Αυτές οι ήττες αποτελούν ποδοσφαιρική-τακτική αποτυχία Λουτσέσκου και παικτών

Αυτές οι ήττες αποτελούν ποδοσφαιρική-τακτική αποτυχία Λουτσέσκου και παικτών

Αυτές οι ήττες αποτελούν ποδοσφαιρική-τακτική αποτυχία Λουτσέσκου και παικτών

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου καταγράφει τη δική του άποψη για την δεύτερη συνεχόμενη ήττα του ΠΑΟΚ από τη Βίντι, διαφωνώντας με πολλά από όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν σε σχέση με αυτές

Ξεκινάμε με τα δεδομένα:

Η αποτυχία του ΠΑΟΚ απέναντι στη Βίντι, είναι τεράστια.

Ο πιθανός αποκλεισμός (πλέον η πρόκριση δεν εξαρτάται από τον ΠΑΟΚ) θα είναι ντροπιαστικός γι' αυτή την ομάδα, που έχει τόσους καλούς παίκτες και κοστίζει τόσα εκατομμύρια, ακριβώς γι' αυτό τον λόγο: Για να διεκδικεί πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Ο ΠΑΟΚ έχασε από τη Βίντι ΔΥΟ φορές με τον ίδιο τρόπο!

Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν μετά το πρώτο ματς περί κακής προετοιμασίας, υποτίμησης αντιπάλου, κακής νοοτροπίας, ΔΕΝ υφίστανται. Δεν γίνεται δύο φορές να υποτίμησες κάποιον που σε κέρδισε πριν 15 μέρες, δεν γίνεται δύο φορές να ετοιμάστηκες έχοντας κακή νοοτροπία. Αν αυτό έγινε μιλάμε για… κακούς επαγγελματίες και για ανόητους. Δεν είναι τέτοιοι…

Ο ΠΑΟΚ πήγε και έβαλε τέσσερα γκολ στην Μπάτε και αυτό –κατά την άποψή μου- αποτελεί απόδειξη ότι δεν διαλέγουν και δεν διαχωρίζουν παιχνίδια Ελλάδας και Ευρώπης.(Αλήθεια αυτό πώς γίνεται; Μαζεύονται και λένε... σήμερα παίζουμε, μεθαύριο χαλαρώνουμε; Στο κάτω-κάτω δεν είδαμε χθες μεγάλη προσπάθεια των παικτών του ΠΑΟΚ να βάλουν γκολ;

Προσωπικά πιστεύω ότι οι απαντήσεις για την ΜΕΓΑΛΗ αποτυχία του ΠΑΟΚ απέναντι στους Ούγγρους, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ποδοσφαιρικές και βαραίνουν πρώτα τον Λουτσέσκου και μετά τους παίκτες του.

Ξεκινάω με το αυτονόητο για να μην παρεξηγηθούμε: Εκτιμώ απεριόριστα τον Λουτσέσκου ως προπονητή, για τη φιλοσοφία του, για τις γνώσεις του, για την διεχείριση του ΠΑΟΚ και φυσικά για τα εκπληκτικά αποτελέσματα που έχει στην ομάδα εδώ και 1,5 χρόνο. Είμαι από τους ελάχιστους που δεν τον ξεφώνιζαν πέρυσι τέτοιο καιρό όπου λαός απαιτούσε την απομάκρυνσή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνω λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις που κατά τη γνώμη μου προκύπτουν σε συγκεκριμένες περιόδους, χωρίς αυτά να τον μειώνουν ως προπονητή και χωρίς να αμφισβητούν την ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσφορά του στον ΠΑΟΚ.

Στα δύο λοιπόν κρίσιμα για την ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ παιχνίδια με τη Βίντι, θεωρώ ξεκάθαρα, ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχασε κατά κράτος από τον αντίπαλο προπονητή Μάρκο Νίκολιτς. Αυτό είναι το βασικό. Και είναι απόλυτα ποδοσφαιρικό.

Ο Σέρβος που παραδέχθηκε σε μας χθες βράδυ, ότι έχει δει ΟΛΑ τα φετινά ματς του ΠΑΟΚ (θυμίζω ότι αυτός συμπαθεί πάρα πολύ τον Δικέφαλο του Βορρά και βλέπει τα ματς του και ως οπαδός της ομάδας) κατάφερε με ρόστερ πολύ μικρότερης ποιότητας, να κλειδώσει δύο φορές τον ΠΑΟΚ. Το πιο σημαντικό από τα παραπάνω είναι το... δύο φορές. Αυτό βγάζει από την ανάλυσή μας, κάθε τι συμπτωματικό και τυχαίο μπορεί να συμβεί σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Μία φορά γίνεται κάτι τυχαία. Δύο ΟΧΙ!

Η τακτική λοιπόν του Σέρβου στους αγώνες αυτούς εγκλώβισε, κλείδωσε, εξέθεσε και πολύ απλά κέρδισε δύο φορές την κατά τα άλλα πολύ δυνατή, πολύ καλή και σαφώς πιο ακριβή και ποιοτική ομάδα του Λουτσέσκου.

Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά όλες τις χθεσινές δηλώσεις του Ρουμάνου, θα κατάλαβε ότι αυτό ακριβώς παραδέχθηκε: "Αυτή η ομάδα μας ξεγέλασε. Αυτή η ομάδα μας μπλόκαρε. Δοκιμάσαμε τα πάντα σε δύο αγώνες, αλλά δεν κάναμε φάση. Φταίω εγώ". Έτσι είναι... Αυτό κρατήστε!

Ένας προπονητής με συγκεκριμένα υλικά ήρθε και "ξεγέλασε" και "μπλόκαρε" τον ΠΑΟΚ στο ένα ματς της Τούμπας και ενώ λέγαμε ότι έφταιγε ο ΠΑΟΚ γιατί τους υποτίμησε και δεν τους διάβασε καλά, ο Σέρβος έκανε τα ίδια ακριβώς σε επίπεδο τακτικής και στο δεύτερο ματς και ο... πιο συγκεντρωμένος ΠΑΟΚ, ο πιο καλά προετοιμασμένος ΠΑΟΚ σε επίπεδο νοοτροπίας, πήγε και πάλι να παίξει με τους ίδιους και έπεσε και πάλι στην ποδοσφαιρική τους παγίδα! Έχασε χωρίς να κάνει ευκαιρία. Είχε κατοχή 65-70% αλλά δεν μπορούσε να βάλει σωστά την μπάλα στην περιοχή τους σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση.

Αν αυτή δεν είναι μιά απολύτως ποδοσφαιρική ήττα ενός προπονητή και μίας ομάδας βεβαίως, τότε ποια είναι;

Απέτυχε λοιπόν ο Λουτσέσκου να λύσει τους ποδοσφαιρικούς γρίφους που ΔΥΟ φορές του έβαλε ο Νίκολιτς, ο οποίος κοουτσάρει μια πιο αδύναμη ομάδα σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, μία ομάδα όμως με έμπειρους παίκτες, με δυνατά παιδιά που αμύνθηκαν οργανωμένα, όπως κάποτε η Εθνική Ελλάδας του Ρεχάγκελ. Μία ομάδα που ήταν κατώτερη από πολλούς άλλους, αλλά με την πειθαρχία και την αμυντική της λειτουργία δεν έχανε. Άρα διαφωνώ με τον Λουτσέσκου που είπε: «Αν παίξουμε άλλες έξι φορές με τη Βίντι, μάλλον θα κερδίζαμε». Δεν το πιστεύω αυτό. Ό, τι έγινε, δεν έγινε τυχαία.

Το πώς και το γιατί απέτυχε ή τι έπρεπε να κάνει για να πετύχει αυτός ο ΠΑΟΚ, δεν θέλω να το αναλύσω. Σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ ότι όποιος μη προπονητής ή ειδικός επιχειρεί να μπει τόσο βαθειά σε αναλύσεις, εκτίθεται και στο τέλος ξεφτιλίζεται. Μένω λοιπόν σε αυτό που είδα και περιμένω από τον προπονητή του ΠΑΟΚ να βρει τη λύση ΑΝ ξαναβρεθεί κάτι παρόμοιο μπροστά του.

Και εξηγώ, χρησιμοποιώντας άλλα πράγματα που γράφονται και λέγονται:

Έφταιξε χθες το ότι δεν έπαιξε ο Πέλκας; Μα οι μισοί και παραπάνω που τώρα τον κατηγορούν για τον Πέλκα, πριν πέντε μέρες τον έσκιζαν επειδή τον έβαζε συνέχεια!!

Έφταιξε ο αριστερός μπακ; Έφταιξε ο κεντρικός χαφ; Έφταιξε ο Ελ Καντουρί; Η απειθαρχία του Μάτος; Συγνώμη το ότι ο ΠΑΟΚ επί 190 λεπτά απέναντι σε έναν πιο αδύναμο αντίπαλο, δεν έκανε ούτε φάση, οφείλεται μόνο στο ότι έπαιξε ο Σάκχοφ και ο Ελ Καντουρί; Δηλαδή αν έπαιζαν ο Κάνιας και ο Πέλκας που βλέπαμε τελευταία, ο ΠΑΟΚ θα έκανε τρεις-πέντε ή δέκα φάσεις και θα κέρδισε δύο φορές τη Βίντι;

Αυτά τα απλοικά συμπεράσματα, δεν υπάρχουν στη δική μου λογική.

Εγώ ξέρω αυτό που είδα: Δύο φορές η πολύ ποιοτική ομάδα του ΠΑΟΚ εγκλωβίστηκε τακτικά από το στήσιμο του αντιπάλου και δεν έκανε φάση, παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για να αλλάξουν πρόσωπα και σχέδια ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα βεβαίως, σεβαστές είναι και όλες οι άλλες απόψεις, όσο και αν προσωπικά διαφωνώ με τα περισσότερα που ΔΕΝ έχουν σχέση καθαρά με το τακτικό κομμάτι και αυτό που παίχθηκε στις τέσσερις γραμμές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.