O Hρακλής γιορτάζει τα 110 χρόνια ιστορίας του (vids)

O Hρακλής γιορτάζει τα 110 χρόνια ιστορίας του (vids)

Θοδωρής Βασίλης
O Hρακλής γιορτάζει τα 110 χρόνια ιστορίας του (vids)

bet365

Ο Ηρακλής κλείνει 110 χρόνια «ζωής» και το gazzetta.gr του... εύχεται χρόνια πολλά, με μία αναδρομή στις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του.

Σταντάρ Λ. – Σεβίλλη με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η οικογένεια του Ηρακλή γιορτάζει, καθώς σαν σήμερα πριν από 110 χρόνια δημιουργήθηκε ένας από τους πιο ιστορικούς αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, ήταν το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο!

Ήταν 29 Νοεμβρίου του 1908 όταν «Γηραιός» ήρθε στην... ζωή και από τότε, τράβηξε το δικό του μονοπάτι, γεμάτο επιτυχίες, τρόπαια, αλλά και δύσκολες στιγμές που δεν ήταν, όμως, αρκετές για να τον... σβήσουν.

Πρόκειται για το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της χώρας, ενώ, όλα είχαν ξεκινήσει ουσιαστικά από το 1899, όταν και ιδρύθηκε ο όμιλος Φιλόμουσων.

Επρόκειτο για ένα σωματείο γραμμάτων και τεχνών, τότε, ενώ, το αθλητικό κομμάτι εντάχθηκε από το 1903.
Αρχικά ένα γυμναστήριο εγκαταστάθηκε, αργότερα τμήματα κολύμβησης και ποδηλασίας και αργότερα εμφανίστηκε το τμήμα ποδοσφαίρου.

Το 1908, είναι η ημερομηνία – ορόσημο για τον σύλλογο, καθώς μετονομάστηκε πλέον σε Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “Ο Ηρακλής”, έχοντας συνεργαστεί με την ομάδα «Ολύμπια».

Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από 107, ήρθε το πρώτο καταστατικό του Ηρακλή, με πρώτο πρόεδρο, τον γιατρό, Α. Μάλτο.

Από τους ελάχιστους συλλόγους που έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει σε όλα τα αθλήματα, από ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, μέχρι και πάλι, ράγκμπι, τζούντο και ξιφασκία. Στο σύνολο, 77 τίτλοι, σε 9 αθλήματα, κοσμούν την πλούσια τροπαιοθήκη του «Γηραιού», ενώ την φανέλα με τον Ημίθεο έχουν φορέσει παίκτες τεράστιοι, από τον Χατζηπαναγή, μέχρι τον Διαμαντίδη αλλά και την Πατουλίδου!

Μαζί με τις μεγάλες στιγμές, όμως, ήρθαν και οι δύσκολες. Η αρχή έγινε με το τμήμα του μπάσκετ, που υποβιβάστηκε στην Α2 πρώτα και ακολούθως στην μη επαγγελματική Β Εθνική, ενώ ακολούθησε και το ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο βρέθηκε στην Δ' Εθνική. Τελειωτικό χτύπημα, το... κραχ του Ερασιτέχνη, τα αβάσταχτα χρέη και η κακή οικονομική διαχείριση, που οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού τον ιστορικό σύλλογο.

Το μεγαλείο αυτού του «ζωντανού» οργανισμού, όμως, αναδεικνύεται από το ένστικτο επιβίωσης που επέδειξε. Παρόλα τα προβλήματα, ο κόσμος του «Γηραιού» παρέμεινε σταθερά δίπλα στην ομάδα και άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή. Πλέον, το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια, σε αντίθετη με το μπάσκετ που ακόμα θέλει... δουλειά.

Η τροπαιοθήκη του Ηρακλή:

Ποδόσφαιρο
1 Κύπελο
1 Βαλκανικό Κύπελο

Μπάσκετ Αντρών
2 Πρωταθλήματα

Μπάσκετ Γυναικών
3 Πρωταθλήματα

Βόλεϊ
5 Πρωταθλήματα
6 Κύπελα
4 Σούπερ Καπ

Στίβος

7 Διασυλλογικά Πρωταθλήματα
8 Πρωταθλήματα Αντρών Ανοιχτού στίβου
1 Πρωτάθλημα Γυναικών Ανοιχτού Στίβου
1 Πρωτάθλημα Στίβου Αντρών Μαραθωνίου
3 Πρωταθλήματα Στίβου Γυναικών Μαραθωνίου
4 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Αντρών
2 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Γυναικών

Πάλη
18 Πρωτάθλημα Αντρών

Τζούντο
7 Πρωταθλήματα

Ράγκμπι
1 Πρωτάθλημα

Ξιφασκία
1 Κύπελο Γυναικών
1 Πρωτάθλημα Αντρών

Ποδηλασία
1 Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα