Ο τελικός του ΟΑΚΑ είναι παιχνίδι!

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο τελικός του ΟΑΚΑ είναι παιχνίδι!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα προφανή και αυτονόητα που μπορεί να κάνει ο υφυπουργός Αθλητισμού για την πολιτισμένη διεξαγωγή του αγώνα και την αποφυγή του GREXIT.

Περίπου έναν μήνα πίσω, στις 15 Μαρτίου, ρώτησα τον υφυπουργό Αθλητισμού σχετικά με την απόφασή του για την τύχη του τελικού Κυπέλλου στην περίπτωση που έχει προκύψει το ζευγάρι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Ο Γιώργος Βασιλειάδης είχε δείξει καθαρά την πρώτη του σκέψη: κλειστές πόρτες, ή μόνο μικρά παιδιά στις εξέδρες, και πάντως όχι διεξαγωγή τελικού μπροστά σε γεμάτες εξέδρες στο ΟΑΚΑ. Από τότε μέχρι τώρα όμως έχουν συμβεί πολλά. Και κυρίως έχει γίνει σαφές προς τον υφυπουργό Αθλητισμού από την UEFA και την FIFA ότι δεν θα είναι ανεκτή από αυτές μια απόφαση για διεξαγωγή του τελικού μπροστά σε άδειες εξέδρες. Μια τέτοια απόφαση είναι μια δημόσια παραδοχή αδυναμίας του ελληνικού ποδοσφαίρου να διοργανώσει με εγγυημένη τάξη και ασφάλεια έναν αγώνα μεγάλου ενδιαφέροντος. Και γι' αυτό η συνέπεια μιας τέτοιας ελληνικής απόφασης θα είναι η οριστικοποίηση του GREXIT.

Η συζήτηση του τελικού λοιπόν μπαίνει στη βάση ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεξαγωγής μπροστά σε άδειες εξέδρες. Το γκολ – έργο τέχνης του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου έκοψε τα πόδια της διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου και της κυβέρνησης διότι αλλάζει την ελληνική ιστορία του ποδοσφαίρου, ότι κι αν συμβεί στις 12 Μαΐου.

Και τώρα; Ο Βασιλειάδης δεν έχει άλλη επιλογή από το να φτιάξει ένα εγχειρίδιο διαχείρισης αυτής της κρίσης με οδηγό τα διδάγματα από τα περσινά παθήματα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού ξέρει καλύτερα από τον καθέναν, ακριβώς επειδή ασχολήθηκε πολύ εκ των υστέρων με την ανάλυση των λαθών του που οδήγησαν στον ιστορικό τελικό του Βόλου, τι πρέπει να γίνει για να μην συμβούν τα ίδια στο ΟΑΚΑ. Αν μπεις στον κόπο να τον ακούσεις στο σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή Focus της ΕΡΤ στις 15 Μαρτίου θα συνειδητοποιήσεις ότι ο Υφυπουργός ξέρει ποιοι και πώς έκαναν τα λάθη στην διανομή των εισιτηρίων για να φτάσουμε στα ιστορικά αίσχη του Βόλου. Και ξέρει τι έκανε και τι δεν έκανε η Αστυνομία στον Βόλο. Συνεπώς δεν γεννάται ζήτημα, είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση έχει τον τρόπο να υποστηρίξει την ΕΠΟ για να γίνει στο ΟΑΚΑ τελικός στον οποίο δεν θα ανοίξει μύτη.

Προφανώς όμως δεν αρκεί ένα καλό αστυνομικό σχέδιο για να εγγυηθεί ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά την 12η Μαΐου. Οσο καλό και αν είναι το σχέδιο και όσοι και αν είναι οι αστυνομικοί, δεν θα αποδειχθούν αρκετά αν στις κερκίδες βρεθούν πολλά δηλητηριασμένα μυαλά και λυμένα ζωνάρια για τσαμπουκά, ειδικά μάλιστα αν ανάμεσα στους θεατές βρίσκονται πολλοί καμμένοι κάφροι και επαγγελματίες ταραχοποιοί. Συνεπώς το ζήτημα για τον Βασιλειάδη είναι πολύ απλό: καταρχήν απαιτεί έλεγχο στην διανομή των εισιτηρίων και στη συνέχεια απαιτεί από τις διοικήσεις να χαμηλώσουν άμεσα τους τόνους και να απαιτήσουν με δημόσια τοποθέτηση από τους οπαδούς να συμπεριφερθούν πολιτισμένα.

Με τόσο δηλητήριο που έχει χυθεί και από τις δύο πλευρές στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου και ειδικά του τελευταίου μήνα, κυκλοφορούν πολλά δηλητηριασμένα μυαλά. Και αν οι μηχανισμοί των δύο συλλόγων συνεχίσουν να καλλιεργούν ή να συντηρούν τον φανατισμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις και την Επικοινωνία τους θα στείλουν δηλητηριασμένους και φουντωμένους χιλιάδες οπαδούς στο ΟΑΚΑ. Ο Βασιλειάδης πρέπει να βρει τον τρόπο να τους αναγκάσει να σωπάσουν· και οι μηχανισμοί και τα επιτελεία και οι παρατρεχάμενοι και οι τσάτσοι, όχι μόνο τα πρόσωπα των διοικήσεων. Αν συνεχιστούν τα διχαστικά σλόγκαν και οι ψηφιακοί τσαμπουκάδες που έχουν πλημμυρίσει τον τελευταίο μήνα τα media και τα social media τι να σώσουν οι αστυνομικοί και τα μέτρα;

Στη θέση του Βασιλειάδη όμως δεν θα τα αντιλαμβανόμουν όλα τα παραπάνω ως αρκετά. Θα απαιτούσα από τον Ιβάν Σαββίδη και τον Δημήτρη Μελισσανίδη να απευθυνθούν με “τηλεοπτικά μηνύματα” προς τους οπαδούς των δύο ομάδων για να απαιτήσουν πολιτισμένη συμπεριφορά. Σκεφθείτε το λίγο, αν άκουγαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον Σαββίδη να τους λέει, με την εικόνα του, ότι “αν κάνετε επεισόδια και αποβληθούμε από την Ευρώπη και καταδικαστεί η επόμενη σεζόν μας, εγώ έφυγα”, θα επέτρεπαν στον διπλανό τους να κάνει επεισόδια στο ΟΑΚΑ; Κάντε την ίδια σκέψη σχετικά με τους οπαδούς της ΑΕΚ και τον Μελισσανίδη. Αναλογιστείτε πόσο ήσυχα έχει κυλήσει η συντριπτική πλειονότητα των εντός έδρας αγώνων που έχουν δώσει οι δύο σύλλογοι από τον περσινό τελικό μέχρι σήμερα. Πώς έχει συμβεί ξαφνικά τέτοιος εκπολιτισμός; Η συμπεριφορά των οπαδών όλων των ομάδων στη διάρκεια του τελευταίου έτους στις εντός έδρας αναμετρήσεις των ομάδων τους είναι μια καθαρή απόδειξη ότι οι ΠΑΕ, αν θέλουν, μπορούν να παράξουν πολιτισμένο και ειρηνικό ποδόσφαιρο στα γήπεδά τους.

Κοντολογίς, θα ακούσεις και θα διαβάσεις πολλά στη διάρκεια των επόμενων περίπου 25 ημερών. Για να μη μπερδεύεσαι, είναι τόσο απλό να διοργανωθεί ένας τελικός – γιορτή ανάμεσα στις δύο καλύτερες ελληνικές ομάδες της σεζόν 2017-'18, αρκεί να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στην διανομή των εισιτηρίων και υπεύθυνη δημόσια στάση των διοικήσεων και των “αφεντικών” των δύο συλλόγων. Αν τα έχει αυτά ο Βασιλειάδης μαζί με ένα αποτελεσματικό αστυνομικό σχέδιο ο τελικός θα είναι ντέρμπι, θα έχει φανατισμό αλλά θα έχει και πολιτισμό και – κυρίως αυτό – δεν θα έχει βία και επεισόδια.

Και γιατί τα ζητάς και τα περιμένεις όλα αυτά από τον Βασιλειάδη και όχι από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, θα ρωτήσεις. Ε, για να το ρωτάς μάλλον δεν παρακολουθείς στενά την ελληνική ποδοσφαιρική επικαιρότητα και δεν διαβάζεις τακτικά αυτό το blog, διότι αλλιώς θα είχες αντιληφθεί ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει εξελιχθεί στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου σε υπουργό Ποδοσφαίρου. Από τη στιγμή που επέλεξε να το κάνει, τώρα έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την πολιτισμένη διεξαγωγή του τελικού. Δεν είναι ώρα να μιλήσει για την ευθύνη της αμίλητης διοίκησης της ΕΠΟ.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξουν επεισόδια στο ΟΑΚΑ στις 12 Μαΐου η Ελλάδα θα υπογράψει το ποδοσφαιρικό GREXIT. Ακριβώς αυτή η “απειλή” είναι το καλύτερο χαρτί στα χέρια του Βασιλειάδη για να κάνει, το ποδόσφαιρο, μια αρχή: να οργανώσει επιτέλους ένα μεγάλο ντέρμπι με οπαδούς και των δύο ομάδων χωρίς να ανοίξει μύτη. Αν δεν επαναλάβει τα περσινά του λάθη, θα το ζήσει. Αν τα επαναλάβει, καλό μας GREXIT.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.