ΑΕΚ: Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα με το φόβο τιμωρίας!

ΑΕΚ: Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα με το φόβο τιμωρίας!

Θοδωρής Βασίλης
ΑΕΚ: Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα με το φόβο τιμωρίας!

bet365

Η Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα πέρασε στα πέναλτι το εμπόδιο της Χόνβεντ και κινδυνεύει να παίξει με την ΑΕΚ σε άδειο γήπεδο!

Δεν ήταν το φαβορί! Το 0-0 στην Ουγγαρία με τη Χόνβεντ κράτησε την Κραϊόβα ολοζώντανη και στη Ρουμανία πήρε αυτό που ήθελε! Σε έναν επεισοδιακό επαναληπτικό, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, οι Ρουμάνοι οπαδοί εκτόξευσαν φωτοβολίδα στον διαιτητή (στο 120') και για αρκετά λεπτά όλα ήταν στον αέρα. Ο Βορειοιρλανδός ρέφερι δε συνέχισε και με νέο διαιτητή η Κραϊόβα πήρε την πρόκριση επικρατώντας 3-1 στη ρώσικη ρουλέτα. Τεράστιος πρωταγωνιστής ο γκολκίπερ, Πιλιατσέλι, ο οποίος απέκρουσε τρία πέναλτι. Πλέον, οι Ρουμάνοι κινδυνεύουν με βαριά τιμωρία και πιθανό αποκλεισμό έδρας.

Αυτή είναι η Κραϊόβα

Η Ουνιβερσιτάτεα Κρϊόβα ιδρύθηκε το 1948 ως το ποδοσφαιρικό κομμάτι της CSU Craiova από την οποία αποχώρησε το 1991. Τότε μάλιστα, ήταν και το τελευταίο της πρωτάθλημα στην Ρουμανία. Στη συνέχεια και για τις επόμενες δύο δεκαετίες συνέχισε ως FC U Craiova, για να πάρει το 2013 την τωρινή της ονομασία. Μόλις πέρυσι, το 2018 κατέκτησε το Κύπελλο Ρουμανίας, το πρώτο της μετά την τελευταία της μετονομασία, ενώ την περσινή σεζόν τερμάτισε στην 4η θέση κερδίζοντας σχετικά άνετα το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Στην Ευρώπη ξεκίνησε νωρίς από τον πρώτο προκριματικό γύρο όπου ξεπέρασε το εμπόδιο της Σαμπάιγ, ομάδας από το Αζερμπαϊτζάν, με δύο νίκες με το ίδιο σκορ (3-2). Στο παρελθόν η καλύτερή της παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν την σεζόν 1982-83 όταν και έφτασε στα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου UEFA, ενώ ένα χρόνο πριν είχε φτάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στο πρωτάθλημα έχει μπει δυναμικά, αφού στις τρεις πρώτες στροφές μετρά ισάριθμες νίκες και ήδη οδηγεί την κούρσα.

Έχει το ρεκόρ ως η πρώτη ρουμανική ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και είναι η μόνη που έχει αποκλείσει τουλάχιστον έναν σύλλογο από τα τοπ πέντε πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία).

Το παρατσούκλι της είναι «φοιτητές», ελέω του Universitatea που είναι το πανεπιστήμιο. Η οπαδική της βάση είναι στην Κραϊόβα και είναι η τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα στην Ρουμανία μετά τις Στεάουα και Ντιναμό Βουκουρεστίου. Μεγάλος της αντίπαλος είναι η Ντιναμό, μια έχθρα που ξεκινάει από την σεζόν 1972-73 όταν κι έχασε το πρωτάθλημα στην διαφορά των γκολ.

Συνολικά έχει τέσσερα πρωταθλήματα Ρουμανίας (1974, 1980, 1981, 1991), κι έξι Κύπελλα (1977, 1978, 1981, 1983, 1991, 1993, 2018). Στις εγχώριες διοργανώσεις η Ουνιβερσιτατέα ξεκίνησε με νίκη το πρωτάθλημα με 2-0 μέσα στο Βουκουρέστι επί της Ντιναμό.

Η ΕΔΡΑ (Ιον Ομπλεμένκο, 30.983)
Το Ιον Ομπλεμένκο είναι ένα πολυλειτουργικό γήπεδο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2017 και χρησιμοποιείται κυρίως για για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η χωρητικότητα του είναι 30.983 χωρίς να περιλαμβάνει εξέδρα όρθιων. Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της Ρουμανίας και μάλιστα το 2017 ξεπέρασε το Wanda Metropolitano που φιλοξένησε τον φετινό τελικό του Champions League. Το πρώτο επίσημο ματς που φιλοξένησε ήταν στις 10 Νοεμβρίου του 2017 το φιλικό ματς της Ουνιβερσιτατέα με την Σλάβια Πράγας μπροστά σε 30.000 οπαδούς.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: (Νικουσόρ Μπάνκου)
Ο 26χρονος διεθνής Ρουμάνος άσος (10 συμμετοχές από το 2017 όταν κι έκανε ντεμπούτο) είναι ο αρχηγός και το μεγάλο αστέρι της Ουνιβερσιτατέα. Μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία τόσο ως αριστερό μπακ όσο και μπροστά και μετακόμισε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2014. Μετράει συνολικά 147 συμμετοχές και 14 γκολ, ενώ υπήρχαν φήμες πως η Λάτσιο παρακολουθούσε την πορεία του ετοιμάζοντας πρόταση για την απόκτησή του.


Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: (Κορνέλιου Παπούρα)
Ο 45χρονος τεχνικός μετά από μια πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα σε ομάδες όπως η Ρεν, η Μπεϊτάρ, η ΑΕ Λεμεσού και κινεζικές ομάδες, το 2007 ξεκίνησε μια νέα καριέρα αυτή την φορά ως προπονητής αρχικά από την Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου για να ακολουθήσει η Σλάτινα. Το 2013, ανέλαβε τις ακαδημίες της Ουνιβερσιτατέα, ενώ την σεζόν 2013-14 ήταν βοηθός στην πρώτη ομάδα. Το 2016 και μέχρι το 2018 είχε τις τύχες της β' ομάδας. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε προσωρινά προπονητής της Ουνιβερσιτατέα, αλλά οι καλές εμφανίσεις της ομάδας του έδωσαν το διαβατήριο και για την φετινή σεζόν.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα