Οι ερωτήσεις – κλειδιά για Γκαρθία & Χιμένεθ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Οι ερωτήσεις – κλειδιά για Γκαρθία & Χιμένεθ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις ειδικές συνθήκες που κάνουν πολύ ενδιαφέρον το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ, και για τα σημεία που μπορεί να καθορίσουν το αποτέλεσμα της πρώτης παρτίδας των αναμετρήσεων του Κυπέλλου.

Η συνθήκη, η συγκυρία δημιουργεί μια στιγμή γεμάτη από προϋποθέσεις για να δούμε, σε υποσχέσεις, ένα απρόβλεπτο ντέρμπι ανάμεσα σε δύο εκ των – κατά τεκμήριο – κορυφαίων ομάδων που κυκλοφορούν αυτή την εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από μόνο του το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει εδώ και μόλις 18 ημέρες καινούργιο προπονητή βάζει πολύ απρόβλεπτο στοιχείο στη φύση του ματς που θα γίνει την Τετάρτη στο Καραϊσκάκη. Διότι ναι, μπορεί να έχουμε πάρει μια ιδέα του Ολυμπιακού που έχει στο μυαλό του να φτιάξει ο Οσκαρ Γκαρθία, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της γνωριμίας, δεν τον ξέρουμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε τί να περιμένουμε από αυτόν στη διαχείριση των ειδικών καταστάσεων σε ένα ντέρμπι, μας είναι απρόβλεπτη η συμπεριφορά του και συνεπώς ουδείς μπορεί να βάλει στο μυαλό του το σενάριο του ντέρμπι σε σχέση με τη στάση του Ολυμπιακού. Και εμείς, οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι μαθαίνουμε ακόμη τις ιδέες του, αλλά και εκείνος, ο Ισπανός προπονητής βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξοικείωσης με τη νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητά του και με τη νέα του ομάδα.

Πολύ απρόβλεπτος, σε αντιδράσεις, όμως μπορεί να αποδειχθεί το απόγευμα της Τετάρτης και ο Μανόλο Χιμένεθ, παρ' όλο που έχει ήδη συμπληρώσει ένα έτος σε αυτή τη νέα ελληνική ζωή του. Τον κάνει απρόβλεπτο ο τρόπος που διαχειρίζεται την πίεση που αισθάνεται, η οποία είναι κυμαινόμενη και στη δεδομένη στιγμή είναι μεγάλη, μετά την εμφάνιση της ΑΕΚ στη Λάρισα. Μπορεί να τον έχουμε ζήσει σε ντέρμπι τον Χιμένεθ, αλλά δεν ήταν πολλές οι στιγμές του στον ελληνικό καιρό του που αισθανόταν όση πίεση αισθάνεται στη δεδομένη στιγμή, η οποία σίγουρα είναι μεγαλύτερη από ποτέ στη διάρκεια του τελευταίου έτους, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν προσδοκίες αλλά όχι τόσο μεγάλες απαιτήσεις και τόσο μικρά τα περιθώρια που έχει στο σημείο καμπής που διανύει.

Θα ήταν υπέροχα αν μπορούσαμε να βγάλουμε από το μυαλό όλη την κουβέντα σχετικά με τον διαιτητή και όλο αυτό το power game και το mind game που στήνεται από τις διοικήσεις των δύο συλλόγων παραμονές του παιχνιδιού και να εστιάσουμε μόνο στο ποδόσφαιρο. Το επιχειρώ σε αυτό το σημείωμα και εύχομαι, διότι μόνο αυτό μπορώ, το βράδυ της Τετάρτης να μου δώσει την άνεση να ολοκληρώσω αυτή την προσπάθεια ανάλυσης των ποδοσφαιρικών δεδομένων αυτού του παιχνιδιού.

Είναι πολύ διαφορετικής φύσης αυτό το παιχνίδι συγκριτικά με τη φύση που είχαν τα τελευταία ματς των δύο αντιπάλων. Αλλη δουλειά είχε να κάνει ο Ολυμπιακός απέναντι στην Ξάνθη, άλλη δουλειά είχε να κάνει η ΑΕΚ απέναντι στην ΑΕΛ. Συνεπώς αν κάτι μπορεί να μας φανεί χρήσιμο ως στοιχείο κατά την προσέγγιση του μεταξύ τους αγώνα είναι η ψυχοπνευματική κατάσταση των δύο ομάδων, και μόνον αυτή. Δεν έχει μεγάλο νόημα να σταθεί κανείς στην φόρμα των ποδοσφαιριστών, διότι ένα ντέρμπι είναι ικανότατος παράγοντας παρακίνησης, που οδηγεί τον ποδοσφαιριστή σε υπερβάσεις. Με απλά λόγια, ένας “μέτριος” του Σαββατοκύριακου μπορεί να “πετάει” την Τετάρτη.

Αν το αγωνιστικό σχέδιο που εκπονεί ο Οσκαρ Γκαρθία είναι μια συνέχεια αυτού που είδαμε από τον Ολυμπιακό σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες του Ισπανού, δηλαδή αν έχει την ίδια κεντρική ιδέα, την επιθετική άμυνα με στόχο να κλέψει τη μπάλα και να βγει με μια πάσα στην επίθεση, η άμυνα και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ θα πιεστούν στην κυκλοφορία της μπάλας και το passing game της ΑΕΚ θα δοκιμαστεί. Η απάντηση της ΑΕΚ σε αυτή την ερώτηση είναι το ένα από τα κλειδιά αυτού του παιχνιδιού. Κι αυτή η απάντηση αφορά τον Χιμένεθ και θα φανερώσει πόσο καθαρό μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του όταν πιέζεται. Ο τρόπος που θα επιλέξει η ΑΕΚ να λύσει αυτό το πρόβλημα που θα της βάλει ο Ολυμπιακός θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ερώτηση – κλειδί που θα βάλει στον αντίπαλό της: πόσο έχει προλάβει ο Γκαρθία να ωριμάσει την ομάδα του, η οποία ζούσε σε μια ρουτίνα μεσαίας πίεσης, στο κέντρο του γηπέδου με τον Τάκη Λεμονή, σε αυτό τον νέο τρόπο παιχνιδιού που απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και μεγάλη συγκέντρωση προκειμένου να κρατάει η ομάδα τη συνοχή της όταν αμύνεται;

Με όλα αυτά στο μυαλό, αν κανείς αναλογιστεί και την ειδική φύση που έχει ο πρώτος αγώνας μιας διπλής αναμέτρησης σε νοκ άουτ φάση, οδηγείται στην εκτίμηση ότι μπροστά μας έχουμε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες αγώνες της σεζόν. Αρκεί να αποδειχθεί ότι όλα την Τετάρτη θα είναι καθαρό ποδόσφαιρο, χωρίς δηλητήριο. Ο Ολυμπιακός θα καταφέρει πολλά αν του “βγει” η επιθετική άμυνα, αλλά θα έχει μεγάλο πρόβλημα αν η ΑΕΚ καταφέρει να σπάσει το επιθετικό πρέσινγκ. Η ΑΕΚ θα φέρει το ματς στα μέτρα της αν της βγει η συντηρητική στάση στο τερέν, αλλά θα υποφέρει αν δεν έχει ετοιμάσει αποτελεσματικό σχέδιο για τη μεταφορά της μπάλας όταν θα πιέζεται από την επιθετική άμυνα του Ολυμπιακού. Η συνέχεια το βράδυ της Τετάρτης...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.