Ιστορική μέρα ενότητας στην Κύπρο!

Θάνος Σαρρής
Ιστορική μέρα ενότητας στην Κύπρο!

bet365

Υπό την αιγίδα του «Peace and Sport», διοργανώνεται στις 19/03 για πρώτη φορά στην Κύπρο αγώνας μεταξύ της ελληνοκυπριακής Νέας Σαλαμίνας και της τουρκοκυπριακής MTG!

«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο με έναν τρόπο που ελάχιστα άλλα πράγματα μπορούν. Μιλάει στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα σε μέρη που υπάρχει μόνο απόγνωση», έλεγε χαρακτηριστικά ο Νέλσον Μαντέλα. Και είχε δίκιο. Ο αθλητισμός ως μέσο διπλωματίας έχει καταφέρει αρκετές χώρες να πετύχει εκεί που οι πολιτικοί απέτυχαν, ενώ ως παγκόσμια γλώσσα υπερβαίνει κοινωνικά, θρησκευτικά, εθνικά και άλλα εμπόδια.

Αυτός είναι και η σκοπιά του Peace and Sport. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο και ουδέτερο Οργανισμό με έδρα το Μονακό που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό και τις αξίες του για να προωθήσει τον διάλογο, την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και την ενσωμάτωση με μεγάλο στόχο, φυσικά, την ειρήνη. Τη δράση του στηρίζει ένας σημαντικός αριθμός αθλητών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, ο καθένας στον δικό του τομέα. Από τον Ντιντιέ Ντρογκμπά και τον Κριστιάν Καρεμπέ, μέχρι τον Σεργκέι Μπούμπκα και τον Φελίπε Μάσα. Γνωρίσαμε τη δράση του στο Peace and Sport Regional Forum που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στη Ρόδο, έχοντας εκλεκτούς καλεσμένους, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Γκάλης. Πλέον, ετοιμάζεται για μια ιστορική μέρα στην Κύπρο!

Με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου και στρατηγικό συνεργάτη την Eleven Campaign, καθώς οδεύουμε για την 6η Απριλίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Διεθνής Μέρας του αθλητισμού για την ανάπτυξη της Ειρήνης, διοργανώνει στις 19 Μαρτίου του 2019 στην Κύπρο την Friendly Football Day! Το event θα φέρει με έναν μοναδικό τρόπο κοντά τις δύο κοινότητες, ενώ θα διοργανώσει φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στην Νέα Σαλαμίνα και την Mağusa Türk Gücü. Πέραν του αγώνα, θα λάβουν χώρα διάφορες δραστηριότητες με πρωταγωνιστές παιδιά και γονείς από την Πύλα, την μοναδική κοινότητα στο νησί όπου οι αρχικοί της κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνεχίζουν να συμβιώνουν. Θα γίνουν διάφορα workshops αθλητικού και κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία θα έχουν στο επίκεντρο τα παιδιά. Στις εκδηλώσεις θα δώσει το παρών και ένας πραγματικός θρύλος του ποδοσφαίρου.

Ο λόγος για τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος είχε βγει μπροστά στην ταλαιπωρημένη από τον εμφύλιο Ακτή Ελεφαντοστού και είχε σταματήσει με τον τρόπο του τις εχθροπραξίες. Πλέον, έχοντας κρεμάσει τα παπούτσια του, είναι αντιπρόεδρος της Peace and Sport, θέλοντας να προσφέρει στην πράξη στην ειρήνη μέσω του αθλητισμού, ενώ αποτελεί και πρεσβευτή της πρωτοβουλίας Eleven Campaign. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, αναφέρουν ότι θα δώσουν το παρών και οι πολιτικοί ηγέτες των δύο κοινοτήτων, καθώς και αρκετές ακόμα προσωπικότητες!

«Ας κερδίσει η Κύπρος και η ειρήνη. Ο αγώνας δεν θα γίνει για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Θα διεξαχθεί για να δει και να αντιληφθεί ο κόσμος ότι είναι ένα παιχνίδι στο πλαίσιο της συνεύρεσης, του ότι θέλουμε να ζήσουμε μαζί ειρηνικά», είχε δηλώσει σχετικά στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας, Θουκής Θουκυδίδης, μιλώντας για την ιστορική αναμέτρηση.

Σύντομα, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον Peace and Sport για το event, για το οποίο θα διατεθούν περιορισμένα εισιτήρια. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια ημέρα με ξεχωριστή συμβολική σημασία, με το ποδόσφαιρο να δείχνει για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να στείλει μήνυμα ενότητας σε κάθε γωνιά του κόσμου και να λειτουργήσει ως ένα κοινωνικό εργαλείο που μπορεί φέρει πιο κοντά την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Ανάλογες δράσεις έχουν γίνει άλλωστε στο παρελθόν με πολύ μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, αλλά και την Ινδί και το Πακιστάν, δείχνοντας ότι ο αθλητισμός πραγματικά μπορεί να ενώσει!

Το event αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία για καμπανιά #WhiteCard του 2019, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου. Η ψηφιακή πρωτοβουλία είναι συνδεδεμένη με την Παγκόσμια Ημέρα του αθλητισμού για την ανάπτυξη της Ειρήνης και η λευκή κάρτα αναγνωρίζεται ως ένα διεθνές σύμβολο, το οποίο αναδεικνύει τις θετικές και εποικοδομητικές αξίες του αθλητισμού.

 

Τελευταία Νέα