«Η Γαλλία το 2006 ήταν οικογένεια, μπορούμε ημιτελικά στη Ρωσία»

«Η Γαλλία το 2006 ήταν οικογένεια, μπορούμε ημιτελικά στη Ρωσία»

«Η Γαλλία το 2006 ήταν οικογένεια, μπορούμε ημιτελικά στη Ρωσία»

bet365

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας, Ραϊμόν Ντομενέκ μιλάει στο gazzetta.gr για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αναφέρεται στους ηγέτες των «τρικολόρ», στο ματς με την Βραζιλία, ενώ εξηγεί γιατί ξεχωρίζει τον Λεονάρντο Ζαρντίμ.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης με επιστροφή* πονταρίσματος αν πρώτος σκόρερ αναδειχθεί ο o Ναντό ντε Κολό ή ο Λούκα Ντόντσιτς στην αναμέτρηση! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Τον χαρακτήρισαν «αστρολόγο» λόγω των προλήψεων του, αντισυμβατικό, προκλητικό, εκκεντρικό. Ο Ραϊμόν Ντομενέκ παρά τις συγκρούσεις και την συνεχή αμφισβήτηση κατάφερε να επιβιώσει στον πάγκο της εθνικής Γαλλίας για έξι χρόνια καθοδηγώντας τους «τρικολόρ» από το 2004 μέχρι το 2010.

Στο πρώτο μεγάλο τουρνουά του, οδήγησε τους «πετεινούς» μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ 2006 χάνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο στα πέναλτι από την Ιταλία και τον Ζινεντίν Ζιντάν με κόκκινη κάρτα λόγω της περίφημης κουτουλιάς στον Ματεράτσι.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον 66χρονο προπονητή που είδε την εθνική Γαλλίας να αποτυγχάνει παταγωδώς στο Euro 2008 αλλά και στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής (2010).

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, ο οποίος πήγαινε κόντρα στο ρεύμα δεν δίσταζε να τα βάλει μετά την αποχώρηση του από τον πάγκο των «τρικολόρ» με τους Ανρί, Μαλουντά και Ριμπέρι. Όπως άλλωστε τιτλοφορείται και η αυτοβιογραφία του: «Εντελώς μόνος» (Tout Seul).

Ο Ραϊμόν Ντομενέκ με αφορμή το επικείμενο Μουντιάλ στη Ρωσία μίλησε στο gazzetta.gr για την τωρινή Γαλλία, αλλά και όσα έζησε εκείνος στους «πετεινούς».

Σύμφωνα με τον άλλοτε προπονητή της Λιόν, η Γαλλία έχει όλα τα φόντα να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ.

«Πιστεύω πως η Γαλλία μπορεί να προχωρήσει. Όλα είναι ρευστά. Μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τα ημιτελικά, όπου στη συνέχεια τα πάντα μπορούν να συμβούν, αλλά και να αποκλειστούμε στη φάση των '16'. Θεωρητικά στα προημιτελικά θα βρεθεί η Αργεντινή και στα ημιτελικά η Βραζιλία, οπότε δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί. Οι αποστάσεις μεταξύ των ομάδων έχουν μικρύνει. Υπάρχουν τα κλασικά φαβορί, αλλά και οι ομάδες που θα προσπαθήσουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων τους».

Ο Ντομενέκ ισχυρίζεται πως το 2006 λίγοι περίμεναν πως οι Γάλλοι θα μείνουν αλώβητοι στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων προχωρώντας μέχρι τον τελικό.

«Το 2006 καταφέραμε στους 16 να αποκλείσουμε την Ισπανία που συγκαταλέγονταν στα μεγάλα φαβορί, ενώ στη συνέχεια ξεπεράσαμε το εμπόδιο της Βραζιλίας που είχε εκπληκτική ομάδα. Επίσης η Πορτογαλία την οποία νικήσαμε στα ημιτελικά διέθετε απίστευτο ταλέντο σαν ομάδα και ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος. Σε «νοκ-άουτ» ματς τα πάντα μπορούν να συμβούν».

Όταν έχει συνεργαστεί με τον Ζινεντίν Ζιντάν αντιλαμβάνεσαι πως η σύγκριση με την τωρινή γενιά παικτών είναι άτοπη.

«Νομίζω πως οι καιροί έχουν αλλάξει και δεν θα πρέπει να ψάχνουμε για ηγέτες τύπου Πλατινί ή Ζιντάν. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα στελέχη στην ομάδα, αλλά ασφαλώς οι συνθήκες και οι εποχές δεν είναι ίδιες. Γκριζμάν και Πογκμπά είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική Γαλλίας».

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας αν και απέχει από τους πάγκους δεν έχει αποσυρθεί.

«Ήθελα να ξεκουραστώ έπειτα από έξι χρόνια στην εθνική. Είχα προτάσεις και διαπραγματεύτηκα, αλλά πάντα θέτω προϋποθέσεις για να εργαστώ. Το ζήτημα δεν είναι απλά να δουλέψω σε μια ομάδα, αλλά να βρω αυτά που πιστεύω χρειάζονται για να κάνω σωστά την δουλειά μου. Δεν μου αρέσουν οι συμβιβασμοί σε αυτό το επάγγελμα».

Το έργο του Λεονάρντο Ζαρντίμ στη Μονακό έχει εντυπωσιάσει τον Ντομενέκ κάνοντας λόγο για έναν προπονητή που βάζει την δική του σφραγίδα στο χτίσιμο της ομάδας του.

«Αυτό που με χαροποιεί είναι πως υπάρχουν ακόμη και σήμερα προπονητές που έχουν να προσφέρουν στο άθλημα και να περάσουν την δική τους φιλοσοφία. Για παράδειγμα ο Ζαρντίμ. Ήταν στον Ολυμπιακό και έφτασε στη Μονακό όπου κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα χωρίς σπατάλες κυριολεκτικά από το μηδέν».

Το Μουντιάλ του 2006 αποτελεί αναμφισβήτητα το αποκορύφωμα της καριέρας του 66χρονου προπονητή. Ποιο είναι όμως το ματς που ποτέ δεν θα ξεχάσει;

«Έζησα τις καλύτερες στιγμές μου στην εθνική Γαλλίας στο Μουντιάλ του 2006, με αποκορύφωμα το ματς με την Βραζιλία, όπου όλα έγιναν όπως τα σχεδιάσαμε. Ήταν κάτι περισσότερο από μια ομάδα η Γαλλία εκείνη την εποχή. Ήταν οικογένεια και είμαι περήφανος που διατηρώ ακόμη και σήμερα επαφή με κάποιους από τους παίκτες εκείνης της γενιάς».

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα