Ντιναμό Κιέβου: Ποιότητα, αδυναμίες και... Κου Κλουξ Κλαν! (pics & vid)

Ντιναμό Κιέβου: Ποιότητα, αδυναμίες και... Κου Κλουξ Κλαν! (pics & vid)

Δημήτρης Τομαράς
Ντιναμό Κιέβου: Ποιότητα, αδυναμίες και... Κου Κλουξ Κλαν! (pics & vid)

bet365

Η Ντιναμό Κιέβου κόντρα στον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr σας προσφέρει στο πιάτο όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρώτο εμπόδιο στον δρόμο για την ερυθρόλευκη υπέρβαση στο Europa League!

Ολυμπιακός - Ντιναμό Κιέβου με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

«Νικήστε στα ματς με Ντιναμό και ΑΕΚ για να ξεχαστεί όλο αυτό» ήταν το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στους παίκτες του Ολυμπιακού, αμέσως μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ, που σήμανε ουσιαστικά και το τέλος της διεκδίκησης του φετινού τίτλου. Το «Γ. Καραϊσκάκης» δεν θα είναι παγωμένο, το sold out… υπόσχεται μια καυτή υποδοχή στους Ουκρανούς που βλέπουν το Europa League ως μια μεγάλη ευκαιρία να σώσουν τη χρονιά.

Ποιος είναι ο φετινός αντίπαλος του Ολυμπιακού; Έπειτα από 18 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα είναι στη 2η θέση και στο -7 από την πρωτοπόρο Σαχτάρ Ντόνετσκ. Πέρυσι, η Ντινάμο ήταν και πάλι δευτεραθλήτρια, συμμετέχοντας στα προκριματικά του Champions League, όπου δεν τα κατάφερε στα playoffs απέναντι στον Άγιαξ, χάνοντας με 3-1 στο Άμστερνταμ και φέρνοντας 0-0 στη ρεβάνς. Στους ομίλους του Europa League, η Ντινάμο έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, τερμάτισε πρώτη με 11 βαθμούς, μετρώντας τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα, στο 11ο γκρουπ με αντιπάλους Ρεν, Αστάνα και Γιάμπλονετς.

Το πρωτάθλημα της χώρας έχει διακοπή μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου και οι Ουκρανού… μετακόμισαν στην Ισπανία και τη Μαρμπέγια για προετοιμασία. Ο Αλεξάντρ Χάτσκεβιτς είδε την ομάδα του σε εννέα φιλικά ματς, αλλά μόλις δυο φορές η Ντιναμό πήρε τη νίκη, κόντρα σε ΤΣΣΚΑ Σόφιας και Βαλερένγκα. Μεταγραφικά έκανε κίνηση – ματ, αποκτώντας τον επιθετικό της Βίλεμ και 2ο σκόρερ στο Ολλανδικό πρωτάθλημα με 17 γκολ, Φραν Σολ. Ο Ισπανός θα πάρει θέση βασικού, με τον Λευκορώσο τεχνικό να αισιοδοξεί πως θα βελτιώσει την επιθετική εικόνα.


