Γιάννης Αναστόπουλος: Μία ξεχωριστή ιστορία ενός προπονητή... 26 ετών! (pics)

Γιάννης Αναστόπουλος: Μία ξεχωριστή ιστορία ενός προπονητή... 26 ετών! (pics)

Δημήτρης Τομαράς
Γιάννης Αναστόπουλος: Μία ξεχωριστή ιστορία ενός προπονητή... 26 ετών! (pics)

bet365

Το Gazzetta.gr καταγράφει την ξεχωριστή πορεία του Γιάννη Αναστόπουλου που στα 23 του χρόνια βρέθηκε πρώτος προπονητής στην Γ' ΕΠΣ Αθηνών, θήτευσε στην ιστορική Προοδευτική και βρίσκεται πλέον στον Αχαρναϊκό. Τι λέει ο ίδιος για την πορεία του και τα όνειρά του.
Γεννημένος στις 08/04/1992 ο Αναστόπουλος από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με την προπονητική. Έφτασε λοιπόν στο σημείο όπου στα 23 του χρόνια ήταν πρώτος προπονητής σε ομάδα Γ' ΕΠΣ Αθηνών και ενώ πέρασε ως βοηθός από ομάδες σαν την ιστορική Προοδευτική.
Η επιμόρφωση και οι γνώσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές για τον ίδιο και για τον λόγο αυτό πήρε τα εξής διπλώματα: δίπλωμα UEFA-B 6η New Uefa B Σχολή Προπονητών στα Χανιά (15/01/2018-29/01/2018), δίπλωμα Level 1 Smartfootball Technician 2017 και πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης UEFA-C 31η Σχολή Προπονητών στα Ιωάννινα (05/11/2015-14/11/2015). Επίσης μερίμνησε ώστε να έχει πτυχίο στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα γερμανικά. Μία σημαντική στιγμή για τον ίδιο ήταν Κύπελλο Ήθους που πήρε με τον Γ.Σ. Αρίωνα Αγίου Αρτεμίου (παίκτης & προπονητής) για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017. Το προπονητικό του background για έναν άνθρωπο 26 ετών είναι σίγουρα άξιο αναφοράς:
11/08/2018-σήμερα: βοηθός προπονητή (scouting-video analyse) Φώτη Θανέλλα στον Α.Ο. Αχαρναϊκός στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής
18/10/2017-21/02/2018: βοηθός προπονητή (scouting-video analyse) στον Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής
05/12/2016-05/07/2018: προπονητής στον Γ.Σ. Αρίων Αγίου Αρτεμίου στο πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας ΕΠΣ Αθηνών
01/09/2016-σήμερα: προπονητής Aκαδημιών στον Α.Ο. Τραχώνων Αλίμου σε παιδιά ηλικίας από 5 έως και 16 ετών
19/07/2016-03/10/2016: βοηθός προπονητή (scouting-video analyse) στην Προοδευτική Νεολαία στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής
01/12/2015-15/06/2016: βοηθός προπονητή (scouting-video analyse) στον Κυανούς Αστήρ Βάρης στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής
Ας δούμε όμως τα όσα ενδιαφέροντα έχει να πει ο ίδιος στο Gazzetta.gr για την πορεία του και τα όνειρά του:
- Πώς αποφάσισες να γίνεις προπονητής;
Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου με μία μπάλα, οπότε η σχέση μου με το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Ήδη, από πολύ μικρή ηλικία το ενδιαφέρον μου είχαν κεντρίσει παιχνίδια τύπου Championship manager. Ωστόσο, μεγαλώνοντας άρχισαν να με ενδιαφέρουν περισσότερα πράγματα γύρω από το ποδόσφαιρο, όπως η επίδραση (π.χ. μιας ομιλίας) του προπονητή στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πιο κοντά στην πραγματικότητα. Δημιουργήθηκε έτσι, ένα κενό το οποίο τα παιχνίδια αδυνατούσαν πλέον να καλύψουν. Την ευκαιρία για ένα ρεαλιστικό και διαδραστικό περιβάλλον έδωσε το σχολικό πρωτάθλημα. Εκεί, συμμετέχοντας ναι μεν ως παίκτης ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπος με αυτό που τόσα χρόνια είχα ονειρευτεί. Η ομάδα του σχολείου μου, παρατεταγμένη υπό την καθοδήγησή μου και η μπάλα στη σέντρα. Για την ιστορία, η ομάδα αναδείχθηκε πρώτη στην Αττική.
- Πώς, παρά το νεαρό της ηλικίας σου έχει ήδη θητεύσει βοηθός προπονητή σε επίπεδο Γ' Εθνικής.
Η αρχή έγινε μόλις είχα ολοκληρώσει το πρώτο δίπλωμα της UEFA και έψαχνα μία αντρική ομάδα για να παρακολουθώ τις προπονήσεις της. Ξεκίνησα, λοιπόν, αρχικά να παρακολουθώ και έπειτα να συμμετέχω ενεργά στην ομάδα του Αστέρα Βάρης που τότε προπονητής ήταν ο κ. Θανέλλας. Μετά από λίγο καιρό, έγινε η πρόταση να βρίσκομαι στο προπονητικό επιτελείο. Από εκείνη τη μέρα και μετά, έχω βρεθεί στην Προοδευτική, την Τριγλία Ραφήνας και, πλέον, στον Αχαρναϊκό ως βοηθός προπονητή και άμεσος συνεργάτης του κ. Θανέλλα.
- Πως ήταν η παρουσία σου ως πρώτος προπονητής σε ομάδα της Γ’ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Αθηνών; Πώς κατάφερες να επιδράσεις θετικά στην ψυχολογία της ομάδας και την βοήθησες να κερδίσει βαθμούς ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε μόνο ήττες;
Νιώθω πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να είμαι προπονητής στην ιστορική ομάδα του Αρίωνα (σ.σ. αριθμός μητρώου 12 στην ΕΠΟ) καθώς έπαιρνα μόνος μου αποφάσεις και θεωρώ ότι έμαθα πολλά από αυτή την εμπειρία. Όντας παλιότερα παίκτης του Αρίωνα γνώριζα πολλά πράγματα που μόλις μου έγινε η πρόταση να αναλάβω προπονητής της ομάδας, τα είδαμε και αμέσως διορθώθηκαν. Για να πάρει ένας προπονητής το 100% από τους παίκτες του, πρέπει να επιδράσει άμεσα σε θέματα που η ομάδα υστερεί. Μετά από μία σειρά από ανεπιτυχή αποτελέσματα, έπρεπε να δώσω έμφαση στην ψυχολογική ανάταση των παιχτών. Έτσι κι έγινε. Η ομάδα παρουσίαζε όλο και καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν. Μόλις στον τρίτο αγώνα ως προπονητής του Αρίωνα φτάσαμε στην εντός έδρας νίκη με σκορ 4-3 απέναντι στην ΑΕ Αιγάλεω (σ.σ. πρώτη νίκη μετά από 14 αγωνιστικές).
- Πως είναι η νέα σου συνεργασία με τον Αχαρναϊκό και η σχέση σου με τον προπονητή κ. Θανέλλα;
Ο Αχαρναϊκός αποτελεί μία ιστορική ομάδα με μεγάλη δυναμική και σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η παρουσία των φιλάθλων. Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στο προπονητικό επιτελείο μιας τέτοιας ομάδας ωστόσο οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Εμείς, από την πλευρά μας, δουλεύουμε καθημερινά έτσι ώστε να αναταποκριθούμε πλήρως στο απαιτητικό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Όσον αφορά τον κ. Θανέλλα, τον οποίο και ευχαριστώ τόσο για τις γνώσεις που μου μεταδίδει καθημερινά όσο και για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει τόσα χρόνια στο πρόσωπό μου, με έχει βοηθήσει πραγματικά. Ίσως, το σημαντικότερο που μου έχει μεταδώσει είναι η ηρεμία που τον διακατέχει σε δύσκολες καταστάσεις αλλά και η διαχείριση αυτών.
- Έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία τη σχολή προπονητών UEFA B και για την ηλικία σου έχεις ήδη εμπειρία σε επίπεδο πάγκων. Τι περιμένεις για το μέλλον;
Η ολοκλήρωση του διπλώματος UEFA Β, σίγουρα βοηθάει, ωστόσο κάθε μέρα στο ποδόσφαιρο είναι διαφορετική και για αυτόν τον λόγο προσπαθώ να αποκομίσω όσες περισσότερες εμπειρίες γίνεται. Από εκεί και πέρα, στόχος μου είναι να προχωρήσω στη διαδικασία των διπλωμάτων της UEFA και να συνεχίζω να επιμορφώνομαι διαρκώς με στόχο την προσωπική μου βελτίωση.
 

Γ' ΕΘΝΙΚΗ Τελευταία Νέα