Στο παγωμένο Κίεβο (και) το ταξίδι συνεχίζεται...

Στο παγωμένο Κίεβο (και) το ταξίδι συνεχίζεται...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Στο παγωμένο Κίεβο (και) το ταξίδι συνεχίζεται...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης blogάρει από την Ουκρανία για την προσπάθεια της ΑΕΚ με την Ντινάμο, αναλύει την ευρωπαϊκή πορεία, τη συνέχεια αυτής και έχει υστερόγραφα...

Σεβίλλη-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Με ειδική προσφορά*! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ήταν δυο του Αυγούστου όταν η Ένωση ταξίδευε για πρώτη φορά ξανά στην Ευρώπη και την Μόσχα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ στο... σπίτι της σε μια ρεβάνς που λόγω της εξέλιξης στο πρώτο παιχνίδι των δυο ομάδων στο ΟΑΚΑ, της νίκης των Ρώσων φυσικά, προφανώς και δεν είχε τεράστιο ενδιαφέρον αφού τα παιδιά του Χιμένεθ έπρεπε να πετύχουν ένα... θαύμα. Κάτι που δεν έγινε ποτέ... Μπορεί ο δρόμος για τα αστέρια του Champions League να μην ήταν... ανοιχτός για την ΑΕΚ, όμως, υπήρχε και εκείνος για το Europa League.

Οι «κιτρινόμαυροι» ήταν απόλυτα αποφασισμένοι... Δεν θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη με αντίπαλο σε διπλά -νοκ άουτ- ματς την Μπριζ. Η επιστροφή της Ένωσης (και) στην Ευρώπη δεν ήταν κάτι που διαπραγματευόταν κανείς στο «κιτρινόμαυρο» ποδοσφαιρικό τμήμα και αυτό επιβεβαιώθηκε στο χορτάρι. Οι παίκτες του Μανόλο προκρίθηκαν με πανηγυρικό τρόπο σε βάρος της πρωτοπόρου (και ιδιαίτερα φορμαρισμένης) Βελγίου: ισοπαλία στο Μπριζ και εμφατικό 3-0 στο ΟΑΚΑ με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σιμόες...

Τότε άρχισαν όλα... Η ΑΕΚ ήταν δεδομένο ότι στόχευε και πιο μακριά. Δεν της αρκούσε μια απλή συμμετοχή σε φάση των ομίλων παρά το γεγονός ότι είχε να το πετύχει και να το ζήσει τουλάχιστον δέκα χρόνια. Η Ευρώπη και η εξέλιξη (και στη βαθμολογία στην UEFA) των ελληνικών ομάδων που συμμετείχαν σε αυτή απέδειξαν και επιβεβαίωσαν πόσο σημαντική ήταν η απουσία της μεγάλης Κυρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη ζημιά που υπέστη μαζί της και το εγχώριο «προϊόν». Δεν χρειάστηκε παρά μια ακόμη παρουσία της στο Europa για να το εμπεδώσει και ο πλέον ανίδεος με το ποδόσφαιρο και την αξία παρουσίας ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μια νίκη και μια ισοπαλία με Μπριζ και η συνέχεια ο όμιλος: Ριέκα, Αούστρια Βιέννης και φυσικά Μίλαν. Το ταξίδι συνεχιζόταν και η κλήρωση έδειχνε ότι μπορεί να 'χει και ουσιαστικό μέλλον στη διοργάνωση η ομάδα του Σεβιγιάνου τεχνικού. Θα χρειαζόταν πολλή προσοχή, μπόλικη συγκέντρωση και επιθυμία, αλλά και υπέρβαση... Η ΑΕΚ επέστρεφε σε διοργάνωση της Ευρώπης έπειτα από δέκα χρόνια και δεν ήταν καθόλου εύκολο να υπενθυμίσει άμεσα σε όλους το μέγεθός της και να αποδείξει – επιβεβαιώσει το βάρος της φανέλας της εκτός συνόρων...

Η ομάδα που ΔΕΝ θα άντεχε μετά τον Σεπτέμβριο με... τρία καρπούζια κάτω από δυο μασχάλες έκανε όλα όσα έπρεπε για να διαχειριστεί κάθε διοργάνωση ξεχωριστά και να παραμείνει ζωντανή σε όλες, όχι απλά μετά και τον Σεπτέμβριο, αλλά έως την άφιξη του δεύτερου μήνα, του νέου χρόνου. Ιούλιο ξεκίνησε να παίζει και έχει φτάσει Φεβρουάριο στο Κίεβο να διεκδικεί με την Ντινάμο στο 50-50 (για μένα) στο 60-40 για τους περισσότερους (λόγω του σκορ στο ΟΑΚΑ αφού ήταν ισόπαλο με γκολ για τους Ουκρανούς, fair enough) την πρόκριση στους «16» του Europa League. Πολύ καλά, αν όχι εξαιρετικά, για την ΑΕΚ όπως αποδεικνύεται άλλωστε από τις 100 περίπου θέσεις που έχει σκαρφαλώσει σε μία σεζόν στη λίστα της UEFA και το γεγονός ότι ήδη προσφέρει περισσότερους βαθμούς από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα φέτος στη χώρα.

Πλέον το ημερολόγιο είναι στην 21η Φλεβάρη του 2018 και η ΑΕΚ κατάφερε να προκριθεί όπως προαναφέραμε χωρίς να γνωρίσει ήττα. Διπλό στην Κροατία και ισοπαλίες με Μίλαν (μέσα – έξω), Αούστρια (το ίδιο) και Ριέκα στο ΟΑΚΑ... Αρκετά αποτελέσματα για να την οδηγήσουν στους «32»... Μένει να δούμε αν το γκολ του Αϊντάρεβιτς προ ημερών, ούτε εβδομάδα δεν πέρασε, στο ΟΑΚΑ θα είναι αρκετό σε συνδυασμό με το σκορ που θα φέρει αύριο, εδώ (και πιο συγκεκριμένα στο «Ολιμπίνσκι») η Ένωση για να συνεχίσει το ταξίδι της στο Europa και μέχρι όπου την βγάλει...

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να περιμένει να της χαμογελάσει τούτη τη φορά λίγο περισσότερο η θεά Τύχη. Όσο δεν της το έκανε στο ΟΑΚΑ με τον ίδιο αντίπαλο αφού, όπως όλοι αναγνώρισαν, η ΑΕΚ ήταν αρκετά καλύτερη, έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο στο δεύτερο ημίχρονο και άξιζε να πάρει τη νίκη... Σίγουρα να μη χάσει με ένα σουτ στην εστία από τον αντίπαλο, όπως και έγινε. Όμως η απόλυτη απόδοση δικαιοσύνης θα έχει έρθει μόνο αν η Ένωση καταφέρει και φύγει από δω με την πρόκριση.

Εδώ είμαστε λοιπόν, στο παγωμένο Κίεβο. Εδώ (και) το ταξίδι συνεχίζεται...

Υγ: Μια ακόμη απόλυτη επιτυχία της ΑΕΚ, ένα ακόμη... ντοκουμέντο ότι επέστρεψε παντοιοτρόπως στην κανονικότητά της, είναι το γεγονός ότι όλοι (φίλοι της, φίλαθλοι γενικά και στην ίδια την ομάδα) πιστεύουν ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ότι έρχεται εδώ, σε μια ομάδα με ευρωπαϊκά τρόπαια, άρα με βαριά φανέλα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας πάρα πολλές ελπίδες πρόκρισης παρά το 1-1 του πρώτου αγώνα. Πολλοί δε θεωρούν ότι θα περάσει, ότι το 'χει και θα τα καταφέρει απέναντι στους Ουκρανούς, πως είναι καλύτερη. Το πιστεύουν και ενώ γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε εδώ, στην Ουκρανία και η ΑΕΚ θα αγωνιστεί δεδομένα χωρίς τους Βράνιες – Λιβάια που είναι τιμωρημένοι, Λόπες – Κονέ – Τσόσιτς λόγω τραυματισμών (δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά τους Μάνταλο και Γιόχανσον), τη στιγμή που δεν γινόταν να δηλωθούν και οι Χουλτ – Μοράν! Αυτό κι αν αποδεικνύει το πόσο ΤΕΡΑΣΤΙΑ αξία έχει το έως και σήμερα αήττητο σερί που τρέχει η ΑΕΚ (και γράφει 24 ματς!!!) εντός κι εκτός συνόρων και όχι μόνο στο... χωριό!

Υγ2: «Θα ξεκινήσει τον Αραούχο;», «θα το πάει όπως στο ΟΑΚΑ με Κλωναρίδη και Γιακουμάκη;», «θα αφήσει έξω τον Λάζαρο;» και πολλές άλλες αντίστοιχες ερωτήσεις που αφορούν τον Μανόλο και τις αυριανές επιλογές του. Όλα θα τα δούμε στο χορτάρι την ώρα που πρέπει... Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σεβιγιάνος τεχνικός δεν δουλεύει εδώ και ένα μήνα για αυτό το ματς μόνο. Αλλά σχεδιάζει και δουλεύει την ομάδα του για να αντιμετωπίσει σε τρία ματς τον Ολυμπιακό και να τον... τελειώσει για φέτος αγωνιστικά σε όλους τους θεσμούς. Για να υποδεχτεί τον Αστέρα προτού έρθει και η Ντινάμο και ακολουθήσει η Ξάνθη. Για να παίξει στο Κιέβο για την πρόκριση και να έχει έτοιμη την ομάδα για το πλέον κρίσιμο (περισσότερο κι απ' αυτό στην Τούμπα) τεστ της σεζόν για το πρωτάθλημα στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο... Δεν είναι έτσι απλό, αυτό εννοώ!

Υγ3: Τα ψηλά και δυνατά κορμιά της αντιπάλου, είναι ένας σημαντικός αντίπαλος για την ΑΕΚ, όπως και το κρύο, η παγωνιά, οι συνθήκες που δεν συνηθίζουν να βιώνουν οι ελληνικές ομάδες γενικά... Το ατού των «κιτρινόμαυρων» ο ρυθμός και το φορμάρισμα που έχει έρθει ξανά την κατάλληλη εποχή για την ομάδα του Χιμένεθ. Όλα ορθάνοιχτα... Σ' αυτά τα ματς συνήθως ένα πράγμα στο τέλος της... ημέρας κάνει τη διαφορά: ποιος το ήθελε περισσότερο. Και ο διαιτητής...

Υγ4: Περισσότεροι από 400 αναμένεται να είναι οι φίλοι της ΑΕΚ εδώ στο Κίεβο αύριο. Ήδη υπάρχουν πάνω από 200 εδώ στην Ουκρανία. Το θέμα είναι να πάνε όλα καλά και να πανηγυρίσουν χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο. Σε μια χώρα που δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της επιλέγουν την άκρα δεξιά μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς πόσο αρεστό είναι το ξένο! Το νιώθεις στο πετσί σου με το που πατάς, με την πρώτη ματιά που μπορεί να ανταλλάξεις.

Υγ5: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το γήπεδο εγκρίθηκε. Θα μπουν 20 εκατ. ευρώ ζεστά και οι εργασίες τρέχουν ήδη ξανά στην Νέα Φιλαδέλφεια... Όταν αυτό γίνει, όταν το... σπίτι μας είναι πραγματικότητα ξανά, τότε θα έχουν κατακτηθεί ταυτόχρονα δέκα πρωταθλήματα (θα γίνει στα λόγια, θα γίνει και στην πράξη). Απλά θα χρειαστεί τελικά να πανηγυρίσουμε και ένα στο ΟΑΚΑ, με την κούπα εννοώ, γιατί του 2008 το πήραμε αλλά νταηλίκη το έδωσαν σε άλλον το τρόπαιο και τα μύρια του Champions League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...