Το διπλό, ο Σιδηρόπουλος και το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Το διπλό, ο Σιδηρόπουλος και το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

bet365

Η Α.Ε.Κ. πήρε σημαντική νίκη στο Περιστέρι και ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τον αρνητικό πρωταγωνιστή και εστιάζει στο ματς της Τούμπας

Νομίζω πως με τη λήξη της αναμέτρησης του κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρόμητου στο Περιστέρι μάλλον πρέπει να πούμε «ευχαριστώ» στον Σιδηρόπουλο όλοι όσοι παρακολουθήσαμε αυτό το... πράγμα (κάτι) σαν ποδοσφαιρικό αγώνα είτε από κοντά είτε από την τηλεόραση. Εννοείται πως δεν το εννοώ και απλά αναφέρω τα παραπάνω για να αναδείξω με υπερβολή το κάκιστο θέαμα που παρακολουθήσαμε σε όλη τη διάρκεια του ματς μεταξύ των δυο ομάδων που δεν κατάφεραν σε 90 και βάλε λεπτά να κάνουν έστω μισή ευκαιρία για γκολ! Γι' αυτό και είναι μεγάλο διπλό για την Ένωση κι ας μην το άξιζε βεβαίως - βεβαίως.

Από αυτό θα ξεκινήσω και θα εστιάσω εννοείται στον Σιδηρόπουλο που σε ένα ακόμη παιχνίδι τα έκανε ΞΑΝΑ μαντάρα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα αλλά για όνομα του Θεού... Μιλάμε για κακοποίηση του ποδοσφαίρου από τις δυο ομάδες προκειμένου να ΜΗΝ δεχτούν γκολ και να περάσει στο μηδέν το παιχνίδι. Μπορώ να δικαιολογήσω ελάχιστα τον Μανόλο Χιμένεθ για τον οποίο ήταν το πρώτο του παιχνίδι και όφειλε να το προετοιμάσει σε ελάχιστες ώρες και δίχως σημαντικούς ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του (Μάνταλος, Μπακασέτας, Κρίστιτσιτς, Γαλανόπουλο και στην πορεία Τσιγκρίνσκι). Ωστόσο και οι δυο ομάδες ήταν απογοήτευση...

Για τον λόγο αυτό οι διοικήσεις πρέπει να αξιώνουν εξηγήσεις από τους ποδοσφαιριστές τους και τους προπονητές τους. Ο Κάναντι μπορεί να λέει ότι θέλει για τη διαιτησία, έχει τα δικαιολογημένα παράπονά του, το ίδιο και ο Σπανός, αλλά οφείλουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων να θέτουν και προ ευθυνών τους πρωταγωνιστές και δη τους προπονητές τους. Αν δεν κάνω λάθος πρόσφατα το αφεντικού της ομάδας του Περιστερίου είχε κάνει ομιλία με... γκάζια στο ποδοσφαιρικό του τμήμα λόγω της κάκιστης εικόνας τους στα τελευταία ματς. Χωρίς αποτέλεσμα πάντως αφού ακόμη δεν... βλέπεται η ομάδα του.

Από κει και πέρα δεν έχουμε να γράψουμε πολλά για ένα ματς που με τα βίας φτάσαμε στις 9 τελικές εκ των οποίων καμία δεν ήταν επί της ουσίας άμεσης απειλής. Στην πραγματικότητα οι μοναδικές σημαντικές στιγμές (όλες από την ΑΕΚ) δεν έγιναν ποτέ φάσεις πλην του πέναλτι που κέρδισε ο Αλμπάνης. Αργότερα ο ίδιος ποδοσφαιριστής έβγαινε τετ α τετ και παραπάτησε χωρίς αντίπαλο και έπεσε. Ενώ μετά υπάρχει η φάση του Κλωναρίδη που είναι μοναδικό τετ α τετ και κάκιστα υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ...

Για την ΑΕΚ και τον Μανόλο αυτό το παιχνίδι πρέπει να έχει ευχάριστες αναμνήσεις κυρίως για τον Σιμόες. Ο Πορτογάλος αρχηγός της πρωταθλήτριας έκανε πολύ καλό ματς και αυτό πιστώνεται (όπως και η κατάσταση του Μπακασέτας) στο προηγούμενο τεχνικό τιμ και σε όλους στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Η προπόνηση με την υπόλοιπη ομάδα λες και ήταν μέλος της κανονικά φάνηκε στο χορτάρι του Περιστερίου, σε ένα απόλυτα απαιτητικό ματς με δυνατό αντίπαλο. Καλά σχετικά πήγε και ο Μπογέ ο οποίος έχει ένα θέμα με το... κάτι παραπάνω που ψάχνει να κάνει, αλλά και οι αλλαγές ανταποκρίθηκαν. Κορυφαίοι στην άμυνα βέβαια και ένα ξεχωριστό μπράβο στον Τσόσιτς που μπήκε κρύος αλλά ήταν λες και έπαιζε ήδη 30 λεπτά, αλάνθαστος όπως και οι υπόλοιποι, αφού και ο Οικονόμου έκανε καλό ματς και ο Μπακάκης.

Ωστόσο το θέμα και το πρόσωπο του αγώνα ήταν ο κάκιστος Έλληνας ρέφερι Σιδηρόπουλος. Δεν φταίει βέβαια αυτός που έχει κάνει λάθος σε κάθε ματς που σφυρίζει και είναι υψηλών απαιτήσεων, αλλά η ΚΕΔ που τον ορίζει. Εγώ τα σημειώνω από την Τούμπα. Δεν το έκανε ούτε εκεί με δόλο, το έγραφα, αλλά δεν κάνει ο άνθρωπος. Δεν το 'χει... Θα μου πει κανείς «αυτούς έχουμε και είναι διεθνής, τι να κάνουμε;», αλλά δεν είναι έτσι. Κι αν είναι ας το εμπεδώσουν όσοι θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί και να μη μιλάνε... Γίνεται; Όχι φυσικά!

Ο Σιδηρόπουλος έχασε όλο το ματς. Δεν είναι μόνο το πέναλτι που θέλει ο Ατρόμητος, ή το λάθος που 'χει κάνει με το πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και δεν έπρεπε να το δώσει αφού ήταν εκτός περιοχής (πρέπει να είσαι 1000% σίγουρος για την εσχάτη των ποινών, φοβερός κι ο βοηθός του που αμόλαγε τρελό χαρταετό όπως και στο οφσάιντ Κλωναρίδη, για Champions League κι αυτός). Αποβλήθηκε ο Πόνσε με την πρώτη κάρτα να τη δέχεται επειδή τον βαράγανε δυο αντίπαλοι και όμως δεν πήρε φάουλ και είδε και κίτρινη επειδή κράτησε την μπάλα στο χορτάρι με τα δυο πόδια! Καλά δεν θα γράψω για τον πειθαρχικό έλεγχο που έχασε τις κάρτες σε πολλούς, τα ανάποδα φάουλ σε βάρος της Ένωσης και το οφσάιντ (του βοηθού λάθος). Ήταν ο χειρότερος του αγωνιστικού χώρου σε ένα ματς που ήταν τραγικό. Θέλει προσπάθεια να γίνεις ο αρνητικός πρωταγωνιστής και το κατάφερε...

Έχει, λοιπόν, απόλυτο δίκιο ο Σπανός και ο Ατρόμητος να αξιώνει ξένους διαιτητές και η οποιαδήποτε άλλη ομάδα το κάνει. Δεν μπορούν τα παλικάρια μας, δεν το 'χουν, δεν είναι ικανοί, δεν, δεν, δεν, τελεία και παύλα. Οπότε είτε θα πορευθούμε αντιλαμβανόμενοι ότι δεν θα αλλάξει κάτι και αυτούς έχουμε με αυτούς πάμε είτε θα πρέπει να βρούμε λύση με μόνιμη βοήθεια από το εξωτερικό.

Βέβαια τέτοια λύσσα κάτα της ΑΕΚ ήταν αναμενόμενη από τον κ. Σπανό. Όποτε έχει παίξει με αντίπαλο την πρωταθλήτρια (την οποία κέρδισε πέρυσι και πρόπερσι στο πρωτάθλημα) συμβαίνει κάτι και εμφανίζεται είτε να κράξει διαιτησία, είτε ΕΠΟ, είτε τους δημοσιογράφους στο ΟΑΚΑ, είτε τον κόσμο και να ειρωνεύεται περί δανεικών (αδυνατεί -λογικά- να καταλάβει ότι είναι άλλο να δανείζεσαι από το εξωτερικό και διαφορετικό από εντός συνόρων). Δεν υπάρχει η ίδια ευαισθησία με άλλο σωματείο, ανάλογα τον... αέρα και που φυσάει πάντα...

Ακολουθεί η αναμέτρηση με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ και είναι μια ευκαιρία για νίκη που θα προκαλέσει και την ηρεμία σε όλους για να δουλέψουν με στόχο το διπλό την άλλη εβδομάδα μέσα στο Φάληρο!

Επιτρέψτε μου να γράψω ένα – δυο πραγματάκια για το παιχνίδι της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού αφού πολλοί με έχουν ρωτήσει (και χθες στο live που έκανα) τι βλέπω και τι περιμένω... Δεν θα γράψω τι θέλω, θαρρώ το γεγονός ότι έχω επισημάνει πως ανάμεσα στις συγκεκριμένες δυο ομάδες αν πρέπει να επιλέξω ποιος να κατακτήσει τον τίτλο είναι η ομάδα της Τούμπας, τα εξηγεί όλα... Πάμε όμως στο τι περιμένω και τι βλέπω για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση που παίζονται πολλά.

Αρχίζοντας από τον φιλοξενούμενο πρέπει να αναγνωρίσουμε πως όσο περνάει ο καιρός η ομάδα του Μαρτίνς παίζει όλο και καλύτερο ποδόσφαιρο. Σίγουρα το καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη εντός συνόρων. Η δουλειά βγαίνει στο χορτάρι όπως και η ποιότητα και η προσωπικότητα ποδοσφαιριστών που έχουν οι «ερυθρόλευκοι» και μπορούν (και κάνουν) να κάνουν τη διαφορά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από εκείνους που διαθέτει (και) ο ΠΑΟΚ. Θαρρώ πως το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι η άμυνά του, ότι δέχεται αρκετές φάσεις κι ας μη τρώει γκολ στις περισσότερες από αυτές...

Όμως το παιχνίδι της Τούμπας θα του ταιριάξει. Η πίεση του αντιπάλου σε όλα τα επίπεδα και ειδικά εκείνη που τους φέρνει πολύ κοντά στον τίτλο έπειτα από τόσα πολλά χρόνια, είναι στοιχεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός που σαν οργανισμός ξέρει από πρωταθλητισμό και μεγάλα ματς που δίνουν περισσότερα από απλά μια νίκη και κρίνουν παραπάνω πράγματα. Το 'χει αποδείξει στο παρελθόν.

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ είναι μια πολύ δεμένη ομάδα. Ο ένας ξέρεις πολύ καλά το παιχνίδι του άλλου. Για μένα αν είχε άλλον προπονητή η ομάδα της Τούμπας θα έπαιζε και καλύτερο ποδόσφαιρο (όπως την εποχή του Ίβιτς για παράδειγμα), αλλά θα έχανε σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού της, όπως τις στατικές φάσεις που ο Λουτσέσκου έχει δουλέψει πολύ σωστά. Δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο είναι το δεδομένο, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας αφού είναι αποτελεσματικός, πρώτος και αήττητος. Η έδρα και το γεγονός ότι δεν χάνει με τίποτα είναι στοιχεία αρκετά για να πάνε το ματς στον άσο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως έχει φοβερό άστρο φέτος... Παίζοντας μέτρια με την ΑΕΚ στην Τούμπα κέρδισε 2-0 χάρη στα εγκλήματα των αμυντικών της Ένωσης, τα δοκάρια και τον Πασχαλάκη. Έπαιξε άθλια στο Φάληρο και πήρε το ματς με αντίπαλο τον Ολυμπιακό χάρη στον Βούκοβιτς και τον Γιαννιώτη. Έπαιξε με τον Άρη και κατάφερε να κερδίσει σε ένα ακόμη κακό του παιχνίδι. Όλα αυτά σε μια εποχή που και στην Ευρώπη τα έκανε μαντάρα. Φανταστείτε να 'χε ανάποδα αποτελέσματα με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Άρη την ίδα ώρα που στην Ευρώπη έκανε αυτά τα άθλια ματς που έφεραν και τον αποκλεισμό!

Νομίζω ότι αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να διαχειριστεί την πίεση (όλη γιατί δεν είναι απλά μια νίκη) που είναι λογικό να υπάρχει τότε θα είναι πολύ κοντά στη νίκη. Διότι πέρυσι με την ΑΕΚ στην Τούμπα, έως το 89ο λεπτό για να μη μπούμε στη διαδικασία να κράζουμε πάλι για τη φάση του Κομίνη και αν ήταν ή όχι γκολ, η ομάδα του Λουτσέσκου ήταν λίγη και κατώτερη για ματς τελικό που ψάχνει μόνο τη νίκη και έκανε μισή φάση... Είναι δύσκολο να διαχειριστεί τέτοια πίεση, αν το καταφέρει τότε έχει δεδομένα τον πρώτο λόγο.

Να δούμε ένα καλό ντέρμπι και ας κερδίσει ο καλύτερος. Κι αν αυτός είναι ο Ολυμπιακός, τότε η ΑΕΚ πρέπει να τον κερδίσει στο Φάληρο, ή έστω να μην χάσει (και) από αυτόν...

Υγ: Η επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ και τα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου μας βάζουν όμορφες... φωτιές. Για Πόνσε είπε, για Αραούχο και εμείς μόνο να το ελπίζουμε μπορούμε, να τους δούμε μαζί, πω πω πω... Και με Λιβάια τριάδα θάνατος! Το πιο σημαντικό με το come back του Σεβιγιάνου τεχνικού είναι ότι θα 'χουμε περισσότερους ποδοσφαιριστές στη τσίτα και να παίζουν για τον προπονητή τους, κάτι που δυστυχώς είχε χάσει ο Ουζουνίδης πολύ εύκολα... Ήδη ο Λιβάια που τόσο καιρό δεν είχε πολύ – ασχοληθεί έκανε ανάρτηση στο instagram με φωτογραφία τον ίδιο και τον Μανόλο, αποδεικνύοντας ότι νιώθει καλύτερα με αυτόν στον πάγκο, η αλήθεια είναι.

Υγ2: Με τον ΠΑΟΚ στο μπάσκετ για το Champions League. Για να δούμε... Στα σημαντικά ματς με τη διαφορά που υπάρχει παντοιοτρόπως με τους συγκεκριμένους θα πρέπει να περάσει εύκολα με δυο νίκες. Τα παιχνίδια έως τώρα δεν δείχνουν αυτό... Ο αντίπαλος έχει κερδίσει στο Κύπελλο και στο ένα εκ των δυο ματς στο πρωτάθλημα. Επιπλέον λόγος για δυο νίκες και όχι απλά πρόκριση.

Υγ3: Ακόμη περιμένω από εκείνους που γνωρίζουν ποιοι είναι και έγραφαν για τον Πόνσε ότι δεν θα φτάσει τα δέκα γκολ ποτέ να πουν ότι έκαναν λάθος. Γνωρίζω θα περιμένω για καιρό να το διαβάσω αυτό, αλλά ας είναι: γκολ να βάζει ο Αργεντινός κι ας γράφουν (υπάλληλοι και μη) ότι «χάθηκε και ο Αραούχο και με το στοίχημα Πόνσε θα ψάχνουν τον εύκολο γκολ στην ΑΕΚ». Εδώ είχαμε διαβάσει ότι ο Λιβάια είναι μετριότητα, τι λέω κι εγώ...

Υγ4: Γράφτηκε με αφορμή την επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ το μυθικό «για ένα τίτλο που κατέκτησε αλλά δεν κρίθηκε εντός τεσσάρων γραμμών». Μου το μετέφεραν και είπα «αποκλείεται». Αλλά μετά μου το έδειξαν κιόλας. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι ο Σαββίδης μπήκε με το όπλο και έκανε ντου με κάτι μπράβους σαν ΜΑΟ – ΜΑΟ (γιατί αυτούς αποκάλεσε έτσι ο Μελισσανίδης και όχι τον κόσμο του ΠΑΟΚ εκτός αν έκανε ντου ο κόσμος του ΠΑΟΚ, όμως προέχει να βιάζουμε την αλήθεια στο βωμό της προπαγάνδας των υπαλλήλων) εντός αγωνιστικού χώρου, έως τη σέντρα έφτασε, κινήθηκε και στον αντίπαλο πάγκο, το ίδιο και ο Μίχελς και οι φουσκωτοί τους... Άρα εντός των τεσσάρων γραμμών κρίθηκε και καλό είναι να σεβόμαστε περισσότερο τον εαυτό μας και την αλήθεια!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...