Η Λουκέρνη ψάχνει την πρώτη της πρόκριση ever, αλλά…

Η Λουκέρνη ψάχνει την πρώτη της πρόκριση ever, αλλά…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta μία πρώτη προσέγγιση της κλήρωσης του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ.

Κανονικά αυτό που πρέπει να πεις είναι ότι αν δεν μπορείς, ως Ολυμπιακός, να περάσεις τη Λουκέρνη, καλύτερα κάτσε σπίτι σου.

Εγώ προτιμάω, πάντως, να μελετάω τα δεδομένα.

Πρώτον. Η Λουκέρνη έχει μηδαμινή δυναμική στην Ευρώπη μπροστά σε αυτή του Ολυμπιακού. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Άλλωστε, στο ranking της ΟΥΕΦΑ ο Ολυμπιακός είναι Νο 29 κι η Λουκέρνη Νο 168.

Δεύτερον. Οι Ελβετοί θα έχουν ήδη στα πόδια τους τρία παιχνίδια πρωταθλήματος, ερχόμενοι στο Καραϊσκάκη στις 9 Αυγούστου, ενώ ο Ολυμπιακός θα δίνει τον πρώτο του επίσημο αγώνα. Κι η αγωνιστική ετοιμότητα σε αυτό το σημείο της σεζόν παίζει σοβαρό ρόλο.

Τρίτον. Η Λουκέρνη ήταν την περασμένη σεζόν η τρίτη δύναμη του ελβετικού πρωταθλήματος κι ο Ολυμπιακός, ατυχώς, η τρίτη δύναμη του ελληνικού πρωταθλήματος. Η δε Ελβετία σε συλλογικό επίπεδο είναι Νο 12 στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, ενώ η Ελλάδα είναι Νο 15. Άρα, οποιαδήποτε υποτίμηση της θα είναι κάτι τραγικό.

Τέταρτον. Η Λουκέρνη ποτέ δεν έχει κάνει πρόκριση στα Κύπελλα Ευρώπης! Τουλάχιστον από το 2000 που κοίταξα. Τότε είχε αποκλειστεί, στο Ίντερ Τότο από την ισλανδική Λέϊφτουρ (2-2 έξω, 4-4 μέσα!). Πιο τακτική παρουσία όμως στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για την ακρίβεια στα προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ, έχει τα τελευταία χρόνια: το 2010 αποκλείστηκε από την ολλανδική Ουτρέχτη (0-1 έξω, 1-3 μέσα), το 2012 από τη βελγική Γκενκ (2-1 μέσα, 0-2 έξω), το 2014 από την σκοτσέζικη Σεντ Τζόνστον (1-1 μέσα κι 1-1 έξω), το 2016 από την ιταλική Σασουόλο (1-1 μέσα, 0-3 έξω) και το 2017 από την Όσιγεκ Κροατίας (0-2 έξω, 2-1 μέσα).

Λοιπόν όχι σε ομίλους δεν έχει παίξει η Λουκέρνη, αλλά ούτε πρόκριση δεν έχει κάνει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αφενός μεν ο Ολυμπιακός πρέπει να την περάσει, αφετέρου δε ότι οι Ελβετοί θα τα δώσουν όλα για να γράψουν ιστορία. Κι οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να την ζυγίσουν σωστά ως αντίπαλο. Μην ξεχνάμε ότι πριν δύο χρόνια, ένας Ολυμπιακός πιο δυνατός, είχε αποκλείσει οριακά την τότε Νο 2 στην Ελβετία, την Γιάνγκ Μπόϊς, πλέον νέα πρωταθλήτρια, με 1-0 στην Ελβετία κι 1-1 στο Καραϊσκάκη…

Στις μεταγραφές έχασε τον βασικό της γκολκίπερ (Όμλιν), τον οποίο πήρε η Βασιλεία και τον Βόσνιο πολύ βασικό της μέσο Κριεζίου (πήγε στη Ζυρίχη). Και ψάχνει να ενισχυθεί τώρα με παίκτες, πιο έμπειρους. Ο καλύτερος της είναι ο Αυστραλός διεθνής (έπαιξε και στα τρία ματς στο Μουντιάλ) Γιούριτς, που προς το παρόν είναι τραυματίας.

Πάνω απ΄ όλα, όμως, ο Ολυμπιακός πρέπει να φροντίσει να εκμεταλλευθεί τις 18 ημέρες που θα έχει μπροστά του ως τις 9 Αυγούστου, για να είναι όσο το δυνατό πιο έτοιμος. Και σίγουρα πολύ πιο έτοιμος απ΄ ότι ήταν στα φιλικά του Βελγίου, στα οποία στέκονταν σαν ομάδα πραγματικά ενός καλού επιπέδου μόλις για μισή ώρα. Η μισή ώρα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν αρκεί.

Άσε που ήρθε έτσι η συγκυρία κι ο ΠΑΟΚ παίζει με την πέρσι μόνιμη πρωταθλήτρια Ελβετίας (αλά Ολυμπιακός στην Ελλάδα) Βασιλεία. Και δεν θα ήταν, ας το πούμε έτσι, ωραίο για τον Ολυμπιακό να αποκλειστεί αυτός από τη Λουκέρνη, πόσο δε μάλλον αν ο ΠΑΟΚ έχει περάσει τη Βασιλεία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.