Ας είμαστε και λίγο αντικειμενικοί… (με τον ΠΑΟΚ)

Ας είμαστε και λίγο αντικειμενικοί… (με τον ΠΑΟΚ)

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου είδε και διάβασε πάρα πολλά μετά από αυτό το 3-2 του Άγιαξ επί του ΠΑΟΚ και στο σημερινό blog του στο gazzetta γράφει για όσα αντικειμενικά γράφονται και αφορούν όλες τις ελληνικές ομάδες.

Η εβδομάδα είναι δύσκολη για τους ΠΑΟΚτσήδες. Αυτό το 3-2 και ο τρόπος που διαμορφώθηκε κόντρα στον Άγιαξ, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα…

Εδώ επάνω λοιπόν και ενώ ο ΠΑΟΚτσής είναι στα όριά του μετά τα όσα είδε στην Ολλανδία, έχουμε μία μεγάλη προσπάθεια να παραδοθούν μαθήματα αντικειμενικότητας σε ανθρώπους που βράζουν μετά από τη σφαγή του Πόουσον…

Με αφορμή αυτά, αναγκαζόμαστε να καταγράψουμε αρκετά περί… αντικειμενικότητας. Γι’ ακόμη μία φορά. Με στοιχεία και παραδείγματα. Όπως πάντα…

Αρχικά να παραδεχθώ ότι όσο και αν θέλω όσο και αν προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός, πολλές φορές δεν τα καταφέρνω. Το παραδέχομαι…

Πάμε παρακάτω…

Παραδόθηκαν λοιπόν πολλά μαθήματα…

Ας μην ξεκινήσουμε με τους οπαδούς που συγκρίνουν τους αγώνες του Ολυμπιακού με την Πλζεν και την Μπασακσεχίρ, σε σχέση με τον ΠΑΟΚ που αντιμετώπισε τον Άγιαξ… Αυτό ξεπερνάει κάθε ποδοσφαιρική λογική και ξεφεύγει από τα όρια του χιουμοριστικού. Ο οπαδός εξάλλου, μπορεί να γράφει ό,τι θέλει…

Για τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο λοιπόν που κόντεψε να αρχίσει τα ηρεμιστικά μετά από αυτό το 3-2 απέναντι σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, γράφονται… εκθέσεις για το ότι πρέπει να… δει αλλιώς το ποδόσφαιρο και τέλος πάντων να είναι αντικειμενικός: «Ήταν καλύτεροι οι άλλοι. Ήταν τα δύο πέναλτι και ίσως το τρίτο, τι να κάνουμε. Δεν το αξίζατε βάσει απόδοσης. Έπρεπε να είσαστε πιο προσεκτικοί», γράφουν πολλοί δεξιά και αριστερά, που φυσικά αν επρόκειτο για ομάδα που είναι… πιο κοντά τους από όλες τις απόψεις (γεωγραφικές και μη) θα είχαν 100% διαφορετική στάση, ειδικά μετά από τρία πέναλτι και τιε άλλες 10-15 λανθασμένες αποφάσεις υπέρ του Άγιαξ.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ βέβαια χωράει… «αντικειμενικότητα»!

Γιατί… αν παίξει ΠΑΟΚ-Πανιώνιος και λήξει 4-2 με τελικές 25-3, τρεις φάσεις που αδικήθηκε ο ΠΑΟΚ και ένα χέρι όμως για το οποίο φωνάζει ο Πανιώνιος, εκεί θα χούμε αναλύσεις επί αναλύσεων του στυλ… «σφαγή του Πανιωνίου, δεν άξιζε να περάσει έτσι ο ΠΑΟΚ». Έτσι δεν είναι; Έτσι δεν γίνεται;

Αλλά οκ… Ποιος μπορεί να κατηγορήσει όποιον τέλος πάντων καταγράφει μία ποδοσφαιρική άποψη του στυλ… «με βάση τον κανονισμό ήταν και τα τρία πέναλτι»; Μπορεί να έχει και δίκιο αν τα κρίνει με ουδέτερο μάτι, αδιαφορώντας για τα νεύρα των ΠΑΟΚτσήδων.

