Η διαφορά Βιεϊρίνια-Μιραλάς, η ταυτότητα Χιμένεθ κι η δικαίωση Ολυμπιακού!

Η διαφορά Βιεϊρίνια-Μιραλάς, η ταυτότητα Χιμένεθ κι η δικαίωση Ολυμπιακού!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος βλέπει μέσα από το blog gazzetta τον τελικό του Κυπέλλου «με τα δικά του μάτια».

Τι είδα σαν τρίτος στον τελικό; Ας το επικεντρώσω σε πρόσωπα, αφού η διαφορά των δύο ομάδων ήταν μέρα με νύχτα…

ΠΕΛΚΑΣ. Ήρθε η ώρα να αποκαλύψει το ταλέντο του σε ένα μεγάλο παιχνίδι. Το γκολ στο 91’ ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα-το άξιζε. Έτσι όπως έφευγε στις κόντρα επιθέσεις του ΠΑΟΚ, μου θύμισε τον Φορτούνη στα καλύτερα του, επί Μάρκο Σίλβα. Ταχύτητα, πόδια, τεχνική, τσαμπουκάς, γκολ. Όλα τα έβγαλε και τα κατέθεσε στο χορτάρι του ΟΑΚΑ. Δεν πιάνονταν και δεν μπορώ να δω άλλο Έλληνα παίκτη με καλύτερες προϋποθέσεις για μεταγραφή σε σημαντικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

ΜΠΑΡΚΑΣ. Πήγε να πάει μόνος του τον τελικό σε παράταση-πέναλτι, πιάνοντας μέχρι και πέναλτι! Η μοίρα των νεαρών γκολκίπερ όμως είναι να κάνουν λάθη. Από ήρωας έγινε υπεύθυνος της ήττας: το γκολ στο φάουλ του Βιεϊρίνια ήταν όλο δικό του. Στην κλειστή γωνία δεν επιτρέπεται να φας γκολ και δη με την μπάλα σε καλό ύψος κι όχι στο γάμα. Την πάτησε άσχημα, νομίζοντας ότι ο Βιεϊρίνια θα πέταγε την μπάλα πάνω από το τείχος-απειρία. Βλέποντας τον πάντως γενικά, απορείς γιατί τον έβαλαν μόνο σε πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος…

ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ. Άγγιξε το τέλειο και η εμφάνιση της ομάδας και η δική του εικόνα. Τα έκανε όλα σωστά. Τον δικαίωσαν κι ο Κάνιας και ο Μπίσεσβαρ στην επιλογή της ενδεκάδας. Σωστά έβγαλε γρήγορα τον Κάμπος, που ήταν το μοναδικό ψεγάδι της μηχανής-η αλλαγή, ο Μακ, έφτασε πολύ κοντά στο γκολ. Σωστά έβγαλε και τον Μπίσεσβαρ όταν κουράστηκε, για να κρατήσει με ένα εξτρά χαφ, τον Σάχοφ, το σκορ-και τελικά ο Σάχοφ του ξεκίνησε τη φάση του δεύτερου γκολ, κλέβοντας την μπάλα. Ο Ρουμάνος είχε καλή οργάνωση αμυντικά και κτύπησε την ΑΕΚ με φοβερές αντεπιθέσεις: το 80% των φάσεων του ΠΑΟΚ έγινε στην κόντρα επίθεση!!! Ξεκάθαρα ήθελε να δείξει στην ΑΕΚ ότι έκανε λάθος που ενώ τον είχε κλείσει πέρσι, τον άφησε μήνες στο περίμενε και τελικά προτίμησε την παραμονή του Χιμένεθ. «Σκίστηκε» σε αυτό το ματς, όπως είχε κάνει ο Ουζουνίδης, που έκοψε πέντε πόντους από τον Ολυμπιακό φέτος με τον Παναθηναϊκό, παίρνοντας ρεβάνς επειδή ενώ είχαν συμφωνήσει σε όλα, ο Ολυμπιακός ακύρωσε το deal.

ΧΙΜΕΝΕΘ. Του πήρε την προπονητική ταυτότητα ο Λουτσέσκου! Πρέπει να νιώθει τυχερός, γιατί θα μπορούσε να γίνει σκορ-ρεκόρ στον τελικό (οκτώ καθαρές ευκαιρίες έκανε ο ΠΑΟΚ) και να έφευγε ταπεινωμένος κι απολυμένος για την ισπανία, ενώ έχει πάρει πρωτάθλημα! Ο Γκάλο όταν μπήκε αλλαγή (κι αυτό έγινε λόγω τραυματισμού τον Χουλτ…), τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα με την απόδοση του…Ο Χριστοδουλόπουλος τον πήγε τελικό και τον έβαλε στο 66’!...Άφησε την ομαδα του επί 72 λεπτά να παίζει με 10 παίκτες (βλέπε Μπακασέτα)…Η κίνηση να ρίξει τον Μάνταλο βασικό μετά από τη ρήξη χιαστών έγραψε ιστορία…

ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ. Πλήρης αντιδιαστολή η όλη παρουσία του φέτος με του Μιραλάς. Γύρισε ο Πορτογάλος κι έδειξε γιατί «μάτωσε» ο ΠΑΟΚ να τον πάρει πίσω-γύρισε κι ο Μιραλάς και κλαίνε τα εκατομμύρια στον Ολυμπιακό. Έβγαλε αρχηγιλίκι και με το γκολ του από μία στημένη φάση έδωσε ουσιαστικά το δικαίωμα στην ομάδα του να πανηγυρίσει και το Κύπελλο, αλλά και να φωνάξει με μεγαλύτερη ένταση ότι δικαιούνταν και το πρωτάθλημα με εκείνο το γκολ του Βαρέλα στην ΑΕΚ στις καθυστερήσεις. Και δικαιώθηκε και που πήγαινε να διώξει τον Σαββίδη από τον αγωνιστικό χώρο, όταν έκανε το ντου ο πρόεδρος του.

