Τον Μάρκο (σ.σ.: Λιβάια) δεν τον αφήνεις στον πάγκο! Τον Μάρκο...

Τον Μάρκο (σ.σ.: Λιβάια) δεν τον αφήνεις στον πάγκο! Τον Μάρκο...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Τον Μάρκο (σ.σ.: Λιβάια) δεν τον αφήνεις στον πάγκο! Τον Μάρκο...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στην Α.Ε.Κ. και τη νίκη της σε μια ακόμη προκριματική μάχη (παρά το μέτριο της απόδοσής της), στα πρόσωπα και έχει υστερόγραφα...

Επιστροφή από την Ρουμανία και την Κραϊόβα, μια ακόμη για την ακρίβεια, με σημαντικό αποτέλεσμα που μοιάζει ισοδύναμο με πρόκριση. Γράφω και είμαστε στην πτήση της επιστροφής με την αποστολή της ΑΕΚ, η οποία, πάντα όταν έχει κερδίσει η ομάδα είναι δεδομένα όμορφη... Όλα είναι πιο ευχάριστα, υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση πάρα την οποία κούραση και ταλαιπωρία και αρκετή ευχαρίστηση όταν διαπιστώνεις ότι στο εσωτερικό του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι όλα -το λιγότερο- ευχάριστα!

Οφείλω να εξηγήσω ότι ο τίτλος είναι ένα... παιχνίδι λέξεων και μια ατάκα που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε για να αναδείξουμε κάτι που γίνεται και είναι το λιγότερο ενοχλητικό τη στιγμή που δεν συνάδει με τη λογική. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά άμεση προτροπή στον προπονητή (αν και ως τέτοια θα την μεταφράσετε οι περισσότεροι) για το ποιον θα ξεκινάει στην 11αδα και ποιον όχι. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου -και γραμμένο πολλάκις από μένα- ότι ο οποιοσδήποτε προπονητής ξέρει καλύτερα και περισσότερα από όλους εμάς που ασχολούμαστε και κρίνουμε από το αποτέλεσμα...

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε άποψη και μάλιστα οφείλουμε (είτε δικαιωνόμαστε είτε όχι) να την καταγράφουμε. Αυτό ισχύει στην περίπτωση μου για την υπόθεση Μάρκο Λιβάια και το γεγονός ότι μπορεί και να υπήρχε το οποιοδήποτε δίλημμα σχετικά με το αν θα ξεκινήσει στην 11αδα ή όχι. Σε πρόσφατο άρθρο μου άλλωστε σε τούτο το χώρο, σε υστερόγραφο αν δεν κάνω λάθος, ήμουν θαρρώ απόλυτα ξεκάθαρος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τον Μάρκο (σ.σ.: Λιβάια) δεν τον αφήνεις στον πάγκο. Τον Μάρκο! Αυτό ακριβώς και τίποτα παραπάνω... Ειδικά σε μια αναμέτρηση που έπαιζες με ομάδα που θα (και) σε περίμενε στο μισό και δεν θα σου έδινε χώρους για να εκμεταλλευτεί ένας γρήγορος ποδοσφαιριστής (και σημαντικός όπως έχουν αποδείξει οι αναμετρήσεις σε προκριματικές φάσεις) όπως είναι ο Κλωναρίδης.

Η ΑΕΚ έπρεπε να έχει στην 11αδα της τον Μάρκο Λιβάια. Απόλυτα ειλικρινά και ξεκάθαρα. Από κάθε οπτική γωνία, άποψη και σκέψη! Ήταν για μένα ένα σημαντικό λάθος του Μιγκέλ Καρντόσο ο οποίος ωστόσο προφανώς και γνωρίζει καλύτερα τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να μην ξεκινήσει ότι ποιοτικότερο είχε στο ρόστερ του σε ένα ματς που η ομάδα του παρουσιάστηκε ανέτοιμη (κάτι απόλυτα λογικό το οποίο θα εξηγήσουμε αργότερα).

Στην Κραϊόβα η Ένωση έκανε την υποχρέωση που είχε πράξει. Διότι το μέγεθος, η ιστορία και η έως τώρα πορεία της (και μετά το come back) την υποχρέωναν να κάνει διπλό, καθαρό, πρόκρισης! Αυτό και έκανε... Πήρε εύκολο διπλό με σκορ 0-2 και επί της ουσίας κλείδωσε τη συμμετοχή της στα πλέι οφ για να διεκδικήσει μια ακόμη παρουσία της, σερί, σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Για να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς η ομάδα δεν ήταν καλή στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης. Ειδικά στο πρώτο 45λεπτο έδειχνε κακή εικόνα. Κι όμως είναι τέτοια η διαφορά ποιότητας που η ΑΕΚ θα έπρεπε να προηγείται και στο κακό διάστημά της. Διότι είχε δύο κλασικές ευκαιρίες για γκολ με τον Μάνταλο (στο 20' έπειτα από εξαιρετική μπαλιά του Ζεράλντες στον Παουλίνιο και σουπερ κίνηση και γύρισμα απ τα δεξιά) και τον Βράνιες (40' έπειτα από συστημένη μεταβίβαση από φάουλ του Σιμάο)...

Στο δεύτερο 45λεπτο και ενώ είχε ήδη μπει στον αγωνιστικό χώρο ο Λιβάια στη θέση του Κλωναριδη (έγιναν τα κανονικά κοινώς) η ΑΕΚ ήταν καλύτερη σε έναν αγωνιστικό χώρο παρωδία και σε συνθήκες ζέστης που, όσους καύσωνες και αν έχω βιώσει στην Ελλάδα, δεν είχα ξαναζήσει! Και φυσικά κατάφερε να βρει δύο γκολ για να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση αφού θα πρέπει να αυτοκτονήσει για να μη προκριθεί ανήμερα της Παναγίας!

Χρειάστηκε η κλάση, η ποιότητα και η ικανότητα του Μάρκου Λιβάια (αυτού του... μέτριου ντε όπως τον είχαν γράψει κάτι mr Bean του χώρου μου όταν πρωτοήρθε στην Ένωση) για να φτάσει η ομάδα στη νίκη με καθαρό σκορ! Σκόραρε και ο Μάνταλος φυσικά, ο αριστερός εξτρέμ της ΑΕΚ (ο οποίος είτε βάζει γκολ, είτε παίζει καλά, είτε παίζει χάλια θα δέχεται γκρίνια και σκληρή κριτική) αφού εκεί αποκλειστικά επιλέγει να τον χρησιμοποιεί (και) ο Μιγκέλ Καρντόσο.

Η δουλειά έγινε με τους "κιτρινόμαυρους" να έχουν λιγότερους από τέσσερις παίκτες σε σχετικά καλή βραδιά. Ο Λιβάια ήταν συγκλονιστικός, ο Παουλίνιο πραγματικά πολύ καλός και ο Σβάρνας σούπερ και αλάνθαστος! Καλός ήταν και ο Σιμόες με τον Σιμάο (στο καλό διάστημα της ΑΕΚ και όχι στο πρώτο 45λεπτο όπου όλοι υστέρησαν πλην Σβάρνα, Παουλίνιο και Βράνιες).

Προσοχή επαναλαμβάνω για να μη παρεξηγηθώ σε αυτό που γράφω για την κακή εικόνα της ΑΕΚ. Είναι το λογικό να της συμβαίνει της ομάδας αυτό. Απαιτείται (δεν θα κουραστώ να το γράφω) υπομονή -άγνωστη λέξη στην Ελλάδα- και προσήλωση στο πρότζεκτ το αγωνιστικό του Καρντόσο για να δούμε αν θα χει αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ στην Ρουμανία έπαιξε με Σβάρνα, Παουλίνιο, Σιμάο, Ζεράλντες και Βέρντε (και Βράνιες αν θυμηθούμε ότι πέρυσι ήταν σε άλλη ομάδα και χώρα) στην ενδεκάδα της. Κοινώς με 6 νέους, μίσους και πάνω από την 11αδα, άρα δεν θα μπορούσε να έχει τη συνοχή μιας ομάδας με -για παράδειγμα- 8 ή 9 ίδιους με πέρυσι στη βασική ενδεκάδα! Θαρρώ το καταλαβαίνει και ένα μικρό παιδί αυτό...

Οι νίκες αυτές της δίνουν αυτό που έχει ανάγκη: χρόνο για να εξελίξει το πρότζεκτ της και αυτοπεποίθηση σε όλα τα πρόσωπα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Κι αυτό έχει τεράστια αξία και σημασία...

Αλλά είπαμε και γράψαμε ξανά και ξανά: Υπομονή και στήριξη...

Υγ: Φανταστείτε να έπαιζε σχετικά καλά και ο Ζεράλντες τι θα βλέπαμε... Ωστόσο για δεύτερο σερί ματς -μετά και το φιλικό με την Μπασακσεχίρ- ο Πορτογάλος άσος είχε μέτρια έως μάλλον κακή απόδοση. Το θέμα είναι ότι δεδομένα θα είναι καλύτερο με το που θα είναι έτοιμος 100% ο Ολιβέιρα να μεταφερθεί είτε στο ένα άκρο (δεξί για παράδειγμα) είτε και πιο πίσω σε κάποια ματς όταν αυτό χρειάζεται στη θέση του "8"...

Υγ2: Εκτός ματς, αν εξαιρέσουμε δυο τρεις καλές συνεργασίες με one touch game, ήταν και ο Βέρντε. Ο Ιταλός ακραίος χαφ σωστά αντικαταστάθηκε από τον Καρντόσο. Θέλει χρόνο για να το βρει και να συγχρονιστεί με το παιχνίδι των υπολοίπων. Απόλυτα λογικό!

Υγ3: Πολύ καλό ματς από τον Σβάρνα. Θεωρώ ότι η ομάδα πρέπει να βρει στόπερ και το έχω γράψει αρκετές φορές. Αν όμως στόχος είναι να στηριχθεί αυτό το παιδί με συμμετοχές και υπομονή στα λάθη που θα έρθουν και τέτοια, εννοείται πως να γίνει και ας προωθηθεί ένα ακόμη παιδί αν υπάρχει απ τις ακαδημίες. Ήταν πολύ καλός και αλάνθαστος στο ματς με την Κραϊόβα οπότε χρειάστηκε (κι ας μην ήταν σε πολλές στιγμές). Στα 21 του δείχνει ότι είναι η ώρα του και η ιστορία του, από την Γ εθνική στα προκριματικά του Europa League, είναι από αυτές που αξίζουν να υπάρχουν και να αναδεικνύονται!

Υγ4: Επανέρχομαι στο θέμα Κλωναρίδη και πρέπει να ξεκαθαριστεί θαρρώ στο μυαλό του τεχνικού και των συνεργατών του ότι δεν πρόκειται για φορ. Ένας παίκτης που μπορεί ως δεύτερος επιθετικός σε 4 - 4 - 2 να παίξει με όπλο τη ταχύτητά του. Έλεγα και πριν το ματς ότι είναι παράλογο να παίξεις με φορ παίκτη που δεν είναι αυτή η θέση του και ειδικά απέναντι σε ομάδα που συ αμυνθεί δεδομένα μαζικά (όπως έκανε και στα δύο ματς με Χόνβεντ) και τον θες για τους χώρους που δεν θα υπήρχαν ποτέ. Δεν βοηθάς τον ίδιο τον παίκτη με αυτόν τον τρόπο και κατ' επέκταση τον εαυτό σου και τη δουλειά σου. Διότι ο Καρντόσο κάνει σωστή δουλειά και η ομάδα πλέον προσπαθεί περισσότερο από ποτέ να παίξει μπροστά και κάθετα την μπάλα και όχι μονότονα προς τα πίσω μόνιμα!

Υγ5: Ο Βράνιες αισθάνεται υπέροχα στην ΑΕΚ και αυτό του βγαίνει σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες είτε με την ομάδα είτε χωρίς. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο και το έχει ανάγκη η ομάδα και της συμβαίνει, είναι ότι, το βλέπουμε και στο χορτάρι ότι γουστάρει... Ότι καλύτερο για την ΑΕΚ τούτη τη στιγμή και στη συγκεκριμένη θέση.

Υγ6: Χάλια ο αγωνιστικός χώρος, σα σε ξερό, έκαναν πάσες και έφευγε χώμα, εννοείται απότιστο! Η UEFA και οι παρατηρητές της θα πρέπει να βλέπουν τα πάντα και όχι να κάνουν τουρισμό. Η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου πρέπει να εξετάζεται από τους παρατηρητές 5 λεπτά πριν την έναρξη για να κρίνουν αν έχουν γίνει σωστά όσα οφείλουν να κάνουν οι ομάδες και να έχουν ανάλογες αποφάσεις. Επίσης είχε δίκιο ο Μιγκέλ Καρντόσο για τη ζέστη κάτι που θα έπρεπε να υποχρεώσει την έναρξη της αναμέτρησης πολλές ώρες αργότερα, 3 για την ακρίβεια!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...