Η διαφορά του προπονητή του Ολυμπιακού με τον προπονητή της Μπέτις

Η διαφορά του προπονητή του Ολυμπιακού με τον προπονητή της Μπέτις

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η διαφορά του προπονητή του Ολυμπιακού με τον προπονητή της Μπέτις

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταλήγει μέσα από το blog του στο gazzetta στην πιο ουσιώδη ίσως διαπίστωση για τον Ολυμπιακό, με αφορμή μία βασική διαφορά μεταξύ Πέδρο Μαρτίνς και Κίκε Σετιέν.

Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι, εκ του αποτελέσματος και της εμφάνισης, ο Κίκε Σετιέν ήταν αυτός που δικαιώθηκε από την επιλογή του να κάνει τόσο ριζικό ροτέϊσον στην ενδεκάδα του, αλλάζοντας οκτώ από τους βασικούς του στο παιχνίδι με τη Βαλένθια το περασμένο Σάββατο. Σε αντίθεση με τον Πέδρο Μαρτίνς, που έκανε μόνο τρεις αλλαγές συγκριτικά με την αρχική του σύνθεση στον αγώνα της Κυριακής με τον Αστέρα Τρίπολης.

Πράγματι η Μπέτις ήταν καλύτερη από τον Ολυμπιακό και μία ισοπαλία πάντα είναι καλύτερη για τον φιλοξενούμενο παρά για τον γηπεδούχο. Και σίγουρα η εμφάνιση των Ισπανών βοηθήθηκε από την φρεσκάδα που είχε η ομάδα τους με μόλις τρεις παίκτες να παίζουν Σάββατο-Πέμπτη. Εξίσου σίγουρα ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έπαιζε σε πιο υψηλές στροφές, αν είχε κι αυτός οκτώ νέα πρόσωπα, άρα μόλις τρεις να έπαιζαν Κυριακή-Πέμπτη. Ωστόσο, πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα, γιατί έπραξε έτσι ο ένας προπονητής και γιατί ο άλλος. Π.χ. είναι πιο τολμηρός ο Ισπανός και πιο συντηρητικός ο Πορτογάλος;

Επιτρέψτε μου να δώσω μία απάντηση, χωρίς να είμαι στο κεφάλι του Μαρτίνς. Μία απάντηση «ποδοσφαιρική»: Ο Σετιέν δουλεύει στην Μπέτις 15 μήνες κι ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό τρεις μήνες. Αυτή είναι η απάντηση. Ο Σετιέν έκανε οκτώ αλλαγές στην ενδεκάδα του, αλλά από αυτούς τους «11» που έβαλε τους οκτώ τους είχε και πέρσι και δούλευε μαζί τους. Καινούριοι παίκτες στην Μπέτις όπως έπαιξε με τον Ολυμπιακό ήταν ο γκολκίπερ Ρόμπλες, ο αριστερός στόπερ Σίδνεϊ και ο Αργεντίνος μέσος Λο Σέλσο (τι παικτάρα είναι!).

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει 20 μεταγραφές το καλοκαίρι. Πώς μπορεί ένας προπονητής κόντρα στην 6η καλύτερη ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος να κάνει ένα εκτεταμένο ροτέϊσον και δη με οκτώ από τις πιο σημαντικές μεταγραφές να έχουν χάσει την προετοιμασία; Λέτε ο Μαρτίνς να μην ξέρει ότι θα είχε άλλη φρεσκάδα η ομάδα του κάνοντας οκτώ κι όχι τρεις αλλαγές; Το θέμα είναι ότι ο Σετιέν δεν ρισκάρει κάνοντας οκτώ αλλαγές, γιατί έχει μία «στρωμένη» ομάδα, ενώ ο προπονητής του Ολυμπιακού τώρα «στρώνει» τη δική του ομάδα και δη υπό δύσκολες συνθήκες, έχοντας παράλληλα ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με τέσσερα προκριματικά παιχνίδια κι άλλα έξι σε ομίλους, εναντίον αγγλικών, ιταλικών και ισπανικών ομάδων. Ενώ ο Ισπανός τεχνικός πέρσι δούλευε την ομάδα του έχοντας παιχνίδι Κυριακή με Κυριακή στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Η Μπέτις το καλοκαίρι πήρε εφτά παίκτες, εκ των οποίων τους πέντε τους είχε κλείσει πριν την έναρξη της προετοιμασίας, τον Σίδνεϊ 2 Αυγούστου και μόνο τον Λο Σέλσο 31 Αυγούστου. Ατυχώς ο Ολυμπιακός (με εντελώς διαφορετικά, προς τα πολύ κάτω, τηλεοπτικά δικαιώματα κι όχι με 50.000, αλλά με 20.000 διαρκείας) ξέρουμε ότι δεν έχει την πολυτέλεια αλλάζοντας όλο το ρόστερ του, να το έχει κλείσει ανάλογα έγκαιρα και να αφήσει για τις 31.8 μία μεταγραφή παίκτη βασικού στην Εθνική Αργεντινής, που έχει κάνει κανονικά προετοιμασία με την Παρί Σεν Ζερμέν...

Που θέλω να καταλήξω: ο Ολυμπιακός πρέπει επιτέλους να εμπιστευθεί έναν προπονητή για να φτιάξει μία πραγματικά καλή ομάδα, με σωστές βάσεις. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να έχει κι άλλο προπονητή κι ενίοτε δύο, τρεις και τέσσερις τον χρόνο. Έτσι, δεν φτιάχνονται ομάδες. Μόνο που για να εμπιστευθεί ο Ολυμπιακός έναν προπονητή, πρέπει να τον εμπιστευθεί ολόκληρη η οικογένεια του Ολυμπιακού. Σε ένα σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός, ποτέ δεν είναι θέμα μόνο διοίκησης. Πρέπει κι ο κόσμος (κι ο Τύπος) να αλλάξουν κάποια στιγμή νοοτροπία σε αυτό το κομμάτι.

Ασφαλώς και θα υπάρχει πάντοτε κριτική στον προπονητή του Ολυμπιακού. Κι ο Σετιέν δέχθηκε κριτική-του είπαν οι Ισπανοί πώς είναι δυνατόν να συνέχισε να παίζει με τρεις στόπερ, ενώ είχε αποβληθεί ο Τσιμίκας στο 73’ κι έτσι να βγαίνει ο Ποντένσε στο 80’ και να μπαίνει αμυντικός (Τοροσίδης). Όμως άλλο είναι η κριτική κι άλλο αυτό που συμβαίνει συνήθως για τον όποιο προπονητή του Ολυμπιακού σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα η, ακόμη και σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα με μία κακή εμφάνιση. Γιατί το ένα γιατί το άλλο και τι είναι αυτός και που τον βρήκαν και και και…

Ένα πράγμα απίστευτο (αναφέρομαι γενικά κι όχι για την κριτική μετά το 0-0 της Πέμπτης) που εκτός όλων των άλλων απαλλάσσει μόνιμα και τους εκάστοτε ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού από κάθε ευθύνη. Γιατί πάντα φταίει ο προπονητής. Άντε ακούνε και εκείνοι κανένα μπινελίκι, αλλά ο προπονητής αλλάζει. Αυτοί μένουν. Η, κι αν δεν μείνουν, δεν χάνουν και πολλά. Ομάδα θα βρουν, τα λεφτά τους θα τα πάρουν. Ο Ολυμπιακός, όμως, πρέπει να χτίζει από την αρχή.

Φέτος, όπως έγινε πέρσι η κατάσταση, καλώς φαίνεται να έγινε η ολοκληρωτική αλλαγή. Μόνο που τώρα πρέπει ο σύλλογος να «χτίσει» πάνω σε αυτό. Κι αυτός που κάνει τη δουλειά είναι ο προπονητής. Αλλά για να την κάνει, πρέπει να νιώθει κι αυτός ότι τον εμπιστεύεται όχι μόνο η διοίκηση (που όντως τον εμπιστεύεται), αλλά κι ολόκληρη η Ολυμπιακή οικογένεια. Τέλος πάντων, να δουλεύει όπως νομίζει κι όχι να προσπαθούμε να του επιβάλλουμε πράγματα, γιατί έτσι εμείς νομίζουμε.

Ο Μαρτίνς δείχνει μία δουλειά. Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι αν συνεχίσει να δουλεύει θα φτιάξει ομάδα. Όμως ακριβώς εδώ θα παίξει ρόλο και το ποια θα είναι η στάση γενικότερα της κοινωνίας του Ολυμπιακού όταν, κτύπα ξύλο, έρθουν και τα ανάποδα αποτελέσματα. Εγώ βλέπω ότι αυτός ο προπονητής κι αυτή η ομάδα φαίνεται ότι αξίζουν την στήριξη της. Λάθη κι εσφαλμένες εκτιμήσεις προφανώς και θα γίνουν. Πάντα γίνονται. Αλλά εδώ προέχει η δημιουργία μίας πραγματικά καλής ομάδας. Μίας ομάδας που θα έχει φτιαχτεί για να παίζει καλό, σωστό ποδόσφαιρο και να παίρνει τα καλά αποτελέσματα. Κι όταν παίζεις καλά, πάντα οι πιθανότητες είναι περισσότερες να πάρεις και το καλό αποτέλεσμα.

Μόνο που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο κι οι λέξεις «χρόνος» κι «υπομονή»…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.