Όλα τα σπουδαία (και) στο Κύπελλο, του Ολυμπιακού είναι!

Όλα τα σπουδαία (και) στο Κύπελλο, του Ολυμπιακού είναι!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα για τον σημερινό τελικό του Κυπέλλου σαν…τρίτος, κάνει την πρόβλεψη του και θυμίζει!

Τελικός Κυπέλλου λοιπόν σήμερα και είναι μόλις η δεύτερη φορά που μία ομάδα, η ΑΕΚ, φτάνει τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό, έχοντας χάσει τις δύο προηγούμενες.

Η άλλη ομάδα ήταν ο σημερινός της αντίπαλος ΠΑΟΚ (!), που το 1970 έχασε από τον Άρη, το 1971 έχασε κι από τον Ολυμπιακό, αλλά το 1972 τα κατάφερε στην τρίτη σερί προσπάθεια του και κέρδισε τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ θέλει απόψε να επαναλάβει εκείνη την ιστορία, απλά τώρα υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού παίζουν οι ίδιοι δύο αντίπαλοι σε ένα τελικό για τρία συνεχόμενα χρόνια!

Εάν, πάντως, δούμε τους δύο προηγούμενους τελικούς σε σχέση με τον φετινό, θα διαπιστώσουμε κατ΄ αρχάς ότι στον φετινό θα λείψουν οι καλύτεροι παίκτες των δύο ομάδων, βάσει των ενδεκάδων τους στους δύο άλλους τελικούς. Ειδικά από την ΑΕΚ: ο Βράνιες, ο Γιόχανσον, ο Αραούχο, ο Λάζαρος. Αλλά κι από τον ΠΑΟΚ ο Πρίγιοβιτς, ο Τζάλμα Κάμπος, ο Μακ, ο Τσίμιροτ και βέβαια οι τραυματίες Βιεϊρίνια και Μαουρίτσιο.

Βάσει των πιθανοτήτων το τρόπαιο απόψε θα πάει στην ΑΕΚ. Τρεις σερί ήττες σε τελικό είναι κάτι πολύ σπάνιο. Το είχε κάνει ο Παναθηναϊκός την τριετία 1997-1999, αλλά από τρεις διαφορετικές ομάδες (ΑΕΚ, Πανιώνιο, Ολυμπιακό). Αυτή τη φορά υπάρχει ίδιος αντίπαλος, ο ΠΑΟΚ, και στην ΑΕΚ ο ίδιος προπονητής (Χιμένεθ) και αρκετοί ίδιοι παίκτες (Μάνταλος, Σιμόες, Τσιγκρίνσκι, Γαλανόπουλος, Γκάλο). Και δεν ξέρω πόσο μπορεί να το αντέξουν ένα χατ τρικ από τέτοιες ήττες. Άρα, θεωρητικά, το κίνητρο θα είναι μεγαλύτερο από του ΠΑΟΚ, που ίσως κιόλας έχει ξεθυμάνει λίγο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια-και θα έχει και δύο μεγάλες απουσίες. Κάπως έτσι πέρσι η ΑΕΚ, έχοντας πάρει το πρωτάθλημα έχασε στη συνέχεια από τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου…

Και οι δύο ομάδες ήδη έχουν καταγράψει ιστορία με την παρουσία τους στους τελικούς τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ομάδα μετά από σχεδόν μισό αιώνα με τέσσερις συνεχόμενους τελικούς, με μέχρι στιγμής ένα κερδισμένο και δύο χαμένους. Η αμέσως προηγούμενη ήταν ο Ολυμπιακός, που είχε τέσσερις τελικούς την τετραετία 1973-1976, έχοντας κερδίσει τους δύο (με ΠΑΟΚ, ΠΑΟ) κι έχοντας χάσει τους άλλους δύο (από ΠΑΟΚ και Ηρακλή, στα πέναλτι κι από τους δύο!). Άραγε, θα επαναληφθεί και τώρα εκείνη η ιστορία, και με νίκη της η ΑΕΚ, θα έχει δύο νικηφόρους και δύο χαμένους τελικούς;…

Ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής, πάντως, είχε φτάσει τους πέντε σερί τελικούς (!), από το 1970 έως το 1974, έχοντας δύο νίκες (με ΠΑΟ κι Ολυμπιακό) και τρεις ήττες (μία από Άρη και δύο από Ολυμπιακό). Το απόλυτο ρεκόρ στο θεσμό, όπως και στο πρωτάθλημα βέβαια, έχει πάντοτε ο Ολυμπιακός, που στη δεκαετία του ’50, είχε αρχικά (1951-54) τέσσερις σερί νικηφόρους τελικούς και στη συνέχεια πέντε σερί νικηφόρους τελικούς (1957-1961), αφού ενδιάμεσα (1956) είχε χάσει στον πρώτο από τους έξι συνεχόμενους τελικούς του!!!

Γενικά όλα τα σπουδαία και στον θεσμό του Κυπέλλου ανήκουν στον Ολυμπιακό, που άλλωστε το έχει κατακτήσει 27 φορές, έναντι 18 του δεύτερου Παναθηναϊκού. Κι αν χάσει απόψε ο ΠΑΟΚ θα του πάρει το…κακό ρεκόρ, των 13 τελικών με ήττα, αφού κι ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ τόσους χαμένους τελικούς έχουν, τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα-με τη…μικρή διαφορά ότι ο Ολυμπιακός τους έχει σε 40 τελικούς κι ο ΠΑΟΚ σε λιγότερους από μισούς (19). Μάλιστα, στους 13 χαμένους τελικούς για τον Ολυμπιακό έχει προσμετρηθεί από πολλούς, νομίζω κακώς, κι εκείνος του 1962, που δεν ανέδειξε ποτέ νικητή, αφού διακόπηκε…

Με πρωταγωνιστή τον Ολυμπιακό έχουν γίνει και οι δύο πιο συναρπαστικοί τελικοί όλων εποχών: το 4-4 (2-2 στο 90λεπτο) με τον Ηρακλή το και το 4-4 (3-3 στο 90λεπτο) με την ΑΕΚ το 2009. Και οι δύο κρίθηκαν στα πέναλτι, με τον Ολυμπιακό να χάνει τον πρώτο 5-6 και να κερδίζει τον δεύτερο 15-14!!!

Το δε πιο μαγκιόρικο Κύπελλο όλων των εποχών ήταν το 2-0 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού το 1999, με τον Ολυμπιακό να παίζει με 10 παίκτες από το 33’ λόγω αποβολής του Αμανατίδη από τον Δούρο (πάλι Δούρος!), την στιγμή μάλιστα που το αποτέλεσμα ήταν 0-0.

Η αλήθεια είναι ότι το Κύπελλο εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τον τρίτο στόχο κάθε μεγάλης ομάδας (σίγουρα πάντως του Ολυμπιακού) μετά το πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι αποτελεί άλλοτε το κερασάκι στην τούρτα κι άλλοτε ένα ματς για να χρυσώσει το χάπι. Και για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να έβλεπα τον Ολυμπιακό απόψε εναντίον του ΠΑΟΚ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.