Γιώργος Μαραντάς: Ο Ελληνας κόουτς της Λουφτετάρι

Γιώργος Ντυμένος
Γιώργος Μαραντάς: Ο Ελληνας κόουτς της Λουφτετάρι

bet365

Ο 46χρονος τεχνικός ανέλαβε πρόσφατα την ομάδα του Αργυροκάστρου και μεταφέρει στο gazzetta.gr τις πρώτες του εντυπώσεις από τη γειτονική χώρα
Μία νέα σελίδα άνοιξε πρόσφατα στην καριέρα του Γιώργου Μαραντά. Ο 46χρονος τεχνικός πήρε το... ρίσκο και βρέθηκε στα αχαρτογράφητα, για εμάς, νερά του αλβανικού ποδοσφαίρου, όταν και ανέλαβε πρόσφατα την Λουφτετάρι. Με έδρα το Αργυρόκαστρο, η ομάδα της γειτονικής χώρας ξεκίνησε άσχημα το πρωτάθλημα και βρήκε στο πρόσωπο του Ελληνα κόουτς, τον άνθρωπο που θα της... γυρίσει διακόπτη. Η αρχή ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική, αφού στα πρώτα τρία ματς πήρε δύο νίκες και μία ισοπαλία (πρωτάθλημα και Κύπελλο), κάτι που της δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξεί. Ο νεαρός κόουτς, με θητεία μεταξύ άλλων σε Λαμία, Παναχαϊκή και Καβάλα, μίλησε στο gazzetta.gr για τις πρώτες του εντυπώσεις στη Λουφτετάρι και όχι μόνο.
Πώς προέκυψε η Λουφτετάρι;
Ο πρόεδρός της είναι Αλβανός, αλλά ζει στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα. Με ήξερε από τις ομάδες που είχα εργαστεί και επικοινώνησε μαζί μου. Κάναμε ένα ραντεβού, συμφωνήσαμε γρήγορα και ήρθα στην ομάδα. Είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου.
Φοβηθήκατε πως παίρνετε μία απόφαση με ρίσκο;
Οχι, όχι. Δεν με απασχόλησε τίποτα. Τα πράγματα είναι πολύ καλά. Η ζωή στο Αργυρόκαστρο είναι ωραία. Είναι μία ήσυχη πόλη.
Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Τις πρώτες σας εντυπώσεις.
Είναι μία ήσυχη επαρχιακή πόλη. Ο κόσμος ζει καλά και το επίπεδο είναι καλό. Και σε άλλες περιοχές που έχω προλάβει να επισκεφθώ. Μην ξεχνάμε πως για μένα είναι εύκολο να προσαρμοστώ. Υπάρχουν πολλοί Ελληνες εδώ. Η προσαρμογή μου είναι εύκολη. Αλλά και οι ντόπιοι είναι πάρα πολύ φιλόξενοι. Ολοι μου έχουν κάνει τη ζωή μου εύκολη.
Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο;
Σε ότι αφορά τους παίκτες, στην πρώτη κατηγορία υπάρχει ποιότητα. Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Ισχύει ότι και στην Ελλάδα. Υπάρχουν πλούσιες ομάδες και άλλες με χαμηλό μπάτζετ. Παντού παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.
Σε οργάνωση;
Θα μιλήσω για εμάς, για την ομάδα μου, καθώς δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για όλες. Βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Φυσικά και μπορούν να υπάρξουν διορθώσεις και είμαι σ μία ομάδα που οι άνθρωποί της έχουν βλέψεις να αλλάξουν τα πράγματα. Ο πρόεδρος ανέλαβε πρόσφατα και εφόσον υλοποιηθούν οι ιδέες του, θα αλλάξει επίπεδο η ομάδα.
Αντιμετωπίσατε πρόβλημα με την επικοινωνία λόγω γλώσσας;
Με τον απλό κόσμο όχι. Υπάρχουν πάρα πολλοί Ελληνες εδώ. Ούτε και στην ομάδα. Ο βοηθός μου μιλάει τόσο ελληνικά όσο και αλβανικά, ενώ και αρκετοί παίκτες μιλάνε ελληνικά. Ξέχωρα από τους δύο Ελληνες που υπάρχουν. Αρα η επικοινωνία μας είναι εύκολη.
Στο ρόστερ υπάρχουν πολλοί νεαροί. Π.χ. πρώτος σκόρερ είναι ο 23χρονος Ρεάλντο Φίλι.
Ναι είναι πολλοί νεαροί. Εχουμε έναν 29χρονο και έναν 27χρονο και μετά όλοι είναι κάτω από 25 ετών. Στην ενδεκάδα χρησιμοποιούμε παιδιά 18,19 και 20 ετών. Εχουν όμως πολύ ταλέντο και διάθεση να διακριθούν.
Αποφασίσατε να γίνετε προπονητής σε μικρή ηλικία; Στα 35 σας νομίζω.
Οχι, τότε πήγα στην πρώτη μου επαγγελματική ομάδα (σ.σ. στον Οδυσσέα Αναγέννησης). Ημουν 30 ετών όταν ανέλαβα για πρώτη φορά μία ομάδα. Στη Δ' Εθνική, τη Δόξα Ξάνθης. Επαιζα ποδόσφαιρο. Οταν πήγα 28, έπαιζα στην κατηγορία και δεν το απολάμβανα. Το έβλεπα από τότε προπονητικά και όταν το σκέφθηκα σοβαρά, κατάλαβα πως ήθελα να ασχοληθώ. Ετσι ξεκίνησα. Δεν ήταν δύσκολη η μετάβαση από παίκτης σε προπονητή. Ηταν αυτό που ήθελα.
Πώς και αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον δρόμο των πάγκων;
Μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Είμαι ρομαντικός του χώρου και νομίζω πως υπήρξε η απλή συνέχεια των πραγμάτων. Ολα ήρθαν μόνα τους. Δεν κυνήγησα κάτι. Αγαπάω πολύ το ποδόσφαιρο και μου βγαίνει, Αν δεν ανέβω επίπεδο, κάποια στιγμή θα σταματήσω. Αλλά μέχρι στιγμής όλα μου πάνε καλά.
Πώς βλέπετε την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Εχουμε μάθει να λέμε πως του χρόνου θα είναι καλύτερα, αλλά δυστυχώς τα πράγματα μένουν στάσιμα. Διαβάζω τώρα πως οι ομάδες της Super League 2 δεν έχουν λύσει το τηλεοπτικό τους πρόβλημα, λίγο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Οταν θέλουμε να έχουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σημαίνει πως όλοι παίκτες πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους. Θέλω να πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά, αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και ζουν από το ποδόσφαιρο.
Παρακολουθείτε τις εδώ κατηγορίες;
Ναι βέβαια.
Να περιμένουμε κάποια μεταγραφική κίνηση από την ελληνική αγορά;
Εγώ δεν έχω κάνει κάποια μεταγραφή στην ομάδα. Ολα τα παιδιά τα βρήκα. Πρόθεσή μας είναι να δείξουμε εμπιστοσύνη σε όλους τους παίκτες που έχουμε. Θα πάμε μέχρι τον Δεκέμβριο όσο πιο ψηλά μπορούμε και τότε θα κάνουμε ταμείο. Θα δούμε που πονάει η ομάδα και ανάλογα θα ενισχυθούμε. Μπορεί να είναι και από την Ελλάδα οι παίκτες που θα αποκτήσουμε. Κάθε χρόνο υπάρχει ελληνικό στοιχείο στην ομάδα, όπως άλλωστε και τώρα.
Εχετε περάσει από ομάδες με προβλήματα...Πώς μπορει να αλλάξει η κατάσταση;
Πριν από 2 χρόνια που ήμουν στον Αχαρναϊκό και όταν έφυγα πήρα την απόφαση να μην εργαστώ ξανά σε ομάδα με ανάλογα προβλήματα. Τότε πήγα στον Αρη Αβάτου που ήταν μεν στις χαμηλές κατηγορίες, αλλά μία υγιής ομάδα. Πήγαμε καλά. Παίξαμε σε όμιλο του Κυπέλλου. Θα πρέπει να ληθεί το οικονομικό ζήτημα και να υπάρχουν στις ομάδες σοβαρές διοικήσεις.,Να παίρνουν τα λεφτά που συμφωνούν με τα τηλεοπτικά και οι διοικήσεις τα καταλάβουν ανάλογα. Μόνο έτσι θα γίνουν βιώσιμες οι ομάδες και θα ανέβει επίπεδο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα ευημερούν οι ομάδες που πληρώνουν. Μόνο έτσι θα έχουν καλή πορεία. Με οικονομική σταθερότητα.
 

Τελευταία Νέα