ΑΡΑΟΥΧΟ. Ο μοναδικός από την ΑΕΚ, που έδειξε ότι είναι παίκτης-κάνω τη διαφορά. Έβγαλε κότσια, απείλησε κι ειδικά όταν πέρασε αριστερά, με τον Γιακουμάκη φορ, τον Λιβάγια δεύτερο φορ και τον Λάζαρο από δεξιά, αν ήταν τυχερός θα μπορούσε να πάει το ματς στην παράταση-θα ήταν Η αδικία, αλλά η μπάλα έτσι είναι. Από τους άλλους, μόνο ο Βράνιες στάθηκε, ο άλλος δηλαδή καλός παίκτης της ΑΕΚ.

ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ. Κατέθεσε προσωπικότητα. Ενώ έχασε και πέναλτι και τετ α τετ, όχι απλά δεν λύγισε, αλλά σήκωσε κεφάλι και ήταν μέσα και στο 1-0 και έφτιαξε και το 2-0, ενώ γενικά έδωσε μεγάλες μάχες. Μπορεί να μην σκόραρε, αλλά βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα του-και με την πάσα στο πέναλτι που κέρδισε ο Μπίσεσβαρ. Απλά ήταν φοβερό που και αυτός, πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, και ο Μπίσεσβαρ και ο Κάμπος και ο Μαουρίτσιο και ο Αραούχο και ο Πέλκας και ο Γιακουμάκης (η χειρότερη κεφαλιά που γινόταν), δηλαδή όσοι είχαν τις ευκαιρίες να σκοράρουν, δεν έκαναν ούτε μία καλή τελική σε ένα ολόκληρο τελικό!

ΜΠΟΡΜΠΑΛΑΝ. Ο Ισπανός έκανε μία τυπική διαιτησία και όλοι τον αποθεώνουν. Ο Σιδηρόπουλος θα έκανε πιστεύω καλύτερη. Π.χ. η αποβολή του Βράνιες ήταν τραβηγμένη. Κι αν στην ίδια φάση έπρεπε και κάποιος του ΠΑΟΚ να πάρει κίτρινη ήταν όχι ο Βαρέλα, αλλά ο Βιεϊρίνια, που θα ήταν η δεύτερη κι η ομάδα του θα έπαιζε με εννιά από το 79’…Ένα δε φάουλ του Σιμόες πάνω στον Πρίγιοβιτς στο 86’ σε θέση για απευθείας σουτ ήταν εξόφθαλμο. Όμως, η όλη εικόνα, με τους παίκτες να μην διαμαρτύρονται και να μην γ…το παιχνίδι δικαίωσε τον Ολυμπιακό, που φώναζε ότι τα τρία ντέρμπι κορυφής του β΄ γύρου έπρεπε να τα σφυρίξουν ξένοι. Φάνηκε ότι δεν θα είχαμε ποτέ τα όργια στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ (Παπαπέτρου) και στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (Κομίνης), ούτε την αμφισβήτηση του Αρετόπουλου στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και ο τίτλος θα κρίνονταν στα γήπεδα κι όχι στα δικαστήρια. Σκεφθείτε ότι χθες λανθασμένα ο πρώτος επόπτης άφησε τον Αραούχο στο 35’ να φύγει για γκολ από θέση οφσάϊντ. Αν το έκανε Έλληνας επόπτης, ακόμη θα ήταν θέμα.

ΒΑΡΕΛΑ. Καθάρισε σχεδόν όλες τις φάσεις πίσω. Εγγύηση αμυντικά, την στιγμή που ο Τσιγκρίνσκι κι ο Χουλτ έδωσαν…ασίστ (!) σε Κάμπος και Πρίγιοβιτς και που ο Σιμόες έχασε πολύ εύκολα την μπάλα στα χαφ στο ξεκίνημα του πρώτου γκολ του ΠΑΟΚ. Κι αυτός κι όλος ο ΠΑΟΚ απέδειξαν ότι είχαν κάνει focus σε αυτό το ματς, «νιώθοντας» ότι έπαιζαν όλη τους την χρονιά και την υπόσταση σε 90 λεπτά. Απέναντι τους η ΑΕΚ στην πρώτη υποχρέωση της μετά το πρωτάθλημα, έδειξε παντελώς «άδεια» και έμεινε στον ένα τίτλο που πήρε και στη βεβαιότητα ότι πέτυχε στη φετινή σεζόν. Η μοναδική δικαιολογία που έχει είναι ότι ο ΠΑΟΚ έβγαλε πιο ξεκούραστα την χρονιά, αφού μετά τον Αύγουστο δεν είχε Ευρώπη και λογικά είναι πιο φρέσκος τώρα στο τέλος, ενώ η ΑΕΚ έπαιξε οκτώ παιχνίδια στο Γιουρόπα Λιγκ.

Αλλά τέτοια διαφορά της μίας από την άλλη ομάδα σε τελικό Κυπέλλου σπάνια βρίσκεις ιστορικά. Μία είναι η αλήθεια, ο ΠΑΟΚ την στραπάτσαρε πολύ άσχημα την ΑΕΚ. Η αγωνιστική κατάρρευση της ήταν πρωτοφανής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.