Το εύκολο έργο της πειθαρχικής της ΕΠΟ στην υπόθεση του Ολυμπιακού

Το εύκολο έργο της πειθαρχικής της ΕΠΟ στην υπόθεση του Ολυμπιακού

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο gazzetta όλες τις πτυχές της υπόθεσης του Ολυμπιακού ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης του στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ.

Επιστροφή χρημάτων* στο Ατλέτικο Γιουβέντους – Μάντσεστερ Γ. και σούπερ αποδόσεις στο Champions League από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Την εκτίμηση νομικών κύκλων γύρω από την τύχη της υπόθεσης του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Παναχαϊκή την κατέγραψα χθες: βλέπουν ποινή έδρας δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, με εφαρμογή του άρθρου περί «σύνδεσης των επεισοδίων με φθορές ξένης ιδιοκτησίας».

Μπορεί κάποιος να αποκλείσει τιμωρία αφαίρεσης βαθμών; Όχι. Διότι ο κανονισμός παραπέμπει και σε τέτοια τιμωρία, «εάν τα επεισόδια συνδέονται και με βιαιοπραγίες κατά προσώπων». Και κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι υπήρξε βιαιοπραγία αφού στην έκθεση της Αστυνομίας αναφέρεται ότι 50 οπαδοί του Ολυμπιακού πέταξαν «πέτρες, μεταλλικά και μικροαντικείμενα» σε αστυνομικούς.

Εδώ είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να κάνουμε μία…στάση. Στη δικαιοσύνη, σε όλους τους βαθμούς και σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει πάντοτε και η αρχή της αναλογικότητας. Ανάλογα δηλαδή με τη βαρύτητα του κάθε παραπτώματος, υπάρχει κι άλλη ποινή. Δεν είναι δηλαδή το ίδιο να επιτεθούν 300 οπαδοί της ΑΕΚ σε Αστυνομικούς με πέτρες, μάρμαρα, μπουκάλια, φωτοβολίες και βόμβες μολότοφ και να υπάρξουν τρεις συλλήψεις και 19 προσαγωγές (έτσι τιμωρήθηκε η ΑΕΚ με μείον τρεις βαθμούς) με να στραφούν εναντίον της Αστυνομίας 50 οπαδοί του Ολυμπιακού με ρίψεις διαφόρων αντικειμένων και να μην υπάρξει κανείς τραυματισμός οπαδού η, αστυνομικού-και χρησιμοποιώ επακριβώς τις φράσεις από τις εκθέσεις της Αστυνομίας στις δύο περιπτώσεις, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η πολύ σημαντική διαφορά.

Όταν λοιπόν βάζεις στην (γηπεδούχο) ΑΕΚ για το συγκεκριμένο συμβάν μείον τρεις, η αρχή της αναλογικότητας λέει ότι δεν μπορείς να βάλεις για τον (φιλοξενούμενο) Ολυμπιακό, που είχε 500 (το γράφει ο παρατηρητής του αγώνα στην έκθεση του) οπαδούς στην Πάτρα, επίσης μείον τρεις για το άλλο συμβάν. Ειδικά όταν στη μία περίπτωση το πράγμα είναι ξεκάθαρο, ενώ στην άλλη υπάρχει πιθανότατη προβοκάτσια με παρουσία οπαδού άλλης ομάδας σε εξέδρα Ολυμπιακών, με το εκπληκτικό να κτυπάει την ώρα του παιχνιδιού το κινητό του με τον ύμνο του Παναθηναϊκού… Επιπλέον δε υπάρχει η παραδοχή σύσσωμου του ελληνικού Τύπου περί αλόγιστης χρήσης χημικών από τα ΜΑΤ στο παιχνίδι της Πάτρας, με πρώτη την περιγραφή από την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα, αλλά και με δεκάδες άρθρα, ακόμη και σε Μέσα που μόνο φιλικά προς τον Ολυμπιακό δεν τα λες…

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ-παρεμπιπτόντως με νέα σύνθεση από το καλοκαίρι-αποφασίσει ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών. Το ερώτημα είναι αν η αφαίρεση πρέπει να γίνει από το πρωτάθλημα της Λίγκας η, από τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου.

Γνώμη μου είναι ότι η πειθαρχική επιτροπή δεν έχει καθόλου δύσκολο έργο για να επιλέξει. Μία απλή ανάγνωση των κανονισμών, μας δίνει την απάντηση.

Πρώτον, η αφαίρεση βαθμών γίνεται «από το διεξαγόμενο πρωτάθλημα». Άρθρο 13, παρ. 3 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ.

Δεύτερον, ποιο είναι το «διεξαγόμενο πρωτάθλημα»; Μα το Κύπελλο Ελλάδας, το οποίο ο κανονισμός αγώνων ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) χαρακτηρίζει ως το πρώτο από τα «επαγγελματικά πρωταθλήματα» που διεξάγονται στην Ελλάδα-μετά μνημονεύει της Super League, στη συνέχεια της Football League κλπ. Άρθρο 3, παρ. 1, περ. α του ΚΑΠ. Μάλιστα, το άρθρο 72 του καταστατικού της ΕΠΟ αναφέρει κατηγορηματικά στην παράγραφο 3 ότι «οι διοργανώσεις της ΕΠΟ θα έχουν προτεραιότητα».

Τρίτον, γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι η αφαίρεση βαθμών για συμβάν σε αγώνα φάσης Κυπέλλου πρέπει να υπάρξει ακριβώς από τη βαθμολογία της φάσης των ομίλων κι όχι της Super League, από μία σειρά άλλων άρθρων συναφών περιπτώσεων. Π.χ. ο ΚΑΠ της ΕΠΟ αναφέρει στο άρθρο 41, παράγραφος 4, για την περίπτωση π.χ. επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή αγώνα Κυπέλλου: «Σε κάθε περίπτωση μη έναρξης ή μη λήξης (διακοπής) του αγώνα με υπαιτιότητα της μιας ή των δύο ομάδων επιβάλλονται οι ποινές του άρθρου 21 του παρόντος Κανονισμού, με εξαίρεση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43 του παρόντος και με τη διευκρίνιση ότι αν το περιστατικό συμβεί σε μονό ή διπλό αγώνα, η υπαίτια ομάδα αποκλείεται από τη συνέχεια του θεσμού, ενώ αν το περιστατικό συμβεί σε αγώνα που γίνεται στα πλαίσια της φάσης ομίλων τότε της αφαιρούνται βαθμοί σύμφωνα με το άρθρο 21».

Πόσο πιο ξεκάθαρο είναι αυτό που θέλει να πει ο νομοθέτης, δηλαδή η ΕΠΟ, της οποίας επιτροπή είναι η πειθαρχική; Αν είσαι σε φάση ομίλων, η αφαίρεση βαθμών πρέπει να γίνει από τη φάση των ομίλων. Αν δεν είσαι σε φάση ομίλων κι είσαι στα νοκ άουτ, οπότε δεν υπάρχει βαθμολογία στο Κύπελλο, πρέπει να υπάρξει αφαίρεση βαθμών από τη Super League.

Τα πράγματα νομίζω ότι τα μπερδεύουν μόνο όσοι θέλουν να μην δουν την πραγματικότητα η, να επηρεάσουν την κρίση της σεβαστής πειθαρχικής επιτροπής-για ευνόητους λόγους και στις δύο περιπτώσεις. Για το ενδεχόμενο της αφαίρεσης των βαθμών, κατά την άποψη μου οι δικαστές της ΕΠΟ έχουν εύκολο έργο. Η πιο δύσκολη απόφαση, πάντοτε κατά την άποψη μου, θα είναι αν πάνε στην αφαίρεση βαθμών πηγαίνοντας ξερά με το τυπικό του κανονισμού η, πάνε στην ποινή έδρας πηγαίνοντας με το πνεύμα της δικαιοσύνης. Πάντως, ούτε στη μία, ούτε στην άλλη περίπτωση μπορείς να τους κατηγορήσεις.

Εγώ (και νομίζω όχι μόνο εγώ…) δεν θα τους κατηγορούσα ούτε κι αν έπαιρναν απόφαση απλά επιβολής ενός τσουχτερού προστίμου. Και θα το έκανα, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους της συγκεκριμένης υπόθεσης, που απ΄ όπου κι αν την πιάσεις θα την βρεις, τουλάχιστον, περίεργη…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.