Ο Ολυμπιακός με 9 νέα πρόσωπα κι οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ με 10 από πέρσι…

Ο Ολυμπιακός με 9 νέα πρόσωπα κι οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ με 10 από πέρσι…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta την πραγματικότητα για τον Ολυμπιακό ενόψει των πρώτων φετινών επίσημων αγώνων του.

Επιστροφή* πονταρίσματος στον αγώνα Ολυμπιακός - Λουκέρνη , αν o Γκερέρο σκοράρει το πρώτο γκολ στην αναμέτρηση! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Για να είμαστε ειλικρινείς, τα χθεσινά αποτελέσματα του ΠΑΟΚ (ως συνέχεια της πρόκρισης του επί της Βασιλείας) και της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, αύξησαν την πίεση στον Ολυμπιακό για πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ επί της Λουκέρνης, ομάδας σίγουρα εντελώς άλλου διαμετρήματος από την Σπαρτάκ Μόσχας και τη Σέλτικ.

Όταν οι δύο ανταγωνιστές σου, που παρεμπιπτόντως έδειξαν πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας κι έκαναν πειστικές εμφανίσεις σε ένα πραγματικά δύσκολο επίπεδο, δείχνουν έτοιμοι να περάσουν αυτούς τους αντιπάλους, ασφαλώς και δεν θα είναι η…ωραιότερη εξέλιξη εσύ να αποτύχεις να περάσεις τον συγκεκριμένο δικό σου αντίπαλο σε μία κατώτερη διοργάνωση.

Πέραν, όμως, των εντυπώσεων, υπάρχει κι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΠΑΟΚ κι η ΑΕΚ είχαν χθες ένα νέο πρόσωπο στην ενδεκάδα τους, αντίστοιχα τον Χατσερίδη και τον Οικονόμου. Έπαιξαν δηλαδή ουσιαστικά με τις περσινές ενδεκάδες τους. Ο ΠΑΟΚ με τον ίδιο προπονητή που έχει εδώ και 12 μήνες, η ΑΕΚ με νέο προπονητή, Έλληνα, που ακολουθεί την ίδια συνταγή με τον Χιμένεθ και έχει και τους ίδιους παίκτες, σε αυτή την πρώτη φάση. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός θα έχει απόψε καινούργιο προπονητή, που πρώτη φορά δουλεύει στην Ελλάδα κι εννιά νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα του σε σχέση με το φινάλε της περασμένης σεζόν.

Δεν είναι θέμα να ψάξουμε να βρούμε δικαιολογία για τον Ολυμπιακό-είναι απλά καταγραφή μίας πραγματικότητας. Μία εντελώς νέα ομάδα δίνει σήμερα τον πρώτο επίσημο αγώνα της-και δη με αντίπαλο που έχει τρία παιχνίδια πρωταθλήματος στα πόδια του.

Ο Γιαννιώτης παίζει πρώτη φορά επίσημο ματς με τον Ολυμπιακό και σε όλη την προετοιμασία την αμυντική τετράδα Ομάρ, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκα την είχε μπροστά του σε δύο παιχνίδια…

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο Μιράντα-Βούκοβιτς έχει μαζί κάτι λίγο πάνω από δύο 90λεπτα…

Η επιθετική τριπλέτα Ποντένσε, Γκερέρο, Λάζαρος έχει παίξει μαζί 90 λεπτά…

Αυτά είναι τα δεδομένα που ισχύουν στον Ολυμπιακό για το πρώτο του παιχνίδι. Ακόμη κι οι παίκτες του πάγκου δεν έχουν υψηλό βαθμό ετοιμότητας, καθώς π.χ. ο Ανσαριφάρντ κι ο Χατζισαφί έχασαν το μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας λόγω Μουντιάλ.

Δεν διαφωνώ-ο Ολυμπιακός πρέπει να αποκλείσει τη Λουκέρνη. Αλλά μακάρι να βγω ψεύτης, το έργο του θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, όσο δεν το πιστεύει κανείς άλλος πλην του Πέδρο Μαρτίνς, που έχει μελετήσει τους Ελβετούς και ξέρει και επακριβώς που είναι η ομάδα του.

Προσωπικά θα ήμουν ευχαριστημένος με μία οποιαδήποτε νίκη του Ολυμπιακού απόψε, ακόμη κι οριακή: 2-1, 3-2 και φυσικά 1-0. Δεν λέω ότι δεν θα ήθελε ένα σκορ πρόκρισης η, ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να το πετύχει. Όμως, πάντοτε κοιτάζω τα δεδομένα ενός αγώνα. Και τα δεδομένα είναι, καλώς η, κακώς, όπως τα ανέλυσα παραπάνω, συν κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Μέσα στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός στα 17 τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια του σε ένα διάστημα πάνω από τρία χρόνια, έχει μόλις μία «καθαρή» νίκη, το 4-1 επί της Αστάνα, σε ένα παιχνίδι που του είχαν πάει όλα δεξιά (3-0 στο 30’…). Οι λιγοστές (τρεις) άλλες νίκες του ήταν με 2-1: επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ με γκολ στο 93’, επί της Ριέκα με γκολ στο 94’ και επί της Αρούκα στην παράταση…Στα υπόλοιπα παιχνίδια του έφερε εφτά ισοπαλίες με Ντνίπρο 2-2, Μπερ Σέβα 0-0, Γιάνγκ Μπόϊς 1-1, Οσμάνλισπορ 0-0, Μπεσίκτας 1-1, Παρτιζάν 2-2, Μπαρτσελόνα 0-0 και έχασε έξι φορές, από Μπάγερν 0-3, Άρσεναλ 0-3, Άντερλεχτ 1-2 (παράταση), ΑΠΟΕΛ 0-1, Σπόρτινγκ 2-3 και Γιουβέντους 0-2.

Ετούτη είναι η αλήθεια και δεν μπορούμε να την παραγράψουμε. Και πρέπει να παρατηρήσουμε ότι από αυτά τα 17 παιχνίδια μόνο τέσσερα ήταν με αντιπάλους άλλου επιπέδου. Κι άντε να βάλουμε και τρία παιχνίδια με ομάδες θεωρητικά του ίδιου βεληνεκούς. Τι μας λέει αυτό το δεδομένο; Ότι πολύ απλά ο Ολυμπιακός παρότι δεν μπορεί απόψε να είναι έτοιμος σε υψηλό βαθμό, πρέπει να βάλει πραγματικά τα δυνατά του αναφορικά με τη συγκέντρωση, τη σοβαρότητα, την αποφασιστικότητα του. Γιατί βλέπουμε π.χ. ότι αποτελεί σπάνιο φαινόμενο να κρατήσει πίσω το μηδέν, κάτι που ειδικά στα διπλά νοκ άουτ παιχνίδια μετράει πολύ.

Δεν υποστηρίζει κανείς ότι έχει να παίξει με κανένα…θηρίο. Και μόνο ότι η Λουκέρνη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία της δεν έχει πανηγυρίσει ποτέ πρόκριση, έστω σε αυτές τις όχι πολλές φορές που μπόρεσε να το δοκιμάσει, λέει πολλά. Όμως, οι Ελβετοί έχουν τεράστιο κίνητρο να κάνουν ό,τι δεν έχουν ξανακάνει ποτέ κι έχουν πρωτίστως δύο σοβαρά πλεονεκτήματα: πρώτον ότι σε σχέση με την περασμένη σεζόν δεν έχουν αλλάξει παρά δύο παίκτες (γκολκίπερ και σέντερ φορ, ο οποίος μάλλον θα είναι στον πάγκο) και δεύτερον έχουν άλλο ρυθμό, με τρία παιχνίδια πρωταθλήματος στα πόδια τους.

Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που κρίνεται σε κάθε παιχνίδι της. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όπως είναι όμως ξεκάθαρο ότι η νέα προσπάθεια του Ολυμπιακού δεν μπορεί να κριθεί Αύγουστο μήνα. Ούτε ο προπονητής, ούτε οι παίκτες, εκ των οποίων κάποιοι (π.χ. Νάτχο, Μεριά) ακόμη δεν ξέρουν τα ονόματα των άλλων συμπαικτών τους. Όποιος, οπαδός, δημοσιογράφος, ακόμη κι η διοίκηση, κρίνει την ομάδα Αύγουστο μήνα, απλά θα κάνει λάθος.

Γνώμη μου είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει πάρει καλούς παίκτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να πάρει κι άλλους-κι ότι κάποιες κινήσεις καθυστέρησαν-για συγκεκριμένους λόγους, αλλά καθυστέρησαν. Όμως, τη δουλειά που έχει γίνει και γίνεται, δεν μπορούμε να την κρίνουμε τώρα.

Την προσπάθεια, ωστόσο, σε κάθε ματς ασφαλώς και είμαστε υποχρεωμένοι να την κρίνουμε. Και περιμένουμε απόψε αν μη τι άλλο την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια απ΄ όλους…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.