Το προφίλ της Βοσνίας

Δημήτρης Βέργος
Το προφίλ της Βοσνίας

bet365

Η Βοσνία θα είναι μια από τις ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Εθνική Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2020, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας να βρίσκει τους Βόσνιους για τέταρτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια την παρέα του Έντιν Τζέκο σε προκριματική φάση.

Η Εθνική ομάδα της Βοσνίας είναι στα... πάνω της και αυτό το επιβεβαίωσε και στο πρόσφατο Nations League, όπου κατάφερε να πάρει την άνοδο στη League A στον όμιλο που συμμετείχε απέναντι σε Αυστρία και Βόρειο Ιρλανδία.

Οι κληρώσεις με την παρέα του Έντιν Τζέκο έχουν γίνει συνήθεια για την Εθνική μας ομάδα αφού αυτή είναι η τέταρτη φορά που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας θα αντιμετωπίσει τους Βόσνιους σε φάση προκριματικών μεγάλης διοργάνωσης τα τελευταία 12 χρόνια!

Για τα προκριματικά του Euro 2008 η Εθνική Ελλάδας είχε πάρει δύο νίκες, με 4-0 εκτός και 3-2 εντός. Για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014 η Ελλάδα είχε αναδειχθεί ισόπαλη (0-0) εντός έδρας, χάνοντας με 3-1 στη Βοσνία, ενώ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, η Εθνική μας ομάδα είχε αναδειχθεί δύο φορές ισόπαλη με τη Βοσνία, με 1-1 εντός και 0-0 εκτός.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Βοσνίας έχει πάρει ο Κροάτης, Ρόμπερτ Προσινέτσκι, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς.

Εκτός από το «κανόνι» της Ρόμα και αρχηγό της ομάδας, Έντιν Τζέκο, η Εθνική Βοσνίας διαθέτει επίσης παίκτες αξίας όπως τον Μίραλεμ Πιάνιτς της Γιουβέντους, τον Σέαντ Κολάσινατς της Άρσεναλ και τον έμπειρο Ασμιρ Μπέγκοβιτς της Μπόρνμουθ κάτω από τα δοκάρια. Φυσικά, υπάρχει και ο γνωστός μας από το πρόσφατο πέρασμά του από την ΑΕΚ, Όγκνιεν Βράνιες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από τις παλιές... καραβάνες, όπως ο Σπάχιτς, ο Μισίμοβιτς, ο Μεντούνιανιν και ο Ιμπίσεβιτς αποσύρθηκαν από τη Βοσνία, ωστόσο η ποιότητα και το ταλέντο που έρχεται από πίσω, είναι δεδομένα.

Μεγάλη δύναμη της Βοσνίας αποτελεί η έδρα της, το «καυτό» Μπίλινο Πόλιε στη Ζένιτσα. Ένα... κλουβί χωρητικότητας 15.000 θέσεων, το οποίο δίνει μεγάλη ώθηση στην Εθνική ομάδα.

Φυσικά στα παιχνίδια των δύο ομάδων δεν έλειπαν και οι εντάσεις. Όπως εκείνο το πανό που είχε υψωθεί στο Καραϊσκάκη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και τα επεισόδια μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων στο παιχνίδι της Ζένιτσα, στο πλαίσιο των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2018. Γεγονότα που φυσικά όλοι ευχόμαστε να εκλείψουν από τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στην προκριματική φάση του Euro 2020.

 

Τελευταία Νέα