Α.Ε.Κ. με προσωπικότητα Καρέρα και η επιστροφή του Ζήση!

Α.Ε.Κ. με προσωπικότητα Καρέρα και η επιστροφή του Ζήση!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Α.Ε.Κ. με προσωπικότητα Καρέρα και η επιστροφή του Ζήση!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης πήγε στην Τρίπολη, εστιάζει σε όσα είδε εκεί και τα συμπεράσματα για την ομάδα του Ιταλού τεχνικού και φυσικά πανηγυρίζει για το come back μιας μεγάλης αγάπης

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Αρχίζει (σιγά – σιγά) να γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό αυτό που θέλει να κάνει στην ΑΕΚ ο Μάσιμο Καρέρα. Επιβεβαίωνεται ότι δουλεύει συγκεκριμένα πράγματα, το πιο σημαντικό είναι πως φαίνεται να 'χει αποτέλεσμα η δουλειά που κάνει, τη στιγμή που στην Τρίπολη (μετά και το ματς στην Τούμπα) είδαμε μέρος αυτού που αξιώνει -και έχει δηλώσει επίσημα στη διάρκεια της παρουσίασής του όταν αποκτήθηκε από την ΑΕΚ- να γίνεται πράξη. Τότε είχε πει ότι επιθυμεί η ομάδα του να είναι... χαμαιλέοντας στη διάρκεια του αγώνα και όταν αλλάζει τακτική στη διάρκεια του αγώνα και διάταξη να μπορεί να προσαρμόζεται χωρίς να χάνουν οι ποδοσφαιριστές του τη συγκέντρωσή τους, το πλάνο τους και να αντιλαμβάνεται ο καθένας ξεχωριστά τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό...

Τόσο στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, όσο -και πολύ περισσότερο- στην αναμέτρηση για το Κύπελλο στην Τρίπολη με τον Αστέρα, είδαμε αυτό που μας ανέφερε ο Ιταλός τεχνικός να γίνεται πράξη. Η ΑΕΚ στη μάχη Κυπέλλου στην Αρκαδία έπαιξε 4-2-3-1, 4-3-3, 3-5-2 και 3-4-2-1 χωρίς να χάσει τη συνοχή της, έχοντας σωστή ανταπόκριση από όλους σε χρόνο μηδέν στην εφαρμογή και την απόδοση των νέων τακτικών δεδομένων όταν γίνονταν οι αλλαγές αυτές. Κάτι πολύ σημαντικό και το κυριότερο μια απόδειξη ότι ο Μάσιμο Καρέρα έχει καταφέρει έως τώρα, γιατί νωρίς είναι ακόμη, να περνάνει αυτό που θέλει στους ποδοσφαιριστές του και να τους μεταδίδει σωστά και σε απόλυτο βαθμό αυτό που επιθυμεί να βλέπει από αυτούς.

Η ΑΕΚ μοιάζει να αποκτά αγωνιστική ταυτότητα και την προσωπικότητα που αξιώνει και δουλεύει ο Καρέρα, ίσως και την προσωπικότητά του... Εκτιμώ ότι παρατηρεί κανείς εύκολα μετά τα πρώτα ματς πως η Ένωση υπό τον Ιταλό προπονητή -επιτέλους δεδομένα έναν κανονικό προπονητή μετά τους Χιμένεθ και Ουζουνίδη- βγάζει συνέπεια και αγωνιστική συνέχεια και εξέλιξη σε αυτό που δουλεύεται στα Σπάτα. Προσαρμόζεται εύκολα στα δεδομένα κάθε (διαφορετικού) αγώνα και στην εξέλιξη αυτού και στα ζητούμενά του.

Βέβαια κατά την προσωπική μου άποψη το βασικότερο και πλέον σημαντικό που παρατηρείται από την άφιξη του Μάσιμο Καρέρα και έπειτα είναι ότι στο ποδοσφαιρικό τμήμα έχουν όλοι εμπεδώσει ότι υπάρχει κανονικός προπονητής, με δεδομένους κανόνες λειτουργίας, ο οποίος έχει καταφέρει με πολύ εύκολο τρόπο να επιβληθεί και να υπάρχει πειθαρχία σε όλα τα επίπεδα και κυρίως (γιατί εκεί μετράει περισσότερο) στο αγωνιστικό κομμάτι, στο χορτάρι κοινώς σε αυτά που ζητάει. Και πιστέψτε με δεν είναι εύκολο να το πετύχεις αυτό σε αποδυτήρια δύσκολα που δυστυχώς οι προκάτοχοι του Ιταλού είχαν επιτρέψει να επικρατεί μια κατάσταση «κουμάντο κάνουμε εμείς» από τους παίκτες!

Το πιο όμορφο από τον κόουτς το άκουσα προ ολίγου. Είπε χαρακτηριστικά για ένα από τα πράγματα που θέλει να ξεχωρίζουν το παιχνίδι της ΑΕΚ: «Πρέπει να συνεχίσουμε το aggressive παιχνίδι. Να συνεχίσουμε βασικά τη δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο δουλεύει με ένταση, με ψηλά πρέσινγκ, έτσι καταφέρνεις να κερδίζεις μπάλες και να κάνεις γκολ»! Τα λόγια του αυτά αποδεικνύουν -κατά την προσωπική μου άποψη και εκτίμηση- πως η επιλογή της Ένωσης στο κομμάτι της τεχνικής της ηγεσίας είναι επιτυχημένη. Εννοείται, επαναλαμβάνω, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη. Αλλά δεν μπορείς να μη το αναφέρεις αυτό.

Αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι της, το πρέσινγκ ψηλά στον πρώτο τρίτο του αντιπάλου, το είδαμε να βγαίνει και να λειτουργεί άριστα (και) στην Τούμπα όπου ειδικά έως το 25' με 30' η ΑΕΚ έσβησε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ που είχε ανούσια κατοχή μπάλας και υποχρεώθηκε να πάει σε μεγάλες μεταβιβάσεις χωρίς ουσία και επιτυχία αφού οι μπάλες κατέληγαν άουτ ή στην αγκαλιά του Μπάρκα. Αυτό όμως για να το παίξει κάποια ομάδα πάνω από 40 με 50 λεπτά, σε διάρκεια εννοώ και με την ίδια ένταση, πρέπει να το δουλέψει σε τέτοιο βαθμό που θα πρέπει να πλησιάζει το αλάνθαστο. Και για να γίνει με απόλυτη επιτυχία κάτι τέτοιο απαιτείται και άριστη δουλειά στη δύναμη και τη φυσική κατάσταση. Είναι συνδυασμός γεγονότων: σωστής λειτουργίας των γραμμών και κίνηση όλης της ομάδας (από αυτούς που πιέζουν ψηλά και εκείνους που απλά πρέπει να κινηθούν όπως όλοι οι υπόλοιποι κι ας μην -ουσιαστικά- έχουν συμμετοχή), συγκέντρωση στο 100% των παικτών για να μη παρασυρθούν, σούπερ φυσική κατάσταση για να αντέξουν όπως και δύναμη!

Νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι εφόσον τα 'χουμε γράψει όλα για το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Γι' αυτό εστιάζουμε σε αυτό που έχει σημασία. Όσο για το ματς η ΑΕΚ δίκαια έχει προβάδισμα πρόκρισης... Θαρρώ πως με τη συνολική της εικόνα την αδικεί το σκορ. Έχει καλύτερες ευκαιρίες, πιο κλασικές για γκολ, στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης ήταν αφεντικό, βρέθηκε πίσω στο σκορ κόντρα στη ροή του αγώνα και στην πρώτη επιθετική προσπάθεια του αντιπάλου (ελέω τραγικής αντίδρασης και αμυντικού τρανζίσιον, απαράδεκτο). Όπως και να 'χει η υποχρέωσή της (σ.σ.: της ΑΕΚ) είναι να κερδίσει στη ρεβάνς και να περάσει στην επόμενη φάση. Κι αυτό θα γίνει...

Αν πρέπει σε αγωνιστικό επίπεδο να εστιάσουμε σε κάτι αυτό είναι η άριστη λειτουργία -ξανά- του 4-3-3 και οι όμορφες συνεργασίες που είδαμε από τα δεξιά χάρη στους Παουλίνιο, Μάνταλο και Βέρντε... Μάλιστα για τον Πορτογάλο μπακ μάλλον του πάει πολύ αυτό το γήπεδο αφού αν ο Ολιβέιρα ήταν περισσότερο συγκεντρωμένος θα είχε σκοράρει στη φάση που ο συμπατριώτης του μπακ του δίνει έτοιμο γκολ και εκείνος καταφέρνει να το χάσει. Μη παρεξηγηθώ, ο Πορτογάλος φορ, έκανε πολύ καλό ματς. Αλλά έχασε το άχαστο... Να είμαστε τίμιοι! Κι από αριστερά τα πήγε καλά η ΑΕΚ με Λόπες – Κρίστισιτς και Αλμπάνη (ο τελευταίος έκανε καλός ματς και σαν βασικός, κάτι που θα τον βοηθήσει στη συνέχεια ίσως στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης).

Ακολουθούν οι αναμετρήσεις με Λάρισα και Βόλο, Κυριακή – Τετάρτη, προτού η Ένωση υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ... Πολύ ενδιαφέρον για να δούμε το πρότζεκτ τι εξέλιξη θα 'χει και σε τι βαθμό πρόοδο!

Υγ: Μεγάλη χαρά το να βλέπεις στο ρεπορτάζ -το μπασκετικό- δίπλα στο όνομα της ΑΕΚ αυτό του Νίκου Ζήση... Δεν ήμασταν μακριά από το να γίνει σίριαλ χωρίς happy end η περίπτωση του Νικόλα μας (σ.σ.: επέτρεψέ μας το ''μας'' Νίκο Ζήση, έτσι το νιώθουμε, κι ας μην ερχόσουν πίσω στην ομάδα ποτέ κι ας έπαιζες και σε άλλη μεγάλη ελληνική) και εμείς γραφικοί που το θέλαμε κάθε καλοκαίρι. Ο Νίκος Ζήσης έρχεται για να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Έφυγε παιδί, πρωταθλητής και Κυπελλούχος με την Ένωση και έρχεται πίσω περιμένοντας το τέταρτο παιδί του και έχοντας κατακτήσει πολλά τρόπαια όπου κι αν αγωνίστηκε. Και φυσικά έρχεται στο σπίτι του και εκεί που αγαπήθηκε τόσο πολύ έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα που ήταν, γεμάτο πρώτο μισό της σεζόν και σε άριστη αγωνιστική κατάσταση. Πολύ σημαντικά αυτά... Όσο και το γεγονός ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν θα σταματήσει στην επιστροφή του Ζήση και δουλεύει ψάχνοντας και τον αντί-Σαντ ρος! Καλώς να ρθεις πίσω Νικόλα μας και όλοι δίπλα στην ΑΕΚ, στον Μάκη, στον Ηλία και στους αθλητές μας. Ειδικά τώρα που μας έχει ανάγκη έως ότου ξεπεράσουμε την απώλεια του πολύ καλού Κουβανού...

Υγ2: Η περίπτωση του Έλντερ Λόπες ήταν μια ευχάριστη νότα στην Τρίπολη μεσοεπιθετικά. Ήταν όμως και προβληματική από τη μέση και πίσω... Κερδίζει το πέναλτι και είναι καλός σε συνεργασίες με Αλμπάνη και Ολιβέιρα, αλλά στο πρώτο γκολ αγνοείται όταν γίνεται η σέντρα στον Κρέσπι αφού είναι ανενόχλητος ο Μουνάφο γιατί απουσιάζει και δεν έχει γρήγορη επιστροφή, ενώ στο χαμένο πέναλτι του Μπαράλες δεν μπορεί να γίνει καν ανταγωνιστικός σε επίπεδο ταχύτητας και τον αφήνει πολύ πίσω ο αντίπαλός του (ακολούθησε το τραγικό λάθος του Τσιντώτα βέβαια για να γίνει το πέναλτι από τον Τσιγκρίνσκι αλλά όταν δεν παίζεις πολύ και μπαίνεις ανά μήνα-μήνες συμβαίνουν κι αυτά).

Υγ3: Επειδή ο Αντρέ Σιμόες δεν είναι καλά πρέπει να επισπεύσουμε την προετοιμασία του Σιμάνσκι. Αντίθετα δείχνει να βρίσκεται σε -τουλάχιστον- κακή περίοδο αν κρίνουμε από το πέναλτι που έκανε στον Βιεϊρίνια χωρίς λόγο (κι ας είχε προηγηθεί το φάουλ που στον Βράνιες από τον Σβιντέρσκι που σκόπιμα δεν δόθηκε όπως τόσες και τόσες άλλες φορές με τον συγκεκριμένο αντίπαλο) και από το μαρκάρισμα το χθεσινό μέσα στην περιοχή όπου γύρισε την πλάτη στον αντίπαλο και την υπέροχη ομολογουμένως προσπάθειά του. Ο Πολωνός χαφ πρέπει να παίξει λίγο άμεσα με την ΑΕΛ στο ΟΑΚΑ, λίγο περισσότερο με τον Βόλο εκτός και αν δείξει ότι το 'χει να πάρει φανέλα βασικού για το ματς με τον Ολυμπιακό.

Υγ4: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως αν η ΑΕΚ προσθέσει έναν κεντρικό αμυντικό στο ρόστερ της και έναν ακόμη εξτρέμ που θα μπορεί να πάρει φανέλα βασικού και θα ανταποκριθεί με δημιουργία και τελειώματα, θα πρόκειται για μια διαφορετική και απόλυτα ανταγωνιστική ομάδα. Και το καλοκαίρι θα χρειάζεται επιπρόσθετα στόπερ και ακραία μπακ καλύτερα απ' αυτά που έχει και τα οποία θα έχουν συμμετοχή στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της Ένωση με σωστό balance στις δυνατότητές τους και στην άμυνα! Για να δούμε τι θα έχουμε έως το τέλος του Ιανουαρίου. Η προσθήκη του Πολωνού χαφ μοιάζει και είναι (άσχετα με το αν βγει ή όχι) στη σωστή κατεύθυνση...

Υγ5: Στις αναμετρήσεις του Κυπέλλου της ΕΠΟ αποδείχτηκε και επιβεβαιώθηκε για ποιον λόγο πρέπει να απομακρυνθεί ο Περέιρα που έχει βοηθήσει στο να γίνει από κακή, κάκιστη η ελληνική διαιτησία. Μιλάμε για επικά λάθη, αστεία, που αποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί (και γι' αυτόν τον λόγο) ο άνθρωπος που τοποθετήθηκε για να φτιάξει τα πράγματα στο κομμάτι αυτό και όχι να τα ισοπεδώσει όπως κατάφερε να κάνει. Τον είδαμε, τον πληρώσαμε πολύ καλά, τα έκανε μαντάρα, άντε στο καλό και μη μας γράφει!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...