Με όπλο την άμυνα η Λαμία στο ΟΑΚΑ για το «θαύμα»

Δημήτρης Ρούσσος
Με όπλο την άμυνα η Λαμία στο ΟΑΚΑ για το «θαύμα»

bet365

Η Λαμία ετοιμάζεται για μια ακόμα «λαμπερή» αναμέτρηση στο Κύπελλο και κόντρα στην ΑΕΚ θα αντιπαρατάξει θέληση, πίστη και σταθερότητα, ώστε να ανατρέψει την… πραγματικότητα.

«Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις». Το είπε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, (προσπαθεί να) το κάνει ο καθένας με φιλοδοξίες στη ζωή, στη δουλειά, στην καθημερινότητά του. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να απλοποιήσει κανείς αποφθέγματα και να τα φέρει στα μέτρα του είναι πολλές φορές εκνευριστικός, αλλά και ο μόνος τρόπος να σκεφτείς έξω από το κουτί και να κοιτάξεις τον ουρανό, με σκοπό να το πιάσεις.

Όλα τα παραπάνω ηχούν υπερβολικά σε συζήτηση για αθλητικά κατορθώματα, αλλά αυτό να το… πείτε στους παίκτες της Λαμίας, που απέκλεισαν τον Παναθηναϊκό, «σόκαραν» τον Ολυμπιακό κι ετοιμάζονται για τον τρίτο του τέως ΠΟΚ για μια θέση στον «ήλιο» του Κυπέλλου Ελλάδας! Λίγοι πίστεψαν πως θα τα κατάφερναν ως εδώ, επομένως στο εξής τα προγνωστικά μάλλον περιττεύουν.

Ασφαλώς και στις δυο συγκρούσεις φαβορί είναι η ΑΕΚ και οι λόγοι είναι ευνόητοι. Καλύτερο και πληρέστερο ρόστερ, μεγαλύτερες εμπειρίες, συνήθεια στη συμμετοχή σε τελικούς και στη διεκδίκηση τροπαίων, πίεση για αποτέλεσμα. Ακόμα και από στατιστική άποψη, η Ένωση είναι η ομάδα με τις λιγότερες απώλειες κόντρα στον σύγχρονο… Φονέα των γιγάντων, τίτλο τον οποίο εποφθαλμιούν οι Φθιωτοί με τα κατορθώματά τους από την περσινή σεζόν της ανόδου. Ο Παναθηναϊκός έχει 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, ο Ολυμπιακός 3 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα κι έναν τρομερό αποκλεισμό. Για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ τα πράγματα κόντρα στους «κυανόλευκους», αφού σε 4 παιχνίδια έχει ισάριθμες νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Από την πλευρά του το σύνολο του Μάκη Χάβου, εδώ και λίγες εβδομάδες… ζει για τα δυο μεγάλα ραντεβού. Η παραμονή στη Super League επιτεύχθηκε μάλλον εύκολα και τα κατορθώματα στον έτερο εγχώριο θεσμό έδωσαν στη Λαμία την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση να πιστέψει πως μπορεί να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Πλέον, μήνα Απρίλιο καλείται να βγει στο ΟΑΚΑ και να δικαιώσει τη θέση της στα ημιτελικά.

Δικά της «όπλα» είναι ασφαλώς η «δίψα» για μια πρωτοφανή διάκριση, όπως θα είναι η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, εφόσον προκριθεί, όμως το βάρος αναπόφευκτα θα πέσει στο αγωνιστικό σκέλος.

Εκεί παρατηρεί κανείς πως η Λαμία είναι μια ομάδα με αρετές στην επίθεση, αλλά και σταθερότητα στην άμυνα. Με 16 γκολ παθητικό εκτός έδρας (13 με τον Χάβο στον πάγκο) σε 14 αγώνες ως τώρα, καθώς και 29 συνολικά, διαθέτει την 8η καλύτερη οπισθοφυλακή της Super League. Στα δυο τελευταία παιχνίδια της, απέναντι σε Αστέρα Τρίπολης (0-0) και Πανιώνιο (1-0) κράτησε την εστία της απαραβίαστη, ενώ με 4 γκολ στις τελευταίες 7 αγωνιστικές πείθει για την επάρκειά της σε αυτόν τον τομέα.

Αντίστοιχη είναι η θέση των Φθιωτών και στις τελικές προσπάθειες που δέχεται ανά παιχνίδι. Με 252 (9,7 μ.ο) είναι ξανά 8η, κάτω από τους «μεγάλους», τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης.

Με την εμπειρία του Καρυπίδη, τα σωματικά προσόντα του Αντέτζο, τη μαχητικότητα του Βάντερσον και την τεχνική του Βασιλαντωνόπουλου, η αμυντική τετράδα που σχηματίζεται μπροστά από τον «κέρβερο» Σαράνοφ είναι αρκετά αξιόπιστη, ακόμα και για το επίπεδο ενός ημιτελικού Κυπέλλου. Εξάλλου ο Νιγηριανός στόπερ βρίσκεται στην πρώτη 10αδα της Super League σε επιτυχημένες επεμβάσεις (73), στην έβδομη θέση και βασικός λόγος για την σταθερότητα στα μετόπισθεν.

Την ίδια ώρα οι Μπεχαράνο, Μπλάζιτς και Δημούτσος εναλλάσονται στον άξονα με κριτήριο την αγωνιστική ετοιμότητα στη συγκεκριμένη στιγμή, έτοιμοι να «πεθάνουν» στο τρέξιμο και να στηρίξουν το παιχνίδι μεσοαμυντικά. Η αναμενόμενη σύνθεση, δεδομένου ότι ο Πλιάτσικας, παρότι έτοιμος, έχει χάσει «έδαφος» λόγω τραυματισμού και ο Σκόνδρας αντικαταστάθηκε αναγκαστικά το Σάββατο (30/03) κόντρα στους Νεοσμυρνιώτες, θα είναι η παραπάνω, με το δίδυμο Μπλάζιτς-Δημούτσου να επικρατεί για τις θέσεις των μέσων.

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί εξηγούν την ευυπόληπτη θέση της στον πίνακα, αλλά και τις επιτυχίες της στο Κύπελλο. Υπενθυμίζεται πως με εξαίρεση το «ροντέο» με τον Ολυμπιακό στο ΔΑΚ (3-3), στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια με τους Πειραιώτες και τον Παναθηναϊκό δέχθηκε μόλις ένα γκολ, αυτό που οδήγησε στην παράταση του ΟΑΚΑ.

Με δεδομένο πως θα δεχθεί πίεση από την ΑΕΚ, προκειμένου να έχει ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση ή έστω για μια ρεβάνς με ομολογούμενο ενδιαφέρον, οι επιδόσεις της αμυντικά την Τετάρτη (03/04, 21:30) πρέπει να είναι αντίστοιχου επιπέδου. Για να αρχίζει να φαντάζει το όνειρο πραγματικότητα, αλλά και για να ζήσει το ΔΑΚ Λαμίας ένα παιχνίδι-όνειρο στη ρεβάνς…

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα