Χατζηπαναγής: «Με ήθελαν Στουτγκάρδη, Ρόμα, Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός με έφερε στην Ελλάδα»

Χατζηπαναγής: «Με ήθελαν Στουτγκάρδη, Ρόμα, Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός με έφερε στην Ελλάδα»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Χατζηπαναγής: «Με ήθελαν Στουτγκάρδη, Ρόμα, Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός με έφερε στην Ελλάδα»

bet365

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής έκανε ένα flash back στην καριέρα του αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της καριέρας του, αλλά και τις προτάσεις που δέχθηκε από την Άρσεναλ και την N.Y. Cosmos.

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών μίλησε σε ουκρανική σελίδα για την καριέρα του με τον Ηρακλή, την εθνική ομάδα, το συμβόλαιο του με τον Ηρακλή, ενώ αποκάλυψε το ενδιαφέρον σπουδαίων ευρωπαϊκών συλλόγων για την απόκτηση του.

Ο «Βάσια» μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επιτυχίες του με την ολυμπιακή ομάδα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

«Έχασα πολλά στο ποδόσφαιρο, ωστόσο δεν γίνεται να επιστρέψεις στο παρελθόν. Όταν ταξίδευα δεν γνώριζα σε τι επίπεδο βρισκόταν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχα αγωνιστεί με την Ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης και θυμάμαι για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ (1976) πήρα μέρος σε τέσσερα παιχνίδια.

Σκόραρα κόντρα στη Γιουγκοσλαβία όταν νικήσαμε 3-0, επικρατήσαμε δύο φορές της Ισλανδίας (2-0, 1-0), ενώ νικήσαμε και τη Νορβηγία 4-0. Είχα το δικαίωμα να πάρω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Ήρθα όμως στην Ελλάδα».

Ο «μάγος της μπάλας» παράλληλα τόνισε πως η πρώτη ελληνική ομάδα που ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του, ήταν ο Ολυμπιακός.

«Ο Ολυμπιακός ήθελε πολύ να μου προσφέρει ένα συμβόλαιο, αλλά ακολούθησε λάθος τρόπο καθώς απευθύνθηκε στη Μόσχα.

Ταξίδεψα στην Αθήνα με την ελληνική εθνικότητα μου, όμως δεν γινόταν να προχωρήσει η μεταγραφή. Μετακόμισα στην Ελλάδα, όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής, αλλά εκπρόσωπος μια οικογένειας μεταναστών που επαναπατρίστηκε. Οι συγγενείς μου, οι γιαγιάδες μου, τα αδέλφια και οι αδελφές της μητέρας μου ζούσαν στη Θεσσαλονίκη».

Ο Χατζηπαναγής ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που έπεσε θύμα των καιρών του πέφτοντας στην παγίδα του συμβολαίου που υπέγραψε με τον Ηρακλή.

«Το συμβόλαιο των 10 ετών είναι ένα μεγάλο κομμάτι μιας καριέρας. Έπεσα σε αυτή την παγίδα. Υπέγραψα διετές συμβόλαιο συνεργασίας, αλλά δεν πρόσεξα το σημείο που έδινε το δικαίωμα στον σύλλογο μονομερών να επεκτείνει το συμβόλαιο για μια δεκαετία.

Κέρδισα το δικαστήριο και κατάφερα να μειωθεί η μέγιστη διάρκεια ενός συμβολαίου στα πέντε από τα 10 χρόνια που προβλέπονταν αρχικά. Στη δεκαετία του '80 ακόμα και στην Ελλάδα κανείς δεν υπέγραφε 10ετή συμβόλαια. Δεν κατάφερα ωστόσο να σπάσω το συμβόλαιο μου».

Όπως τονίζει ο παλαίμαχος άσος, ομάδες όπως οι Στουτγκάρδη, Ρόμα και Άρσεναλ ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του, ενώ είχε στα χέρια του πρόταση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από την N.Y. Cosmos.

«Υπήρχαν προτάσεις από την Στουτγκάρδη, την Ρόμα, ακόμα και την Άρσεναλ. Το 1976 η New York Cosmos μου έδινε 1 εκατ. δολάρια, όμως εκείνη την εποχή βρισκόμουν στο Λονδίνο και αντιμετώπιζα έναν τραυματισμό.

Στη συνέχεια έκανα προπονήσεις με την Άρσεναλ. Μάλιστα η Άρσεναλ πλησίασε τον Ηρακλή, αλλά δεν ήθελαν να μπουν σε διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση μου».

Η απόκτηση του Χατζηπαναγή συνετέλεσε στη ραγδαία αύξηση των εισιτηρίων στα εντός έδρας ματς του «Γηραιού», αφού άπαντες ήθελαν να τον παρακολουθήσουν εν δράσει.

«Πριν αγωνιστώ στον Ηρακλή στα εντός έδρας παιχνίδια η προσέλευση κυμαίνονταν ανάμεσα στους 2.000-3.000 θεατές. Μετά την άφιξη μου στο γήπεδο βρίσκονταν πάνω από 15.000 φίλαθλοι. Ήμουν ο αγαπημένος της εξέδρας. Οι οπαδοί δεν επιθυμούσαν την παραχώρηση μου. Έλεγαν πως εάν φύγω η ομάδα θα διαλυθεί. Όταν πήγα στον Ηρακλή τα αποτελέσματα του συλλόγου βελτιώθηκαν κατακόρυφα.

Στην πρώτη μου χρονιά κατακτήσαμε το Κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού. Μάλιστα το συγκεκριμένο ματς προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες στην Αμερική και την Αυστραλία. Όπως οι Αρμένιοι έτσι και οι Έλληνες είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ζουν 11 εκατομμύρια στην Ελλάδα και 15 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Ηρακλής παρά την ώθηση που του έδωσε ο Χατζηπαναγής με τις απίθανες εμφανίσεις του κατάφερε να κατακτήσει δύο φορές την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα.

«Ήταν απίθανο για την Ηρακλή να διεκδικήσει πρωτάθλημα. Κατακτήσαμε την τρίτη θέση δύο χρονιές σερί, το 1983 και το 1984. Ήταν δύσκολο να εκτοπίσεις έναν εκ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Έπαιζα στην επίθεση και το κέντρο. Έπρεπε να πασάρω μπροστά. Από μένα τρεις ποδοσφαιριστές του Ηρακλή κλήθηκαν στην εθνική ομάδα».

Το φιλικό της Εθνικής με την Γκάνα στις 14 Δεκεμβρίου 1999 με τον «Βάσια» να αγωνίζεται σε ηλικία 45 ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο.

«Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία οργάνωσε ένα ματς προς τιμήν μου. Ήταν μια μικρή ικανοποίηση για μένα για το γεγονός πως δεν κατάφερα να φορέσω τη φανέλα της Εθνικής στα καλύτερα χρόνια της. Έτσι έπαιξα στο φιλικό με την Γκάνα για 25 λεπτά. Προετοιμάστηκα για εκείνη την αναμέτρηση και μάλιστα έβγαλα την ασίστ για το γκολ που πετύχαμε στο τελικό 1-1».

Ένα από τα highlights στην καριέρα του Βασίλη Χατζηπαναγή αποτέλεσε και η κλήση του (μαζί με τον Θωμά Μαύρο) στην Μεικτή Κόσμου. Το ιστορικό ματς διεξήχθη στις 22 Ιουλίου 1984 στη Νιού Τζέρσεϊ.

«Είμαι χαρούμενος που κλήθηκα στο ματς με την Μεικτή Κόσμου. Υπήρχαν πολλοί Έλληνες της Διασποράς και ταξίδεψα για να τους εκπροσωπήσω. Οι διοργανωτές έλεγαν πως εάν παίξει ο Χατζηπαναγής οι Έλληνες από μόνοι τους θα αγοράσουν 15.000 εισιτήρια. Και πράγματι έτσι έγινε. Τα έσοδα πήγαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το να ακούς όμως 15.000 Έλληνες όρθιους να τραγουδούν το όνομα σου είναι απίστευτο. Στο στάδιο βρίσκονταν 40.000 θεατές».

Ένα από τα χαρακτηριστικά του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή ήταν η ικανότητα του να σκοράρει με απευθείας εκτελέσεις κόρνερ.

«Να πέτυχα έξι γκολ από κόρνερ. Ξόδεψα πολύ χρόνο πάνω σε αυτό. Σε επίσημα ματς πέτυχα περισσότερα κόρνερ και από τον Βαλερί Λομπανόφσκι. Είναι σπάνιο να βλέπεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να συμβαίνει αυτό το πράγμα».

 

Τελευταία Νέα