Στεφανάκος: «Ο Ολυμπιακός θέλει τύχη με τη Μίλαν»

Αντώνης Πατσούρας
Στεφανάκος: «Ο Ολυμπιακός θέλει τύχη με τη Μίλαν»

bet365

Ο σπουδαίος παλαίμαχος αμυντικός που αγωνίστηκε στα παιχνίδια με τη Μίλαν το 1959 μιλάει στο gazzetta.gr για τις "μάχες" του χθες και του σήμερα με τους Ιταλούς.

Ολυμπιακός – Μίλαν με προσφορά ημέρας! *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Σεπτεμβρίου 1959. Ο Ολυμπιακός έπαιζε με την Μίλαν στο "Γ. Καραϊσκάκης" για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και έγραφε ιστορία για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έγινε η... πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στα Κύπελλα Ευρώπης και ο δεύτερος και σπουδαιότερος είναι ότι απέσπασε ισοπαλία (2-2) από τη Μίλαν η οποία το 1958 έπαιξε στον τελικό της διοργάνωσης.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Ολυμπιακός συνάντησε ξανά τη Μίλαν την περίοδο 2018-19 στο Europa League.Στο πρώτο παιχνίδι όπως και τότε στο Μιλάνο έχασε με 3-1 και στο δεύτερο που θα διεξαχθεί το βράδυ (22:00) της Πέμπτης (13/12) στο "Γ.Καραϊσκάκης" θέλει νίκη με 2 γκολ διαφορά για να πάρει αυτός το εισιτήριο για τους "32" της διοργάνωσης.

Ο Μίμης Στεφανάκος, ο "χαλκέντερος" αμυντικός του Ολυμπιακού, που έπαιξε στα δυο παιχνίδια του 1959 με τη Μίλαν μας "ταξιδεύει" ,από την Αρεόπολη της Μάνης που μένει πλέον μόνιμα, σε εκείνη την εποχή και στο παιχνίδι της 13ης Σεπτεμβρίου 1959 στο "Γ. Καραϊσκάκης" αλλά μιλάει στο gazzetta.gr και για το σήμερα και το μέλλον της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού.

«Τεράστιες οι διαφορές των δυο ομάδων»

Ο Ολυμπιακός το 1959 ήταν μόνιμος Πρωταθλητής Ελλάδος αλλά η Μίλαν που είχε στη σύνθεση της άσους όπως ο Λίντχολμ, ο Αλταφίνι, ο Μαλντίνι, Γκρίλο, Ντανόβα είχε φτάσει το 1958 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου είχε χάσει με 3-2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στις Βρυξέλλες. Ο Ολυμπιακός της εποχής είχε 6 σερί Πρωταθλήματα αλλά δεν είχε παίξει ξανά στα Κύπελλα Ευρώπης. «Οι διαφορές ήταν τεράστιες. Αυτοί είχαν ξένους, εμείς είμαστε μόνο Έλληνες. Η Μίλαν είχε παίκτες παγκόσμιας κλάσης και είχε εμπειρία σε τέτοια παιχνίδια. Δεν μπορούσαμε να συγκριθούμε αν και ο Ολυμπιακός είχε πολύ ταλέντο και τεράστιους παίκτες για την Ελλάδα. Εκείνοι έπαιζαν εκεί σε χόρτο και εμείς εδώ σε καρβουνίδι. Οι Ιταλοί είχαν παπούτσια από εταιρίες που είναι φίρμες και σήμερα και εμείς είχε παπούτσια με σκάρες. Όταν έβρεχε βάζαμε μετά μέσα εφημερίδες για να τραβούν την υγρασία. Οι μπάλες εδώ με τη βροχή ήταν 150 κιλά και εμείς φορούσαμε τις ίδιες κάλτσες χειμώνα και καλοκαίρι. Τότε εμείς τελειώνε η προπόνηση ή ο αγώνας και πίναμε πορτοκαλά ή γάλα. Μετά τις ισοπαλίες μας έδιναν 500 δραχμές. Οι Ιταλοί ήταν επαγγελματίες», μας λέει ο Μίμης Στεφανάκος βάζοντας μας στο ... κλίμα της εποχής.

«Γράψαμε... ιστορία»

Η ισοπαλία (2-2) με γκολ του Υφαντή (2-1 στο 45') και του Παπάζογλου (1-0 στο 19') ήταν άθλος για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Γράψαμε ιστορία τότε. Η Μίλαν είχε από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο στη σύνθεση της και εμείς είχαμε όμως ταλέντο και πίστη. Παίξαμε πολύ καλά σ' εκείνο το ματς. Το θυμάμαι όλο. Να ξέρεις είχαμε σπουδαία απόδοση και στη ρεβάνς. Χάναμε με 2-1 και είχαμε ευκαιρία για το 2-2 αλλά έγινε 3-1. Για τους Ιταλούς ήταν πρωτόγνωρο που έπαιζαν σε χώμα. Θυμάμαι επειδή το γήπεδο τότε από τη μια πλευρά κοντά στη θάλασσα είχε μια μάνδρα έλεγαν μεταξύ τους πως έπαιξαν σε μάνδρα όχι σε γήπεδο», δηλώνει ο παλαίμαχος διεθνής άσος. «Θυμάμαι ακόμη ότι είχε πολύ κόσμο και θυμάμαι και τον Γιώργο Ανδριανόπουλο που ήταν πρόεδρος μας. Ήταν κύριος, άρχοντας», συμπληρώνει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής.

«Δεν υπήρχαν τότε συστήματα»

Ο Ολυμπιακός εκείνη τη εποχή είχε στον πάγκο του τον Ιταλό Μπρούνο Βάλε. Ο Μίμης Στεφανάκος μιλάει για τους προπονητές και τα... συστήματα της εποχής: «Είχαμε τον Βάλε ο οποίος δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Ποιος καλός προπονητής θα ερχόταν τότε στην Ελλάδα; Κανείς. Τότε δεν υπήρχαν συστήματα. Όλοι παίζαμε μπροστά και όλοι πίσω. Θυμάμαι μ' έναν άλλο προπονητή που είχαμε στην εθνική ομάδα τον Μαρτίνι, που ήταν και αυτός Ιταλός, μας είχε βάλει στο Παρίσι κόντρα στη Γαλλία του Κοπά να παίξουμε με 3-2-5 και είχαμε φάει 7 γκολ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πίσω αλλά είχε σπουδαίους παίκτες. Με τη Μίλαν δώσαμε τα πάντα μέσα στο γήπεδο γιατί θέλαμε να γράψουμε ιστορία. Ηγέτης της ομάδας τότε ήταν ο Θανάσης Μπέμπης».

«Θέλει τύχη το βράδυ ο Ολυμπιακός»

Ο Μίμης Στεφανάκος παρακολουθεί όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού, κυρίως από την τηλεόραση, και περιμένει πως και πως τον αγώνα με τη Μίλαν για τον οποίο σημειώνει: «Στο ποδόσφαιρο γίνονται θαύματα. Η μπάλα και η τύχη είναι γένους θηλυκού και έτσι είναι απρόβλεπτες. Ο Χέλμης έλεγε ότι η μπάλα έχει μέσα λεφτά και το μέλλον σου. Είναι στα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού να κερδίσουν και να φτιάξουν την τύχη τους. Τέτοια ματς θέλουν τύχη. Με τον κόσμο μπορεί ο Ολυμπιακός να κάνει την υπέρωβαση».

«Κάνει δουλειά ο Μαρτίνς»

Η ομάδα του Πειραιά αν και παίζει καλό ποδόσφαιρο, δεν σκοράρει εύκολα και δεν έχει σταθερή απόδοση. «Βλέπω συνεχώς την ομάδα και με στεναχωρεί που χάνει τόσες ευκαιρίες. Βλέπω ότι κάνει δουλειά ο προπονητής. Μου αρέσει η ομάδα αλλά θέλει πίστη και κάποιες προσθήκες. Θυμάμαι στα χρόνια μου που είχαμε σταθερό κορμό έλεγε ο Σούλης ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη τα Χριστούγεννα. Θέλει χρόνο και πρέπει ο πρόεδρος να αφήσει την ομάδα έτσι όπως είναι το καλοκαίρι και να κάνει απλά κατάλληλες προσθήκες. Πρέπει τα παιδιά να μείνουν πολλά χρόνια μαζί. Να ζυμωθούν, να μάθει ο ένας τα χούγια του άλλου», σημειώνει ο Μίμης Στεφανάκος που έκανε καριέρα και ως ηθοποιός.

«Φανταστικός ο Φορτούνης»

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής μιλάει και για τον Κώστα Φορτούνη και του βγάζει το καπέλο: «Ο Φορτούνης είναι φανταστικός παίκτης. Κάνει τη διαφορά στην ομάδα. Πρέπει να πάρει πιο πολλές πρωτοβουλίες και να γίνει ο ηγέτης. Εμείς τότε είχαμε τον Μπέμπη. Ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο ειδικά εκτός έδρας και στην επαρχία και πρέπει να είναι ηγέτης ο Φορτούνης. Βέβαια είδαμε και στην Ξάνθη ότι οι διαιτητές θέλουν να κάνουν καριέρα πάνω στον Ολυμπιακό αλλά εάν η ομάδα μείνει η ίδια και κάνει στοχευμένες αλλαγές μόνο κερδισμένη θα είναι. Σαν παίκτης μου αρέσει και ο Καμαρά. Έχει καλά στοιχεία».

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα