Μόλντε: Μια (σκανδιναβική) ομάδα που διαφέρει από τις άλλες

Μόλντε: Μια (σκανδιναβική) ομάδα που διαφέρει από τις άλλες

bet365

Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, ο Άρης θα συναντήσει τη Μόλντε και το gazzetta.gr εξηγεί γιατί οι Νορβηγοί… λανσάρουν διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου σε σχέση με αυτό που πρεσβεύουν οι σκανδιναβικές ομάδες.

Στα μέσα του περασμένου Ιούνη, η Μόλντε συμπλήρωσε 108 χρόνια ιστορίας. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, ουσιαστικά έζησε στη σκιά άλλων ομάδων διότι είναι ελάχιστες οι φορές που κατάφερε να πατήσει στο υψηλότερο σκαλί του νορβηγικού Πρωταθλήματος, μετρώντας μόλις τρεις τίτλους. Η αλήθεια είναι ότι, φέτος δείχνει ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις καθώς (έχοντας δύο αγώνες περισσότερους) είναι πρωτοπόρος, κυρίως όμως πείθει για την αγωνιστική ικανότητά της. Στην πραγματικότητα, χαρακτηρίζεται από δύο πράγματα. Την αποτελεσματικότητα της στην επίθεση αλλά και την ταχύτητα των παικτών της.

Η Μόλντε διαφέρει από την πλειοψηφία των σκανδιναβικών ομάδων γιατί προσπαθεί να επιβάλλει up tempo στο παιχνίδι. Προσπαθεί να ανταποκριθεί στις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, προς αυτήν την κατεύθυνση (συνήθως) χρησιμοποιεί διάταξη 4-3-3 και το πλάνο της βασίζεται στον Μάγκνους Έικρεμ. Ο Νορβηγός είναι το αστέρι αλλά και το βαρόμετρο της ομάδας με οκτώ τέρματα κι έξι ασίστ. Η δική του ελευθερία κινήσεων είναι επιλογή του τεχνικού επιτελείου καθώς είναι ο παίκτης που θα δημιουργήσει χώρους και θα ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες. Με τη… δική του άμυνα δεν ασχολείται έντονα, εδώ βρίσκεται η λίστα των ευθυνών των Χουσαΐν, Άουρσνες. Αυτοί προσπαθούν να «κρύψουν» τη βασικότερη αδυναμία της ομάδας τους, την αμυντική αστάθεια.

Η τελευταία έχει την εξήγησή της. Είναι η απουσία του αρχηγού της ομάδας, του στόπερ Ρούμπεν Γκάμπριελσεν. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο συνθέτουν οι Φόρεν, Μπιόρνμπακ ενώ οι συνήθεις επιλογές στα αμυντικά άκρα είναι οι Χάρολντστεϊντ, Χάουγκεν οι οποίοι συνηθίζουν να «παίρνουν» όλη τη δεξιά και αριστερά πλευρά, αντίστοιχα. Κατά πάσα πιθανότητα, η Μόλντε θα αναγκαστεί να αγωνιστεί χωρίς τον βασικό τερματοφύλακά της (Αντρέας Λίντε) και κόντρα στον Άρη.

Το… θαύμα του Ομοϊουάνφο
Αναμφίβολα πρόκειται για την πιο πετυχημένη μεταγραφή της Μόλντε. Ο Όχι Ομοϊουάνφο είχε εξαιρετική τριετία στη Στάμπαεκ, τον περασμένο χειμώνα μεταγράφηκε στη Μόλντε και με 11 γκολ σε 16 αγώνες είναι ο δεύτερος σκόρερ του νορβηγικού Πρωταθλήματος. Γεννημένος στο Όσλο από Νιγηριανούς γονείς, ο Ομοϊουάνφο χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις της επίθεσης. Απέναντι στην Τσουκαρίτσκι έπαιξε στην αριστερή πλευρά, αφήνοντας την κορυφή της επίθεσης στον Λέκε Τζέιμς. Οι δύο Νιγηριανοί μαζί με τον Έικρεμ συνθέτουν τη γραμμή κρούσης της Μόλντε.

Η επιθετική φιλοσοφία του Μόε
Λένε ότι κάθε ομάδα δείχνει την αγωνιστική φιλοσοφία του προπονητή της και στην προκειμένη περίπτωση, ο Έρλινγκ Μόε είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη λογική πέρασε και στη δεκαετία που προηγήθηκε στις ακαδημίες της Μόλντε (2005-2015) πριν προαχθεί στη θέση του πρώτου προπονητή, τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη ζωή χρειάζεται και τύχη, ο Μοέ ουσιαστικά επωφελήθηκε της αποχώρησης του Όλε Γκούναρ Σόλκσιερ για την αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάτεντ.

Πιο γραφικό… από τη Σαντορίνη
Ο λόγος για την έδρα της Μόλντε, το «Άκερ Στάντιον», χωρητικότητας 11.8000 θέσεων το οποίο χτίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον ιδιοκτήτη της νορβηγικής ομάδας και κόστισε (το 1997) περί των 22.000.000 ευρώ. Είναι γραφικό γιατί βλέπει… θάλασσα, για την ακρίβεια η απόσταση του γηπέδου από τη θάλασσα δεν είναι περισσότερα από 100-200 μέτρα.

Διακοπή και επανεκκίνηση
Η βασική διαφορά μεταξύ του Άρη με τη Μόλντε είναι ο αριθμός των επίσημων αγώνων που έχουν οι δύο ομάδες. Οι Θεσσαλονικείς μέτρησαν μόλις δύο, ενώ οι Νορβηγοί (όταν θα φιλοξενήσουν τον Άρη) θα έχουν φτάσει τους 21 καθώς – μετά τη διακοπή των δύο εβδομάδων – το διήμερο το Πρωτάθλημα ξεκινάει και πάλι και θα αντιμετωπίσει τη Βίκινγκ για την 17η αγωνιστική. Το ισχυρό όπλο της Μόλντε είναι η έδρα της καθώς είναι αήττητη σε οκτώ αγώνες, όπου μετράει επτά νίκες. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σκόραρε 21 τέρματα και δέχθηκε μόλις τέσσερα. Γενικώς, η τελευταία εντός έδρας ήττα της Μόλντε σημειώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, τον περασμένο Αύγουστο, από τη Ρανχάιμ.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα