Η ανασκόπηση του Europa League για το 2017 (pics & vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Η ανασκόπηση του Europa League για το 2017 (pics & vids)

bet365

Από την... λάμψη της απουσίας του Ζλάταν στον τελικό της Στοκχόλμης, στο «τρένο» της Έστερσουντ. Το 2017 αποχώρησε και το gazzetta.gr κάνει το flash-back στις στιγμές του Europa League που ξεχώρισαν μέσα στον παλιό τον χρόνο!

Οι ανασκοπήσεις πάντοτε έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

Επαναφέρουν στη μνήμη γεγονότα που για κάποιο λόγο μπορεί να είχαν διαφύγει τελείως από τη σκέψη, υπενθυμίζουν καταστάσεις που εντυπωσιάζουν κάθε φορά και φυσικά, τα πάντα περιτριγυρίζονται από γκολ!

Εξετάζοντας το δεύτερο μισό της περσινής αγωνιστικής περιόδου (2016-2017) και το πρώτο μισό του τρέχοντος τουρνουά (2017-2018) το gazzetta.gr κάνει την αναδρομή σε όσα ξεχώρισαν από τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση εντός του περασμένου ημερολογιακού έτους, με τον θεσμό να έχει τα... δικά του αστέρια.

Λίγο διαφορετικά από αυτά του άλλου, του μεγάλου σεντονιού, αλλά πάντοτε φροντίζει και αυτός ο θεσμός να προκαλεί το ενδιαφέρον...

Για το Μάντσεστερ και τις ψυχές...

Μια μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε συναυλία της ποπ τραγουδίστριας, Αριάνα Γκράντε, στο Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ διεκδίκησε και πήρε το ευρωπαϊκό τρόπαιο στον μεγάλο τελικό κόντρα στον Άγιαξ, στη «Friends Arena» της Στοκχόλμης. Έχοντας δει τον... χάρο με τα μάτια της στον επαναληπτικό των ημιτελικών απέναντι στη Θέλτα, οι «κόκκινοι διάβολοι» έφτασαν στο 2-0 επί του Άγιαξ σε μια μάχη που αποδείχθηκε άνεση, λόγω της διαφοράς επιπέδου των δύο κλαμπ. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έκλεισε τη σεζόν με τρεις τίτλους, αφού πέραν του Europa League, είχε πάρει και το Λιγκ Καπ Αγγλίας, ενώ πανηγύρισε και για το Community Shield, τον Αύγουστο του 2016... Πογκμπά και Μκιταριάν οι σκόρερ του τελικού, σ' ένα ματς που έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός πως οι περισσότεροι που ταξίδεψαν με την αποστολή της Γιουνάιτεντ αλλά δεν μπορούσαν ν' αγωνιστούν λόγω τραυματισμού, γέμισαν τον αγωνιστικό χώρο... πατερίτσες.

Το πανό που «κέρδισε» τον Ζλάταν

Ένας... μικρός θεούλης, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήθελε σαν τρελός να συνεχίσει να βλέπει τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με τη φανέλα της ομάδας και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, όπως φυσικά συνέβη, αφού ο Σουηδός είναι και φέτος μέλος του ρόστερ. Σ' εκείνο τον τελικό του Europa League, λοιπόν, εμφανίστηκε στην εξέδρα των φίλων των «κόκκινων διαβόλων» ένα πανό με το οποίο ένας οπαδός δήλωνε στον Σουηδό ότι αν παρέμενε στο «Ολντ Τράφορντ», θα του επέτρεπε να... βρεθεί ερωτικά με τη σύζυγό του. Ο Ζλάταν, αν και δεν το συνηθίζει, το βρήκε πολύ αστείο και φυσικά φωτογραφήθηκε μπροστά στο πανό! Δεν ξέρουμε αν ο συγκεκριμένος οπαδός το μετάνιωσε ή τι μπορεί να έγινε, αλλά αναμφίβολα ήταν από τα highlights του θεσμού, στο πρώτο μισό του 2017.

Αειθαλής και... πυροβόλο ο Αντούριθ

Ακόμα κι αν σε λίγο καιρό κλείσει τα 37, ο Άριτζ Αντούριθ δείχνει πως ο έρωτας με τα... αντίπαλα δίχτυα, δεν «πεθαίνει» ποτέ. Ο αειθαλής στράικερ της Αθλέτικ Μπιλμπάο, με γκολ και απέναντι στον Παναθηναϊκό στα προκριματικά της διοργάνωσης για τη φετινή σεζόν, έχει πλέον αναδειχθεί από το σύστημα αξιολόγησης της UEFA ως ο κορυφαίος παίκτης στη φάση των ομίλων του Europa League για την αγωνιστική περίοδο 2017-2018! Ο Βάσκος σκόραρε πέντε φορές σε έξι αγώνες και οδήγησε την προβληματική, φέτος, ομάδα του, στη φάση των «32».

Ο Αντούριθ μετράει πλέον 23 γκολ στο Europa και σε αυτή τη μορφή της διοργάνωσης είναι δεύτερος σκόρερ πίσω μόνο από τον Ραδαμέλ Φαλκάο. Γενικότερα όμως μαζί με το Κύπελλο UEFA και τα προκριματικά, ο επιθετικός των Βάσκων είναι στην 5η θέση όλων των εποχών πίσω μόνο από τους Χένρικ Λάρσον (40 γκολ), Κλάας-Γιαν Χούντελαρ (34), Ραδαμέλ Φαλκάο (31) και Γκερντ Μίλερ (29).

Ο Αρσέν... συστήθηκε ξανά με τον θεσμό

Μια πολύ πρωτόγνωρη κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή της Άρσεναλ στο φετινό Europa League, από τη στιγμή που είχε συνηθίσει παίζει μονάχα τα βράδια της Τρίτης ή της Τετάρτης... Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ έμεινε εκτός των θέσεων που οδηγούσαν στο Champions League λόγω και της... εκρηκτικής κατάστασης που επικρατούσε στην ομάδα στο φινάλε της περασμένης σεζόν και κάπως έτσι βρέθηκε στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση για πρώτη φορά έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια! Φυσικά, τότε ήταν το Κύπελλο UEFA και η συμμετοχή των «κανονιέρηδων» στον μεγάλο τελικό απέναντι στη Γαλατασαράι, για να παίξουν το παρθενικό τους ματς στο τουρνουά ως Europa League, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Την τελευταία φορά που είχαν μείνει εκτός τετράδα της Premier League και έχασαν τη δυνατότητα να... κουνήσουν το σεντόνι με τ' αστέρια, ήταν στο φινάλε της ποδοσφαιρικής χρονιάς 1996-1997...

Το θαύμα της Έστερσουντ

Πέντε ματς στη φάση των ομίλων και... πλώρη για τους «32»! Οι απίστευτοι Σουηδοί της Έστερσουντ αποτελούν τη μεγάλη έκπληξη για φέτος στο Europa League, βιώνοντας το δικό τους... παραμύθι με την πορεία που έχουν πραγματοποιήσει και το γεγονός πως θα συμμετέχουν στο τουρνουά και το νέο έτος. Από τα παιχνίδια των προκριματικών, τη μεγαλειώδη πρόκριση εις βάρος της Γαλατασαράι των σπουδαίων μεταγραφών και των πολλών εκατομμυρίων, στην επιτυχία απέναντι στον ΠΑΟΚ στα play-offs της διοργάνωσης και το τεράστιο επίτευγμα της εξασφάλισης μιας θέσης για τον γύρο των νοκ-άουτ! Το σύνολο του Γκρέιαμ Πότερ, κατάφερε στα 11 ευρωπαϊκά του ματς να σημειώσει μόνο δυο ήττες, στις αναμετρήσεις με τον «δικέφαλο του βορρά» και τους Βάσκους στο γκρουπ, όμως πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση πολύ πριν έρθουν τα Χριστούγεννα και τα δώρα του Άη-Βασίλη!

Ολυμπιακός και ΑΕΚ in, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ out

Η ελληνική εκπροσώπηση στο Europa League μέσα στο 2017 θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που συνέχισε στους «32» και τους «16» της περασμένης σεζόν, όταν αρχικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Άνκαρασπορ με σχετική άνεση, πανηγυρίζοντας επί τουρκικού εδάφους την παρουσία στην επόμενη φάση, εκεί όπου έπρεπε πλέον να τα βάλει ξανά με «γείτονες». Η Μπεσίκτας ήταν αμείλικτη κι έτσι σταμάτησε την πορεία των «ερυθρολεύκων». Στα προκριματικά της τρέχουσας ποδοσφαιρικής χρονιάς, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ αποχαιρέτησαν, με τους «πράσινους» να καταρρέουν απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο στη Λεωφόρο και την ομάδα της Θεσσαλονίκης γίνεται ακόμα ένα «θύμα» της ξέφρενης πορείας της Έστερσουντ. Η ΑΕΚ, πάντως, συνεχίζει και στο 2018, ούσα παρούσα στους «32», όπου την περιμένει η Ντιναμό Κιέβου. Αποκλείστηκε, μεν, από τα προκριματικά του Champions League, συνέχισε στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, πήρε δυο ισοπαλίες από τη Μίλαν στον όμιλο (όπου βρίσκονταν μαζί οι Ριέκα και Αούστρια Βιέννης) και βρέθηκε μαζί με τους «ροσονέρι» στα νοκ-άουτ.

Ακόμα ένα κεφάλαιο ιστορίας για τον ΑΠΟΕΛ

Με παρελθόν που περιλαμβάνει ένδοξες νύχτες στο Champions League, ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να προσθέσει ακόμα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή του ιστορία, στην κόντρα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, τον Φλεβάρη του 2017, στους «32» της περασμένης σεζόν του Europa League. Ο κυπριακός σύλλογος κατάφερε να υποτάξει τους Βάσκους και να τους αφήσει εκτός συνέχειας του θεσμού, με παλικαρίσιες εμφανίσεις, τόσο στο «Σαν Μαμές», όσο και στο «ΓΣΠ». Δύο γκολ στην εκτός έδρας ήττα (3-2) είχαν τρομερή σημασία για την ομάδα του Κρίστιανσεν, τότε, με τον Γιαννιώτα στο 88' να αυξάνει τρομερά τις πιθανότητες επιτυχίας, η οποία ολοκληρώθηκε στην εντός έδρας ρεβάνς με το θριαμβευτικό 2-0. Ο αποκλεισμός για τους Κύπριους ήρθε στους «16», από την Άντερλεχτ...

Επέστρεψαν κι έκαναν... χαμό!

Στο τρέχον τουρνουά του Europa League, υπήρξαν και δύο ομάδες που είχαν να βιώσουν μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές πολλά χρόνια και η επαναφορά τους στις διοργανώσεις της UEFA συνδυάστηκε από... χαμό! Οι Κολωνία και Αταλάντα επέστρεψαν στο λαμπερό ποδοσφαιρικό σκηνικό, με το γερμανικό κλαμπ να καταγράφει την πρώτη του παρουσία έπειτα από το 1992 και τους Ιταλούς να συμμετέχουν φέτος στον θεσμό έπειτα από 26 χρόνια, βάζοντας... φωτιά στο Μπέργκαμο που πανηγύρισε έξαλλα για την τεράστια επιτυχία. Οι «τράγοι», κατάφεραν να πάρουν νίκη επί της Άρσεναλ στο γκρουπ, όμως αποκόμισαν απλά εμπειρίες και αποχαιρέτησαν πρόωρα, δίχως να μπορούν να διαχειριστούν το υψηλό επίπεδο και τις υποχρεώσεις τους στη Bundesliga. Βέβαια, δεν θα ξεχάσει κανείς την... επέλαση των οπαδών τους στο Λονδίνο στην πρεμιέρα των ομίλων, όταν έδωσαν παλμό και τρομερή ατμόσφαιρα στην ήττα από τους «κανονιέρηδες», οι οποίοι μάλλον... κατάλαβαν πολύ καλά τι εστί πάθος στην εξέδρα, σε αντίθεση με ό,τι έχει συνηθίσει το αγγλικό ποδόσφαιρο. Αντίθετα, οι «Μπεργκαμάσκι» θα βρεθούν κανονικά στους «32» με την έναρξη του 2018, σημειώνοντας επιβλητικές νίκες κόντρα σε Έβερτον, Λυών και Απόλλωνα Λεμεσού.

Τι γκολάρα ρε Μπράνε...

Ίσως ν' αδικήσουμε αρκετά άλλα γκολ που είδαμε στο Europa League μέσα στο ημερολογιακό έτος 2017, δηλαδή από τα νοκ – άουτ της περσινής σεζόν μέχρι και την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων του φετινού θεσμού. Βλέποντας και ξαναβλέποντας την πλειοψηφία των τερμάτων που σημειώθηκαν και τα οποία άφησαν τον κόσμο να γουρλώνει τα μάτια και να «κολλάει» με τη μαγεία που αντίκρισε, ορισμένοι «κεραυνοί» ήταν ικανοί να βάλουν πολύ σοβαρή υποψηφιότητα για το καλύτερο γκολ της διοργάνωσης... Παρ' όλα αυτά, το... άτυπο βραβείο πηγαίνει στον άλλοτε μπακ της Τσέλσι και νυν της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς! Στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής των γκρουπ, οι Ρώσοι εξασφάλισαν την πρωτιά του ομίλου τους με το 3-1 στο «Ανοέτα» και ο Σέρβος αμυντικός με το στοπάρισμα και το ανάποδο «ψαλίδι» έκλεψε τις εντυπώσεις.

Και τώρα... τα 'μπλεξαν

Ντόρτμουντ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Νάπολι, Λειψία, Σέλτικ και άλλες ομάδες «υποβιβάστηκαν» από το Champions League για να διαμορφώσουν το παζλ των «32» του Europa League, με το νέο έτος. Εννοείται πως ένα από τα ζευγάρια που θα πάρει λάμψη είναι αυτό της Έστερσουντ με την Άρσεναλ, με τους Σουηδούς που αποτελούν τη μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, να έχουν εξασφαλίσει ηρωική πρόκριση και πλέον, με Βρετανό προπονητή, να τίθενται αντιμέτωποι με τους «κανονιέρηδες» του Αλσατού! Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η κόντρα της Μπορούσια με την Αταλάντα, ο Ζέκα και ο Σωτηρίου στην Κοπεγχάγη βρίσκουν μπροστά τους την Ατλέτικο των Γκριεζμάν και Ντιέγκο Κόστα, διασταύρωση από τ' αστέρια το Νάπολι – Λειψία.

Αναλυτικά τα ζευγάρια:

Ντόρτμουντ – Αταλάντα

Νις – Λοκομοτίβ Μόσχας

Κοπεγχάγη – Ατλέτικο Μαδρίτης

Σπαρτάκ Μόσχας – Αθλέτικ Μπιλμπάο

ΑΕΚ – Ντιναμό Κιέβου

Σέλτικ – Ζενίτ

Νάπολι – Λειψία

Ερυθρός Αστέρας – ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Λυών – Βιγιαρεάλ

Ρεάλ Σοσιεδάδ – Σάλτσμπουργκ

Παρτιζάν – Βικτόρια Πλζεν

Στεάουα Βουκουρεστίου – Λάτσιο

Λουντογκόρετς – Μίλαν

Αστάνα – Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Έστερσουντ – Άρσεναλ

Μαρσέιγ – Μπράγκα

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα