Ο Ολυμπιακός μετά από καιρό…

Ο Ολυμπιακός μετά από καιρό…

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Ο Ολυμπιακός μετά από καιρό…

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Λουκέρνης και αναφέρεται σε όσα είδε μετά από καιρό, να εφαρμόζουν οι «ερυθρόλευκοι».

Μετά από καιρό οι παίκτες του Ολυμπιακού πατάνε περιοχή. Ένας στην επίθεση και σημαδέψτε τον με σέντρες, όπως βλέπαμε κάποτε, ευτυχώς δεν είδαμε!!! Τα καρέ του αντιπάλου γέμισαν κόκκινες φανέλες , τα επισκέφτηκαν τακτικά και κυρίως συστηματικά τα χάφ , οι πλάγιοι ,ο κάθε επιθετικός της ομάδας.

Αυτό δεν συνέβη επειδή οι ερυθρόλευκοι ξαφνικά απόκτησαν παίκτες ικανούς να πατήσουν τα καρέ του αντιπάλου. Όχι, και πέρσι και ακόμα παλιότερα ο Ολυμπιακός είχε ποδοσφαιριστές γι’ αυτήν την δουλειά. Απλά αυτό είναι το πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς.

Οι παίκτες, να μην έχουν μόνο στο μυαλό τους την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας , να μην μένουν στατικοί στον χώρο, να διαβάζουν τα κενά να δημιουργούν υπεροπλία στην περιοχή της αντίπαλης ομάδας. Το είδαμε πάμπολες φορές στο χθεσινό παιχνίδι.

Φέρτε στο μυαλό σας τις φάσεις των τερμάτων του Ολυμπιακού αλλά και τις χαμένες ευκαιρίες. Κόκκινες φανέλες σε κάθε σε κάθε περίπτωση , κόκκινες φανέλες έτοιμες να σκοράρουν.

Είναι αδύνατον με τόσους ποδοσφαιριστές στην αμυντική περιοχή της Λουκέρνης και συνεπώς του κάθε αντιπάλου , με τόσους απροσδόκητους επισκέπτες σε ρόλο επιθετικού, να μην σκοράρεις.

Μετά από καιρό απ’ εκεί που ο Ολυμπιακός δεν είχε σκόρερ έδειξε ότι έχει ποδοσφαιριστές να σκοράρουν και πολλοί μάλιστα βρέθηκαν σε θέση βολής. Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό. Όπως ότι η ομάδα δεν έχει δέσει και σκόραρε τέσσερεις φορές με σωστή κυκλοφορία.

Σκόραρε ο Χριστοδουλόπουλος γιατί έχει τον τρόπο, παραλίγο να το κάνει και ο Ποντένσε αν ήταν πιο προσεκτικός, τον Φορτούνη τον σταμάτησαν τα δοκάρια , στον χορό μπήκε και ο Τσιμίκας, σκόραρε και ο Γκερέρο που τόσα έχει ακούσει!

Αλλά τις φάσεις τις κυνηγά όλες με πείσμα και αυτό πιστώνεται στα θετικά του. Όπως και ο τρόπος να σκεπάζει την μπάλα έξω από την περιοχή. Περιφερειακός επιθετικός είναι, μην το ξεχνάμε…

Μετά από καιρό οι ερυθρόλευκοι παίζουν από τα άκρα. Το παιχνίδι τους ξεκινά από τα χαμηλά, από την άμυνα γιατί Ποντένσε και Χριστοδουλόπουλος έχουν…πλάτες πίσω τους.

Με την συνδρομή και ουσιαστική παρουσία του Τσιμίκα και του Ομάρ οι ερυθρόλευκοι γίνονται ακόμα πιο επιθετικοί και ακόμα πιο γρήγοροι στην εκδήλωση του επιθετικού τους πλάνου. Και μια που ανέφερα τον πιτσιρικά να συμπληρώσω πως το ποδοσφαιρικό θράσος του και η αυτοπεποίθηση στις δυνατότητες του είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Συνεχίζουμε..

Μετά από καιρό ο Ολυμπιακός έφτιαξε φάσεις, δημιούργησε καταστάσεις για να πετύχει γκολ , περισσότερες από τα 4 τέρματα που σημείωσε. Αυτό και αν δεν βλέπαμε το τελευταίο διάστημα στους ερυθρολεύκους.

Βλέπαμε ομάδα σφιχτή , συγκρατημένη, διστακτική , επιφυλακτική στις επιλογές της , ομάδα να κινείται περισσότερο πάνω στις ράγες ενός πλάνου και λιγότερο με το ένστικτο , το ταλέντο και την διάθεση των παικτών.

Αν φέρετε στο μυαλό σας το παιχνίδι των ερυθρολεύκων εύκολα θα διαπιστώσετε πόσες λίγες φορές οι παίκτες γύρισαν την μπάλα προς τα πίσω. Η μπάλα μπροστά γιατί μόνο έτσι θα βγει η ομάδα με τις γραμμές της συντεταγμένες μπροστά.

Όλα αυτά είναι δείγματα της φιλοσοφίας του προπονητή. Η ομάδα να παίξει επιθετικά να δημιουργήσει , να σκοράρει.

Είναι το ποδόσφαιρο που ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλο στο dna των ερυθρολεύκων , είναι το ποδόσφαιρο που αρέσει στους φίλους της ομάδας. Ο Μαρτίνς αν και είναι ακόμα νωρίς , δείχνει να έχει πιάσει των σφυγμό της ομάδας και των φιλάθλων.

Μετά από καιρό ο Ολυμπιακός έπαιξε γρήγορα , έπαιξε με την μια , μετά από καιρό έδειξε διάθεση να μην βασανίσει το τόπι! Μετά από καιρό είδαμε τα κεντρικά χαφ να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και να βγάζουν δουλειά.

Μετά από καιρό ο Ολυμπιακός είχε τον Φορτούνη κεφάτο , ορεξάτο και δημιουργικό. Να αγωνίζεται όχι μόνο με τα πόδια, αλλά με το μυαλό. Κι αυτό γιατί ο ρόλος του ήταν ελεύθερος. Αυτό που ποδοσφαιρικά του ταιριάζει περισσότερο , αυτό που επιθυμεί και ο ίδιος.

Δεν έπαιξε λίγο μέσα- αριστερά , λίγο μέσα-δεξιά, λίγο επιτελικός , λίγο ανασταλτικός , λίγο μεσοεπιθετικός, λίγο αστυνομικός και λίγο ναυτικός. Εκεί πίσω από τους επιθετικούς στο άξονα επιφορτισμένος να καλύπτει τον χώρο , με την βρώμικη δουλειά να την κάνουν άλλοι.

Χωρίς το άγχος που πάω και τι κάνω, μεγαλούργησε. Θα πούνε κάποιοι ότι ωραία όλα αυτά αλλά καλό είναι να αναλογιστούμε και την δυναμικότητα της αντιπάλου ομάδας. Συμφωνώ!

Όποιοι θριαμβολογούν μετά από μια τέτοια νίκη , είναι εκτός τόπου και χρόνου! Αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να παραβλέψεις τα όποια θετικά.

Και θετικό για μένα είναι πως με τον τρόπο που αγωνίστηκαν οι ερυθρόλευκοι έδειξαν ως πρωταρχικό τους σκοπό να θεραπεύσουν τις παθογένειες του πρόσφατου παρελθόντος. Ότι επιστρέφουν στην φιλοσοφία του ποδοσφαίρου που τους ταιριάζει!

Σίγουρα δεν προκαλεί σοκ και δέος η Λουκέρνη , σίγουρα είναι αντικειμενικά ομάδα χαμηλής δυναμικότητας. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι στο κοντινό παρελθόν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε ομάδες λιγότερο ανταγωνιστικές απ’ τον ίδιο και ή τις κέρδισε με αναστεναγμούς και σταυροκοπήματα προκαλώντας προβληματισμούς ή έπαθε ζημιές αξιομνημόνευτες.

Ο Ολυμπιακός σίγουρα έχει αδυναμίες και πολλά να διορθώσει ακόμα. Η αξιοπιστία πχ του κεντρικού αμυντικού διδύμου είναι ένα απ’ αυτά. Οι ομάδες που έρχονται σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με την Λουκέρνη , είναι σύνολα με υψηλά μπάτζετ , ανταγωνιστικά και φιλόδοξα.

Αλλά όταν βαδίζεις απ’ την αρχή στον σωστό δρόμο , τότε όλα σίγουρα είναι πιο εύκολα. Μιλάμε εξάλλου για το πρώτο παιχνίδι της σεζόν επί ευρωπαϊκού εδάφους , αναφερόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου. Πόσο έτοιμος να είσαι , πόση μπαλάρα να παίξεις;

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα κρίνουμε , με βάση αυτά που είδαμε. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Θα αγωνιστούν και άλλοι παίκτες που χθες δεν πάτησαν χορτάρι, οι δυνατότητες των οποίων δεν αμφισβητούνται.

Προσθέστε επίσης και την περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση. Κι αν τα ονόματα είναι αυτά που κυκλοφορούν στην πιάτσα, σίγουρα οι ερυθρόλευκοι θα εμφανιστούν ακόμα πιο ανταγωνιστικοί.

Εντάξει το ανταγωνιστικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ σχετικό και συζητήσιμο όταν μιλάμε για τις ομάδες μας. Το κυριότερο όμως κατά την προσωπική μου άποψη και σύμφωνα με τα πλάνα του Μαρτίν είναι ότι ο Ολυμπιακός δείχνει σημάδια να εμφανιστεί και πάλι όπως κάποτε , ελκυστικός στις τέσσερεις γραμμές του γηπέδου.

Ας στηρίξουν λοιπόν οι φίλοι του Ολυμπιακού την προσπάθεια και ας περιμένουν.

Ενας ελκυστικός και αρκούντως ανταγωνιστικός Ολυμπιακός δεν είναι και λίγο μετά απ’ όσα έχουν δει τα ματάκια τους τον τελευταίο καιρό, ακόμα κι όταν η ομάδα κέρδιζε τίτλους!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!