Ο μονόδρομος του Ολυμπιακού, αλλά και του Καραϊσκάκη κόντρα στους Άγγλους…

Ο μονόδρομος του Ολυμπιακού, αλλά και του Καραϊσκάκη κόντρα στους Άγγλους…

Ο μονόδρομος του Ολυμπιακού, αλλά και του Καραϊσκάκη κόντρα στους Άγγλους…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta μία πρώτη προσέγγιση για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τους Άγγλους.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Ο Ολυμπιακός έχει λοιπόν μπροστά του δύο παιχνίδια με την Μπέρνλεϊ, που αποτελούν και την πιο μεγάλη του πρόκληση για το πρώτο δίμηνο της σεζόν, Αύγουστος-Σεπτέμβριος. Μέχρι το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ την 5η αγωνιστική.

Κι είναι πρόκληση γιατί, πάνω απ΄ όλα, θα αποφασιστεί από αυτά τα ματς αν θα παίξει μπάλα και φέτος στην Ευρώπη, έστω στο Γιουρόπα Λιγκ (γιατί ο Ολυμπιακός παραμένει κλαμπ Τσάμπιονς Λιγκ), αλλά και γιατί αντίπαλος είναι η 7η καλύτερη ομάδα της περασμένης Πρέμιερ Λιγκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για τον Ολυμπιακό είναι μονόδρομος, αν θέλει να περάσει, να ελαχιστοποιήσει τα λάθη του και να καλύψει τις αδυναμίες που έβγαλε στα δύο παιχνίδια με τη Λουκέρνη-γιατί κύρια από αυτά τα παιχνίδια μπορούμε να τον κρίνουμε, καθότι τα δύο μόνα επίσημα που έχει δώσει (όχι ότι παραγράφουμε τα φιλικά και δη τα πιο δύσκολα). Κι η αλήθεια είναι ότι η προσεκτική παρατήρηση των δύο αγώνων, βγάζει όχι μόνο όμορφα πράγματα, αλλά και λάθη και αδυναμίες.

Επειδή δε έχουμε πιο φρέσκο στο μυαλό μας το δεύτερο παιχνίδι, στη Λουκέρνη, μπορούμε να τις εντοπίσουμε πιο εύκολα, εγώ με τη βοήθεια από τις σημειώσεις μου.

Οι πιο σημαντικές, κατά την γνώμη μου ήταν δύο:

Στο 10’, δηλαδή στο 0-0, έχει την μπάλα ο εξτρέμ της Λουκέρνης από αριστερά κι ετοιμάζεται να κάνει σέντρα. Ο επιθετικός χαφ, το Νο 80, είναι παντελώς μόνος του απέναντι στο δεύτερο δοκάρι… Ο Τσιμίκας με τον Βούκοβιτς είναι στο κέντρο της περιοχής μαρκάροντας αντιπάλους τους κι ο αριστερός εξτρέμ Ποντένσε παρακολουθεί από μακριά. Προπονητής δεν είμαι, αλλά λογικά είτε οι Βούκοβιτς, Τσιμίκας είχαν κακή συνεννόηση, είτε ο Ποντένσε δεν έπαιξε καλή άμυνα, για την ακρίβεια δεν έπαιξε καν άμυνα.

Στο 26’, η πάσα από χαφ της Λουκέρνης έβγαλε συμπαίκτη του μόνο του από θέση έξω δεξιά. Ο Τσιμίκας μάρκαρε άλλο παίκτη, νομίζω σωστά, όμως ο αριστερός στόπερ Βούκοβιτς κι ο αμυντικός χαφ Μπουχαλάκης δεν συνεννοήθηκαν σωστά κι ο αντίπαλος τους έκανε με ευκολία τη σέντρα. Απλά το 1-1 δεν έγινε χάρη στην επέμβαση καμικάζι του Ομάρ.

Από εκεί και πέρα, αρκετά μπορεί να σημειώσει κανείς σε ατομικό επίπεδο.

Στο 3’, το χέρι του Μιράντα, από αράουτ αντίπαλου. Ακούσιο ήταν, βρήκε και το σώμα του, γι΄ αυτό και δεν δόθηκε πέναλτι, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο προσεκτικός ο Πορτογάλος στόπερ-όπως είχε συμβεί ανάλογη φάση και με τον Βούκοβιτς στο πρώτο ματς.

Στο 18’, σε κόρνερ από δεξιά ο Βούκοβιτς δεν βρήκε την μπάλα γεμάτα κι αυτή στρώθηκε στον Ελβετό έξω αριστερά, που όμως αστόχησε από ευνοϊκή θέση, επιχειρώντας να «σκοτώσει» τον Γιαννιώτη.

Στο 21’, ο Ποντένσε έχασε εύκολα την μπάλα (κάτι που έγινε κι άλλες φορές στο ματς-κι όχι μόνο σε αυτό) και ο φορ της Λουκέρνης βρήκε την ευκαιρία να μπει στην περιοχή και να σουτάρει. Ο κίνδυνος ξεπεράστηκε χάρη σε μία έγκαιρη επέμβαση του Καμαρά.

Στο 24’ ήταν ο Καμαρά που έχασε εύκολα έξω από την περιοχή την μπάλα και έδωσε έτσι τη δυνατότητα στον αντίπαλο φορ να σουτάρει, αλλά άστοχα. Στο β΄ημίχρονο κάτι ανάλογο έγινε και με τον Μιράντα, αλλά ο Ομάρ και πάλι κάλυψε θετικά τον συμπαίκτη του.

Στο 27’ ο Γκερέρο έπρεπε να δώσει την μπάλα δίπλα του στον ευρισκόμενο μόνο με τα δίχτυα Ποντένσε. Δεν το έκανε και έχασε και το γκολ, αφού νικήθηκε στο τετ α τετ από τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Στο 65’ ο Γιαννιώτης έκανε κακή έξοδο σε φάουλ-σέντρα σουτ κι έστειλε την μπάλα πάνω στο κεφάλι του Βούκοβιτς. Ήταν τυχερός που δεν κατέληξε στα δίχτυα του από την κόντρα, αλλά έφυγε κόρνερ.

Στο 79’ ο Φετφατζίδης από εξαιρετική θέση για γκολ αστόχησε. Όμως, η πιο σωστή επιλογή ήταν να γυρίσει την μπάλα στον Ανσαριφάρντ, που λογικά θα έμπαινε με την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 82’ ο Τσιμίκας έχασε εύκολα την μπάλα σε αράουτ υπέρ του Ολυμπιακού και στην αντεπίθεση μείωσε η Λουκέρνη με τον παίκτη που ήταν η τρίτη αλλαγή της.

Στο 86’ η δεύτερη αλλαγή της Λουκέρνης έχασε ευκαιρία να μειώσει σε 2-3, αφού οι Μιράντα και Βούκοβιτς δεν συνεννοήθηκαν σωστά και τον άφησαν μόνο του.

Και στο 89’ η πρώτη αλλαγή των Ελβετών έχασε νέα ευκαιρία να μειώσει κι άλλο το σκορ, όταν ο Τσιμίκας τον άφησε αμαρκάριστο να σουτάρει από καλή θέση.

Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει, τα λάθη ήταν αρκετά. Απλά δεν στοίχισαν λόγω της αδυναμίας της Λουκέρνης να τα εκμεταλλευθεί, σε συνδυασμό και με το 4-0 του πρώτου αγώνα. Κόντρα όμως σε αντίπαλο της Πρέμιερ Λιγκ, δύσκολα θα γίνει το ίδιο. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι αυτά και άλλα, που δεν μπορεί να δει το δικό μου μάτι, τα έχει σημειώσει από εκείνη την βραδιά της προηγούμενης Πέμπτης ο Πέδρο Μαρτίνς και τα «δουλεύει» με τους παίκτες του, αφού το ίδιο είχε κάνει και μετά το πρώτο ματς, όταν παρά το 4-0 είχε βρει πράγματα που έπρεπε να διορθωθούν.

Ναι, οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν μία ντουζίνα λάθη στη ρεβάνς με τη Λουκέρνη, αλλά έκαναν και πέντε φορές περισσότερα ωραία πράγματα-απλά τα ωραία τα έχουμε αναλύσει τόσες ημέρες. Και νομίζω ότι ισχύει αυτό που λένε, είναι πιο χρήσιμο να βλέπεις τα λάθη σου μετά από νίκες. Κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, δυστυχώς οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν τέτοιες αδυναμίες, σε επίπεδο π.χ. αλληλοκάλυψης και «ενδοσυνεννόησης», καθότι ομάδα που χτίζεται τώρα και πρέπει σε χρόνο ρεκόρ να πετύχει τους στόχους της-αυτή την στιγμή την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα. Όμως, αν θέλουν να περάσουν τους Άγγλους πρέπει τουλάχιστον να περιορίσουν τις λάθος επιλογές σε ατομικό επίπεδο. Και να προσπαθήσουν όσο μπορούν να κρατήσουν τη συγκέντρωση τους ως το τελευταίο λεπτό, αφού στην Ελβετία δεν ήταν καλή η εικόνα στο τέλος με τις τρεις αλλαγές της Λουκέρνης να έχουν τρεις ευκαιρίες για γκολ μέσα στο τελευταίο δεκάλεπτο...

Όπως, όμως, είναι μονόδρομος για την ομάδα να ελαχιστοποιήσει τις επιπολαιότητες και τα εύκολα λάθη της, έτσι είναι μονόδρομος και για την εξέδρα η πλήρη και απόλυτη συμπαράσταση της εξέδρας προς την ομάδα. Το να γεμίσει την Πέμπτη το βράδυ το Καραϊσκάκη θα είναι κάτι ευχάριστο. Το να γίνει «καμίνι» Αυγουστιάτικα για τους Άγγλους θα είναι ακόμη πιο ευχάριστο. Αλλά κι αυτά ακόμη δεν αρκούν (!), για μία ομάδα που τώρα «φτιάχνεται»!

Δεν μου αρέσει και ποτέ δεν θα το κάνω, να υποδεικνύω εγώ στον κάθε οπαδό του Ολυμπιακού τι θα κάνει στο Καραϊσκάκη. Απλά ειλικρινά θα μου άρεσε π.χ. μετά από κάθε λάθος παίκτη του Ολυμπιακού να ακολουθούσε χειροκρότημα εμψύχωσης από την κερκίδα κι όχι εκδήλωση δυσφορίας-στην πρώτη περίπτωση ο παίκτης θα έπαιρνε τα πάνω του για την επόμενη προσπάθεια του, ενώ στη δεύτερη θα πήγαινε με την ψυχολογία πιο κάτω…

Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει αποδείξει πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του, ακόμη και στα πιο δύσκολα. Και τώρα είναι δύσκολα-και μόνο να σκεφθεί κανείς ότι ο αντίπαλος έχει έξι χρόνια τον ίδιο προπονητή, έχει δεμένο κορμό και προέρχεται κι από την Πρέμιερ Λιγκ…

Φέτος φαίνεται να γίνεται μία καλή προσπάθεια απ΄ όλους μέσα στο σύλλογο. Σε μία τέτοια προσπάθεια αναπόφευκτα θα έρθουν και αναποδιές μέσα στα παιχνίδια, ειδικά με τέτοιο αντίπαλο. Αν οι παίκτες έχουν τη βοήθεια του κόσμου είναι δεδομένο ότι μπορούν να τις αντιμετωπίσουν καλύτερα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.