Γιατί η πρόκριση στο Ντινάμο-Ολυμπιακός είναι 60-40

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Γιατί η πρόκριση στο Ντινάμο-Ολυμπιακός είναι 60-40

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο gazzetta όλα τα δεδομένα και καταγράφει τις πιθανότητες πρόκρισης από το ζευγάρι του Ολυμπιακού.

Επιστροφή χρημάτων* στο Λέστερ – Μάντσεστερ Σίτι και σούπερ αποδόσεις στην Premier League από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Βεβαίως και ήταν καλή η κλήρωση για τον Ολυμπιακό. Για δύο συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, γιατί η Ντινάμο Κιέβου δεν ανήκε στο γκρουπ των αντικειμενικά πιο δυνατών υποψήφιων αντίπαλων του Ολυμπιακού-βλέπε Τσέλσι, Άρσεναλ, Σεβίλλη, Νάπολι, Ίντερ, Μπενφίκα, ούτε παίζει σε κάποιο από τα πιο δυνατά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως οι Βαλένθια, Βιγιαρεάλ, Λέβερκουζεν και Φρανκφούρτη.

Δεύτερον, γιατί έτσι όπως προχώρησε η διαδικασία της κλήρωσης, με τον Ολυμπιακό να βγαίνει 11ος από την κληρωτίδα είχαν απομείνει έξι ομάδες ως πιθανοί αντίπαλοι του, και δη οι Άρσεναλ, Σεβίλλη, Μπενφίκα, Βιγιαρεάλ, Ζενίτ και Ντινάμο…Προσωπικά θα προτιμούσα Μπενφίκα, γιατί ο Ολυμπιακός πάντοτε τα πάει καλά με τις πορτογαλικές ομάδες, αλλά αντικειμενικά η Ντινάμο είναι λιγότερο ισχυρή ομάδα.

Τρίτον, γιατί η Ντινάμο δεν είναι εδώ και λίγα χρόνια στην ακμή της, όπως φαίνεται κι από την αδυναμία της έναντι της Σαχτάρ στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας, αλλά και γιατί στην Ευρώπη την τελευταία τριετία δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες σεζόν.

Μόνο που επειδή η κλήρωση είναι καλή, δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Φαβορί, στα δικά μου μάτια, είναι η Ντινάμο. Και με βάση τα δεδομένα που έχω μπροστά μου, η πρόκριση είναι 60-40 γι΄ αυτήν. Και θα εξηγήσω το γιατί.

Πρώτον, η Ουκρανία στο ranking της ΟΥΕΦΑ είναι Νο 9, ενώ η Ελλάδα Νο 13.

Δεύτερον, η Ντινάμο στο ranking της ΟΥΕΦΑ είναι Νο 21, ενώ ο Ολυμπιακός Νο 35.

Τρίτον, η Ντινάμο, που έχει γήπεδο χωρητικότητας διπλάσια από το Καραϊσκάκη, έχει πιο βαριά φανέλα στην Ευρώπη. Έχει πάρει στο παρελθόν δύο φορές το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ το 2009 έφτασε στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ και το 2011 και το 2015 στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Πρόκειται για επιτυχίες που ο Ολυμπιακός δεν έχει ποτέ καταφέρει.

Τέταρτον, η χρηματιστηριακή αξία των παικτών της Ντινάμο είναι 81,5 εκ. Ευρώ και του Ολυμπιακού 59 εκ. Ευρώ. Το καλοκαίρι οι Ουκρανοί, έχοντας έσοδα από πωλήσεις μόλις 2,5 εκ. Ευρώ, πλήρωσαν 20 εκ. Ευρώ για να αγοράσουν τρεις Βραζιλιάνους κι ένα πιτσιρικά από τη Δανία.

Πέμπτον, ποτέ στο παρελθόν ελληνική ομάδα δεν έχει αποκλείσει κάποια σημαντική ομάδα της Ουκρανίας (Ντινάμο, Σαχτάρ, Μέταλιστ, Ντνίπρο).

Όλα αυτά είναι γεγονότα και δεδομένα, που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις. Και όποιος το κάνει, πολύ απλά θα είναι λάθος και θα κάνει λάθος εκτιμήσεις.

Πράγματι, η Ντινάμο που είδαμε πέρσι με την ΑΕΚ δεν μας εντυπωσίασε. Αλλά προκρίθηκε κόντρα στην καλύτερη ΑΕΚ της τελευταίας δεκαετίας. Και στον επόμενο γύρο ήταν απολύτως ανταγωνιστική κόντρα στη Λάτσιο, φέρνοντας 2-2 στο πρώτο ματς στη Ρώμη και διεκδικώντας στη ρεβάνς την πρόκριση μέχρι το 83’, με το σκορ έως τότε στο 0-1, άρα ένα γκολ να έβαζαν οι Ουκρανοί θα περνούσαν αυτοί (το έβαλαν στο 83’ οι Ιταλοί).

Φέτος στο πρωτάθλημα η Ντινάμο μοιάζει να βρίσκεται σε παρόμοια θέση με του Ολυμπιακού-βρίσκεται εφτά πόντους πίσω από τη Σαχτάρ, όπως είναι ο Ολυμπιακός οκτώ πόντους πίσω από τον ΠΑΟΚ. Ακριβώς αυτό όμως της δίνει το εξτρά κίνητρο να επικεντρωθεί περισσότερο στην ευρωπαϊκή πρόκληση.

Να θυμίσω τι έκαναν οι ουκρανικές ομάδες στο Γιουρόπα Λιγκ όταν ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια κληρώθηκε απέναντι τους; Η Ντνίπρο το 2015 έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης κι έχασε από τη Σεβίλλη στο ένα γκολ. Κι η Μέταλιστ το 2012 αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Σπόρτινγκ επίσης στο ένα γκολ. Κι η Σαχτάρ το 2007 αποκλείστηκε στη φάση των 16 από τη Σεβίλλη στην παράταση.

Θα συμφωνήσω απολύτως με όποιον λέει το απλοϊκό, «αν ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει κάτι καλύτερο στην Ευρώπη, πρέπει ομάδες όπως η Ντινάμο Κιέβου να τις πετάξει έξω». Με τη διαφορά ότι αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η Ντινάμο έχει τις πιθανότητες με το μέρος της. Κι ο Ολυμπιακός πρέπει να ματώσει και στα δύο παιχνίδια για να ανατρέψει τις πιθανότητες.

Το καλό είναι ότι δείχνει να μπορεί να το κάνει, αν συνεχίσει έτσι και αν ενισχυθεί, πραγματικά-παρεμπιπτόντως, κι η Ντινάμο ψάχνει εναγωνίως για σέντερ φορ…

Άσχετο: Ο Σοριάνο ήταν ο πρώτος στόχος του Ολυμπιακού για τη θέση σέντερ φορ. Αλλά τα έξι εκ. Ευρώ ετησίως που έβαλαν οι Άραβες στο τραπέζι του έμπειρου Ισπανού ήταν πάρα πολλά…

Εντελώς άσχετο: ενδιαφέρουσα ταινία και με πρωταγωνιστή πιτσιρικά το The Book of Henry στο CosmoteCinema1 στις 17.00

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.