Αποτέλεσμα εικόνας για αυτή είναι η Ντιναμό Κιέβου gazzetta

«Ο Χάτσκεβιτς είναι προπονητής που παίζει κλειστά, όλα για το αποτέλεσμα»
Το Gazzetta.gr ζήτησε την συνδρομή του Ουκρανού συναδέλφου, Άντολ Προκόποβ. Ο δημοσιογράφος του Footboom έχει μεγάλη εμπειρία και... παραστάσεις από αναμετρήσεις της Ντιναμό Κιέβου και το ρεπορτάζ και το αγωνιστικό της προφίλ και φυσικά γνωρίζει καλά πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Εννοείται πως έχει εντρυφήσει στο πως παίζει ο κόουτς Χάτσκεβιτς. «Ο Χάτσκεβιτς είναι ένας προπονητής που παίζει κλειστά, προσεκτικά και για το αποτέλεσμα. Ειδικά στην Ευρώπη ακόμα και εάν μπορεί να θεωρεί ότι η ομάδα του είναι καλύτερη θα λειτουργήσει σφιχτά και καλά ανασταλτικά και μετά θα δει την επίθεσή του», μας σχολιάζει σχετικά.
Έχει όμως το ενδιαφέρον του το πως στήνει την ομάδα του επιθετικά: «Του αρέσει να παίζει με έναν επιθετικό μπροστά. Το παιχνίδι του το... χτίζει πολύ από τα άκρα και βασίζεται αρκετά σε κόντρα επιθέσεις». Ο έμπειρος τεχνικός έχει και τις ιδιαιτερότητές του: «Δεν θέλει να παίζει το πρώτο ματς εντός έδρας, ακόμα και με πιο αδύναμες ομάδες. Η ομάδα του δεν δίνει έμφαση στα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν έχει τόσο καλούς και τεχνίτες παίκτες».
Εκτός από την αδυναμία της Ντιναμό Κιέβου στο σκέλος της τεχνικής κατάρτισης και της ποιότητας οι Ουκρανοί έχουν πρόβλημα όταν «δεχθούν πρώτοι γκολ. Εάν η Ντιναμό δεχθεί ένα τέρμα είτε πιο νωρίς είτε πιο αργά δεν μπορεί να το διαχειριστεί αυτό». Είναι όμως ομάδα του προπονητή και επικίνδυνη διότι «έχει παίκτες που τηρούν καλά το πλάνο του Χάτσκεβιτς ενώ παίζει πολύ καλά την αντεπίθεση. Ακόμα έχει πολύ γρήγορη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Στο σκοράρισμα δεν είναι τόσο δυνατή ομάδα, όμως από πλευράς φυσικής κατάστασης και χαρακτηριστικών είναι πολύ καλή. Είναι ένα σύνολο με σκληρούς και δυνατούς παίκτες. Δεν θα την δεις να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας, όμως όταν το παιχνίδι πάει στην δύναμη μπορεί να επιφέρει προβλήματα στον αντίπαλό της».

Ο ίδιος ο Χάτσκεβιτς πάντως ενόψει των αγώνων με τον Ολυμπιακό είχε πει πως «είναι σημαντικό για εμάς να συγκεντρώσουμε πληροφορίες και να προετοιμαστούμε για τον προσεχή αντίπαλό μας. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που έχει ιστορία. Σίγουρα το παιχνίδι μας στην Ελλάδα δεν θα είναι εύκολο». Τότε μάλιστα είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης στην επίθεση με νέες προσθήκες, κάτι που έγινε πράξη, όπως με την απόκτηση του επιθετικού Φραν Σολ. Σε επίπεδο φιλικών λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος η Ντιναμό είχε δώσει οκτώ ματς προετοιμασίας (σ.σ. με προπονήσεις και φιλικά και στην Ισπανία) με τρεις νίκες, τρεις ήττες και τρεις ισοπαλίες.

Μπούρχναλ: «Έτσι θα μπλοκάρει τη Ντιναμό ο Ολυμπιακός»!
Το Gazzetta.gr θέλοντας να έχει ένα πιο πρόσφατο και σαφές αγωνιστικό δείγμα της Ντιναμό Κιέβου μίλησε με τον Άγγλο τεχνικό της Έστερσουντ, Ίαν Μπούρνχαλ. Η Έστερσουντ είχε αντιμετωπίσει σε φιλικό στις 5 Φλεβάρη στην Ισπανία τους Ουκρανούς σε ματς που έληξε 0-0. Ο κόουτς Μπούρνχαλ ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την αγωνιστική νοοτροπία και την συμπεριφορά της ομάδας που προπονεί από την Σουηδία σχολίασε αρχικά πως «ήταν φανερό πως η Ντιναμό Κιέβου είχε έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού. Αυτό έπαιζε σημαντικό ρόλο και σίγουρα θα την επηρεάσει και κόντρα στον Ολυμπιακό. Είχε σχηματισμό 4-2-3-1 που απ' ότι είμαι σε θέση να ξέρω δεν αλλάζει. Είναι μία διάταξη που έχει στις περισσότερες αναμετρήσεις της. Προσωπικά θεωρώ ότι σταθήκαμε πολύ καλά στον αγώνα. Είχαμε σωστή προσέγγιση, τακτική και νοοτροπία και ίσως και να μπορούσαμε και κάτι παραπάνω και καλύτερο και ας μιλάμε για φιλικό».
Ο Μπούρνχαλ ξεχώρισε από τη Ντιναμό τους «Βέρμπιτς και Τσιγκάνκοφ. Είναι δύο γρήγοροι και ικανοί παίκτες στα άκρα που εάν δεν τους προσέξεις μπορεί να σου δημιουργήσουν πρόβλημα. Το καλό και το συνεχές πρέσινγκ χρειάζεται σε αυτήν την περίπτωση». Ως προς τις υπόλοιπες συμβουλές του προς τον Ολυμπιακό; «Εφόσον ο Ολυμπιακός θέλει να μπλοκάρει και να σταματήσει τη Ντιναμό πρέπει να πιέσει καλά στην πρώτη πάσα από το κέντρο στην επίθεση. Να πρεσάρει και να κόψει τον ρυθμό και τις μεταβιβάσεις των αμυντικών χαφ προς τους παίκτες της επιθετικής γραμμής. Είναι ένα σημείο - κλειδί αυτό. Από την στιγμή που θα το πετύχει θα αποκτήσει και ένα δυνατό προβάδισμα. Θα αποδιοργανώσει έτσι τη Ντιναμό, δεν θα την αφήσει να λειτουργήσει σωστά δημιουργικά και να φτιάξει καλά το παιχνίδι της και έτσι η ουκρανική ομάδα θα περιοριστεί σε έναν πιο παθητικό και πιο αμυντικό ρόλο».
Αποτέλεσμα εικόνας για κου κλουξ κλαν Ντιναμό Κιέβου gazzetta
Μετάλλαξη των ultras σε... παραστρατιωτικούς

