Τα μεγάλα παιχνίδια του πλανήτη (Μέρος Α’)

Gazzetta team
Τα μεγάλα παιχνίδια του πλανήτη (Μέρος Α’)

bet365

Τα μεγάλα παιχνίδια του πλανήτη συναρπάζουν, σε καθηλώνουν. Η σεζόν στον ποδοσφαιρικό πλανήτη γίνεται «καυτή» και σε αυτά τα ραντεβού... απεχθάνεσαι την ήττα!

Υπάρχουν ντέρμπι, σκληρές αναμετρήσεις και γήπεδα, των οποίων την εμπειρία πρέπει πάση θυσία να βιώσει κανείς πριν πει το… μεγάλο αντίο. Το ποδόσφαιρο γενικά είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό άθλημα. Ο καθένας μετράει το ποδοσφαιρικό του... ανάστημα και την εξέλιξή του ανάλογα με το πως αντιμετωπίζει τον αντίπαλό του και διαχειρίζεται ειδικά τα πιο δύσκολα ματς. Δεν υπάρχει καλύτερο και πιο δυνατό συναίσθημα από τη νίκη απέναντι στον πιο μισητό και δυνατό αντίπαλό σου. Είναι τα παιχνίδια που καθορίζουν το ποιος θα γελάει δυνατά στο γραφείο, την τάξη ή το κατάστημα και ποιος δεν θα... μιλιέται. Είναι τα ματς που λατρεύει κανείς να νικά και απεχθάνεται να χάνει. Αυτά είναι τα μεγάλα παιχνίδια του πλανήτη.

Bwin.gr - Καλώς ήρθες στα μεγάλα παιχνίδια! Κάθε αγώνας, κορυφαίος αγώνας! (21+)


Μαρσέιγ vs Παρί Σεν Ζερμέν: Ένα μεγάλο ντέρμπι που έχει κοινωνικές και ταξικές διαφορές εκτός από ποδοσφαιρικές. Από τη μία ο απλός κόσμος της Μασσαλίας και από την άλλη η ελίτ του Παρισιού. Η Μαρσέιγ ιδρύθηκε το 1899 όμως η Παρί άρχισε να αναδεικνύεται από το 1970 και μετά. Oυσιαστικά άφησε το πρώτο στίγμα της το 1986 με τον πρώτο της τίτλο με τεχνικό τον Ουγιέ. Η Μαρσέιγ με τον Ταπί όμως θα κατακτούσε τα επόμενα χρόνια ευρωπαϊκό τρόπαιο. Τα παιχνίδια αυτά έχουν σημαδευτεί από κρούσματα βίας. Ο άλλοτε άσος της Μαρσέιγ, Κρις Γουόντλ, θυμάται να πετούν τούβλα στο πούλμαν της ομάδας.

Τσίβας Γουαδαλαχάρα vs Κλαμπ Αμέρικα: Το Μεξικό έχει την... τιμητική του στη λίστα. Εκεί όπου το ποδόσφαιρο έχει μεγάλη σημασία και αυτές οι δύο ομάδες συγκαταλέγονται στις πιο επιτυχημένες. Η Κλαμπ Αμέρικα από τη μία είναι μισητή από αρκετό κόσμο λόγω και των χρημάτων που δαπανά για να αποκτήσει τοπ ξένους παίκτες. Αντίθετα, η Τσίβας βγάζει παίκτες και βασίζεται στις Ακαδημίες της. Το παιχνίδι αυτό αναφέρεται ως El Clasico Nacional, El SuperClasico ή ακόμα El Clasico των Clasicos. Οι δύο ομάδες πρωτοέπαιξαν το 1943. Το 1983 έγιναν μεγάλης έκτασης επεισόδια με παίκτες και κόσμο. Η Τσίβας θα κέρδιζε, αλλά μετά δεν θα χαιρόταν τη νίκη για τα επόμενα 30 ματς. Παράλληλα, η Αμέρικα θα έπαιρνε πέντε τίτλους σε επτά χρόνια. Είναι οι μόνες ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ.

200+ διαφορετικές αγορές στον αγώνα Μίλαν - Ίντερ |21+

Μίλαν vs Ίντερ: Στο μεγάλο ντέρμπι του Μιλάνο τα πράγματα δεν είναι ποτέ έτσι όπως φαίνονται. Οι οπαδοί εδώ δεν χωρίζονται τόσο πολύ γεωγραφικά, πολιτικά, θρησκευτικά ή κοινωνικά. Η Μίλαν ιδρύθηκε το 1899, όμως εννέα χρόνια μετά ορισμένα μέλη της αποσχίστηκαν διότι ήθελαν να μπορούν να αποκτούν ξένους παίκτες και έφτιαξαν την Ίντερ. Το πρώτο Derby della Madonnina είχε γίνει στην Ελβετία. Η Μίλαν αν και προερχόταν από πιο φτωχή και λαϊκή βάση με την βοήθεια της Pirelli έφτιαξε το γήπεδό της. Το 1940 η Ίντερ χρησιμοποίησε το γήπεδο για ένα μεγάλο ματς. Επτά χρόνια μετά "μετακόμισε" μόνιμα εκεί μαζί με την ομάδα από την οποία είχε αποσχιστεί. Το 1983 σκοτώθηκε ένας οπαδός και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για ανακωχή. Παρόλα αυτά το 2005 ο γκολκίπερ Ντίντα της Μίλαν είχε χτυπηθεί από φωτοβολίδα. Τελικώς η Μίλαν θα πάει στο δικό της νέο γήπεδο κοντά στο Πορτέλο το 2020 ενώ και η Ίντερ σκεφτόταν να αλλάξει έδρα. Αυτό το περίεργο "ζευγάρι" ίσως να μην είναι μαζί για πολύ ακόμα.


Πόρτσμουθ vs Σαουθάμπτον: Κάποιες φορές τα ντέρμπι μίσους γεννιούνται ως εξής: "Είσαι ο πιο κοντινός μου βάση αντίπαλος. Μου κάνεις". Η Πόρτσμουθ με την Σαουθάμπτον είχαν διαφορές και αντιθέσεις και σε σχέση με στρατιωτικά και εμπορικά θέματα. Μαζί με τις οικονομικές διαφορές που είχαν προκύψει, βγήκε στην επιφάνεια και η κοινωνική διαφορετικότητα αλλά και η αντιπαλότητα. Στην πρώτη κατηγορία έχουν γίνει μόνο 70 αγώνες. Οι δύο αντίπαλοι έπαιξαν ο ένας με τον άλλον πρώτη φορά το 1899. Από το 1927 έως το 1960 δεν υπήρχαν αναμετρήσεις μεταξύ τους και έως το 1976 είχαν γίνει μόνο τέσσερις. Η Πόρτσμουθ είχε και υποβιβασμό, ενώ σε ματς τους μετά το 2000 έγιναν πολλές συλλήψεις, υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ κινδύνευσε και ο τότε προπονητής της Σαουθάμπτον. Η κίνηση του Ρέντκναπ να αφήσει την Πόρτσμουθ για την Σαουθάμπτον προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Και αυτό παρότι είχε σώσει την Πόρτσμουθ και την πήγε στον τελικό του Κυπέλλου. Εδώ η αφοσίωση στην ομάδα και η δέσμευση μετράνε πιο πολύ από τη νίκη.

Bwin.gr - Επιστροφή 100%* για όλους τους παίκτες! *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις |21+


Ιντεπεντιέντε vs Ρασίνγκ Κλουμπ: Αυτή η αναμέτρηση στην Αργεντινή μένει πίσω μόνο από το σούπερ ντέρμπι της Μπόκα με τη Ρίβερ. Η Ρασίνγκ έχει 17 πρωταθλήματα και ήταν η πρώτη ομάδα από την Αργεντινή που στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κερδίζοντας την Σέλτικ το 1967 στο Διηπειρωτικό Κύπελλο. Η Ιντεπεντιέντε έχει 16 τίτλους, αλλά και επτά Κόπα Λιμπερταδόρες, περισσότερα από κάθε άλλον σύλλογο. Αναβαθμίστηκε οικονομικά με την μεταγραφή του Αγουέρο στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Το 1961 ο τότε διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει το ντέρμπι λόγω οκτώ κόκκινων καρτών που έβγαλε, τέσσερις για κάθε ομάδα. Το 2006 επίσης υπήρξαν επεισόδια με οπαδούς και αστυνομία. Η Ομοσπονδία τότε τιμώρησε όλους τους οπαδούς, απαγορεύοντάς τους την παρουσία τους σε εκτός έδρας αγώνες. Όταν ο Ντιέγκο Μιλίτο είχε παίξει για την Ρασίνγκ και ο πιο μικρός αδερφός του Γκαμπριέλ ήταν στην Ιντεπεντιέντε ο Ντιέγκο αποβλήθηκε στο πρώτο ματς της σεζόν και ενώ επιχείρησε να προκαλέσει τον αδερφό του για να αποβληθεί κι εκείνος με τη σειρά του. Η μητέρα τους έφυγε από το γήπεδο απογοητευμένη.


Άγιαξ vs Φέγενορντ: To De Klassieker των Ολλανδών πρωτοξεκίνησε το 1921 και έχει αναδειχθεί ως μία μονομαχία με δύο διαφορετικές ολλανδικές κουλτούρες. Ο Άγιαξ εκπροσωπεί το Άμστερνταμ: το κλασικό, το αρχοντικό. Η Φέγενορντ είναι το Ρότερνταμ: το βιομηχανικό κομμάτι και το πολιτικά και κοινωνικά αμφιλεγόμενο. Η λάμψη του Άγιαξ είναι μεγάλη, όμως η Φέγενορντ έχει πολύ πιο καλή και καυτή ατμόσφαιρα στο γήπεδό της. Η αντιπαλότητα αυτή κορυφώθηκε μες στην δεκαετία του 1970 ενώ οι Ολλανδοί κυριαρχούσαν ποδοσφαιρικά. Η Φέγενορντ το 1970 κέρδισε ευρωπαϊκό τρόπαιο για να πάρει την σκυτάλη ο Άγιαξ. Το 1983 υπήρξε το σοκ όταν ο 36χρονος Κρόιφ οδήγησε τον Άγιαξ σε νταμπλ, δεν του προσφέρθηκε νέο συμβόλαιο και πήγε στην Φέγενορντ. Ο Άγιαξ πήρε τα ντέρμπι με σκορ 8-2 όμως ο Κρόιφ τερμάτισε την καριέρα του με νταμπλ με τη Φεγενορντ. Και εδώ υπάρχουν κρούσματα βίας αλλά και ένας νεκρός το 1997 σε προκαθορισμένο ραντεβού βίας με χούλιγκανς των δυο ομάδων να... μάχονται σώμα με σώμα με μαχαίρια, μπαστούνια, σφυριά και οτιδήποτε άλλο είχαν. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι δεν επιτρέπονται εκτός έδρας μετακινήσεις πλέον στο De Klassieker.

FK Βελέζ vs Ζρίνσκι Μόσταρ: Το ντέρμπι του Μοστάρ στη Βοσνία είναι από τα πλέον μισητά και αμφιλεγόμενα ματς. Το Μοστάρ έχει χωριστεί γεωγραφικά με τον ποταμό Νερέτβα και την γέφυρά του να δεσπόζουν. Οι πόλεμοι και οι εθνικές, κοινωνικές και φυλετικές διαφορές στην περιοχή δεν είναι λίγες ενώ οι πόλεμοι που την σημάδεψαν προφανώς και άφησαν πίσω τους πολλές "πληγές". Υπάρχουν κυρίως Κροάτες Καθολικοί, αλλά και σε ένα μέρος Βόσνιοι Μουσουλμάνοι καθώς και ένα μικρό κομμάτι με Σέρβους.
Οι δύο ομάδες πρωτοαναμετρήθηκαν το 1922. Η Ζρίνσκι ζούσε μέρες ευημερίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν στο Μόσταρ επικρατούσε η βία. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος η Βέλεζ αναγεννήθηκε, ενώ η Ζρίνσκι σχεδόν διαλύθηκε και τα αρχεία της καταστράφηκαν. Μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η Ζρίνσκι επανήλθε, ενώ η Βέλεζ κατέρρευσε. Αφότου διαχωρίστηκαν οι κροατικές και βοσνιακές λίγκες οι δυο ομάδες άρχισαν να αναμετρώνται ξανά. Η πολιτική τους χωρίς και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο… ίχνος συμφιλίωσης!

Bwin.gr - Κάθε παιχνίδι, μεγάλο παιχνίδι


Φλαμένγκο vs Φλουμινένσε: Το ντέρμπι με την "Φλα" με την "Φλου", την Φλαμένγκο και την Φλουμινένσε, είναι ένα ματς που πρέπει να ξέρει κάθε ποδοσφαιρόφιλος που σέβεται τον εαυτό του. Πρόκειται για τις δύο πιο πετυχημένες ομάδες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Έχει σημειωθεί μάλιστα ρεκόρ προσέλευσης το 1963 με 194.000. Η Φλουμινένσε δημιουργήθηκε το 1902 από νεαρούς αριστοκράτες, που είχαν σπουδάσει στην Ευρώπη. Η Φλαμένγκο ιδρύθηκε το 1911 ως σύλλογος κωπηλασίας. Στην συνέχεια ορισμένα μέλη της που είχαν περάσει από την Φλουμινένσε αποφάσισαν να φτιάξουν ποδοσφαιρικό τμήμα. Το πρώτο ντέρμπι έγινε το 1912. Ένα από τα παλαιότερα ντέρμπι που έχουν μείνει και μνημονεύονται ήταν και το παιχνίδι του 1941.




Άρσεναλ vs Τότεναμ: Σε σχέση με άλλα ντέρμπι δεν είναι το ματς της απόλυτης αντιπαλότητας. Σπανίως κρίνει τίτλο πραγματικά. Ωστόσο, παραμένει ένα ματς με μεγάλα κίνητρα και για τους δύο. Για το Λονδίνο όμως συνεχίζει να είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι με δύο ομάδες που έχουν εκατομμύρια φιλάθλους στον κόσμο. Το πρώτο παιχνίδι έγινε το 1887 όταν η Άρσεναλ ήταν ακόμα στο Κεντ. Η θερμοκρασία ανέβηκε στα ύψη μετά την καθ' όλα αμφιλεγόμενη άνοδο της Άρσεναλ το 1919 επί εποχής του Χένρι Νόρις και ενώ είχε βγει πέμπτη στην 2η κατηγορία. Ήταν μία κίνηση που επηρέασε τους Σπερς και τους έριξε κατηγορία παρότι είχε συμφωνηθεί να γίνει αναδιάρθρωση στην μεγάλη κατηγορία για να έχει πιο πολλές ομάδες. Το 1922 τα κρούσματα βίας στο παιχνίδι των 2 ομάδων ήταν τόσο σοβαρά που η Ομοσπονδία τους απείλησε ότι θα παίζουν μόνιμα κεκλεισμένων των Θυρών. Τα πράγματα ηρέμησαν κάπως από το 1928 έως το 1950. Ωστόσο οι ομάδες τότε ήταν και σε διαφορετικές κατηγορίες. Ακόμα και παίκτες είχαν προβλήματα επειδή έπαιξαν και στις δυο ομάδες, όπως για παράδειγμα ο Σολ Κάμπελ.


Αλ Αχλί vs Ζάμαλεκ: Η πιο μεγάλη αναμέτρηση μίσους στην Αίγυπτο, το πιο μεγάλο ντέρμπι στην Αφρική και από τα τοπ στον κόσμο. Η Ζάμαλεκ είχε ιδρυθεί το 1911 και εκπροσωπούσε την τάξη των πλουσίων στο Κάιρο. Η Αλ Αχλί είχε ιδρυθεί το 1909 και το όνομά της σημαίνει Εθνική, δηλαδή η ομάδα που εκπροσωπεί την χώρα και την ανεξαρτησία της. Το πρώτο ματς είχε γίνει το 1917. Το 1966 υπήρξε στρατιωτική εισβολή σε ντέρμπι και το πρωτάθλημα σταμάτησε για ένα διάστημα σχεδόν πέντε ετών. Η έχθρα των δύο αντιπάλων οδήγησε και σε εφιάλτικα σκηνικά που προκάλεσαν σοκ. Παρόλα αυτά είναι ένα ντέρμπι με τεράστια τηλεοπτική δυναμική και πάνω από 50 εκατ. κόσμο που το παρακολουθεί.

Από πλευράς τίτλων σε 59 πρωταθλήματα η Αλ Αχλί έχει 40 και η Ζάμαελ 12. Η Αλ Αχλί υπήρξε πρωταθλήτρια Αφρικής εννιά φορές και η Ζάμαλεκ πέντε. Επίσης το 1996 η Ζάμαλεκ είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση εννιά πόντων, την πιο μεγάλη στην ιστορία, επειδή εγκατάλειψε το γήπεδο σε ντέρμπι μετά από απόφαση Γάλλου διαιτητή να αποβάλλει παίκτη της. Επίσης το πιο συναρπαστικό ίσως ματς ήταν το 2007 στον τελικό του Κυπέλλου στην Αίγυπτο, όπου η Αλ Αχλί γύρισε το ματς και κέρδισε 4-3 στην παράταση. Κεντρικά πρόσωπα αυτής της κόντρας ήταν τα αδέρφια Χοσάμ και Ιμπραϊμ Χασάν. Όταν η Αλ Αχλί ώθησε τον Ιμπραϊμ να τα παρατήσει τα δύο αδέρφια πήγαν στην Ζάμαλεκ και ο Χοσάμ την οδήγησε σε τρία πρωταθλήματα σε τέσσερα χρόνια.


Εδώ ποντάρεις με υψηλές αποδόσεις στη Serie A. |21+

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα