 αποκλείστηκε στους ομίλους.

Για τις επιτυχίες του χαρακτηρίστηκε «θαυματοποιός», ενώ είναι χαρακτηριστικό πως έχει περάσει από τους πάγκους 8 εθνικών ομάδων.

Ο Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος εκτός από σερβικά μιλάει άπταιστα αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά, μοιράζει πλέον τον χρόνο του μεταξύ Κατάρ, αλλά και του ποταμού Δρίνου στα σύνορα Σερβίας-Βοσνίας, όπου βρίσκεται το ησυχαστήριο του.

Άνθρωπος ανήσυχος και παθιασμένος εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με ιδιαίτερη θέρμη.

Ο εμβληματικός Μπόρα Μιλουτίνοβιτς κατέθεσε τα προγνωστικά του για το Μουντιάλ της Ρωσίας στο gazzetta.gr, ενώ αποκάλυψε το μυστικό των επιτυχιών του.

Ο πολύπειρος τεχνικός ξεχωρίζει πέντε φαβορί σημειώνοντας πως η Αργεντινή παρά την μέτρια εικόνα της στα προκριματικά είναι σε θέση να φτάσει στην κορυφή λόγω Μέσι...

«Θεωρώ Βραζιλία και Αργεντινή φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ. Μπορεί η Αργεντινή να μην έδειξε καλό πρόσωπο στα προκριματικά όμως έχει τον Μέσι στο ρόστερ της και αυτό αρκεί για να βρίσκεται ψηλά.

Στην Ευρώπη υπάρχουν όπως πάντα οι παραδοσιακές δυνάμεις Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία. Αυτές είναι οι πέντε ομάδες που θα παλέψουν για το τρόπαιο. Δεν βλέπω ποια άλλη ομάδα μπορεί να μπει σφήνα».

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 73χρονου προπονητή ήταν η ανέλπιστη πρόκριση της Κόστα Ρίκα στους «16» του Μουντιάλ '90.

«Ανέλαβα την Κόστα Ρίκα δύο μήνες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ '90. Οι περισσότεροι διεθνείς αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της χώρας τους, ενώ ήταν άπειροι από τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις. Μετείχαμε στον ίδιο όμιλο με Σκωτία, Βραζιλία και Σουηδία, αλλά καταφέραμε να προκριθούμε. Νικήσαμε Σουηδία, Σκωτία και χάσαμε 1-0 από την Βραζιλία. Ήταν μια ακόμη απόδειξη πως μια ομάδα ενωμένη με καλή ψυχολογία και πίστη στον στόχο μπορεί να πετύχει θαύματα».

Ο Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, ένας... χαμαιλέοντας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου εξηγεί πως κατάφερε να μεταλαμπαδεύει την φιλοσοφία του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Το μυστικό είναι να μπορείς να προσαρμόζεις το πλάνο σου ανεξάρτητα από το ποια εθνική ομάδα έχεις αναλάβει. Πρέπει να διαπιστώσεις αρχικά τι απαιτήσεις υπάρχουν και πως θα καταφέρεις να πάρεις από τους παίκτες το επιθυμητό αποτέλεσμα για να πετύχεις τους στόχους σου. Κάθε πρόταση από εθνική ομάδα αποτελεί μια πρόκληση για μένα».

Ο Σέρβος προπονητής δεν κρύβει την ικανοποίηση του για όσα πέτυχε στο ποδόσφαιρο, αλλά και για τις χαρές που έζησε.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα συναρπαστικό άθλημα, όπου γνωρίζεις αθλητές με διαφορετική κουλτούρα, αλλά με το ίδιο πάθος για επιτυχίες. Είμαι σαν ένας ταξιδιώτης που δεν ξέρω που θα με βγάλει ο δρόμος. Μετά από τόσα χρόνια νιώθω ευτυχισμένος για όσα πέτυχα με τις ομάδες που ανέλαβα».

Το νέο μεγάλο στοίχημα του «θαυματοποιού» αποτελεί η Εθνική Κατάρ, όπου εκτελεί χρέη συμβούλου της βασιλικής οικογένειας.

«Στο Κατάρ γίνεται τρομερή δουλειά για το Μουντιάλ του 2022. Τα γήπεδα είναι απίθανα και οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι μικρές. Θεωρώ πως από πλευράς διοργάνωσης θα είναι ένα πολύ πετυχημένο Μουντιάλ».

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα