«Ονειρεύτηκα πως θα σκοράρω, μου πρόσφεραν 500.000 ευρώ για το Χρυσό Παπούτσι»

«Ονειρεύτηκα πως θα σκοράρω, μου πρόσφεραν 500.000 ευρώ για το Χρυσό Παπούτσι»

bet365

Ο Όλεγκ Σαλένκο ξεδιπλώνει το κουβάρι των αναμνήσεων στο gazzetta.gr μιλώντας 24 χρόνια μετά για τα πέντε γκολ που πέτυχε κόντρα στο Καμερούν γράφοντας ιστορία! Το όνειρο, γιατί δεν ξαναείδε το ματς και η πρόταση για να πουλήσει το «Χρυσό Παπούτσι».

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Η απόλυτη παράσταση καριέρας, το ματς της ζωής του. Ο αγώνας που δεν δύναται να ξεχάσει εδώ και 24 χρόνια.

Ο Όλεγκ Σαλένκο σκόραρε πέντε γκολ σε ένα ματς. Στις 28 Ιουνίου 1994 στο πρώτο τουρνουά όπου η πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και η πάλαι ποτέ Κοινοπολιτεία παρατάχθηκε ως Ρωσία μπορεί να αποκλείστηκε στον όμιλο του Μουντιάλ, όπου μετείχε από κοινού με Βραζιλία, Σουηδία και Καμερούν, ωστόσο ο Ολέγκ Σαλένκο έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι!

Συνολικά σημείωσε 6 γκολ, όσα και ο Χρίστο Στόιτσκοφ με τον οποίο μοιράστηκαν το «Χρυσό Παπούτσι». Πέντε κόντρα στο Καμερούν και ένα απέναντι στη Σουηδία. Το αξιοπερίεργο είναι πως το ματς που μεγαλούργησε ο παλαίμαχος Ρώσος φορ ήταν το τελευταίο της καριέρας του με την εθνική Ρωσίας αφού ο επόμενος ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρωσίας προχώρησε σε ανανέωση.

Ο 48χρονος Σαλένκο, εξαργύρωσε τη φήμη του με μεταγραφή στη Βαλένθια, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στη Ρέιντζερς, προτού η καριέρα του πάρει την κάτω βόλτα σε Ιστανμπουλσπόρ, Κόρδοβα και Πογκόν.

Τελικά, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 32 ετών λόγω τραυματισμών. Ο πρώην άσος της Λογκρονιές ταξίδεψε με την αποστολή της Ρωσίας στις ΗΠΑ για το Μουντιάλ προερχόμενο από εξαιρετική σεζόν με την ισπανική ομάδα που μεταφράζονταν σε 23 γκολ.

Έπειτα από δύο παιχνίδια όπου η Ρωσία γνώρισε ισάριθμες ήττες από Βραζιλία (2-0) και Σουηδία (3-1) ακολούθησε το ξέσπασμα με αντίπαλο το Καμερούν (6-1).

Οι Ρώσοι κινούνταν στον αστερισμό του Σαλένκο που έμοιαζε σεληνιασμένος. Στο 15΄ σημείωσε το πρώτο του γκολ, στο 41΄ το δεύτερο, ενώ τρία λεπτά αργότερα με εκτέλεση πέναλτι έκανε χατ-τρικ. Ο Ρώσος σημείωσε δύο ακόμη τέρματα μέσα σε ένα τρίλεπτο (72΄, 75΄) ολοκληρώνοντας την ποδοσφαιρική ραψωδία του.

Όπως τονίζει ο Όλεγκ Σαλένκο στο gazzetta.gr, δεν υπάρχει μέρα που να μην σκέφτεται το ανεπανάληπτο ρεκόρ του, μολονότι έχουν περάσει 24 χρόνια.

«Το ρεκόρ είναι πλέον μέρος της ζωής μου και οι δημοσιογράφοι πριν το Μουντιάλ μου το θυμίζουν.

Από τους ρεπόρτερ είχα μάθει μετά τη λήξη της αναμέτρησης με το Καμερούν ότι είχα γράψει ιστορία. Το παράδοξο είναι πως ήλπιζα πως θα σκοράρω πολλά γκολ και ανυπομονούσα να αγωνιστώ στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Τελικά αυτό έμελλε να συμβεί τέσσερα χρόνια αργότερα».

Ο πρώην φορ της Βαλένθια υποστηρίζει πως η τύχη, αλλά και ο τρόπος που παρατάχθηκε το Καμερούν συνέβαλλαν στην επίτευξη της ιστορικής επίδοσης.

«Για να πετύχεις αυτό το ρεκόρ χρειάζεται ασφαλώς και η τύχη. Πρώτα απ' όλα όμως ήταν η επιθυμία για τη νίκη. Καμιά φορά γελάω όταν σκέφτομαι πως σε αυτό το επίπεδο αγώνων υπάρχουν ομάδες που χρειάζονται ένα γκολ και δεν μπορούν να το πετύχουν και εγώ μόνος μου σκόραρα πέντε κόντρα στο Καμερούν. Οι Αφρικανοί από την στιγμή που δέχθηκαν το γρήγορο γκολ έπαιξαν ανοικτά και διευκόλυναν το έργο μου».

Ο Σαλένκο αποκαλύπτει στο gazzetta.gr πως παραμονές της αναμέτρησης με το Καμερούν ονειρεύτηκε πως θα σκοράρει.

«Θυμάμαι πως το Καμερούν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, αλλά ξεπέρασαν την κρίση. Ουσιαστικά είχαν διατηρήσει τον ίδιο κορμό, ενώ ο Ροζέ Μιλά ήταν πλέον 42 ετών. Το βράδυ πριν τον αγώνα ονειρεύτηκα πως θα σκοράρω, αλλά σε καμία περίπτωση πως θα πετύχω πέντε γκολ. Είχαμε καλή ψυχολογία και μπήκαμε στο γήπεδο με σκοπό να σημειώσουμε όσο πιο πολλά γκολ μπορούσαμε, όπως και συνέβη».

Ο Ρώσος κρατάει στη μνήμη του τα γκολ που σημείωσε στο Μουντιάλ των ΗΠΑ διευκρινίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια δεν χρειάστηκε να πατήσει το play στο dvd.

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ξαναδεί σε video τον αγώνα. Έχει τύχει απλά σε κάποιες εκπομπές η με φίλους να ξαναδώ τα γκολ. Θυμάμαι όμως τα πάντα και ασφαλώς έχω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις».

Η τρέλα των Αράβων για το ποδόσφαιρο είναι τέτοια που έφτασαν στο σημείο να προσφέρουν μισό εκατομμύριο ευρώ στον Σαλένκο για να τους πουλήσει το Χρυσό Παπούτσι του Μουντιάλ!

«Ένας επιχειρηματίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μου είχε κάνει πρόταση ύψους 500.000 ευρώ για να πουλήσω το «Χρυσό Παπούτσι» του Μουντιάλ προκειμένου να τοποθετηθεί σε μουσείο της αραβικής χώρας.

Τελικά αυτό δεν συνέβη και έτσι το παραχώρησα στο «Ολιμπίσκι» στο Κίεβο προκειμένου να το χαρεί ο κόσμος. Το ίδιο θα ήθελα να συμβεί και στο Μουντιάλ της Ρωσίας».

Ποια όμως είναι τα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ της Ρωσίας σύμφωνα με τον Σαλένκο.

«Δύσκολο να γίνουν προγνωστικά αλλά Αργεντινή, Ισπανία και Γερμανία είναι τα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ».

Θυμηθείτε τα πέντε γκολ του Όλεγκ Σαλένκο κόντρα στο Καμερούν.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα