Ποδόσφαιρο για τη φιλία, την ισότητα, τον σεβασμό

Ποδόσφαιρο για τη φιλία, την ισότητα, τον σεβασμό

Θάνος Σαρρής
Ποδόσφαιρο για τη φιλία, την ισότητα, τον σεβασμό

bet365

Το gazzetta.gr βρέθηκε στη Μόσχα για το πρόγραμμα Football for Friendship και είδε από κοντά μια μπάλα να φέρνει κοντά ανθρώπους από 211 χώρες.

«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Τη δύναμη να εμπνεύσει, να ενώσει τον κόσμο με τρόπο που ελάχιστα πράγματα μπορούν. Μιλάει στην νεολαία σε μια λέξη που την καταλαβαίνει, μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα εκεί που υπήρχε μόνο απόγνωση. Είναι περισσότερο δυνατός από κάθε κυβέρνηση στο να υπερκεράσει ρατσιστικά εμπόδια». Ο αείμνηστος Νέλσον Μαντέλα έτρεφε βαθύτατο σεβασμό στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο, αντιλαμβανόμενος από πολύ νωρίς ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Όσοι είχαμε τη δυνατότητα να ζήσουμε το τουρνουά Football for Friendship στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, καταλάβαμε τα λόγια του λέξη προς λέξη.

211 χώρες, ΑΕΚ από Ελλάδα, Ανόρθωση από Κύπρο

Το Football for Friendship είναι ένα Διεθνές Παιδικό Κοινωνικό Πρόγραμμα που υλοποιείται από την Gazprom σε συνεργασία με τη FIFA. Στόχος του είναι η συμμετοχή παιδιών από όλο τον κόσμο στην προώθηση των σημαντικότερων ανθρώπινων αξιών. Της ισότητας, της ειρήνης και του σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών και εθνικοτήτων. Στο Ποδόσφαιρο για τη Φιλία 2018 έλαβαν μέρος 211 χώρες.

Κάθε χώρα έστειλε δύο δωδεκάχρονους πρεσβευτές (έναν μικρό ποδοσφαιριστή και έναν μικρό δημοσιογράφο) επιλέγοντας ανάμεσα σε παιδιά που είναι λάτρεις του ποδοσφαίρου, αγόρια και κορίτσια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Μέσω διαδικασίας Ανοιχτής Κλήρωσης δημιουργήθηκαν 32 διεθνείς ομάδες φιλίας και καθορίστηκαν ρόλοι (τερματοφύλακας, αμυντικός, μέσος ή επιθετικός) για κάθε νεαρό παίκτη - εκπρόσωπο κάθε χώρας.

Σε κάθε ομάδα συμμετέχουν και παίζουν μαζί αθλητές διαφορετικής εθνικότητας, διαφορετικού φύλου και με διαφορετικές ικανότητες. Όλοι οι παίκτες είναι ηλικίας 12 ετών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε από την Ακαδημία της ΑΕΚ ο Πέτρος Γαρείος, ενώ η μικρή Νεφέλη Μακντόναλντ από το ACS Athens ταξίδεψε σε ρόλο δημοσιογράφου, καλύπτοντας τα γεγονότα και τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής αποστολής στη διάρκεια της διοργάνωσης. Ο Έλληνας παίκτης έπαιξε στην ομάδα Ορεσίβιος Κερκόβηρος με παιδιά από το Καμερούν, την Κούβα, τα νησιά Φίτζι, τη Νορβηγία και τη Βολιβία! Της ελληνικής αποστολής ηγήθηκε η Μαίρη Ποδογύρου, ενώ το «παρών» έδωσε και ο προπονητής στην Κ-13 της ΑΕΚ, Στέλιος Ορφανίδης. Ο κόουτς της Ένωσης είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με προπονητές από όλο τον κόσμο και να δει διαφορετικές σχολές/φιλοσοφίες, με την όλη εμπειρία να του μένει αξέχαστη.

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο δωδεκάχρονος Χρήστος Καραμούτης από την Ανόρθωση και σε ρόλο μικρού δημοσιογράφου ο μικρός Νικόλας Ζήνωνος. Ο Καραμούτης έπαιξε στην ομάδα «Θαλάσσιο λιοντάρι των νησιών Γκαλαπάγκος» με συμπαίκτες την Κίνα, τη Λιβηρία, τα νησιά Τερκς και Κέικος, την Ανγκουίλα και το Μπαγκλαντές. Την Ανόρθωση εκπροσώπησε ο διευθυντής Μάρκετινγκ Σπύρος Λεοντάρης, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να έχει η ομάδα της Αμμοχώστου παρουσία στη Ρωσία και ο Κυριάκος Καϊμακλιώτης.

Η δύναμη του ποδοσφαίρου

Ταξιδέψαμε στη Μόσχα μία μέρα πριν την τελική μέρα των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Στο μεταξύ, τα παιδιά είχαν προλάβει να περάσουν ένα τριήμερο στο Διεθνές Καμπ Φιλίας στις εγκαταστάσεις των ακαδημιών της Σπαρτάκ όπου συμμετείχαν σε προπονήσεις, διαλέξεις και ειδικά μαθήματα από γνωστούς αθλητές, δημοσιογράφους και άλλους εκπροσώπους, με θέματα που δεν αφορούσαν μόνο το ποδόσφαιρο. Η φετινή οικολογική πρωτοβουλία του προγράμματος ήταν άλλωστε αφιερωμένη στην προσέλκυση της διεθνούς κοινότητας στην προστασία των σπάνιων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Από, αυτά, άλλωστε, πήραν το όνομά τους και οι 32 ομάδες που δημιουργήθηκαν από τα παιδιά.

Με το που φτάσαμε στο ξενοδοχείο, όπου φιλοξενούνταν όλες οι αποστολές, ήταν εμφανές ότι κάτι μεγάλο γινόταν. Κοινές παρέες, άνθρωποι από εντελώς διαφορετικά μέρη του κόσμου να συζητούν, να αλλάζουν απόψεις, να τρώνε και να διασκεδάζουν μαζί. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό με άξονα το ποδόσφαιρο και αφάνταστα μεγάλες προεκτάσεις, επαναφέροντας μας ξανά στα λόγια του Μαντέλα: Ελάχιστα πράγματα ενώνουν όπως ο αθλητισμός.

Την επόμενη μέρα, φτάσαμε στις εγκαταστάσεις της Λοκομοτίβ, όπου θα διεξάγονταν το πρωί οι φάσεις των ομίλων. Τα γήπεδα χωρίστηκαν σε πολλά μικρότερα και οι νεαροί ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν να δίνουν την ποδοσφαιρική τους μάχη, πάντα δίνοντας προτεραιότητα στο fair play. Στις κερκίδες γινόταν χαμός, με συνθήματα σε διαφορετικές γλώσσες, χειροκροτήματα, σημαίες και τραγούδια. Τα παιδιά το χάρηκαν με τη σειρά τους και το απόγευμα, όταν έγιναν τα νοκ-άουτ παιχνίδια, στον τελικό έφτασαν οι ομάδες «Δράκος του Κομόντο» και «Χιμπατζής».

Η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο ήταν ο «Χιμπατζής» και αποτελούταν από παιδιά από τον Άγιο Δομίνικο, τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, το Μαλάουι, την Κολομβία, το Μπενίν και την Δημοκρατία του Κογκό. Απέδειξαν στην πράξη ότι η γλώσσα, το φύλο, η κουλτούρα, μένουν σε δεύτερη μοίρα όταν υπάρχει αλληλοκατανόηση, σεβασμός και συνεργασία.

Φινάλε με σόου από δελφίνια, φάλαινες και... Κασίγιας!

Το μεγάλο φινάλε της φαντασμαγορικής διοργάνωσης γράφτηκε την Τετάρτη στο Moskvarium, το τεράστιο ενυδρείο που βρίσκεται στις παρυφές της Μόσχας και θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Στο Forum βρέθηκαν περίπου 1500 παιδιά με τους συνοδούς τους και η συνολική παρουσία άγγιξε τις 5.000 άτομα. Ανάμεσά τους ήταν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, όπως ο διεθνής Ισπανός τερματοφύλακας Ίκερ Κασίγιας, ο Ρώσος πρώην φορ και νυν προπονητής στις μικρές ομάδες της χώρας του, ο Σύρος ποδοσφαιριστής Φιράς Αλ-Καλίμπ, όπως και ο πρίγκιπας Αλ Σαγιάρ, που στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας. Το σκηνικό ήταν εντυπωσιακό, καθώς μέσα στις εγκαταστάσεις του ενυδρείου κρύβεται ένα κανονικό θέατρο. Ανάμεσα στις κερκίδες και την μεγάλη σκηνή μεσολαβούσε νερό, στο οποίο γίνονταν διαλείμματα-παραστάσεις.

Πότε με χορευτές, πότε με δελφίνια και θαλάσσιους ελέφαντες, ακόμα και με φάλαινες, οι οποίες ξεσήκωσαν τα παιδιά και ανάγκασαν τους διοργανωτές να δώσουν αδιάβροχα στα παιδιά που κάθονταν στις μπροστινές σειρές. «Πιστεύω ακράδαντα ότι τέτοιες μεγάλες πρωτοβουλίες, όπως το Ποδόσφαιρο για τη Φιλία, φέρνουν εις πέρας μια σημαντική αποστολή. Υποστηρίζουν τον νεανικό αθλητισμό, προωθούν αξίες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, διδάσκουν στα παιδιά να σέβονται τους εκπροσώπους από άλλες εθνικότητες και πολιτισμούς», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βλάντιμιρ Πούτιν, τον οποίο εκφώνησε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλγκα Γκόλοντετς. Τα παιδιά που διακρίθηκαν σε όλες τις κατηγορίες (γκολ, ασίστ κτλπ) πήραν τα βραβεία τους, ενώ ξεχωριστή συγκίνηση προκάλεσε η μικρή Αμάντα Καμπόζ από την Ινδία, η οποία βρέθηκε στο περσινό F4F ως μικρή δημοσιογράφος και έγραψε το δικό της βιβλίο με τίτλο «Από το Μοχαλί στην Αγία Πετρούπολη», εμπνευσμένη από την εμπειρία!

Οι παίκτες αντάλλαξαν τα μπλε και πράσινα βραχιόλια της Φιλίας, σύμβολο του προγράμματος όπου το μπλε συμβολίζει τον ουρανό και το πράσινο το γήπεδο του ποδοσφαίρου που πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλα τα παιδιά.

Ο Βίκτορ Ζούμπκοφ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom,δήλωσε: «Ως μία από τις πιο κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες στον κόσμο, η Gazprom υποστήριζε πάντα τα αγαπημένα αθλήματα των παιδιών. Το ποδόσφαιρο, το οποίο δικαίως θεωρείται ως η πιο δημοφιλής και ευρέως διαδεδομένη αθλητική δραστηριότητα στον κόσμο ενώνει ανθρώπους που μιλούν διαφορετικές αλλά τους ασπάζονται τις ίδιες αξίες. Μιλώ για την ειρήνη, την ισότητα και τη φιλία. Για τα παιδιά, το Ποδόσφαιρο για τη Φιλία είναι πρωτίστως μια ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους: να μάθουν, να μεγαλώσουν και να αριστεύσουν σε αυτό το άθλημα μαζί. Σήμερα βλέπουμε παιδιά από 211 χώρες και περιοχές να συμμετέχουν στο Ποδόσφαιρο για τη Φιλία. Σε σύγκριση με το 2013, όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα, η γεωγραφική εμβέλεια έχει επεκταθεί 26 φορές. Τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότερα από 4.000 παιδιά συμμετείχαν στην πρωτοβουλία. Σήμερα, το έργο μας έχει πάνω από 3 εκατομμύρια υποστηρικτές», δήλωσε ο Βίκτορ Ζούμπκοφ.

Ο Αλεξάντρ Κερζακόφ, μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ρωσικού ποδοσφαίρου μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία του θεσμού: «Το “Ποδόσφαιρο για την Φιλία” έχει μεγάλη επιτυχία και επεκτείνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες χώρες, χάρη σε αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια και στο μήνυμα που φέρνουν στις χώρες τους, καθώς προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο».

Στην πρεμιέρα του Μουντιάλ!

Οι εκπληκτικές εμπειρίες των παιδιών και όλων όσοι βρεθήκαμε στη Μόσχα, δεν τελείωσαν εκεί. Είχαν... παράταση! Παράλληλα με τις εργασίες του Football for Friendship ολοκληρωνόταν η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη σέντρα στο Μουντιάλ και η Μόσχα... ζούσε στους ρυθμούς του. Την Πέμπτη όλη η αποστολή βρέθηκε στο Λουζνίκι για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο, του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Η παρακολούθηση ενός αγώνα είναι... παράδοση για τους διοργανωτές του F4F και η συγκυρία του Μουντιάλ δεν μπορούσε να πάει χαμένη. Έτσι, εξασφάλισαν θέση για όλους, με τα παιδιά να αναδεικνύουν τη Βραζιλία ως την εθνική που ταιριάζει περισσότερο με τις αρχές του Football for Friendship. Τα παιδιά βρέθηκαν στις κερκίδες, στέλνοντας σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη το μήνυμα της φιλίας, κουνώντας δίπλα-δίπλα τις σημαίες των κρατών τους. Διαβάστε ΕΔΩ πώς το ζήσαμε!

Από κάθε άποψη λοιπόν, το ταξίδι ήταν γεμάτο πολύτιμες παραστάσεις, εικόνες και βιώματα για παδιά και μεγάλους, δείχνοντας για μια ακόμα φορά την σημασία του ποδοσφαίρου ως κοινωνικό εργαλείο. Και του χρόνου!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα