Ρεάλ Μαδρίτης - Ζιντάν: Ο «Ζιζού» και το μαγικό ραβδάκι του

Ρεάλ Μαδρίτης - Ζιντάν: Ο «Ζιζού» και το μαγικό ραβδάκι του

Δημήτρης Βέργος
Ρεάλ Μαδρίτης - Ζιντάν: Ο «Ζιζού» και το μαγικό ραβδάκι του

bet365

Ο Ζινεντίν Ζιντάν επέστρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης και το gazzetta.gr εξετάζει τι παραλαμβάνει και τι πρέπει να κάνει άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, έχοντας πλέον βαρύ φορτίο ύστερα από την πρώτη χρυσή θητεία του στον πάγκο των Μαδριλένων.

Το ξαφνικό διαζύγιο μετά την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Champions League πέρυσι τον Μάιο ταρακούνησε ολόκληρο το οικοδόμημα της Ρεάλ Μαδρίτης. Η αποχώρηση του Ζινεντίν Ζιντάν ήταν ουσιαστικά η κίνηση που προκάλεσε την παράλυση της Ρεάλ τη φετινή σεζόν καθώς ακολούθησαν καταστάσεις που πολύ πιθανό να μην είχαν συμβεί αν ο «Ζιζού» παρέμενε στον πάγκο. Ο ίδιος, όπως επανέλαβε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της επιστροφής του, ήθελε τότε μια αλλαγή. Ίσως και να γνώριζε ότι μέσα σε δυόμιση χρόνια πέτυχε τόσα πολλά που θα έπρεπε να κάνει μια παύση για να μη φθαρεί.

Ωστόσο, παρά την αποχώρησή του, Ρεάλ και Ζιντάν ουσιαστικά δεν χώρισαν ποτέ τους δρόμους τους. Το σπίτι του παρέμενε εκεί στη Μαδρίτη και βαθιά μέσα του και ο ίδιος ενδεχομένως να ήθελε άμεσα να γυρίσει. Η στιγμή προέκυψε, το τηλεφώνημα από τον Φλορεντίνο Πέρεθ έγινε, και ο Ζιντάν το πήρε απόφαση να μην περιμένει το καλοκαίρι, αλλά να επιστρέψει πριν το τέλος της σεζόν με στόχο να επαναφέρει τη Ρεάλ στις επιτυχίες. Ήταν η μοναδική μάλλον επιλογή του Πέρεθ τη δεδομένη στιγμή (και επικοινωνιακά), με τον Ζιντάν να έχει μαζί του εκτός από τον κόσμο και τους παίκτες. Το μαγικό ραβδάκι του, όμως, μπορεί να τα καταφέρει;

Παίρνει... καμμένη γη

Ίσως ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά δεν είναι ψέμα ότι η Ρεάλ τη φετινή σεζόν έπεσε απότομα και πολύ χαμηλά σε σχέση με τις κορυφές που κατέκτησε τα τελευταία χρόνια. Με τη μεγαλύτερη ευθύνη να τη φέρει ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος δεδομένα δεν ενίσχυσε το ρόστερ αφήνοντας τη «Βασίλισσα»... γυμνή, χάνοντας στη συνέχεια την κατάσταση από τα χέρια του. Ο Ζιντάν προφανώς στα παιχνίδια που απομένουν ως το τέλος της σεζόν, σε μια χρονιά χαμένη, δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτό που μπορεί να πετύχει, όμως, είναι η ανάταση στο ψυχολογικό κομμάτι που είναι κατεστραμμένο και η ομαλή μετάβαση για το restart που απαιτείται ενόψει της επόμενης σεζόν.

Έχει το know-how για να πετύχει ξανά

Το θετικό για τον Ζιντάν είναι ότι πηγαίνει σε μια ομάδα που γνωρίζει τη μυρωδιά των αποδυτηρίων και ξέρει πως να πετύχει. Κυρίως έχει κερδίσει τον σεβασμό ποδοσφαιριστών που ήδη τους ξέρει, ασχέτως αν ανάμεσά τους δεν υπάρχει πλέον ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Το γεγονός ότι με τον Ζιντάν οι Μαδριλένοι κατέκτησαν τρία συνεχόμενα Champions League, δείχνει στους άσους της Ρεάλ ότι το αγωνιστικό πλάνο του Ζιζού και οι ομιλίες του στα αποδυτήρια πιάνουν τόπο και αποτελούν οδηγό για την επιτυχία. Και γι' αυτό γνωρίζουν άριστα ότι αν ακολουθήσουν τα βήματά του, τότε μπορεί να ξαναζήσουν στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος.

«Βάρος» τα τρία συνεχόμενα Champions League

Από την άλλη, η τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία του «Ζιζού» στη Ρεάλ σίγουρα βαραίνει τις πλάτες του. Αυτό που πέτυχε ο Ζιντάν ήταν σχεδόν αδιανόητο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και σίγουρα ήταν κάτι που προκάλεσε κορεσμό. Το ζήτημα είναι αν οι εννιά μήνες που πέρασαν από την αποχώρησή του μέχρι τη χθεσινή επιστροφή του είναι αρκετοί ώστε να καθαρίσουν πνευματικά τον Ζιντάν. Η Ρεάλ είναι ένας σύλλογος.... καταδικασμένος να επιδιώκει πάντα την κορυφή και αυτό ο «Ζιζού» το ξέρει καλύτερα από τον καθένα, όπως και το γεγονός ότι εντός των συνόρων με δύο τίτλους τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελεί πληγή για το κλαμπ, που ίσως χρησιμοποιηθεί για να γυρίσει το... τσιπ.

Οι αλλαγές και η μεταγραφική ενίσχυση

Μπορεί ο Ζιντάν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου να είπε ότι πρώτα τον ενδιαφέρει να τελειώσει ομαλά η σεζόν, ωστόσο είναι δεδομένο ότι ήδη έχει συζητήσει και θα συζητήσει ακόμα πιο διεξοδικά τόσο με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, όσο και με τον Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ, τον μεταγραφικό σχεδιασμό και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ο Ζιντάν πήρε τις απαραίτητες εγγυήσεις για να αναλάβει από τώρα τα ηνία και οι ιθύνοντες της Ρεάλ θα πρέπει είτε να του βρουν έναν galactico που θα καλύψει το κενό του Κριστιάνο Ρονάλντο, είτε να ενισχύουν τη Ρεάλ με δύο παίκτες στο μεσοεπιθετικό κομμάτι ώστε να βρεθούν τα γκολ του CR7 που έλειψαν και στοίχισαν τόσο πολύ. Παράλληλα ο Ζιντάν θα πρέπει να διαχειριστεί και την κατάσταση με το μέλλον των Μαρσέλο, Ίσκο και Μπέιλ (αν και ο τελευταίος με την έλευση του «Ζιζού» φαίνεται πως θα δει από τους πρώτους την πόρτα της εξόδου), ενώ θα χρειαστεί να αξιοποιήσει και το νέο... αίμα (Βινίσιους, Ντίαθ, Ροντρίγκο) που μπαίνει στο ρόστερ.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα