Μέσι, Τσάβι, Ανρί εξηγούν τη γέννηση του “False 9” στο 2-6 επί της Ρεάλ (vid)

Γιώργος Καραμάνος
Μέσι, Τσάβι, Ανρί εξηγούν τη γέννηση του “False 9” στο 2-6 επί της Ρεάλ (vid)

bet365

Στο ντοκιμαντέρ για τα έργα του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα, οι τρεις παικταράδες αφηγούνται πώς και γιατί λειτούργησε η ιδέα του προπονητή τους και οδήγησε στο θρυλικό διπλό στη Μαδρίτη.

Το ντοκιμαντέρ «Take the Ball, Pass the Ball» που είναι αφιερωμένο στις ημέρες και τα έργα του Πεπ Γκουαρδιόλα στην εκπληκτική Μπαρτσελόνα που έστησε εκείνος, είναι γεμάτο υπέροχες ποδοσφαιρικές στιγμές και αφηγήσεις. Μία εξ αυτών είναι και αυτή που εξιστορούν οι Μέσι, Τσάβι και Ανρί και αφορά την εμφάνιση του «False 9», το πώς το σκέφτηκε και το που το εφάρμοσε ο Πεπ πρώτη φορά στο θρυλικό διπλό στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

«Αυτό το 2-6 στη Μαδρίτη ήταν κάτι περισσότερο από μία μεγάλη νίκη, επειδή δημιουργήσαμε κάτι νέο τακτικά», ξεκίνησε ο Τσάβι, με τον Ανρί να προσθέτει: «Εκείνη την ημέρα δημιουργήθηκε το “False 9”». «Ο Πεπ μου τηλεφώνησε μία μέρα πριν το Clásico και με κάλεσε στο προπονητικό κέντρο, για να μου εξηγήσει ότι σκόπευε να μου αλλάξει θέση. Μαζί με τον Τίτο Βιλανόβα έβλεπαν παιχνίδια και είχαν αποφασίσει να φτιάξουν κάτι καινούργιο», ολοκλήρωσε ο Μέσι.

«Ο Γκουαρδιόλα τα άλλαξε όλα. Είπε στον Ανρί και στον Ετό να παίζουν ανάμεσα στην πλάγια γραμμή και τους σέντερ μπακ από τις δύο πλευρές. Εχοντας αναλύσει τις κινήσεις των σέντερ μπακ της Ρεάλ, είχε καταλήξει στο ότι ποτέ δεν έβγαιναν να κυνηγήσουν τον αντίπαλο σέντερ φορ. Με το “False 9” ο Μέσι γυρνούσε επομένως στο κέντρο και εκεί ήταν που γινόμασταν περισσότεροι και είχαμε σε όλο το παιχνίδι αριθμητικό πλεονέκτημα, καθώς δεν τον κυνηγούσε κανείς εκεί», εξήγησε πιο συγκεκριμένα ο Τσάβι.

«Ηταν κάτι καινούργιο για τους παίκτες της Ρεάλ που δεν ήξεραν σε καμία περίπτωση π΄΄ως να το διαβάσουν. Αυτομάτως εγώ αποκτούσα τεράστια ελευθερία κίνησης και οι Ανρί, Ετό τη δυνατότητα να βγαίνουν στην πλάτη από πλάγια και έτσι βρήκαμε το πρώτο γκολ με τον Ανρί», επιβεβαίωσε ο Μέσι, με τον Ανρί να δίνει τη δική του εικόνα: «Λειτούργησε τέλεια. Η ασίστ του Μέσι στον χώρο ήταν ακριβώς αυτό που είχε ζητήσει ο προπονητής. Εγώ κινήθηκα στο κενό, ο Μέσι κινήθηκε αντιθέτως, προς τα πίσω και μπέρδεψε τους σέντερ μπακ. Ο Ετό κινήθηκε στο απέναντι άκρο και κανείς τους δεν ήξερα πώς να μας μαρκάρει».

 

LA LIGA Τελευταία Νέα