Είναι από τις περιπτώσεις που το ποδόσφαιρο μπαίνει στην άκρη, οι σημαίες των ομάδων στο έδαφος και στα χέρια των... οπαδών οι σβάστικες. O τελικός του Champions League της περσινής σεζόν έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του, στο ντέρμπι της χώρας ανάμεσα στη Ντιναμό και την Σαχτάρ, οπαδοί της πρώτης εμφανίστηκαν με στολές Κου Κλουξ Κλαν, σημαίες του αμερικανικού νότου και σβάστικες, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό της UEFA. Οι ρατσιστικές επιθέσεις σε οπαδούς άλλων ομάδων είναι συχνές, ενώ ο Βολοντομίρ Σπιλτσένκο, επικεφαλής του σταδίου, πρότεινε έναν διαχωρισμό βγαλμένο από άλλες εποχές, ζητώντας οι μαύροι θεατές να τοποθετούνται σε ξεχωριστή θύρα.

Το 2014 η UEFA είχε τιμωρήσει την Ντιναμό με πρόστιμο 150.000 και προσωρινό κλείσιμο συγκεκριμένων θυρών, λόγω ρατσιστικής επίθεσης σε παίκτες της Έβερτον, ενώ το 2013 είχαν δεχθεί ξανά επίθεση Άγγλοι οπαδοί, που είχαν ταξιδέψει για να υποστηρίξουν την εθνική. Βέβαια, οι Ουκρανοί χούλιγκανς τα έχουν βρει μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου το 2014. Πολλοί

οπαδοί της Ντιναμό κατατάχθηκαν στο Αζόβ, σε αναζήτηση ενός λευκού έθνους. Το Αζόβ μετεξελίχθηκε το 2016 στο κόμμα «Εθνικό Σώμα» και τον Μάρτιο του 2017 υπέγραψε συμφωνία ενοποίησης με το Σβόμποντα που παραδοσιακά εκπροσωπούσε την άκρα δεξιά και τον «Δεξιό Τομέα».

Τα... χρειάστηκε ο Λούζνι στο ματς με τον Πανιώνιο!
Όπως ο Ολυμπιακός είχε ανθρώπους του να τσεκάρουν τα φιλικά των Ουκρανών έτσι αντίστοιχα και η Ντιναμό Κιέβου έστειλε μέλη του τεχνικού επιτελείου για... κατασκοπεία στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια η Ντιναμό είχε τον άμεσο συνεργάτη του Χάτσκεβιτς, Όλεγκ Λούζνι, που είδε από κοντά το 4-0 του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο και παρότι όταν τον προσέγγισαν Έλληνες ρεπόρτερ έδειχνε χαμογελαστός και ψύχραιμος τα... χρειάστηκε στο ματς αυτό.
Μαζί του ήταν και ο Ισπανός επίσης βοηθός προπονητή, Εντού Αλντάμα. Η Ντιναμό Κιέβου είχε... κατασκόπους της και στο πολύ κακό ματς του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Τούμπας, όπου οι Πειραιώτες ηττήθηκαν με σκορ 3-1. Οι Ουκρανοί πάντως δεν έδειχναν να αποπροσανατολίζονται από το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Ξέρουν καλά την ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη, έχουν εντοπίσει τα ατού του Ολυμπιακού, όπως τους Γκιγιέρμε και Καμαρά στο κέντρο ή τους Φορτούνη και Ποντένσε στην γραμμή κρούσης και ετοιμάζονται για ένα δύσκολο ματς, όπου στόχος τους σε πρώτη φάση θα είναι να μην δεχθούν γκολ. Το report των Ουκρανών πάντως είναι πως τα αγωνιστικά επίπεδα του Ολυμπιακού είναι κάπου στην... μέση. Όχι τόσο... καταιγιστικός όσο με τον Πανιώνιο αλλά ούτε και τόσο κακός όπως με τον ΠΑΟΚ.
Το ένδοξο ποδοσφαιρικό παρελθόν και οι τίτλοι της Ντιναμό
Η Ντιναμό Κιέβου θεωρείται η πιο ιστορική και δημοφιλής ομάδα της χώρας και ένα από τα σύμβολα του ουκρανικού εθνικισμού, με πληθώρα τίτλων από την εποχή ήδη της Σοβιετικής Ένωσης. Ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 1927 και στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης ανήκε στην ομάδα των αθλητικών σωματείων με την επωνυμία «Dynamo» (Ντινάμο, η προφορά της στα ουκρανικά), που τότε ελέγχονταν από τη μυστική αστυνομία του κομουνιστικού καθεστώτος.
Με την διοργάνωση του πρώτου πρωταθλήματος στη Σοβιετική Ένωση το 1936, η Ντιναμό Κιέβου άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της και να ανταγωνίζεται τις ομάδες της Μόσχας (ΤΣΣΚΑ, Ντιναμό Μόσχας και Σπαρτάκ), που είχαν την πρωτοκαθεδρία και την εύνοια των αρχών. Από εκείνα τα χρόνια η ομάδα του Κιέβου έγινε ένα από τα σύμβολα του ουκρανικού εθνικισμού.
Με την επίθεση της Γερμανίας («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα») κατά της Σοβιετικής Ένωσης, η ποδοσφαιρική κίνηση στη Σοβιετική Ένωση νέκρωσε και πολλοί από τους ποδοσφαιριστές της στρατεύτηκαν στα μέτωπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 9 Αυγούστου 1942, κάποιοι από τους παίχτες της Ντιναμό Κιέβου πήραν μέρος στο «Ματς του θανάτου», όπως έμεινε στην ιστορία η ποδοσφαιρική αναμέτρηση που διεξήχθη στο τότε γερμανοκρατούμενο Κίεβο, μεταξύ Γερμανών στρατιωτών και μιας ομάδας ντόπιων αρτοποιών. Οι Ουκρανοί νίκησαν αλλά παράλληλα μετά αντιμετώπισαν την εκδικητική μανία των Γερμανών κατακτητών.
Με την ιστορία αυτή μεγάλωσαν γενιές και γενιές πολιτών, αλλά σήμερα η ορθότητά της αμφισβητείται από ουκρανούς ιστορικούς και αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος. Μετά τον πόλεμο άρχισε η ανοδική πορεία της Ντιναμό, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ‘60, με συνεχείς κατακτήσεις πρωταθλημάτων και Κυπέλλων Σοβιετικής Ένωσης. Με προπονητή τον εξαιρετικό και πρωτοπόρο, Βαλέρι Λομπανόφκσι, έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου και πλειάδα σπουδαίων ποδοσφαιριστών εκ των οποίων ορισμένα μεγάλα ονόματα όπως ο Μπλαχίν και ο Προτάσοφ πέρασαν από τον Ολυμπιακό (Μπλαχίν, Μπούριακ, Κολότοφ, Μπεσόνοφ, Ντεμιανένκο, Ζαβάροφ, Ρατς, Προτάσοφ, Μιχαϊλιτσένκο κ.ά.), κατέκτησε 2 Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης (1975, 1986) και ένα Σούπερ Καπ (1975) με αντίπαλο την Μπάγερν, ενώ έφτασε δύο φορές (1977, 1987) στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League). Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πρωταγωνίστησε στο πρωτάθλημα της ανεξάρτητης πλέον Ουκρανίας και το 1999 έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League με προπονητή και πάλι τον Λομπανόφσκι.
Είχε στις τάξεις της παίκτες που έχουν πάρει Χρυσή Μπάλα όπως τον άλλοτε άσο του Ολυμπιακού αλλά και προπονητή, Όλεγκ Μπλαχίν, τον Μπελάνοβ και τον Σεβτσένκο. Από το 1992 μονοπωλεί τους τίτλους, μαζί με τη μεγάλη της αντίπαλο Σαχτάρ Ντόνετσκ. Τις τύχες της ομάδας ορίζει η εβραϊκής καταγωγής οικογένεια Σούρκις, με επιχειρηματική διαδρομή που έχει κατακριθεί και αμφισβητηθεί.
Τα χρώματα της ομάδας είναι το γαλάζιο και το λευκό και το σήμα της το καλλιγραφικό λατινικό γράμμα D με δυο χρυσά αστέρια υπεράνω. Έδρα της είναι το γήπεδο «Βαλέρι Λομπανόφσκι» (χωρητικότητας 17.000 θεατών), ενώ στους ευρωπαϊκούς της αγώνες αγωνίζεται στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου, χωρητικότητας 70.000 θεατών. Παραδοσιακά οι πιο μισητοί αντίπαλοι της Ντιναμό είναι ομάδες της Μόσχας και πιο πρόσφατα η Σαχτάρ Ντόνετσκ.
Τίτλοι της Ντιναμό
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης με κατάκτηση 2 φορές: 1975, 1986
Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ 1: 1975
Πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης 13: 1961, 1966, 1967, 1968, 1971, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1985, 1986, 1990
Πρωτάθλημα Ουκρανίας 15: 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2007, 2009, 2015, 2016
Κύπελλο Σοβιετικής Ένωσης 9: 1954, 1964, 1966, 1974, 1978, 1982, 1985, 1987, 1990
Κύπελλο Ουκρανίας 11: 1993, 1996, 1998, 1999, 2000, 2003, 2005, 2006, 2007, 2014, 2015
Σούπερ Καπ Σοβιετικής Ένωσης 3: 1981, 1986, 1987
Σούπερ Καπ Ουκρανίας 7: 2004, 2006, 2007, 2009, 2011, 2016, 2018
Κύπελλο Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας 7 (σ.σ. συνιστά ρεκόρ): 1936, 1937, 1938, 1944, 1946, 1947, 1948
Κύπελλο της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών 4: 1996, 1997, 1998, 2002
Η πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια που η Ντιναμό Κιέβου αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη!
Ήταν η σεζόν 1975-1976 όταν οι Ουκρανοί θα αντιμετώπιζαν τον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων με τη Ντιναμό να καταφέρνει να περάσει με σύνολο 3-2 στο σκορ. Η Ντιναμό τότε είχε πάρει ισοπαλία 2-2 στην Ελλάδα και είχε κερδίσει 1-0 στο Κίεβο. Η επίδοση της Ντιναμό του Χάτσκεβιτς με αντιπάλους ελληνικές ομάδες είναι μία νίκη, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχαν αφήσει εκτός της φάσης των «32» του Europa την ΑΕΚ με το 1-1 εκτός και το 0-0 στο Κίεβο. Οι δύο ομάδες πάντως έχουν παίξει σε επίπεδο φιλικών αναμετρήσεων σε προετοιμασίες (σ.σ. όπως το 1-1 της Αυστρίας το 2014).
Η Ντιναμό στα νεότερά της χρόνια ως κορυφαία της ευρωπαϊκή στιγμή έχει την παρουσία της στα προημιτελικά του Europa το 2014-2015 και φυσικά το ότι είχε φτάσει στα ημιτελικά του τελευταίου Κυπέλλου UEFA το 2008-2009. Στην φάση των «32» αυτής της διοργάνωσης έχει έξι παρουσίες, όσες και ο Ολυμπιακός.
Η Ντιναμό πάντως μέχρι να κερδίσει τη Ρεν με 2-1 είχε ένα σερί έξι αγώνων χωρίς νίκη εκτός έδρας (τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες). Οι εκτός έδρας επιδόσεις της στην φάση των «32» του Europa έχουν ως εξής: μία νίκη, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Στον όμιλό της φέτος πάντως έκανε αισθητή την αγωνιστική της κυριαρχία και δεν είχε ήττα εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός από την άλλη έχει παίξει με πέντε διαφορετικές ουκρανικές ομάδες στην έδρα του δίχως να έχει νίκη. Έχει απολογισμό τριών ισοπαλιών και δύο ηττών. Οι Πειραιώτες είχαν τους αποκλεισμούς στην φάση των «16» του Europa από την Μέταλιστ το 2011-2012 (1-0 νίκη εκτός, 2-1 ήττα εντός) και στους «32» του ίδιου θεσμού από τη Ντνίπρο που τότε πήγε τελικό: ήταν το 2014-2015 (ήττα 2-0 εκτός και 2-2 στο Καραϊσκάκη).
Πρόσωπα που έχουν σημαδέψει τέτοιες αναμετρήσεις!
Στις δύο ομάδες υπάρχουν παίκτες ή προπονητές που έχουν εμπειρία και background είτε από ματς με τον Ολυμπιακό είτε από παιχνίδια με τη Ντιναμό Κιέβου. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ήταν πέρυσι στην ΑΕΚ στα παιχνίδια με τη Ντιναμό έχοντας μία ασίστ.
Ο γκολκίπερ της Ντιναμό, Ντένις Μπόικο, βοήθησε τη Ντνίπρο να περάσει τον Ολυμπιακό στην σεζόν 2014-2015, ξεκινώντας και στα δύο παιχνίδια. Ο Γιόζιπ Πίβαριτς έπαιξε δύο φορές με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ κατά του Ολυμπιακού στην φάση των ομίλων του Champions League το 2015-2016, έχοντας δύο ασίστ αλλά και μία αποβολή στην ήττα των Κροατών στην ήττα τους με 2-1 στο Φάληρο.
Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αντιμετωπίσει τη Ντιναμό Κιέβου ως προπονητής της Ρίο Άβε, όταν η ομάδα του έχασε και τα δύο ματς στην φάση των ομίλων του Europa (3-0 εντός και 2-0 εκτός). Οι Χασάν και Μιράντα αγωνίστηκαν στο δεύτερο ματς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον μία ομάδα από την Ελλάδα και την Ουκρανία έχουν ποαρουσία στην φάση των «32» του Europa σε δέκα περιπτώσεις. Οι άλλες χώρες με τέτοια επίδοση είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρωσία και η Ισπανία.

Η συνύπαρξη των Τσιμίκα και Σολ στη Βίλεμ!

Υπάρχει και άλλο ένα άκρως ενδιαφέρον και σημαντικό στοιχείο σχετικά με παίκτες των δύο ομάδων. Για την ακρίβεια ο Τσιμίκας έχει συνυπάρξει με τον νυν φορ της Ντιναμό, Φραν Σολ, στη Βίλεμ την σεζόν 2017-2018 με πολύ καλές επιδόσεις και για τους δύο αλλά και καλές τους συνεργασίες. Ο 26χρονος Ισπανός είχε πέρυσι 37 ματς με 20 γκολ και 6 ασίστ ενώ ο Έλληνας μπακ είχε σεζόν με 37 αγώνες και 6 γκολ με 4 ασίστ. Φέτος ο Φραν Σολ πρόλαβε πριν την μεταγραφή του στη Ντιναμό να καταγράψει στην ολλανδική ομάδα 20 εμφανίσεις με 17 τέρματα. Προφανώς λοιπόν παίζει τον ρόλο του ότι Σολ και Τσιμίκας γνωρίζονται πολύ καλά (σ.σ. εκτός από προσωπικά και ποδοσφαιρικά), έχοντας μάλιστα φτιάξει για τα καλά το όνομά τους από τη Βίλεμ. Είναι δε ιδιαίτερα πιθανό να είναι και οι δύο βασικοί με τις ομάδες τους στο πρώτο ματς των Ολυμπιακού και Ντιναμό Κιέβου στο Καραϊσκάκη.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα