Όταν οι δύο φορ του Ολυμπιακού έχουν μηδέν τελικές…

Όταν οι δύο φορ του Ολυμπιακού έχουν μηδέν τελικές…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta το επιθετικό κομμάτι του Ολυμπιακού στο χθεσινό παιχνίδι του στην Ξάνθη, αλλά και γενικότερα.

Χιρόνα – Ατλέτικο M. με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Δεν γίναμε πιο σοφοί για τον Ολυμπιακό από το παιχνίδι του στην Ξάνθη.

Η Ξάνθη, όπως έγραφα και στον τίτλο του χθεσινού άρθρου, όλα τα παιχνίδια Κυπέλλου με τις μεγάλες ομάδες τα κάνει ντέρμπι εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια. Πολύ απλά έτσι έγινε και χθες...
Ο δε Ολυμπιακός απλά επιβεβαίωσε το πρόβλημα επιθετικής δυστοκίας που έχει από το ξεκίνημα της σεζόν…

Απλά χθες πρέπει να κατέγραψε κι ένα αρνητικό ρεκόρ: οι δύο σέντερ φορ που έπαιξαν, ο Γκερέρο (74’) κι ο Χασάν (19’), σε ένα σύνολο 93 λεπτών ποδοσφαίρου, δεν είχαν ούτε μία τελική. Και οι δύο μαζί!

Τι σημαίνει αυτό;

Πρώτον, ότι πρόκειται για φορ που δεν μπορούν από μόνοι τους να δημιουργήσουν φάση. Πρέπει να τους δημιουργήσουν φάση οι συμπαίκτες τους.

Δεύτερον, ότι σε ολόκληρο το 90λεπτο οι συμπαίκτες τους δεν μπόρεσαν να τους περάσουν ούτε μία φορά σωστά την μπάλα.

Αν θέλετε να το πάμε και λίγο πιο μακριά: ο Ολυμπιακός γενικά φέτος με το παιχνίδι του δεν βγάζει πολλές φορές τον εκάστοτε σέντερ φορ του σε τετ α τετ η, έστω σε θέση βολής με τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο Ολυμπιακός έχει καλή πλαγιοκόπηση, με τον Ομάρ (η, τον Τοροσίδη) και τον Κούτρη (η, τον Τσιμίκα), αλλά απειλεί πολύ λιγότερο από τον άξονα, με κάθετο ποδόσφαιρο. Ο μοναδικός που έχει έφεση σε αυτό τον τρόπο παιχνιδιού είναι ο Γκιγέρμε. Με την ατυχία να είναι ότι χθες όταν ανέβηκε μία φορά κοντά στην αντίπαλη περιοχή ο Βραζιλιάνος και ο Γκερέρο του έδωσε την μπάλα φεύγοντας στο «κουτί» για να την ξαναπάρει και να βγει φάτσα με τον Ζίφκοβιτς, ο Γκιγέρμε δεν του έκανε τη σωστή πάσα.

Ίσως ο Ολυμπιακός βρει καλύτερες λύσεις μέσα από τις πλαγιοκοπήσεις από τον Σολδάνο, που είναι καλύτερος στο ψηλό παιχνίδι από τον Γκερέρο και τον Χασάν, αλλά αυτό πρέπει να περιμένουμε να το δούμε. Μου φαίνεται όμως ότι πρέπει η ομάδα να γίνει πιο επικίνδυνη κι από τον άξονα, για να βγάζει πιο πολλές φορές τον φορ σε θέση για γκολ. Γιατί ούτε ο Σολδάνο μοιάζει με επιθετικό που θα πάρει μονος του φάση για να σκοράρει. Άρα, θα χρειαστεί κι αυτός πάσες.

Τέλος πάντων, αυτό που είδαμε χθες είναι ότι ο Χασάν ήταν, λογικά, επηρεασμένος από την σχεδόν δίμηνη αποχή του από τους αγώνες, λόγω του τραυματισμού του. Όχι σε φάση δεν μπήκε, αλλά είναι ζήτημα αν ακούμπησε δύο-τρεις φορές την μπάλα.

Και νομίζω ότι ο Μαρτίνς έκανε λάθος στην αλλαγή του Γκερέρο. Τον Ναουέλ έμοιαζε πιο σωστό να βγάλει και με την είσοδο του Χασάν να περνούσε λίγο πλάγια ο Γκερέρο. Άλλωστε ο Ισπανός χθες έδειχνε σε καλή κατάσταση. Γύρισε πολλές φορές πίσω και συμμετείχε στο παιχνίδι υποδεχόμενος τις πάσες από την άμυνα και δίνοντας σωστά την μπάλα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε από αυτόν η ευκαιρία που έχασε στο 49’ ο Φετφατζίδης, που δεν μπόρεσε έστω να τελειώσει τη φάση από καλή θέση μέσα στην περιοχή.

Ένας Φετφατζίδης που για άλλη μία φορά δεν έβγαλε ουσία όταν πατούσε την αντίπαλη περιοχή. Γιατί τον κυνηγό πάνω απ΄ όλα τον θέλεις εκεί, στην περιοχή. Ο Έλληνας άσος λοιπόν όποτε πάτησε περιοχή, δεν ήταν ποτέ πραγματική απειλή. Σε βαθμό που εν τέλει καλύτερη του κίνηση ήταν ένα στρώσιμο της μπάλας με το στήθος στον Φορτούνη…

Ουσιαστικά το ίδιο ισχύει και για τον Ναουέλ. Σίγουρα είναι πολύ καλό που βοηθάει ανασταλτικά, γυρίζει, μαρκάρει και κλέβει μπάλες, είναι δραστήριος μπροστά, αλλά όταν φτάνει η ώρα να πατήσει περιοχή, δεν…Χθες το έκανε πολύ σωστά σε μία στιγμή στο α΄ ημίχρονο, όταν ο Γκερέρο δεν ξέρω αν του άφησε ωραία την μπάλα η, δεν μπόρεσε να την βρει ο ίδιος για να σουτάρει, αλλά η ουσία είναι ότι ο Ναουέλ σε απόσταση αναπνοής από την εστία κόπηκε από τον Μπαξεβανίδη την ώρα του σουτ…Προέρχονταν κι από απουσία ενός μηνός λόγω τραυματισμού, αλλά και δεν βγάζει γενικά αυτοπεποίθηση. Σε μία στιγμή κάνει μία ωραία προσωπική ενέργεια, κλίνει από αριστερά προς τα μέσα κι αντί να σουτάρει πάει και βγάζει μία κακή πάσα...

Ενδιαφέρον είχε χθες, βέβαια, η πρώτη του Μασούρα με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Δεν τον λες και…τυχερό που μπήκε αλλαγή για μισή ώρα σε ένα τόσο μέτριο παιχνίδι της ομάδας του, αλλά αν μη τι άλλο το πάλεψε και είχε αρκετή συμμετοχή στο παιχνίδι.

Πήρε προσπάθειες, ζήτησε μπάλες και μου άρεσε κυρίως όταν έφευγε από τα πλάγια δεξιά και ερχόταν προς τον άξονα. Έτσι έβρισκε περισσότερους χώρους και νομίζω γινόταν πιο χρήσιμος για την ομάδα. Χώθηκε δύο φορές στην περιοχή για να τελειώσει φάσεις, τη μία με το πόδι και την άλλη με το κεφάλι, αλλά την πρώτη φορά τον κόντραραν πάνω στο σουτ και την άλλη πρόλαβαν και τον έκοψαν πριν πάρει αυτός την κεφαλιά.

Έδειξε εμπιστοσύνη στον εαυτό του όταν παίρνοντας για πρώτη φορά την μπάλα στα πόδια του ως παίκτης του Ολυμπιακού δύο λεπτά μετά την είσοδο του στον αγώνα, έκανε προσωπική ενέργεια και σούταρε. Όμως το έκανε με το αριστερό πόδι που δεν είναι το καλό του και νομίζω ότι έκανε λάθος-έπρεπε να δει τον Ναουέλ, από τον οποίο είχε πάρει την μπάλα και να του την δώσει πίσω καθότι ο συμπαίκτης του είχε μπει σε καλή θέση στην περιοχή της Ξάνθης.

Δύο φορές επιχείρησε να ντριμπλάρει και μία να σεντράρει χωρίς επιτυχία, κέρδισε σε μία άλλη στιγμή ένα κόρνερ, γύρισε πίσω και βοήθησε, αλλά μάλλον θα έπρεπε να προσέξει περισσότερο εκεί που έκανε φάουλ κι έβαλε την Ξάνθη στο 93’ στην περιοχή του Σα, αφού δεν ήθελε πολύ να γίνει εκεί γκολ.

Έχω την αίσθηση ότι θα είναι πιο πολύτιμος για τον Ολυμπιακό παίζοντας από αριστερά, παρά από δεξιά, γιατί έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιεί καλύτερα το δεξί του πόδι όταν συγκλίνει. Και δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν είναι καλύτερος στα πλάγια η, μήπως στον άξονα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.