Κάπως έτσι λοιπόν περιμένει αντίστοιχες απόψεις και για τις άλλες ομάδες…

Παίζει λοιπόν μία άλλη ελληνική ομάδα χθες και έχουμε μία κρίσιμη φάση στο 1-1.

Ήταν ο αγώνας ΑΕΚ-Κραϊόβα και το χέρι στο 66΄ από τον παίκτης της Ένωσης. Όπως λοιπόν με τον ΠΑΟΚ κάνουμε μαθήματα «αντικειμενικότητας» , περιμένεις ανάλογη στάση και για μία άλλη περίπτωση…

Που είναι; Είδατε κάτι εσείς; Είδατε τη φάση; Κάποιο σχόλιο για το ότι έπρεπε να είναι προσεκτικός όπως ο Μάτος για παράδειγμα; Εκεί η αντικειμενικότητα πάει περίπατο υπέρ της ελληνικής ομάδας. Πρόκειται για τον ορισμό της διαφορετικής αντιμετώπισης!

Είναι σαν τότε που ως αντικειμενικοί σκίζαμε τον Λουτσέσκου για ότι έλεγε και όταν ο Μελισσανίδης είπε… «Οι Ρουμάνοι έχουν ντοκτορά στην κλοπή. Ο Κορυδαλλός είναι γεμάτος Ρουμάνους» απλά το καταγράψαμε ως χιουμοριστικό, πριν το «θάψουμε» και αυτό με συνοπτικές διαδικασίες.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί η κριτική στον ΠΑΟΚ είναι πολύ πιο εύκολη!

Είχαμε και το άλλο φαινόμενο τώρα τελευταία. Άνθρωποι που πρέπει να ενημερώνουν το κοινό, να μην ξέρουν τους κανονισμούς και στην προσπάθεια να κάνουν πολιτική, να εκθέτουν τα Μέσα.

«Οι ΠΑΟΚτσήδες εκτέθηκαν γιατί πέρυσι δεν έλεγαν κάτι για το χέρι του Κάνιας στον τελικό, που είναι ίδια φάση με αυτή του Μπίσεσβαρ»!!!!

Πώς γίνεται να μην ξέρεις ότι του Κάνιας το περσινό χέρι στον τελικό κυπέλλου ήταν στην κρίση του διαιτητή και το έκρινε ως ακούσιο γιατί ήταν στο μισό μέτρο, ενώ στο φετινό του Μπίσεσβαρ υπάρχει 100% παράβαση μια και άλλαξε ο κανονισμός;

Και όμως… Γίνονται και αυτά στον βωμό των εντυπώσεων και της προσπάθειας να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη!

Το ξέρετε ότι όσοι λίγοι κατέγραψαν το χθεσινό χέρι του παίκτη της ΑΕΚ σχολίασαν: «Ήταν εξ’ επαφής, άρα ακούσιο», ενώ για το προχθεσινό του Μπίσεσβαρ ανέφεραν: «Ήταν πέναλτι, άδικα διαμαρτύρονται οι ΠΑΟΚτσήδες»;

Πάμε παρακάτω…

Υπάρχουν πολλά σχόλια για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ με κεντρικό νόημα… «έφταιξε η περσινή κακή πορεία του ΠΑΟΚ και το ότι δεν ήταν ισχυρός»! Είναι και αυτό εύκολο-αντικειμενικό σχόλιο…

Για την περσινή καλή κλήρωση της ΑΕΚ δεν μας λένε ποια προηγούμενη πορεία την ωφέλησε; Αφού φθάσαμε να κρίνουμε και την τύχη του καθενός, γιατί δεν τα λέμε όλα;

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που δεν τα λέμε και δεν τα γράφουμε όλα; Προσέξτε…

Το οφσάιντ στο πρώτο ματς της Τούμπας με τον Άγιαξ που διαμόρφωσε το 0-1, το είδατε πουθενά;

Βάζω στοίχημα ότι πολλοί το βλέπετε τώρα για πρώτη φορά. Αν ήταν για τον Ολυμπιακό θα έπαιζε για πέντε μέρες πρώτο θέμα;

Αυτό το σπρώξιμο επάνω στο άλμα του Μάτος στο 22΄ του δεύτερου αγώνα που δεν βρήκε καλά την μπάλα και αστόχησε, το είδατε; Σχολιάστηκε;

Έγραψε κανείς γιατί δεν πρόσεξε ο αμυνόμενος του Άγιαξ, όπως έγραψαν για τους παίκτες του ΠΑΟΚ σε ανάλογες περιπτώσεις οι οποίες όμως δόθηκαν πέναλτι, ενώ αυτό δεν δόθηκε;

Με αυτή την ίδια λογική της παραπληροφόρησης, αναρωτήθηκε κανείς γιατί δεν υπήρχε ριπλέι από τους Ολλανδούς και σε αυτό, αλλά και στο χέρι των καθυστερήσεων; Είδατε το φάουλ στον Ελ Καντουρί πριν το κόρνερ του 2-1; Είδατε το πλεονέκτημα στον Σφιντέρσκι που κόπηκε; Ή μήπως είδατε από ποια στιγμή ξεκίνησαν τα ριπλέι στο 2-1 του Ταλιαφίκο που «ξέφυγε» από τον Μάτος;

Κάπως έτσι γίνεται προσπάθεια να αποκτήσει άποψη η κοινή γνώμη. Με τέτοιες μεθόδους. Το έκαναν –φυσικά- και οι Ολλανδοί! Και εκεί υπήρχαν αντικειμενικοί που σχολίασαν ότι… «χρειάστηκε τη βοήθεια της διαιτησίας ο Άγιαξ», αλλά υπήρξαν και αυτοί που απέκρυψαν τις φάσεις στην τηλεοπτική μετάδοση.

Αλλά οκ…

Το θέμα μας εδώ στην Ελλάδα, ήταν να βρούμε ότι ο Γιώργος Σαββίδης πήγε και επιτέθηκε στον παρατηρητή! Ένας άνθρωπος (ο Σαββίδης) που το βράδυ της Τρίτης δεν ήταν στην Ολλανδία, αλλά στις ΗΠΑ!!

Τελικά έχει δίκιο ένας φίλος, μετρ της προπαγάνδας: «Σημασία δεν έχει τι γίνεται… Σημασία έχει τι γράφεται, τι λέγεται, τι παρουσιάζεται…».

Είναι σαν εκείνη τη μαγική έκθεση της UEFA που αποκάλυψε-ανακάλυψε το δημόσιο ραδιόφωνο, για το ότι σωστά ακυρώθηκε το γκολ Βαρέλα στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ…

Και αφού αναφερθήκαμε στην UEFA και στους αντικειμενικούς υπερασπιστές του Θόδωρου Θεοδωρίδη που βεβαίως βρίσκεται μέσα σε όσους θέλουν να κάνουν το Champions League όσο πιο κλειστό γίνεται για τους μεγάλους της Ευρώπης, ας τον υπερασπιστούν και όταν οι ελληνικές ομάδες θα παίζουν στη νέα εφεύρεση του Europa League 2 που θα γίνει μόνο και μόνο για να… μικρύνουν και άλλο οι μικρότεροι της Ηπείρου μας.

* Συγχαρητήρια στην ομάδα του Άρη για την προσπάθεια να προκριθεί στην επόμενη φάση, παρά τα εμπόδια που της έβαλε ακόμη και η ίδια η ΠΑΕ, με όσα ΔΕΝ έκανε για να βοηθήσει στο πρώτο παιχνίδι. Ο διαιτητής χθες μετά το 2-0 αδίκησε τον Άρη σε πολλές και σημαντικές περιπτώσεις. Ας καταγραφεί και αυτό…

Και ας καταγραφεί επίσης ότι δίνω συγχαρητήρια σε όποια ελληνική ομάδα έχει καλή και ευνοϊκή διαιτησία στην Ευρώπη. Το τονίζω: Στην Ευρώπη. Και για τα πέναλτι που δεν δίνονται και για τα οφσάιντ και για τέσσερις κίτρινες εκτός έδρας στο πρώτο ημίωρο και για τις κόκκινες κάρτες στο γήπεδο και στα αποδυτήρια… Και για όλα.

Μαγκιά τους!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.