Χάρη στην ειλικρίνεια του Λουτσέσκου αυτή ήταν μια πολύ ωφέλιμη ήττα για τον ΠΑΟΚ

Χάρη στην ειλικρίνεια του Λουτσέσκου αυτή ήταν μια πολύ ωφέλιμη ήττα για τον ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Χάρη στην ειλικρίνεια του Λουτσέσκου αυτή ήταν μια πολύ ωφέλιμη ήττα για τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος ακούει τον Λουτσέσκου να αναλαμβάνει με ειλικρίνεια και γενναιότητα την ευθύνη για την κακή ψυχοπνευματική προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το ματς με τη Βίντι και περιμένει να διαπιστώσει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αν ο Ρουμάνος μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Σχεδόν κάθε φορά που μιλά δημόσια για ποδόσφαιρο, και περιορίζεται μόνο σε αυτό, δηλαδή να αναλύει και να σχολιάζει το ποδόσφαιρο δίχως να βάζει πολιτική στον λόγο του, ο Ραζβάν Λουτσέσκου μας υπενθυμίζει ότι διαθέτει δύο προτερήματα που συγκαταλέγονται στα προτερήματα που διαθέτουν οι πιο αποτελεσματικοί προπονητές: όταν θέλει, έχει πολύ μεγάλη ικανότητα στη φυσική ανάγνωση και ανάλυση των δεδομένων που δημιουργούν σε έναν αγώνα οι δύο αντίπαλοι και έχει την ευθύτητα και το θάρρος της αυτοκριτικής. Εχει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα λάθη του. Κι αυτή είναι μια ικανότητα που ξεχωρίζει τους ικανούς προπονητές από τους συνηθισμένους. Το βράδυ της Πέμπτης ο Ρουμάνος στάθηκε μπροστά στην κάμερα της CosmoteTV δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του ματς με τη Βίντι και χτύπησε αμέσως στη ρίζα του προβλήματος, στην γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων που έφεραν την “απρόσμενη” ήττα του ΠΑΟΚ. Μίλησε καθαρά, δίχως περιστροφές, για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ υποτίμησε την αντίπαλό του και αφαίρεσε από το παιχνίδι του την ένταση. Τα είπε όλα, λειτουργώντας με συνείδηση, διότι προφανώς γνώριζε ότι την ίδια στιγμή έδειχνε τον εαυτό του ως βασικό υπεύθυνο για την εμφάνιση που προκάλεσε την ήττα που βάζει τον ΠΑΟΚ στην υποχρέωση να νικήσει την Βίντι στην Ουγγαρία, ή τουλάχιστον να μη χάσει ώστε να έχει ελπίδες να προκριθεί στην επόμενη φάση του Europa League.

Φυσικά δεν αρκεί ότι αναγνώρισε ο Λουτσέσκου το λάθος και την ευθύνη του για την αναποτελεσματική ψυχοπνευματική προετοιμασία της ομάδας του. Ο εντοπισμός και η αναγνώριση του λάθους όμως είναι αναγκαία συνθήκη για να διορθωθεί και να εξελιχθεί μια ομάδα. Ο ΠΑΟΚ το έκανε για δεύτερη φορά στην ευρωπαϊκή σεζόν αυτό το λάθος, να υποτιμήσει τον αντίπαλο και να συμπεριφερθεί με έπαρση στο τερέν. Το έκανε στη ρεβάνς με την Μπενφίκα, επειδή το 1-1 της Λισαβόνας του δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η πορτογαλική είναι μια ομάδα του χεριού του. Το έκανε και το βράδυ της Πέμπτης με τη Βίντι επειδή δεν διάβασε την ικανότητά της να στέκεται πολύ ανταγωνιστικά εκτός έδρας, την οποία η ουγγρική ομάδα του είχε δείξει τόσο στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ όσο και στο “Στάμφορντ Μπριτζ” απέναντι στην Τσέλσι.

Θεωρητικώς το μάθημα της Πέμπτης, σε συνέχεια του μαθήματος της 29ης Αυγούστου, της βραδιάς του ΠΑΟΚ – Μπενφίκα 1-4, είναι αρκετό για να βάλει μυαλό ο ΠΑΟΚ, δηλαδή για να βάλει μυαλό ο προπονητής του και να βάζει την ομάδα του σε κατάσταση εγρήγορσης πριν από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Θεωρητικώς στο εξής ο Λουτσέσκου δεν θα δυσκολευτεί να πείσει τους ποδοσφαιριστές του να δώσουν σημασία, να βάλουν ένταση, να μπουν στο τερέν με “το μαχαίρι στα δόντια”. Θεωρητικώς. Διότι για να συμβεί αυτό στους ποδοσφαιριστές πρέπει απαραιτήτως να συμβεί προηγουμένως στον ίδιο. Αν αυτό συμβεί στις 8 Νοεμβρίου και αποδεχθεί αρκετό για να νικήσει ή τουλάχιστον να μην ηττηθεί ξανά από την Βίντι, είναι πιθανό η ήττα της Πέμπτης να αποδειχθεί μια πολύτιμη, ωφέλιμη ήττα για τον ΠΑΟΚ. Μπορεί, δηλαδή, αυτό που του συνέβη να του κάνει καλό. Να του μάθει να είναι ταπεινός, να του υπενθυμίσει ότι το ποδόσφαιρο το έχει στη φύση του το να τιμωρεί συχνά την έπαρση.

Θεωρητικώς αυτή η ήττα μπορεί να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ, λειτουργώντας αφυπνιστικά, και στην προετοιμασία του για το ντέρμπι της Δευτέρας με τον Παναθηναϊκό. Διότι είναι και αυτός ένας αγώνας με παρόμοια δεδομένα. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζεται ξανά ως μεγάλο φαβορί, η δουλειά παρουσιάζεται ξανά σαν εύκολη επειδή ο Παναθηναϊκός απαρτίζεται από νεαρούς ποδοσφαιριστές που δεν έχουν εμπειρία συμμετοχής σε ντέρμπι, κι όλα αυτά θα έβαζαν ξανά τον ΠΑΟΚ στο ρίσκο να προσεγγίσει το ματς με τη συνείδηση ότι πρόκειται για μια εύκολη δουλειά. Το χαστούκι από την Βίντι, λογικά, του άλλαξε τη σκέψη. Θεωρητικώς μοιάζει απίθανο να δείξει ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό την ελαφρότητα που έδειξε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Βίντι. Αν την ξαναδείξει, δηλαδή αν η αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ – ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα - είναι κακή, θα έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα που έχει σοβαρό πρόβλημα: της αναποτελεσματικής ψυχοπνευματικής προετοιμασίας, ή της αδυναμίας να ανεβάσει την απόδοσή της σε υψηλό επίπεδο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.