Ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει να κερδίζει με 1-0 στο Καραϊσκάκη

Ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει να κερδίζει με 1-0 στο Καραϊσκάκη

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει να κερδίζει με 1-0 στο Καραϊσκάκη

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta το αποψινό μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον δικό του τρόπο.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Ολυμπιακός - Ντιναμό Κιέβου (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Πάντοτε σε αυτά τα νοκ άουτ παιχνίδια λέμε ότι ίσως το πιο βασικό είναι να κρατήσεις το μηδέν όταν παίζεις στο σπίτι σου. Κοινότυπο μεν, αλλά ισχύει. Άρα το αυτό ισχύει και για τον Ολυμπιακό απόψε στο πρώτο του παιχνίδι με την Ντινάμο Κιέβου.

Βέβαια, το να το λες είναι εύκολο, το να το κάνεις, να το κρατάς δηλαδή το μηδέν, είναι το δύσκολο. Οι δε Ουκρανοί έχουν σκοράρει και στα δέκα τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια τους στην Ευρώπη! Το ξεκίνησαν από πέρσι, τόσο στη φάση των ομίλων (3-2 την Παρτίζαν, 1-0 τη Γιάνγκ Μπόϊς, 2-3 από Σκέντερμπεου), όσο και στα νοκ άουτ (1-1 με ΑΕΚ, 2-2 με Λάτσιο) και το συνέχισαν και φέτος, τόσο στα προκριματικά του καλοκαιριού (1-1 με Σλάβια Πράγας κι 1-3 από Άγιαξ), όσο και στη φάση των ομίλων (1-0 στην Αστάνα, 2-1 τη Ρενς και 2-2 με την Γιάμπλονετς). Μάλιστα βλέπουμε ότι από τα δέκα ματς, στα πέντε έβαλε από ένα γκολ και στα άλλα πέντε από δύο γκολ!

Από τη μία λοιπόν η Ντινάμο που πάντα σκοράρει μακριά από το Κίεβο κι από την άλλη ο Ολυμπιακός, που έχει βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι τα τελευταία χρόνια, έχοντας πέντε παιχνίδια με μηδέν παθητικό παίζοντας στο Καραϊσκάκη (Μπέτις 0-0, Λουκέρνη 4-0, Μπαρτσελόνα 0-0, Οσμάνλισπορ 0-0, Μπερ Σέβα 0-0), αλλά και που γενικά έχει δυσκολία στο μηδέν πίσω, κάτι που βλέπουμε ακόμη και στο πρωτάθλημα, όπου έχει δεχθεί γκολ σε όλα τα μεγάλα και γενικά τα πιο δύσκολα παιχνίδια του (με ΠΑΟΚ 0-1 κι 1-3, με ΑΕΚ 1-1, με ΠΑΟ 1-1, με Ατρόμητο 2-1).

Με όλα αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ξεσπάσματα που κάνει φέτος ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη στα περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια του (3-1 τη Μίλαν, 3-1 την Μπέρνλεϊ, 5-1 την Ντούντελανζ, 4-0 τη Λουκέρνη), ονειρευόμαστε και για σήμερα κάποιο ανάλογο σκορ! Βλέπετε, ο Ολυμπιακός είναι η, του ύψους η, του βάθους! Η, θα βάλει πολλά η, δεν θα βάλει τίποτα! Μόνο που στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μόνο το πολλά η, το τίποτα!

Σκεφτόμουν τις προάλλες και ήθελα κάποια στιγμή να το γράψω, ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει και να κερδίζει με 1-0. Γιατί στην Ευρώπη, άμα θέλεις να προχωρήσεις, το 1-0 είναι το πιο καλό, που λέει ο λόγος, σκορ: στη ρεβάνς άμα βάλεις ένα, πρέπει να φας τρία για να αποκλειστείς. Και 3-1 και 1-0 να έχεις κερδίσει, πάλι με ίδιο σκορ (0-2) μένεις έξω. Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός το 1-0 στο Καραϊσκάκη είναι σαν να μη τον έχει στην ατζέντα του! Έχει όλα τα άλλα σκορ, όχι όμως το 1-0!

Και τις σπάνιες φορές που το έχει κάνει, με τη Γιουβέντους το 2014, την Μπενφίκα το 2013 και τη Ρούμπιν το 2012, δηλαδή σε διάστημα πριν πέντε έως εφτά χρόνια (!), στα μεν δύο παιχνίδια ο Ρομπέρτο είχε κάνει τα παιχνίδια της ζωής του, στο δε τρίτο όλο το γήπεδο φώναζε στο τέλος το όνομα του Κάρολ…Όμως, ο κανονικός τρόπος για να κερδίσεις εντός έδρας, δεν είναι αυτός, να γίνεται δηλαδή ήρωας ο γκολκίπερ σου. Πολύ απλά, γιατί αυτό γίνεται μία φορά στα τόσα. Ο κανονικός τρόπος είναι να έχεις αφενός μεν καλούς αμυντικούς, αφετέρου δε σωστή αμυντική συμπεριφορά σαν ομάδα.

Ο δε Ολυμπιακός, ανεξάρτητα από την κατά καιρούς ποιότητα των αμυντικών του, σίγουρα δεν έχει την σωστή αμυντική συμπεριφορά σαν ομάδα. Και δεν την έχει γιατί σχεδόν οι μισοί παίκτες της ενδεκάδας του ασχολούνται μόνο με το γκολ, για να γίνουν αυτοί οι ήρωες. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την τωρινή ομάδα, αλλά διαχρονικά.

Κι όσο ο Ολυμπιακός δεν αλλάξει νοοτροπία, και δεν σκέφτεται την άμυνα του εξίσου με την επίθεση του, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα προχωρήσει στην Ευρώπη.

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Σήμερα έχει αξία όσο ποτέ αυτό (http://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1312668/teleytaia-proeidopoiisi-oyefa-kai-meta-3-agonistikes-sto-karaiskaki)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.