Stamford Bridge: Σε… άσπρο και μαύρο φόντο! (pics)

Stamford Bridge: Σε… άσπρο και μαύρο φόντο! (pics)

bet365

Το «Στάμφορντ Μπριτζ» ετοιμάζεται να υποδεχθεί πάνω από 2.500 φίλους του ΠΑΟΚ και το gazzetta.gr κάνει μια βόλτα στο «σπίτι» της Τσέλσι. ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΛΟΝΔΙΝΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

«Αναπολούμε τις μέρες που ήμασταν 6-8000 οπαδοί στα εντός έδρας παιχνίδια για την παλιά Δεύτερη Κατηγορία, βλέποντας τους αγώνες πάνω σε πάγκους ή μένοντας όρθιοι στη δεξιά πλευρά του “the Shed” και αργότερα πίσω από τα ηλεκτρικά σύρματα του Μπάτσεϊ. Πολλοί άνθρωποι θυμούνται εκείνες τις μέρες, τις δεκαετίες του ’60, του ’70, και του ’80, στο Μπριτζ…».

Στάση Fulham Broadway του μετρό του Λονδίνου. Ανηφορίζοντας από το σταθμό και βγαίνοντας στο δρόμο θα αντικρίσεις στα 100 μέτρα το «Στάμφορντ Μπριτζ». Πινακίδες παντού με το σήμα της Τσέλσι, ένας μπλε επιμελημένος διάκοσμος σε προετοιμάζει γι’ αυτό που θα αντικρίσεις.

Χτίστηκε το 1876 ως αθλητικό γήπεδο και από την στιγμή που ιδρύθηκε η Τσέλσι (1905) νοίκιασε το χώρο και το μετέτρεψε σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 το «Στάμφορντ Μπριτζ» υπέστη μία πλήρη ανακαίνιση, μετατράπηκε από ένα τεράστιο οικοδόμημα με μπετόν και με τεράστιες επιφάνειες, σ’ ένα συμπαγές κτήριο 41,798 θέσεων.

Βρίσκεται στο κέντρο μιας ξεχωριστής και ιδιαίτερης περιοχής του δυτικού Λονδίνου, περιτριγυρισμένο από δύο γραμμές τρένων και έναν κεντρικό δρόμο, δίνει εύκολα στον επισκέπτη του μια μοναδική μητροπολιτική αίσθηση. Επί εποχής Αμπράμοβιτς έχουν γίνει πολλά βελτιωτικά έργα, ενώ στην αναμονή είναι τα σχέδια για να μετατρέψουν το σπίτι της Τσέλσι σε μια υπερσύγχρονη αρένα.

Το γήπεδο εγκαινιάστηκε στις 28 Απριλίου 1877 και τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε από την Αθλητική Λέσχη του Λονδίνου μέχρι το 1905.Το 1904 το γήπεδο αγοράστηκε από τα αδέρφια Γκάς και Τζέι ΤΙ Μιαρς, οι οποίοι αγοράζοντας και μια επιπλέον γειτονική έκταση δημιούργησαν ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο. Το νέο στάδιο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Άρτσιμπαλντ Λέιτς.

Το ρεκόρ

Το αυθεντικό Στάμφορντ Μπριτζ είχε χωρητικότητα 100.000 θέσεων, κυρίως ορθίων και από τις αρχές της δεκαετίας του ’30 είχε μια σκεπαστή εξέδρα, την Shed End, που ήταν ο χώρος των φανατικών οπαδών. Το 1935 σημειώθηκε το πρώτο επίσημο ρεκόρ προσέλευσης 82.905 θεατών σε αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Άρσεναλ. Όμως, στις 13 Νοεμβρίου 1945 πάνω από 100.000 συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το φιλικό αγώνα της Τσέλσι εναντίον της Ντιναμό Μόσχας, χωρίς να καταμετρηθούν ακριβώς.

Τη δεκαετία του ’70 το γήπεδο ανακαινίστηκε και η χωρητικότητά του περιορίστηκε σε 50.000 θέσεις καθήμενων θεατών. Η δαπάνη της ανακαίνισης ήταν μεγάλη και ο σύλλογος κόντεψε να χάσει το γήπεδο που ήταν ενέχυρο στους δανειστές.

Οι «ιδιοκτήτες»

Για να αποφευχθούν στο μέλλον τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από την περιπέτεια αυτή, τα δικαιώματα του γηπέδου έχουν παραχωρηθεί στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Chelsea Pitch Owners", ο οποίος κατέχει και την ιδιοκτησία του ονόματος. Έτσι αν κάποιος θελήσει να μετακινήσει το σύλλογο σε άλλο στάδιο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα "Τσέλσι".

Οι "ιδιοκτήτες" του γηπέδου ξεπερνούν τους 21.000 μετόχους, οι οποίοι μπορούν να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους, με μηδενική αξία όμως, αφού δεν είναι εισηγμένη εταιρία παρά ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Πάντως, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο παγκοσμίως για την απόκτηση μιας τέτοιας μετοχής, υπάρχουν μέτοχοι από κάθε ήπειρο και σχεδόν σε κάθε χώρα της γης.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται η ετήσια γενική συνέλευση, συνήθως την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Εκεί οι μέτοχοι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις και σχόλια, γενικά να ενημερώνεται και να συμμετέχει ενεργά στη «ζωή» του γηπέδου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα