Ντάλιτς στο gazzetta.gr: «Η ΑΕΚ ανέδειξε τον Λιβάια, μπορεί να καθιερωθεί στην Κροατία»

Δημήτρης Βέργος
Ντάλιτς στο gazzetta.gr: «Η ΑΕΚ ανέδειξε τον Λιβάια, μπορεί να καθιερωθεί στην Κροατία»

bet365

Ο τεχνικός της Εθνικής Κροατίας, Ζλάτκο Ντάλιτς μιλάει στο gazzetta.gr για την κλήση του Μάρκο Λιβάια, την απογείωση της καριέρας του στην ΑΕΚ και την ευκαιρία που του δίνεται να καθιερωθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ

Το φετινό καλοκαίρι ανήκε στην Κροατία. Η απίθανη πορεία στα γήπεδα της Ρωσίας και η δεύτερη θέση στο Μουντιάλ ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύ ταλαντούχας φουρνιάς. Οι Κροάτες είχαν κι άλλες εξαιρετικές Εθνικές ομάδες, αλλά αυτή εδώ είχε το μέταλλο και το πνεύμα για να αγγίξει σχεδόν την κορυφή. Το τουρνουά αυτό ήταν το τελευταίο για κάποιους στην Εθνική ομάδα. Όπως ο Μάριο Μάντζουκιτς, η απόσυρση του οποίου άφησε ένα μεγάλο κενό στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς καλείται πλέον να διαχειριστεί αυτήν την απουσία και η επόμενη μέρα είναι μια καλή ευκαιρία γι’ αυτόν να δώσει ευκαιρίες σε καινούργιους παίκτες και να φρεσκάρει την Εθνική ενόψει της προετοιμασίας για την πρόκριση στο επόμενο μεγάλο τουρνουά, το Euro του 2020. Ανάμεσα στις επιλογές του για τη γραμμή κρούσης, και στους Ιβάν Σαντίνι και Ντούγιε Τσοπ, ήταν και ο επιθετικός της ΑΕΚ, Μάρκο Λιβάια.

Ο Ντάλιτς κάλεσε τον Λιβάια στην αποστολή για το αποψινό φιλικό με την Πορτογαλία και για το παιχνίδι του Nations League με την Ισπανία στις 11 του Σεπτέμβρη και μιλώντας στο gazzetta.gr ανέλυσε τους λόγους που ο Κροάτης επιθετικός της ΑΕΚ άξιζε και με το παραπάνω αυτή την ευκαιρία.

«Μετά το τεράστιο επίτευγμα στη Ρωσία, ορισμένοι παίκτες αποσύρθηκαν από την Εθνική ομάδα και θεωρήσαμε πως χρειαζόμασταν ένα νέο αίμα στην ομάδα για να διατηρήσουμε την ενέργεια και τη φιλοδοξία σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο Μάρκο Λιβάια είναι ένας από τους παίκτες που παρακολουθούσαμε πολύ στενά. Ήταν άλλωστε ένας παίκτης με συμμετοχές στις μικρές Εθνικές ομάδες της Κροατίας και ήταν θέμα χρόνου να πάρει την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα. Η στιγμή αυτή ήρθε τώρα γιατί ήταν συνεπής στις εμφανίσεις του και σε καλή φόρμα με την ΑΕΚ και γι' αυτό άξιζε αυτήν την κλήση», τονίζει στο gazzetta.gr ο Ντάλιτς.

Όπως προσθέτει ο Κροάτης τεχνικός, αυτό που απογείωσε τον Λιβάια και τον έφερε στην Εθνική ομάδα ήταν η μετακίνησή του στην ΑΕΚ, με την οποία έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, έχοντας βασικό ρόλο από την περσινή σεζόν.

«Η μεταγραφή του στην ΑΕΚ ήταν νομίζω από τις καλύτερες στην καριέρα του. Άλλαξε πολλούς συλλόγους μέχρι τώρα και πάντα έδειχνε δείγματα του ταλέντου του, αλλά δεν κατάφερνε να έχει βασικό ρόλο. Η ΑΕΚ ίσως είναι η πρώτη ομάδα στην οποία πήρε την ευκαιρία να παίξει και να έχει διάρκεια. Ανταπέδωσε αυτήν την εμπιστοσύνη παίζοντας πολύ καλά και βοηθώντας τον σύλλογό του να πετύχει σπουδαία πράγματα. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε το ταλέντο του. Απλά το θέμα ήταν να παίζει βασικός στην ομάδα του και αυτό στην ΑΕΚ το έκανε».

Στην ΑΕΚ ο Λιβάια προσφέρει πολλά τόσο ως φορ, όσο και πίσω από τον επιθετικό. Στην Κροατία ο Ντάλιτς τον προορίζει κυρίως για την κορυφή της επίθεσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί καμία σύγκριση με τον Μάριο Μάντζουκιτς. Αυτό που θέλει από τον Λιβάια είναι να δείχνει τον πραγματικό του εαυτό και τα υπόλοιπα θα έρθουν.

«Στον Λιβάια αρέσει να παίζει τόσο στην κορυφή, όσο και πίσω από τον επιθετικό. Αυτό εξαρτάται και από το στυλ της ομάδας. Λαμβάνοντας υπόψη το ρόστερ μας, θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες στην κορυφή της επίθεσης, γιατί μεσοεπιθετικά έχουμε αρκετές επιλογές. Δεν θέλω να τον συγκρίνω, όπως και κανέναν άλλο, με τον Μάντζουκιτς. Ο Μάριο Μάντζουκιτς είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη τα τελευταία έξι με επτά χρόνια και δεν περιμένουμε από κάποιον να τον αντικαταστήσει. Θέλουμε από τον Λιβάια να είναι ο Λιβάια, να μας δώσει το καλύτερο από τις αρετές και τις ικανότητες που έχει και να δέσει καλά με την υπόλοιπη ομάδα. Ακριβώς δηλαδή ό,τι περιμένουμε από όλους τους υπόλοιπους παίκτες», υποστηρίζει ο Ντάλιτς.

Σύμφωνα με τον Κροάτη κόουτς είναι πλέον στο χέρι του Λιβάια να καθιερωθεί στην Εθνική ομάδα με τις εμφανίσεις του στα παιχνίδια που έχει μπροστά της η Κροατία μέχρι την έναρξη των προκριματικών του Euro.

«Φυσικά και ο Μάρκο έχει τη δυνατότητα να καθιερωθεί στην Εθνική Κροατίας, διαφορετικά δεν θα τον καλούσαμε. Έχουμε μερικά φιλικά τώρα το φθινόπωρο καθώς και τα επίσημα ματς για το Nations League που θα τα χρησιμοποιήσουμε σαν προετοιμασία για τα προκριματικά του Euro. Μαζί με κάποιους άλλους παίκτες ακόμα, ο Μάρκο θα πάρει την ευκαιρία να μας δείξει πως μπορεί να συνεισφέρει στην Εθνική Ομάδα», υπογραμμίζει ο Ντάλιτς.

Το σίγουρο είναι πως από εδώ και στο εξής το όνομα του Μάρκο Λιβάια θα βρίσκεται στο μπλοκάκι του Ντάλιτς και των συνεργατών του. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό ο 51χρονος τεχνικός να βρεθεί στην Αθήνα σε κάποιο εντός έδρας παιχνίδι της ΑΕΚ για να παρακολουθήσει τον 25χρονο Κροάτη επιθετικό από κοντά.

«Συνήθως δεν μου αρέσει να μοιράζομαι με τα media τα ταξίδια που πρόκειται να πραγματοποιήσω, αλλά γενικά μου αρέσει να βλέπω από κοντά τους παίκτες μου κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η Αθήνα δεν είναι μακριά και άλλωστε είναι μια πολύ όμορφη πόλη! Συνεπώς ποτέ δεν ξέρεις».

 

Τελευταία Νέα